Jdi na obsah Jdi na menu
 


Olomouc i díky hattricku Ministra rozprášila Benátky

26. 10. 2009

Fakta jako postavení týmů a výkonnostní křivka jasně hovořila ve prospěch hanáckého mužstva. Benátky přijely do Olomouce s cílem překvapit, což se jim zpočátku dokonale dařilo. Vzrůstající aktivita domácího celku se však brzy stala hostům záhubou. Vše vyvrcholilo v závěrečné třetině, kdy Mora soupeře poslala do kolen pěti góly.

 

 

Už samotný úvod utkání nastínil, že by průběh mohl být v rychlejším tempu. Domácí se brzy začali tlačit do obranného pásma Benátek a z toho také pramenila první přesilovka. Stejskalovu pozornost vyzkoušeli Janáček s Bordowským. Olomoučtí se často dostávali k cílu určení, semknutá obrana však příliš prostoru ke střelám nenabízala a řada pokusů byla zblokována. Další horké chvíle hostujícího gólmana přišly v šesté minutě, kdy se jeho tým musel bránit v dalším oslabení. Ostřelování své svatyně přečkal bez úhony a oddechnout si mohl po promarněné šanci Kucharczyka. Hosté se posléze osvobodili vyhozením kotouče přes celé kluziště. Pomocné lano z tlaku nakonec přišlo. Ondrušek fauloval jednoho z hostů, a když se rozhodčí všiml pádu Skořepy po kolizi s Bartoněm, tak to vypadalo, že Mora půjde do tří. Situace byla nakonec posouzena na obě strany, což bylo asi nejlepší řešení. Skořepa dostal trest za filmovaný pád a hrálo se tedy pět na čtyři. Pak probíhala bitva o střední pásmo, přes které Benátky odmítly olomoucké nájezdníky pustit. Zlom nastal ve dvanácté minutě, kdy putoval na trestnou lavici domácí Paška. Skořepa našel najetého Hudíčka a ten z poněkud nenápadné akce využil postavení bránicích hráčů a překvapil gólmana Žigárdyho - 0:1.

 

Zanedlouho mohl stav srovnat Kucharczyk, ale dotírající obránci mu zakončení nedovolili. Rozhodčí si u diváků nezískal dobrou pozici, obzvlášť poté, co vyloučil poněkud přísně Mikšana. Pouhých jednadvacet sekund stačilo Benátkám k tomu, aby svou početní výhodu zužitkovaly brankou. Bártova střela od modré si překvapivě našla cestu okolo Žigárdyho a rázem se rodilo překvapení - 0:2. Muž v masce vzápětí odjel na střídačku a jeho pozici zaujal Dalibor Sedlář. Kohouty mohl vrátit do hry Bordowski, avšak jeho střelu zblokoval Pavlů. Hostující Stejskal ještě musel v posledních minutách úvodní části řešit několik jedovatých střel, ale ani Nedbálkova pumelice za jeho zády neskončila.

 

Bylo zřejmé, že domácí budou chtít nepříznivý stav co nejdříve řešit. Po několika nepřesných přihrávkách přišla ve čtyřiadvacáté minutě očekávaná událost. Vyrůbalík ostře vypálil od modré čáry a Kucharczyk doklepl do sítě Stejskalem vyražený puk - 1:2. Snížení vneslo do olomouckých řad novou energii, což bylo znát. Za tři minuty později se k brance probojoval Čuřík, ale při pokusu o zakončení byl faulován a domácím byla naskytnuta přesilovka. Po minutě ale sudí za nelibosti diváků poslal na lavici hanby Kucharczyka a rázem bylo po výhodě. Za několik málo minut se na trestnou lavici podíval i Korhoň, ale i přesto se Mora dokázala dostat do obranného pásma soupeře. Zbořilovi sudí pískali až po velké prodlevě ofsajd, což bylo poněkud úsměvné. Hosté se posléze opět dostali do útočného pásma. Při pokusu o vyhození puku o mantinel se černý předmět ocitl za hrazení, a tak jeho střelec Davídek musel pykat za zdržování hry. Hráči Benátek tak měli k dispozici třísekundovou dvojnásobnou početní výhodu a výraznou možnost se opět brankově odpoutat. Situaci však nezvládli, a to zejména Kajinek, který hrubě narazil Brančíka na mantinel. Kapitán olomoucké družiny zůstal na ledě otřesený a provinilec Kajinek putoval bez sebemenších dohadů na trestnou lavici. Jeho zákrok byl zcela po zásluze potrestán pětiminutovým a násleně i osobním trestem do konce utkání.

 

Po návratu Davídka do hry se na led dostal i Brančík a tato dvojice se postarala o vyrovnání. Odražený puk od mantinelu našel Davídek a přesným pasem vybídl ke skórování právě Brančíka - 2:2.  V závěru druhé dvacetiminutovky si vysloužil menší trest možná příliš důrazný obr Mikel, ale hosté se doslova nenechali zahanbit, Hrach putoval za držení na stejné místo.

 

I třetí třetina začala svižně. Stejskal se musel značně protáhnout, aby vytěsnil z klíčových prostor dobře umístěnou střelu Haluzy. Po návratu Mikela na led Mora zahájila svou další přesilovkovou misi. Davídkův pas našel před branou Ministra, a ten kličkou do těžkého úhlu nachytal strážce benátské svatyně na hruškách - 3:2. Obrat se stal realitou, a také předzvěstí pekelného pokračování. Už za necelých devadesát sekund jásali diváci počtvrté. Svou individuální akci zakončil Černý svižnou střelou mezi betony brankáře - 4:2. Pokud Mora měla po vyrovnání křídla, tak nyní měla snad o dva páry více. Skořepa za cenu faulu zastavil Bartoně a posal svůj tým do čtyřech. Stejskal stačil chytnout střelu právě olomouckého obránce, avšak jeho další projektil utlumit betony nedokázal a Ministr už věděl, kam puk patří - 5:2. Hostující gólman zakrátko opustil své stanoviště a přenechal otěžě zbytku utkání svému kolegovi Nedvídkovi.

 

Tomu vydržel čistý štít jen tři minuty, než ho překonal hrdina utkání Ministr, který tak docílil hattricku - 6:2. Evidentně otřesení hráči Benátek se přece jen snažili více tlačit k Sedlářovi, avšak ten jejich pokusy s ledovým klidem chytal. Výrazněji se zapotil při teči Bárty, které moc k cestě do sítě nechybělo. Minutu před koncem utkání ještě povinně museli pykat za své prohřešky domácí Nedbálek a brzy po něm i Ton. Hrálo se tedy ve čtyřech na obou stranách. Poslední akcí se ukázal Polodna, který po přihrávce Brančíka bekhendem z bezprostřední blízkosti dokončil finální střelecký účet zápasu - 7:2!

 

Olomouc se tedy po úžasném obratu radovala ze zasloužené výhry a uhájila třetí pozici v průběžné tabulce. Svěřenci trenérské dvojice Vlk-Fiala svého soupeře převyšovali individuálním uměním a velmi dobrým bruslením, což mělo za výsledek množství vytvořených a následně zužitkovaných šancí. Co Olomouci nevyšlo v úvodu, to odčinila v závěru. V hanácké metropili se tak mohlo dvojnásobně slavit.

 

HC Olomouc - HC Benátky nad Jizerou 7:2 (0:2, 2:0, 5:0)

Branky: 24. Kucharczyk (Vyrůbalík, Brančík), 37. Brančík (Davídek, Bartoň), 42. Ministr (Davídek, Mikel), 43. Černý (Ministr), 44. Ministr (Mikel, Bartoň), 50. Ministr (Davídek, Černý), 60. Polodna (Brančík) - 13. Hudíček (Skořepa, Pavlů), 15. Bárta. Vyloučení: 10:7. Využití: 3:2. Diváci: 800.

HC Olomouc: Žigárdy (15.Sedlář) - Bartoň, Janáček, Lhotský, Mikel, Nedbálek, Ondrušek, Paška, Vyrůbalík - Bordowski, Brančík, Davídek, Černý, Čuřík, Haluza, Korhoň, Kucharczyk, Mikšan, Ministr, Polodna, Zbořil.

Benátky nad Jizerou: Stejskal (44.Nedvídek) - Drábek, Hobza, Hrach, Kajínek, Kolmann, Mrkvička, Pavlů, Ton - Bárta, Hudíček, Jech, Kazatel, Krupka, Kudrna, Nevyhoštěný, Pabiška, Skořepa, Šinkovič, Urban, Weiss.

 

Zveřejněno i na HokejPortal.cz - další šíření obsahu bez souhlasu zakázáno

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář