Jdi na obsah Jdi na menu
 


O Skokách

20. 10. 2010

O Skokách se můžete dočíst více na našem bratrském webu Památky karlovarského kraje na adrese www.pamatky-kk.estranky.cz 

Skoky mají svůj web na adrese www.skoky.eu

Na této stránce se budeme věnovat jen článkům, které se tohoto poutního místa týkají.



Kostel ve Skokách potřebuje naši pomoc - veřejná sbírka

   18. 9. 2006

   Tímto článkem se snažíme oživit tuto krásnou a jedinečnou památku v Karlovarském kraji. Přispějte i Vy na záchranu barokního kostela Navštívení Panny Marie ve Skokách.

   Když se vydáte pěšky úvozovou cestou mezi poli za vesnici Skoky, minete křížek na rozcestí, zažijete něco neobyčejného. Téměř na dosah ruky se mezi stromy vynoří přímo před vámi dvě impozantní báně kostela, utopeného v údolí. A pokud do údolí sejdete, uvidíte krásný, ale smutný a opuštěný barokní kostel Navštívení Panny Marie.

   Kdysi se zde konaly slavné poutě. Místo žilo církevními slavnostmi a zájezdní hostinec vedle kostela prosperoval. Dnes jsou z něj ruiny a z kostela téměř také. Bezostyšní vandalové jej vyrabovali a zničili. Zloději dokonce strhávají oplechování obou věží, ze kterých zůstávají pouhé kostry. Krádeže, ničení stále pokračuje a není proti nim obrany.

   Je letní podvečer a já v tichu kláštera Teplá poslouchán vyprávění pátera Augustina, administrátora kláštera, o historii i současnosti poutního kostela ve Skokách. Na památku zázračného uzdravení děvčátka zde byla postavena kaplička, později v r. 1736 barokní kostel. V r. 1903 byl nákladně opraven, vybavení kostela, které většinou pocházelo ze druhé pol.18.století zrestaurováno. Bylo zde několik skutečně vzácných cenností. Jejich popis byl uveřejněn v publikaci „Umělecké památky 3", vydané Ústavem dějin ČSAV v r. 1980.

   Dnes je však toto místo pouhou smutnou upomínkou jedinečného umění našich předků, jejich touhy po kráse a dokonalosti.

   Vyprávění administrátora kláštera Teplá, kam poutní kostel spadá, pomalu končí. Uzavírá je výpověď o bezmoci vůči bezohlednosti, hrubosti a vandalismu. Ale také výpověď o přání, vrátit kostelu jeho význam a jedinečnost. Jeden z nejvzácnějších zachráněných skvostů je kopie obrazu Panny Marie Pasovské, kterou v r. 1717 vytvořil toužimský malíř J.W.Richter. Obraz je umístěn v konventní kapli kláštera Teplá. Madona má líbeznou tvář a trpělivý výraz. Už léta poslouchá každodenní motlitby. Očima se však dívá ven. Jako by toužila vrátit se zpět do kostela ve Skokách a vítat zde své poutníky.

   Chtěla bych pomoci. Doufám, že nezůstanu sama.

   Bankovní účet, kam lze posílat finanční příspěvky na záchranu kostela ve Skokách: 3733058, kód banky 0300 variabilní symbol 23046 konstantní symbol 0558



Autor: PhDr. Eva Průchová



Kostel ve Skokách opět vyrabován    22.9.2006

    Škodu téměř za 5 milionů korun způsobili zloději krádeží mědi na kostele Navštívení Panny Marie ve Skokách na Žluticku.

   Zloději podle policie vlezli do kostela tak, že vyřízli otvor do vstupních dveří. Vylezli na střechu k unikátním a nepřehlédnutelným kopulím kostela. Věžičky z dřevěné konstrukce odřízli a začali strhávat měděné oplechování. Na zemi začali zničené kopule rozebírat za účelem prodeje plechů ve sběrně druhotných surovin.

   I zde však platí, že „Boží mlýny melou pomalu, ale jistě" . Při vandalství se tak jeden ze zlodějů vážně zranil. Sedmnáctiletého mladíka po pádu ze střechy převezla rychlá záchranná služba do karlovarské nemocnice. Posléze byl letecky transportován do fakultní nemocnice v Plzni.

   Unikátní poutní místo tak znovu podléhá zkáze vandalizmem i přes opakované zabezpečovací práce řeholníků Premonstrátského kláštera v Teplé. I přes veškerou snahu se vandalizmu zabránit nedá. Zloději využívají odlehlosti místa a špatné přístupnosti po zničené polní cestě z osady Polom. V posledních deseti letech byl tak kostel několikrát vykraden, nikdy však nebyl vážněji poničen. Za zničení kostela hrozí pachatelům až 3 roky vězení.

Autor: Václav Lupínek




Osud kostela Navštívení Panny Marie ve Skokách v roce 2007
4.4.2007

   V letošním krásném a slunném jarním dni jsem se opět vypravil prověřit stav kostela Navštívení Panny Marie ve Skokách.

   Záchranné práce na zdevastovaných věžích byly zahájeny koncem listopadu. Rozpočet na tyto práce činil 373.815,- Kč. Práce provedla firma Bolid-M z M. Lázní. Byly opraveny krovy a bednění bání, uřezané lucerny nahradily provizorní stříšky, na báně byla položena provizorní krytina.

   Klášter premonstrátů Teplá zřídil zvláštní účet na záchranu poutního kostela ve Skocích č. účtu 3733058/0300, variabilní symbol 23046, konstantní symbol 0558

   Po dohodě s majitelem účtu zveřejňujeme výpis z tohoto účtu, seznam dárců a výše jejich příspěvků. Stav ke konci března 2007:

celkem na kontu 53.800,- Kč

Ing.Petr Linhart .......... 1.000,- Kč

PhDr. Eva Průchová .......... 2.000,- Kč

František Vodička .......... 29.000,- Kč

a ostatní dárci

 

VŠEM DÁRCŮM PATŘÍ NÁŠ UPŘÍMNÝ DÍK!




Festival Znamení světla 2007 v kostele ve Skokách
13. 8. 2007

   V týdnu od 4. do 10. srpna 2007 se v okolí poutního kostela Navštívení Panny Marie ve Skokách (dřívějším Maria Stock), konal již dvanáctý pracovní tábor česko-německé mládeže. Od roku 1996 tak 40 mladých dobrovolníků usilovně pracuje na záchraně kostela, jeho umělecké výzdobě a dále rozvíjí toto duchovní místo. Ústředním motivem se tak stalo heslo: do temnoty opuštěného kostela vkládáme ZNAMENÍ SVĚTLA naší víry jako výraz naděje.

   V letošním roce byl součástí pracovního táboru též festival „Znamení světla", který se konal ve dnech 10. - 12. 8. 2007. Organizátory festivalu byli mladí křesťané z občanského sdružení Rytmika Šumperk, německého Junge Aktion der Ackermann Gemeinde a občanské sdružení Pod střechou.

   Festival zahájila bohoslužba generálního vikáře Dr. Roberta Falkenauera doprovázena českými a německými křesťanskými písněmi a symbolickým propojením obou národů ve zdevastovaném kostele. Následně bylo možné v doprovodu Jiřího Schierla prohlédnout si interiéry kostela a shlédnout promítání filmu o Skocích.

   Třešničkou na dortu pátečního večera byl benefiční koncert folkového písničkáře, skladatele, hudebníka a poutníka Petra Linharta. „Tolkien naší písničkové scény" (výstižné pojmenování Jana Buriana) tak představil několik písní z jeho autorského alba Sudéta. Velkým zážitkem, alespoň pro mě, tak bylo slyšet píseň Maria Stock live a to v překrásných prostorech a nasvícených zdech tohoto jedinečného poutního místa.

   Nedělní program vyvrcholil večerní mší a „Nocí světel" s písněmi z Taizé.

   Na závěr, alespoň za mojí osobu, děkuji všem zúčastněným mladým lidem za usilovnou práci a za navrácení duchovna do osudem zkoušeného kostela.



Autor článků: Václav Lupínek              Zdroj článků: prirodakarlovarska.cz



Skoky opět ožívali po brigádách, které už poněkolikáté pořádá občanské sdružení Pod střechou. S brigádamy začali letos v březnu a snažili se poutní místo zkrášlit a oživit. Ale stalo se něco, čemu se dá jen těžko uvěřit.....

Článek z 9. 6. 2008

 

 

Vandalové stříleli do oken kostela

SKOKY / ŽLUTICE - Zatímco jedni se snaží všemožně pomoci kdysi tak slavnému poutnímu kostelu ve Skokách na Karlovarsku a dělají pro to maximum, druzí mystické místo ničí.

 

 

„Vandalové si po delší odmlce vzali na mušku, a to tentokrát doslova, okna kostela,“ komentuje nepochopitelná hnutí mysli některých lidí předseda občanského sdružení Pod střechou Jiří Schierl a pokračuje: „Paintballovými střelami rozstříleli okenní tabulky, zaměřili se i na fasádu věže a informační desku pro návštěvníky poutního místa.“

Vzhledem k tomu, že o víkendu (7.-8.6.) přijeli do Skoků brigádníci, aby kostelu pomohli, aby uklidili jeho okolí a podobně, tak museli spoušť po střelcích likvidovat.

„Přijeli jsme pomoci a místo toho jsme uklízeli po vandalech,“ přesně a jasně zhodnotil situaci Jiří Schierl.

Pokud jde o brigády u Skoků, sjíždějí se tam lidé z celého regionu, o prázdninách pak pravidelně už několik let i členové a příznivci občanského sdružení ze Šumperska. Cílem brigádníků je především udržovat pořádek a aspoň upravovat okolí kostela, protože skutečná rekonstrukce, která by krásnou stavbu vrátila do původní podoby, by si vyžádala miliony korun.

„Tolik peněz se nám sehnat asi nepodaří. Tak děláme aspoň to, co můžeme,“ vysvětluje Jiří Schierl.

Kostel vlastní církevní řád premonstrátů v Teplé. Ani oni nemají prostředky na rekonstrukci.