Jdi na obsah Jdi na menu
 


Použití zubního kartáčku

 

  K provedení dokonalé ústní hygieny nestačí jen měkký kartáček, pasta a další pomůcky k odstranění plaku.

Potřebujete znát také správnou techniku čištění zubů.



 

Děti: 

U dětí je nejrozšířenější "KROUŽIVÁ " technika.

Je snadná k zapamatování i provedení, proto ji malé děti lehce zvládnou.

Tuto metodu můžeme doporučit i méně zručným klientům.

 

Dospělí:

Pro dospělé se doporučuje technika "STÍRACÍ "

Jemnými pohyby stíráme plak od dásně k zubu.Obrazek

: Vlákna kartáčku se přiloží na dáseň pod úhlem 45 st. Provádíme drobné vibrační pohyby a zároveň suneme hlavu kartáčku od dásně ke kousacím ploškám zubu. Nakonec kousací plošky vyčistíme horizontálními pohyby.



Jak dlouho zuby čistit? 
   Neřiďte se pravidlem „ráno a večer po dobu 2 minut“. Někomu dokonalé vyčištění trvá delší a jinému kratší dobu. Zuby můžete čistit klidně u sledování televize a tím jim věnujete daleko delší dobu na čištění než v koupelně. Že jsou zuby správně vyčištěné bezpečně poznáte, když si po nich přejedete jazykem. Pokud jsou zuby všude krásně hladké, tak jste ústní hygienu provedli v pořádku.



Jak často zuby čistit?
Nejlepší by bylo čistit chrup po každém jídle. To ale není vůbec jednoduché, spíše až nemožné. Základem je čistit si zuby nejméně dvakrát denně. A to ráno a večer. Většina lidí ranní hygienu nezanedbá. O tu večerní očistu mám už ale větší strach. Spousta lidí neví, že nebezpečné bakterie z plaku rádi útočí právě, když v klidu spíme. Při spánku se nám snižuje produkce slin a tím se omezuje i ředění nebezpečných kyselin. Po večerním čištění už samozřejmě nesmíme konzumovat žádné sladké jídlo a pití!!

Když nemáme možnost chrup po jídle vyčistit můžeme si pomoct třeba žvýkačkami bez cukru. Ty ale jen snižují kyselost v ústech a omezují tím působení škodlivých toxinů.

Pamatujte si : Žvýkačka zuby nečistí, proto jí nenahrazujte zubní kartáček!



Kdy vyměnit kartáček za nový?
Při výměně je nejdůležitější opotřebování kartáčku. Jakmile se váš kartáček roztřepí, rovnou se s ním rozlučte. S tímto kartáčkem chrup dostatečně nevyčistíte a jen zvyšujete riziko poškození dásní a zubů. Rozježená vlákna jsou pro dáseň příliš ostrá a může se objevit až zduření dásní a následně jejich krvácení. Navíc takový způsob čištění je pro pacienta i bolestivý. Kartáček vyměňte i po infekčních nemocích (chřipka, angína). Bakterie a viry se ve vláknech udržují. Tak po vyléčení nemoci kupte i nový kartáček.

Obecně by se měl kartáček vyměňovat za nový po třech měsících.


Opotřebovanost závisí na: tlaku při čištění, technice čištění, délce čištění a samozřejmě častosti používaného kartáčku. Některé kartáčky mají ve svých vláknech indikátor (barevně odlišná vlákna), která opotřebováním blednou a hlásí nám, že máme koupit kartáček nový.

Obrazek


Tento kartáček již dosloužil...