Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nový ročník NHL klepe na dveře

28. 9. 2007

ObrazekV sobotu dne 29. září slavnostně odstartuje již devadesátý ročník nejprestižnější hokejové ligy světa. V úvodním zápase se střetnou obhájci Stanleyova poháru tým Anaheimu Ducks proti Los Angeles Kings. Duel se neodehraje na zámořském ledě, ale netradičně v Anglii, konkrétně v Londýně.

 

 

 První zápas sezony se bude vysílat neuvěřitelných 115 zemí. Těšit se na něj mohou i čeští fanoušci, pokud tedy mají k dispozici TV Galaxii nebo slovenskou Joj. V poslední době se velmi spekuluje o tom, že by se zavedl systém, při němž by se úvodních zápasů nejslavnější soutěže odehrávaly na evropském ledě. Padala jména Stockholmu, Mnichovu, Hamburku Hannoveru a zaznělo i jméno našeho hlavního města, tedy Prahy. Jaká bude realita se bude řešit až nejspíš na konci aktuálního ročníku.

 

Anaheim nemůže počítat se službami řady opor, Schneidera, gólmana Jeana-Sebastiena Giguera a útočníka Samuela Pahlssona. Citelnou ztrátou je ukončení kariéry Fina Teemua Selänneho a zatím neurčitý postoj Scotta Niedermayera. Zodpovědnost tak musí převzat jiní hráči.

 

Do nové sezony vstupují mnohé týmy se značně pozměněným kádrem. Nejvíce se utrácelo v New Yorku, kde místní Rangers zlákali z trhu volných hráčů hvězdy jako Scott Gomez či Chris Drury. Citelné ztráty utrpělo Buffalo Sabres, které "díky" volné burze přišlo o dva své elitní útočníky v podobě zmíněného Chrise Druryho a také Daniela Briera, jenž podepsal lukrativní spolupráci s Philadelphií Flyers. Chybět bude i průbojný Dainius Zubrus, který svou další kariéru spojí s New Jersey Devils. Citelně oslabil i Nashville, kterému se prakticky rozpadla celá kostra týmu. Odešel Vokoun, Timmonen, Kariya či Hartnell, což jistě bude ve hře Predátorů poznat. Nepřehlédnutelným faktem je i to, že klub byl nucen se zbavit drahých hráčů, neboť se blížil na pokraji bankrotu.

 

Velký respekt vzbuzuje i tým Pittsburghu Penguins, který má podle mnoha expertů reálnou šanci dosáhnout velkého úspěchu. O klubu z Pennsylvánie se píše víc než dost. Generální manažer Shero v létě přilákal další dva zkušené hráče. Petr Sýkora a Darryl Sydor by měli být důležitými faktory k metě, která nese název Stanley Cup. Tučňáci v minulé sezoně ukázali, že dokáží bojovat s nejlepšími týmy. Pokud jim zůstane forma, budou se vyhýbat zranění klíčových hráčů, tak prakticky tento tým má velký potenciál. Superhvězda Sidney Crosby ve spojení s Jevgenijem Malkinem, Petrem Sýkorou, Jordanem Staalem, veterány Markem Recchim, Garym Robertsem budí respekt. Obraně vládne nejlepší ofenzivní duo Sergej Gončar - Ryan Whitney. Velký příslib do budoucna je i Kris Letang. Otázkou zůstává, zda-li se brankářská jednička Marc-Andre Fleury dokáže prosadit do nejužší špičky NHL.

 

Celkově vzato Východní konference bude nejspíš více sledovanější. Sezona jistě odpoví na potřebné otázky.

 

Názor a tipy autora:

Východní konference:

Prognóza a realita může být značně rozdílná, takže se uvidíme jaká bude pravda. V Atlantické divizi by se o prvenství mohly poprat celky New Yorku Rangers a Pittsburghu Penguins. Šlapat na paty jistě bude i New Jersey Devils. Otázka zůstává jak si povede vzkříšená Philadelphia Flyers. Druhý newyorkský celek utrpěl větší ztráty a nejspíš se nebude s ostatnimi prát o výsadní postavení.

V Severovýchodní nejspíš Buffalo doplatí na odchod Druryho a Briera a nebude moci držet s Ottawou plný krok. Překvapit může Montreal.

V Jihovýchodní očekávám opět těsný triumf Atlanty nad Tampou Bay.

 

Západní konference:

Centrální divize by měla být ve znamení vlády Detroitu, už z toho důvodu, že jejich loňský rival utrpěl až příliš velké poranění. Nahoru by mohlo jít Chicago.

V Severozápadní věřím v lepší umístění Colorada. Jinak předpokládám tradiční boj mezi Vancouverem a Calgary.

Pacifická divize rovněž nebude jednoduchá. Anaheim ale nejspíš přijde o post lídra. Nejspíš jej přeskočí Žraloci ze San Jose.

 

Vítěz Stanley Cupu:

Osobně bych to přál Pittsburghu Penguins, přece jen už těch 16 let je mnoho. :) Ale nevadilo by mně, kdyby vyhráli Rangers s Jaromírem Jágrem. Finále tipuji na duel New Yorku Rangers a San Jose Sharks.

 

Vítěz kanadského bodování:

Tak zde mám jasno, věřím, že titul krále NHL obhájí Sidney Crosby. :)

 

Překvapení sezóny:

Myslím si, že by jím mohl být tým Chicaga Blackhawks.

 

Propadák sezóny:

Zde může být kdokoliv, ale někdy ani hvězdami našlapaný kádr nemusí být zárukou úspěchu. Těžké břemeno nemusejí unést v Rangers, těžko říct.

 

Zdroj: inf. ČTK, foto: ducks.nhl.com, zbytek (c) hokej.estranky.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RqXWNoHGc

rsvzyn@attrsp.com,6. 3. 2008 5:27

9zY13K <a href="http://crapbeklojhs.com/">crapbeklojhs</a>, [url=http://mxerkyzzgitl.com/]mxerkyzzgitl[/url], [link=http://raialvhsjgby.com/]raialvhsjgby[/link], http://uwuqswmxymbq.com/