Jdi na obsah Jdi na menu
 


Preview: Pittsburgh Penguins

23. 9. 2007

ObrazekJiž brzy se nadlouho roztočí kolotoč zápasů nejslavnější hokejové ligy světa. Fanoušci i odborníci začínají papírově představovat šance jednotlivých klubů. V minulé sezoně se mezi nejlepší kluby soutěže vrátil vzkříšený Pittsburgh, který táhne fenomenální Sidney Crosby. Do nového ročníku klub vstupuje s jasným cílem, pokusit se zaútočit na nejvyšší možný cíl. Jak na tom Tučňáci jsou vám představíme v následujícím článku.

 

V loňské sezoně Tučňáci ukázali své možnosti. Během základní části nasbírali 105 bodů, což byl jeden z nejlepších výsledků v historii klubu. V Atlantické divizi dosáhli lepšího pozice pouze hráči New Jersey Devils, rozdíl však byl jen dvoubodový. Ve Východní konferenci jim patřila čtvrtá příčka, o skóre za Ottawou Senators, která jim také zkřížila plány v prvním kole play-off.

Pittsburghu svítá na lepší časy

Příznivci populárních Tučňáků žili na přelomu tisíciletí ve velké nejistotě. Klub se dlouho pohyboval na hranici bankrotu a vypadalo to, že držitelé Stanleyova poháru z let 1991 a 1992 budou minulostí. Když však bylo nejhůř vynořil se zachránce. Ano byl to Mario Lemieux, který s několika investory zvedl topící se klub. Slavný "SuperMario" pomohl týmu i na ledě, kdy se senzačně po třech letech vrátil k aktivní kariéře. Druhým problémem byl fakt, že se vedení klubu v čele s Lemieuxem dlouho nedařilo dohodnout s představiteli města a spolufinancování stavby nové arény. Hrozilo tak přemístění klubu do jiného města. Původní Mellon Aréna je nejstarším provozním místem v soutěži a již nenabízí možné varianty větších zásahů do její struktury. V březnu 2007 se však již zainteresované strany dohodly, to tedy znamenalo, že klubu nehrozí po dobu 30-ti let žádné stěhování. Výstavba nového moderního domova Tučňáků má údajně stát 290 milionů. 

Fenomén jménem Crosby

Obrazek

Slavné úspěchy klubu byly vždy podmíněny výraznými individualitami. Podmanit fanoušky a potažmo celou NHL dokázali legendární Mario Lemieux, Jaromír Jágr a nyní štafetu lídra a největší osobnosti týmu nese mladíček Sidney Crosby. Dvacetiletá superstar již povede pittsburghskou družinu v roli kapitána, což je nesmírná pocta. Jeho přínos je neoddiskutovatelný. Statistiky jen potvrzují jeho neskutečný talent. Za dva roky odehrál s Tučňákem na prsou 160 utkání základní části s bilancí 75 branek, 147 asistencí a 222 bodů.

V uplynulé sezóně se stal nejproduktivnějším hráčem ligy, když se jeho bodová linka zastavila až na čísle 120 (36 branek + 84 asistencí). Na slavnostním galavečeru si Crosby letos odnesl kromě již jisté Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče i Hart Trophy (nejužitečnější hráč) a Lester B. Person (nejlepší hokejista podle asociace NHLPA).

V červenci si jeho služby klub pojistil až do roku 2013. Mnoho odborníků ho pasuje za následovníka legend jako jsou Wayne Gretzky či Mario Lemieux a nutno říct, že právem. Pokud v 80-tých, potažmo v 90-tých let minulého století byla nadvláda právě této zmíněné dvojice, tak se nyní dá očekávat zrod království Crosbyho.

Změny v kádru

ObrazekKdo čekal nějaké výrazné změny a přebudovávání kádru týmu, tak byl zklamán. Strategie vedení bylo bezpochyby na místě. Dlouho to vypadalo, že tým Pittsburghu zůstane na letošní burze hráčů neaktivní, nicméně opak byl pravdou. Generální manažer Ray Shero rozhodně nezahálel a pojistil si služby dvou zkušených hráčů. Českého fanouška rozhodně může těšit fakt, že tím první se stal edmontonský Petr Sýkora. Další posilou "Pens" je obránce Darryl Sydor. Oba hráči podepsali dvouleté smlouvy. Zejména příchod Sýkory nastiňuje vylepšení úderné ofenzivní síly týmu. Sydor je zkušený matador, který bude jistě svědomitě plnit defenzivní černou práci.

Vedení si hodně slibuje o Angela Esposita, který byl úvodním výběrem Pittsburghu v letošním draftu. Osmnáctiletý útočník byl pasován na prvního dlouhodobého favorita draftu. Za zmínku stojí odchod dvou hráčů. Michel Ouellet zamířil do Tampy Bay a brankářská dvojka mužstva Jocelyn Thibault do Buffala Sabres.

O uvolněné místo náhradního brankáře by se mělo poprát nově příchozí duo Ty Conklin (Buffalo) - Dany Sabourin (Vancouver). Druhý jmenovaný se do klubu vrací po roce. Nepřehlédnutelným faktem je udržení veteránského dua Mark Recchi - Gary Roberts, se kterými se klub dohodl na nových ročních kontraktech. Jejich zkušenosti dodávají hře Pittsburghu na efektivitě. Podařila se dohoda i s elitním bekem Ryanem Whitneym, který se Sergejem Gončarem vytvořil nejproduktivnější obrannou dvojici v lize. Nový kontrakt podepsal i Colby Armstrong, který sice zaznamenal podstatně horší produktivitu než v první sezoně, ale přesvědčil defenzivní prací.

Prognóza

Pittsburgh by měl opět patřit k nejlepším klubům NHL. Pokud bude stavět na podobných výkonech jako v uplynulé sezoně, má šanci bojovat o divizní titul. Otázkou bude jak se bude dařit největším konkurentům jako bezpochyby jsou New Jersey Devils a New York Rangers. Velkou neznámou mohou být zbývající týmy New York Islanders a možná černý kůň divize Philadephia Flyers. Pokud Tučnákům vydrží zdraví a jednotlivci budou mít formu, tak se dají očekávat velké věci. Síla Crosbyho, Malkina, Sýkory, Staala, Gončara či Whitneyho je všeobecně známa. Brankářská jednička Marc-Andre Fleury již rovněž prokázal, že má na to, aby patřil do užší špičky těch nejlepších. Spekulace a realita mohou mít někdy jiný výsledek, ale kdoví možná se třeba trefíme. :)

Zdroj: (c) Jaroslav Pazdera, hokej.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář