Kuře pečené v kastrolu
6. 6. 2007
Jamieho kuře pečené v kastrolu se sladkokyselou omáčkou
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 179, Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)
Suroviny pro 4 porce:1 kuře o hmotnosti asi 2 kg mořská sůl a mletý černý pepř 1 hrst hrubě sekané petrželky 4 oddenky zázvoru, velké jako palec, nastrouhané i se slupkou 2 červené papriky, rozpůlené bez semínek 4 červené cibule 2 čerstvé chilli papričky, rozpůlené 1 zralý ananas, bez kůry, rozčtvrcený a nasekaný 1 lžíce drcených fenyklových semínek olivový olej 2 lžíce cukru 6 lžic octa balsamico
Přílohy: smažené čínské nudle, rýže
Postup přípravy:
Kuře pořádně osolíme zevnitř i zvenku, a dutinu vycpeme směsí petrželky a zázvoru. Na pekáč rozložíme chilli, ananas a drcený fenykl a zalijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a vše protřeseme, aby se zelenina důkladně promastila. Na zeleninu položíme kuře, trochu je taky potřeme olejem a pečeme v troubě předehřáté na 190°C (plyn stupeň 5) asi 1,5 hodiny. Kuře je hotové, když se dají lehce vytáhnout stehenní kosti.
Z upečeného kuřete vylijeme do kastrolu vypečenou šťávu. Kuře položíme na talíř s polovinou zeleniny a ananasu, a než uděláme omáčku, necháme je 5 minut odležet. Zbývající zeleninu a ananas z kastrolu vložíme do mixéru, přisypeme cukr, přidáme ocet balsamico, a můžeme malinko dosolit. Rozmixujeme na hladkou omáčku, zředíme trochou vroucí vody, pokud je třeba. Aby byla omáčky ještě jemnější, můžeme ji přecedit, přes hrubé síto. Podle chuti ještě dosolíme. Podáváme s zprudka smaženými čínskými nudlemi nebo v páře vařenou rýží.
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 179, Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)
Suroviny pro 4 porce:
Přílohy: smažené čínské nudle, rýže
Postup přípravy:
Kuře pořádně osolíme zevnitř i zvenku, a dutinu vycpeme směsí petrželky a zázvoru. Na pekáč rozložíme chilli, ananas a drcený fenykl a zalijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a vše protřeseme, aby se zelenina důkladně promastila. Na zeleninu položíme kuře, trochu je taky potřeme olejem a pečeme v troubě předehřáté na 190°C (plyn stupeň 5) asi 1,5 hodiny. Kuře je hotové, když se dají lehce vytáhnout stehenní kosti.
Z upečeného kuřete vylijeme do kastrolu vypečenou šťávu. Kuře položíme na talíř s polovinou zeleniny a ananasu, a než uděláme omáčku, necháme je 5 minut odležet. Zbývající zeleninu a ananas z kastrolu vložíme do mixéru, přisypeme cukr, přidáme ocet balsamico, a můžeme malinko dosolit. Rozmixujeme na hladkou omáčku, zředíme trochou vroucí vody, pokud je třeba. Aby byla omáčky ještě jemnější, můžeme ji přecedit, přes hrubé síto. Podle chuti ještě dosolíme. Podáváme s zprudka smaženými čínskými nudlemi nebo v páře vařenou rýží.