Jdi na obsah Jdi na menu
 


2022 NMnM a Peklo

Malebnému náměstí v centru Nového Města nad Metují se říká Český Betlém. Stojí tu zámek s válcovou věží zvanou Máselnice. Město založil roku 1501 Jan Černický z Kácova. V roce 1526 dřevěné domy podlehly požáru. Novými majiteli se stali Pernštejnové. V letech 1951-1954 byla zásluhou novoměstského historika Jana Juránka aslespoň jedné straně náměstí navrácena předpokládaná původní renesanční podoba měšťanských domů se štíty ve tvaru vlaštovčích ocásků. Historické centrum města bylo v padesátých letech dvacátého století vyhlášeno památkovou rezervací.

Peklo - starý mlýn nazývaný Pekelec, byl v roce 1912 přestavěn pro pana Bartoně, majitele novoměstského zámku, podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče na výletní restauraci. Nachází se u hranic s Polskem mezi Novým Městem nad Metují, Náchodem a Českou Čermnou v okolí soutoku řek Metuje a Olešenky.

Ubytováni jsme byli v luxusním penzionu Šatlava, který je přestavěnou věznicí. Budova penzionu Šatlava má rozsáhlou a pestrou historii, díky které si penzion převzal nejen svůj naturalistický vzhled a pojmenování, ale i jedinečnou atmosféru, která dýchá všemi stěnami, tajemnými chodbami i odlehlými kouty. Původní název “císařský dům” budova získala počátkem 17. století, v době, kdy ji obýval luteránský kněz Krištof Weyner Trutnovský, který zde “farářoval” v první polovině tohoto věku. Ve vězení strávil několik dní Vlasta Burian, který dlužil za útratu v restauraci Na Rychtě.