Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chorvatsko chce otevřený software

7. 9. 2007

Chorvatská migrace se jeví jako jedna z nejzajímavějších v Evropě, země při ní zcela nezavrhuje proprietární řešení, pokud jsou založená na otevřených standardech. Svědčí o tom i nejdůležitější části schváleného dokumentu:

    * Státní instituce zvolí nebo vytvoří open source řešení všude, kde je to možné, namísto používání alternativ s uzavřeným kódem.
    * Vláda bude podporovat vytváření programů s uzavřeným zdrojovým kódem, pokud budou používat otevřené standardy pro protokoly, formáty souborů a budou vyvinuté v Chorvatsku.
    * Vláda podpoří užívání OSS a otevřených standardů i mimo její instituce.
    * Vláda podpoří používání open source řešení ve vzdělávacích institucích, uzavřený i otevřený software bude stejnoměrně prezentovaný studentům.

\"Většina používaného softwaru ve státní správě je proprietární, takže jsme ho nemohli modifikovat a doplňovat. Tento software má přísné podmínky užívání a limituje naše možnosti. V tomto směru to administrativu vede k závislosti na jeho dodavatelích. Důsledkem by byly také uzavřené informační systémy, čímž by bylo mnohem obtížnější dosáhnout úspěchu a efektivity pro náš eAdministration projekt,\"
řekl Domagoj Juricic z Centrálního úřadu pro e-Chorvatsko.

Úřady vedly k přechodu i problémy s kompatibilitou dokumentů, které vznikaly v proprietárním softwaru, snaha po větší transparentnosti a samozřejmě i očekávání úspory peněz. Země je také inspirovaná aktivitami Evropské unie, které postupují v podobném duchu.
Akční plán 2000, pocházející od Evropské komise, ustanovil základní body vývoje Evropské informační společnosti.
Součástí je i stimulování používání OSS ve veřejném sektoru.