Jdi na obsah Jdi na menu
 


TISKOVÁ ZPRÁVA

26.4. 2007

Přípravy Expedice Altaj-Cimrman se daří

Nápad uspořádat Expedici se na Altaji líbí

Navzdory prohlášení několika českých aktivistů podporují slavnou Expedici Altaj-Cimrman i sami Altajci. Důkazem toho je přátelské setkání členů rekognoskační výpravy s představiteli altajské vlády, místního parlamentu a médií. Významného povzbuzení se pořadatelům dostalo například od ministra kultury Vladimira J. Končeva. Však i Češi se hlásí k odkazu svého polygénia: k dnešnímu dni bylo na účely celonárodní sbírky vybráno 424 476 korun. V průběhu jara proběhne několik cvičných expedičních výstupů, na kterých členové Expedice zdolají významné vrchy Česka a jeden mají v plánu i na Slovensku. Přizvána je také široká veřejnost.

Postoj Altajců k Expedici

Začátkem dubna proběhla rekognoskační výprava na Altaj, které se zúčastnil mimo jiné i náčelník o.s. Expedice Altaj-Cimrman Václav Kotek. Předvýprava se postupně sešla s předsedou Komitétu pro ekonomickou aktivitu parlamentu RA Viktorem I. Bezručenkem, předsedou parlamentu RA Ivanem I. Belekovem, ministrem pro turistiku Evgenijem Larinem, ministrem kultury Vladimirem J. Končevem, prvním náměstkem předsedy vlády Jurijem V. Antraradonovem a se zástupci místních médii. Protože státní činitelé slyšeli o projektu jen málo nebo vůbec nic, expedičníci jim nejprve museli vysvětlit, o co plánované výpravě jde. „A když jsme skončili, byli z projektu nadšeni a začali obvolávat další členy vlády,“ líčí Václav Kotek, který se všech jednání na Altaji účastnil.

Autentické positivní zážitky ze středu Asie vypovídají o něčem jiném, než co se veřejnosti snaží podsouvat někteří čeští rýpalové. V našich médiích se totiž poslední dobou objevují citace fotografa Stanislava Krupaře o tom, že na Altaji o sportovněkulturní Expedici nikdo nestojí a že v altajských médiích se v negativních konotacích „pravidelně skloňuje jméno Járy Cimrmana“.

Kromě vřelého přijetí nápadu Expedice Altaj-Cimrman u altajských čelních politiků a médií, disponují pořadatelé potvrzením ze strany Federace alpinismu a horolezectví Republiky Altaj i z Federální agentury pro geodézii a kartografii. Z daných dokumentů jasně vyplývá uskutečnitelnost alpinistického pojmenování vrcholu.

Pořadatelé Expedice jsou ve spojení s Altají a proto dementují všechny narážky o kulturní necitlivosti. Nebývá zvykem, aby nějaká horolezecká výprava podnikla pro spolupráci s místními tolik, jako dělá Expedice Altaj-Cimrman. To ocenil zejména altajský ministr kultury, který by rád na Expedici navázal dalšími projekty kulturní výměny mezi ČR a Altají.

Podpora českých vládních činitelů 

O tom, že Expedice Altaj-Cimrman získala důvěru i mezi předními českými politiky, svědčí i otevřená podpora dvou českých ministrů. Nad projektem v minulých dnech převzali záštitu

Místopředseda vlády České republiky pro evropské záležitosti, Alexandr Vondra, a Ministr zahraničních věČeské republiky, Karel Schwarzenberg.

Cvičné výstupy

Expedice se na svou dalekou cestu na východ (a k výšinám) vydává 5. srpna. Pro začínající i pokročilé horolezce ze sdružení Expedice Altaj-Cimrman je to však příliš dlouhé čekání. Zatímco Radek Jaroš, sportovní náčelník, se vydal na K2, připravují členové Expedice několik cvičných výstupů v české dolině a dokonce jeden ve slovenských vršinách. Těchto výstupů se zúčastní i přední protagonisté Divadla Járy Cimrmana. První výstup s podporou veřejnosti proběhne již 12 května od 14,00 hodin, a to na zříceninu hradu Bezděz. Výstup na vrchol bude veden stejnou cestou, jakou se vydal sám J.Cimrman, který tím vyjádřil svůj hold K.H. Máchovi. O podrobném programu ještě budeme veřejnost informovat. Výstup na Milešovku, memoriál horolezce Sváti Pulce, který z ní spadl při jejím zdolávání, se odehraje 26. května, veřejnost odstartuje také ve 14,00 hodin. Třešničkou na dortu českých výstupů se stane výšlap na Štěpánku u Tanvaldu 9. června již od 9,00 hodin. Na zdejší Cimrmanově cyklistické stezce se ve stejný den odehraje i legendární závod v běhu s kufrem.

Dům 4 múz

Kromě vypravení kulturně-sportovní Expedice do středoasijských hor má celonárodní sbírka „Národ Tobě, Járo Cimrmane“ ještě druhý záměr: vybudování Domu 4 múz. Jde o unikátní kombinaci stálého kulturního zařízení a pečovatelského domu. Jeho posláním bude pomoci vysloužilým hercům a jiným umělcům v tíživých životních situacích způsobených ať už nemocí, úrazem, stářím atd. Dům 4 múz nabídne též prostor k uskutečňování kulturních a společenských akcí, čímž veřejnému publiku a mladé generací umělců zprostředkuje kontakt s významnými osobnostmi české kultury. V tomto kulturně-pečovatelském centru bude tedy zajištěno jak kvalitní kulturní prostředí, tak odborná péče pro seniory.

Stav sbírky

V celonárodní sbírce se od jejího zahájení 28.2. 2007 do dneška (tj. 26.4. 2007) vybralo 424 476 Kč (se započtením doposud neuhrazených on-line objednávek je tato suma ještě o zhruba 150 tisíc vyšší). Na pobočkách České pošty se k 25. dubnu prodaly certifikáty v hodnotě 119 776 Kč, v prodejnách sítě RockPoint, (kterýžto se do prodeje zapojil až později) 8 300 Kč, v Divadle Járy Cimrmana v hodnotě 14 100 Kč a při jeho zájezdech dalších 2 900 Kč a prostřednictvím spolupráce s Hospodářskou komorou 2 000 Kč. Nejoblíbenějším způsobem podpory projektu nadále zůstává internet. Přes webovou stránku bylo závazně objednáno 1 050 certifikátů za celkem 427 900 Kč, přičemž 277 400 Kč už bylo uhrazeno. V Pamětní vrcholové knize bylo ke včerejšímu dni zapsáno 656 dárců.

Sbírku lze podpořit zakoupením Pamětního certifikátu. Certifikáty se prodávají v hodnotě 200, 500 a 1000 Kč a jsou k zakoupení na vybraných pobočkách České pošty, v celé síti prodejen RockPoint, na pokladně Žižkovského divadla Járy Cimrmana či k objednání na www.altajcimrman.cz.

Expedice Altaj - Cimrman byla úspěšná !

16.8.2007

V úterý 14.8. ve večrních hodinách se vrátili členové Expedice Altaj - Cimrman a ohlásili splnění úkolu. Vylezli na určenou horu a umístili na ni Vrchlovou knihu se všemi přispěvateli sbírky "Národ tobě, Járo Cimrmane".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář