Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turistický pobyt Jizerky

31. 8. 2014

Jizerky - rok 2014.

     My děvčata z T.J. Sokol Jalůvčí jsme jako každoročně opět vyrazily poslední týden v srpnu na  týdenní společný relaxačně-turistický pobyt tentokrát do Jizerských hor - Lučany n/N., penzion KITTY.

     Abychom zvládly turistické trasy, tak jako přípravu jsme v květnu uskutečnily jednodenní výlet do Německa a to do Bad Schandau. Navštívily jsme starobylý mlýn v Neumannmühle, hezký vodopád v Lichtenheineru Wasserfallu. Prošly jsme Kurtpark v Bad Schandau, zastavily se u pomníku německého reformátora Martina Luthera, následně lesní pěšinou se dostaly k vyhlídkové plošině s osobním výtahem /postaven r.1904-1905/. O kousek dál jsme postály u desky a sochy osobností, které se o tato výletní místa postaraly - F.G.Keller /vynálezce dřevoviny/, Rudolf Sendig  /hoteliér/. Nakonec vstupujeme do výtahu, který nás svezl do hotelového parku. Nu a pak již podél Labe k přívozu, tímto přes Labe a byly jsme opět na nádraží v Bad Schandau, odkud vlakem zpět do Děčína.

     Jako příprava na turistiku v Jizerkách to některým stačilo, jiné i v létě dále posilovaly své nohy výlety s rodinou, či turisty.  

   A jak jinak 23.8. už ujíždíme do Jizerských hor. Penzion KITTY v Lučanech je velmi útulný, v krásném prostředí - louky, lesy i posezení před penzionem. V rámci pobytu jsou zajištěny i výlety autobusem - Ještěd, zámek Sychrov, kterých se většina sokolek účastní. Neméně zajímavé jsou i akce před či po večeři, které zajišťuje pan vedoucí - ukázka spojená s prodejem bižuterie, promítnutí filmu o cestování po Francii, Holandsku, Německu, Madeiře. Nechybí ani ochutnávka vína, dále beseda, informace o historii Lučan a okolí a závěrečný taneční večer s živou hudbou.   

   My mimo těchto akcí vyrážíme na výlety. Jsou to převážně rozhledny - Bramberk, Slovanka, Černá studnice, Nisanka, Císařský kámen. Projdeme se i po Jablonecké přehradě Mšeno, ve  Smržovce se jdeme podívat opět na bižuterii, v Albrechticích se seznámíme s výrobou hraček a některé z nás si vyšlápnou do Janova n/N. na bobovou dráhu a přes Severák zpět do Lučan.

     Každý den máme nějaký ten výlet a jakmile jsme v lese, pak vypukne houbařská horečka, u mnohých velmi úspěšná. Po ránu nezapomínáme na rozcvičku a večery trávíme v celé partě u písniček, vyprávění, ba i hraní karet.

     Závěr našeho pobytu patří vtipným vystoupením malých skupinek, většinou po pokojích, při večerním rozloučení. Letos to byly neodolatelné "bludičky Julie", "starší pionýrky-seniorky" a "odvážní mušketýři". Vše vymyšleno tak, abychom se zasmály, pobavily, tedy skládáme vlastní veršovánky, částečně i písničky a vlastnoručně zhotovenými úbory.  

  Týden nám vždy uteče jak voda, a pak se již setkáme opět v tělocvičně, anebo u pomníku Dr. M. Tyrše /17.9./ u příležitosti jeho výročí narození, připravujeme se na akci "Přepni se na pohyb a pohybem ke zdraví", který bude v Děčíně 4.10., no a potom si zase vzpomeneme 8. 10. na Památný den sokolstva, kdy ve chvílích nejtěžších sokolové dokazovali svou věrnost a oddanost republice - svými životy.

     Koncem kalendářního roku se již domlouváme na další  srpnový pobyt a to třeba do nám již známých míst - Šumava, Říčky v Orlických horách, Český ráj nebo Jizerky. Možná, že objevíme další krásná místa v naší vlasti a strávíme příjemný pobyt společně, tak jako byl i tento či předešlé.