Jdi na obsah Jdi na menu
 


Osobní počítače: Lenovo bude prodávat laptopy s Linuxem místo Windows

10. 9. 2007

Lenovo bude prodávat laptopy s Linuxem místo Windows

Společnost Lenovo Group, třetí největší výrobce osobních počítačů na světě, začne prodávat laptopy s operačním systémem Linux místo Windows.

Firma Lenovo, která před dvěma roky koupila počítačovou divizi IBM, dodala, že laptopy s Linuxem začne prodávat v posledním čtvrtletí roku řadovým i podnikovým zákazníkům.


17.8. 2007 08:00

BOSTON - Zástupci Lenova oznámili prodej linuxových počítačů na každoroční konferenci LinuxWorld, na níž se v srpnu sešli manažeři firem z informačních technologií. Linux byl v poslední dekádě jedním z nejrychleji rostoucích typů softwaru pro servery a další výkonné podnikové počítače.

Microsoft loni s firmou Novell uzavřel obchodní dohodu o společném vývoji softwaru pro servery a prodává také produkty od Novellu. Oba partneři se navíc dohodli na vzájemné patentové ochraně svých programů.

Výrobci osobních počítačů nebývali ochotni přijmout Linux, situace se ale začíná měnit. V květnu začal Dell, druhý největší výrobce PC, prodávat americkým zákazníkům tři modely počítačů. Jedná se o laptop a dvě stolní sestavy. Cena počítačů s distribucí Ubuntu začíná na 599 dolarech, tedy asi 12 500 korunách.

Zakladatel Ubuntu Mark Shuttleworth minulý měsíc oznámil, že by Dell mohl řadu s Linuxem rozšířit. Shuttleworth řídí soukromou firmu Canonical, která se živí údržbou softwaru Ubuntu. Manažer dodal, že o instalaci Ubuntu do počítačů před jejich prodejem jedná s dalšími výrobci PC.

Linux je nejrozšířenějším softwarem s otevřeným zdrojovým kódem. Na rozdíl od operačního systému Windows, jehož vlastnická práva si Microsoft hájí, dovolují programy s volným kódem jeho uživatelům se o tento kód podělit a programy modifikovat. Tyto programy jsou volně přístupné a většinou nic nestojí.

Kolik stojí Linux?

Velkou výhodou Linuxu je jeho cena. Naprostá většina linuxových distribucí je totiž zcela zdarma a bootovací/instalační CD/DVD je možné stáhnout volně z internetu či si je nechat vypálit a zaslat z některého Linux CD shopu za velmi nízkou cenu.

Cena Linuxu je zároveň i jeho velkou nevýhodou. Výrobcům a prodejcům počítačů a notebooků se systém moc nechce prodávat, jelikož na něm není žádná marže.
Protože se neprodává, ale většinou stahuje z internetu, nejsou na něj ani placené reklamy jako na Windows. To vede k tomu, že se o Linuxu obecně ví málo, či informace které člověk má jsou zkreslené, např. představa, že Linux je jen příkazový řádek, již dávno neplatí.

Článek ze serveru novinky.cz