Jdi na obsah Jdi na menu
 


Síla myšlenky

 Je zřejmé,že člověk je lépe připraven na práci ve hmotě,než na práci duchovní.Své smysly,jejichž prostřednictvím pracuje na hmotě,má totiž  daleko více  vyvinuté než prostředky,které mu umožňují přístup do duchovního světa.A tak se stane,že mnozí lidé pracující  na sobě duchovně mají pocit,že se jim nic nedaří a nakonec ztratí i odvahu pokračovat dál.

Kolik lidí řekne: Co  je to za práci,když ani nevidím její výsledky? Když pracujeme ve hmotě,tak se  aspoň něco mění,postaví nebo zničí.Dokonce i intelektuální práce  vykazuje  viditelné výsledky. Jsme vzdělanější,schopnější uvažovat a můžeme se lecčemu vyjádřit. Ano to je všechno pravda.Chcete postavit dům a za několik týdnů stojí,vidíte ho a můžete se ho dotknout.Zatímco chcete-li  vytvořit  něco na duchovní úrovni,nikdo nic nevidí,ani vy ani druzí.

Je možné,že při takové nejistotě  začnete  pochybovat,chcete všeho nechat a pustit se jako všichni ostatní do činností,kde  jsou výsledky  snadno viditelné. To můžete,ale jednou i když dosáhnete  těch největších úspěchů,pocítíte,že  vám vnitřně něco chybí. To je nevyhnutelné,protože  jste se nestarali o to podstatné,neudělali jste nic  v oblasti ,světla,lásky,síly a věčnosti.

 U duchovní  práce je třeba jednou  pro vždy pochopit,že se jedná o velmi  jemnou hmotu která uniká našim obvyklým prostředkům zkoumání. Práce ,kterou můžeme provádět na duchovní úrovni,je stejně skutečná jako ta,co vykonáváme na fyzické úrovni. Když řežete dřevo nebo vaříte polévku,je to stejně skutečné,jako když na duchovní úrovni něco stavíte,vyvoláváte síly,usměrňujete proudy,osvětlujete  lidská vědomí. Pokud to není vidět,tak je to z důvodu,že se jedná o odlišnou hmotu. Ostatně ten kdo skutečně žije v duchovním světě,nepotřebuje,aby skutečnosti,které cítí okolo sebe,byly tak viditelné a hmatatelné jako reality fyzického světa.Nicméně za nějaký čas  se i ony  mohou konkretizovat

Neznáme-li tyto zákony a počítáme,že výsledky naší duchovní práce  budou ihned viditelné,ztrácíme odvahu a ničíme vše,co jsme  už postavili.Tato  velmi jemná hmota se toiž velice snadno tvaruje.Proto, zda bude člověk konstruktivní nebo destruktivní,záleží na tom,jak je či není  přesvědčený a vytrvalý.Často buduje,ale hned na to  rychle všechno zničí, a takto brání úplnému dokončení práce. Projevení ve hmotě se však  jednou  nevyhnutelně  dostaví.

Úryvek z knihy : Síla myšlenky - autor Omraam Mikhael Aivanhov  (1900-1986)

 

Najít rovnováhu  mezi materiálními a duchovními prostředky.

 

Člověk má nesmírné  možnosti na fyzické úrovni,ještě větší však má  v oblasti  psychické. Jen je problém,že se nikdy necvičil v používání možností svých myšlenek..Kolik lidí v životě vidíme,jak  se hroutí nebo lamentují před očekávaným problémem! Nikdy si nepoloží otázku,zda  ve své myšlence,ve svém duchu nemají vhodné prostředky,aby mohli situaci správně čelit.

To ne,raději začnou utíkat,rvát si vlasy,brečet,nebo se uchýlí k ,,lékům".....nebo zbraním a proto je to čím dál horší.

Když se vyskytne jakýkoliv problém,máme se nejdříve soustředit,rozjímat,spojit se s neviditelným světem,abychom nalezli  světlo a zjistili,jak se máme zachovat. Jen  takto  můžeme mít  jasnou hlavu,být organizovaní a účinní.

Také samozřejmě můžeme použít  hmotné prostředky,ne však jako první,nejprve bychom měli začít s prostředky  psychickými. Jak chcete zlepšit těžkou situaci,když jste neklidní a úplně jste ztratili havu? Takto můžeme všechno jenom zamotat nebo  zničit. A to se ovšem  často stává :lidé  jednají  zbrkle,poslepu a dokonce když začne hořet ,tak místo aby od ohně utekli,tak  se do něj vrhají.

Bez světla nemůžeme najít žádné správné řešení. Podívejte se na příklad v noci  vás probudí nějaký hluk,něco spadlo rozbilo se nebo někdo vešel do místnosti....Vyběhnete se rychle  po tmě podívat ?? Ne víte že to může být nebezpečné. Nejprve  rozsvítíte,abyste  viděli a potom jednáte.

No a také v jakékoliv životní situaci musíte nejdříve rozsvítit světlo,aby jste byli  osvíceni, mohli se soustředit, rozjímat a našli to správné řešení k jednání.

Bez světla budete bloudit,klepat na různé dveře a zkoušet všelijaké prostředky,které budou neúčinné. Proč? Protože vám chybí světlo. Důležité je světlo: díky němu neztrácíme čas,peníze a vyhneme se  mnoha škodám.

Lidé mají v sobě  velmi účinné  prostředky:myšlenku ,představivost,vůli...ale protože  mají ve zvyku hledat  útočiště u  vnějších prostředků,tak se  samozřejmě jejich psychické schopnosti nevyvíjejí. Buď jim chybí víra,nebo nemají trpělivost a proto stále hledají vnější,materiální a hmatatelné prostředky.Na úkor růstu  vědy lidská rasa upadá!

Myslíte si že přeháním? Ne tolik. Svět pracuje spíš pro pokrok vědy,než pro pokrok lidí.Abyste  v peci udrželi oheň,musíte přikládat palivo.A co je takovým palivem ve vědě? No lidé,lidé jsou často zneužíváni ve jménu vědy..Do pece s vámi! A díky obětem je pec  vědy stále  rozpálená.

Za padesát let nenajdete  na zemi téměř  žádného zdravého člověka.A když říkám za padesát tak možná ještě přeháním. Lidem se radí:Vezměte si tohle a vypijte támhle to!!,a přitom to způsobuje otravu organismu.

Ve skutečnosti ještě lidé nepochopili pravý důvod  technického rozvoje.Veškeré  zlepšení existuje,aby se lidé mohli osvobodit od  materiálních a všedních  úkolů,které je ničí a mohli se konečně věnovat duchovním činnostem.

Toto je pravý důvod technického vývoje:osvobodit člověka avšak pro jiné práce.Jinak by bylo velice špatné,kdyby  člověk  jen ležel na písku nebo pod stromem,nehýbal se a hnil,zatím co by stroje pracovaly.To by bylo pro něj velice škodlivé.Je třeba pochopit že vesmírná Inteligence umožnila hmotný vývoj aby se člověk konečně osvobodil od prozaických úkolů a mohl se věnovat vznešeným činnostem

Další část z knihy Síla myšlenky