Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdravotní problematika běhu

ObrazekZdravotní problematika běhu

Metodika - k tematu ze servru www.atletika.cz.

Zdravotní problematika běhu

Doc. MUDr. Petr Brandejský, CSc.

Středa, 24. října 2007

Zdravotní rizika a problémy

 Přetížení kloubů dolních končetin (kyčelní, kolenní, hlezenné) s chronickými drobnými problémy - mikrotraumaty - až trvalým poškozením při nadváze, nevhodné sportovní obuvi, nadměrné zátěži, na kterou není běžec zvyklý, mladí jedinci s vrozenými i malými nenormálními nálezy na kyčelních kloubech, věkový faktor - osoby středního a staršího věku s již ne zcela zdravými klouby.
Úrazy nejčastěji dolních končetin, ale i jiných částí těla při zakopnutí, uklouznutí, pádech, nárazech, srážkách s cyklistou, poražení motorovým vozidlem, pokousání psem, poštípání hmyzem.
Inhalace škodlivých plynů a dalších látek při běhu po silnici z provozu motorových vozidel (oxid uhelnatý, oxidy dusíku, olovo, síra, prašné částice).
Inhalace pylu a dalších alergenů při běhu v terénu (les, louka) u citlivých jedinců-alergiků.
Vývoj anemie-sníženého počtu červených krvinek a množství hemoglobinu (červeného krevního barviva, které váže kyslík) při používání nevhodné obuvi a nadměrném množství naběhaných kilometrů po tvrdém podkladu (urychlený rozpad – hemolýza červených krvinek v chodidlech), ale i při nesprávné výživě z nedostatku železa (hlavně u vegetariánů, ale i při některých redukčních dietách).
Poruchy menses u žen (nepravidelnosti až zástava) při nadměrném množství naběhaných kilometrů nebo při nesprávné výživě.
Zhoršení zdravotního stavu u chronicky nemocných osob, které běhají bez prvotního lékařského vyšetření a následného doporučení vhodného druhu sportu, jeho objemu a intenzity.
Zhoršení stavu při nedoléčených zraněních, předčasném zahájení běhání po operacích.
Ohrožení života u akutně nemocných osob při chřipce, angině a jiných virových či bakteriálních onemocněních, nebo při neúplném doléčení (rekonvalescenci).

Zásady prevence problémů

Preventivní tělovýchovně lékařská prohlídka na specializovaném pracovišti před zahájením běžecké činnosti i rekreačního/kondičního charakteru.
Kontrolní prohlídka u tělovýchovného lékaře při srdečních, dýchacích, svalových, kloubních (včetně mikrotraumat a úrazů) případně jiných potížích vzniklých v příčinné souvislosti s během-přerušit činnost a neodkládat návštěvu!
Přiměřenost běžecké zátěže podle věku, pohlaví, stavu zdraví a zdatnosti-doporučí tělovýchovný lékař na základě vyšetření.
Postupnost při zvyšování zátěže, soustavnost – celoročně běhat pravidelně 3x týdně nebo ob den (kromě období zdravotní neschopnosti), podle zdatnosti 30-60 min souvisle nebo při nižší zdatnosti v kratších úsecích s přestávkami, nejlépe dle rady tělovýchovného lékaře. nebo trenéra či zkušeného běžce.
Správná běžecká výstroj (oblečení dle počasí-v chladnu speciální spodní prádlo, vhodné svrchní oblečení a obuv, ponožky, čepice, rukavice, v létě čepice, sluneční brýle). Na jaře na horách a u moře a v létě všude ochranné krémy proti slunci vysokého stupně (20,30).
Správná výživa: 5-6x denně menší dávky, racionální dieta bez nadbytku sladkostí, moučných a tučných jídel, s převahou rostlinných tuků, rostlinných bílkovin (soja, luštěniny), maso libové, ryb apoň 300 g čisté váhy týdně, hojnost zeleniny a ovoce-až 600 g denně, bílkovin a tuků 1 g a cukrů 6-10 g (z toho jen 10 % jednoduchých cukrů) na kg tělesné hmotnosti denně, denně apoň 3 l tekutin (hlavně čistá pitná voda nebo stolní voda, 1 l mléka, 1 l čaje, 1 l minerálky „Magnezia“ nebo „Korunní“,.kolové nápoje nikoliv, alkohol nevhodný, když už, tak pivo u muže 1 l denně nebo 2 dl vína, u žen dávky poloviční).
Udržení přiměřené tělesné hmotnosti: hmotnost do Výška-100 v kg nebo dle hmotnostně výškového indexu BMI (hmotnost/výškou v m na druhou)-muži do hodnoty 26, ženy do 25.
Věkový faktor (osoby nad 50 let věku) nebo s nadváhou (BMI vyšším než doporučené hodnoty) by měly zvážit místo běhu rychlejší chůzi-wogging nebo chůzi s holemi-nordic walking, které jsou dostatečně zatěžující pro oběhový i dýchací systém i energeticky náročné, přitom podstatně méně rizikové pro podpůrně pohybový systém (při běhu je zátěž na klouby dolních končetin 2-3x větší než při chůzi a počet přetížení a úrazů u těchto osob až 5x vyšší).

Zdravotní efekty správně prováděného běhu

Srdce: snížení tepové frekvence, snížení krevního tlaku, udržení stažlivosti srdečního svalu na dobré úrovni (běžně snižování s věkem), novotvoření krevních kapilár (mohou zachránit srdce před infarktem).
Krevní oběh: zvýšení minutového krevního objemu z klidových 5 až na 20-40 l, otevření a rozšíření cév v pracujících svalech, lepší krevní zásobení svalů-tím i kyslíkem, zlepšení tkáňového dýchání-vazby kyslíku, snížení rizika arteriosklerosy snížením aterogeneze a trombogeneze (omezení škodlivých a zvýšení ochranných krevních tuků, snížení krevní srážlivosti a tím tvoření vmetků do cév), rozmnožení krevní tekutiny, červených krvinek a červeného krevního barviva.
Svaly: zmnožení svalových kontraktilnívh bílkovin a tím zlepšení funkce svalů.
Plíce: zlepšení funkce dýchacích svalů a tím zefektivnění dýchání.
Ledviny a mozek: lepší zásobení krví a kyslíkem během jakékoliv tělesné práce.
Kostra: v mládí zvýšení mineralizace kostí (obsahu pevných látek, zejména vápníku) a v pozdějším věku udržení její dobré hodnoty, důležité pro předcházení zlomeninám.
Hormony: omezení reakce organizmu (celého těla) na podněty zevního prostředí (stres), zvýšení účinnosti inzulinu, zvýšené vylučováni tzv. endogenních opioidů ((např. beta-endorfinu), které udržují dobrou náladu, zvyšují imunitu, snižují krevní tlak a chuť k jídlu.
Další: nenásilné snižování nadváhy spolu s přiměřenou výživou, omezení kuřáckých návyků a pití alkoholu, omezení

nepravidelností srdeční činnosti (arytmií), součást komplexní léčby a doléčování stavů po nemocích, úrazech a operacích.

Doporučení pohybové aktivity

Jakákoliv pohybová aktivita je lepší než nečinnost. Aby byla sportovní aktivita vhodná a účinná, měl by ji po dohodě s příslušnou osobou (s ohledem na věk, pohlaví, výchozí zdravotní stav a zdatnost, dosavadní životní režim a minulou sportovní zkušenost) na základě komplexního vyšetření doporučit tělovýchovný lékař.
Obecné doporučení není správné, pro někoho bude vhodné plavání, pro jiného jízda na kole, chůze nebo i běh.
Tělovýchovný lékař je k dispozici na každém bývalém okrese, seznam je na webu České společnosti tělovýchovného lékařství www.cstl.cz . Preventivní prohlídku hradí zájemce, nikoliv zdravotní pojišťovna, cena komplexní prohlídky je podle rozsahu okolo 1 000 Kč. To by nemělo nikoho odradit, protože se zdraví nedá nahradit penězi.