Jdi na obsah Jdi na menu
 


Linuxové distribuce jsou kompletní operační systémy se širokou softwarovou výbavou, které mají stejný základ - jádro Linux.

Linuxová distribuce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

GNU/Linuxová distribuce je označení kompletu programových balíků provozovatelných na operačním systému GNU/Linux. Tzn. nejenom vlastního jádra operačního systému ale i dalších aplikací, které mohou být, ale většinou nejsou autorským dílem distributora. Tyto distribuce se liší například ve způsobu instalace programových balíků, integrací vlastních konfiguračních metod, atp.

V angličtině „to distribute“ znamená rozšířit, rozprostřít, rozdat ap. Windows dodává jen jedna firma, Microsoft, tudíž neexistuje více distribucí. GNU/Linux může dodávat každý, a proto existuje spousta profesionálních nebo amatérských distribucí. Problémem pro začátečníka může být právě výběr distribuce. Všechny distribuce však mají stejný základ - jádro OS, knihovny a nástroje od GNU. Liší se však “obalem“ (tzn. instalátorem) a “složením“ (tzn. software, unikátní úpravy. atd).

Distribuce Linuxu = Linuxové distribuce

Operační systém Linux lze získat v tzv. distribucích - to je souhrn nejrůznějších aplikací sloužících k práci s počítačem.

Linuxových distribucí existuje velké množství a zde uvedené jsou výběrem z těch, které jsou vhodné pro začínající uživatele a určené široké veřejnosti pro použití na osobním počítači nebo notebooku.

Jako většina linuxových distribucí je lokalizována do mnoha jazyků světa včetně češtiny, jsou i následující linuxové operační systémy s plnou podporou českého jazyka v prostředí systému, v rozhraní programů a aplikací, ale také i při samotné instalaci.

Vyberte si distribuci, která se vám líbí a vejděte do světa Linuxu.

openSUSE

Linux od SUSE (firma Novell) lze získat ve třech variantách.
Jako nekomerční openSUSE, což je komunitou vyvíjená distribuce, od které jsou odvozeny dvě placené verze (komerční produkty) pro domácí a firemní desktopové uživatele SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED) a řešení pro servery SUSE Linux Enterprise Server (SLES).

Novell je jednou z předních softwarových firem. V současnosti se zaměřuje právě na oblasti využití Linuxu a nabízí celou řadu řešení založených na něm, resp. na SUSE Linuxu.

openSUSE česky | Stáhnout openSUSE | Hledání a instalace programů (1Click install) | Objednat openSUSE | SUSE portál | Podpora | Novell

Odkazy pro přímé stažení a následné vypálení DVD .iso obrazů nejnovější verze operačního systému openSUSE

Obrazekstáhnout openSUSE (i386) DVD pro 32 bitové procesory
Obrazekstáhnout openSUSE (x86_64) DVD pro 64 bitové procesory
Obrazekstáhnout openSUSE (ppc) DVD pro PowerPC (Apple)

Jak přenést .iso soubory na CD nebo DVD

.iso soubory jsou obrazy instalačních CD resp. DVD a je potřeba je správným způsobem vypálit. Tyto soubory se nevypalují jako běžný soubor. Ve vašem vypalovacím programu je potřeba zvolit vypalování obrazu (image) CD/DVD. Příslušné volby jsou závislé na použitém vypalovacím softwaru.


Instalace operačního systému Linux

Jak postupovat při instalaci linuxové distribuce openSUSE?

Audiovizuální návod (video soubory ke stažení) z přednášky na téma Instalace Linuxu - prakticky a pro začátečníky v rámci konání konference Linux Meeting 2007 Ústí nad Labem, vás provede celou instalací a poradí tak začátečníkům při prvním setkání s Linuxem.
Tento videonávod je pro openSUSE 10.3, pro novější verze openSUSE platí určité rozdíly v průběhu instalace.


Získejte výhody krabicové verze openSUSE

openSUSE Subscription

  • Čerpání technické podpory na 1 rok (podporu je možné prodloužit)
  • Zpřístupnění sekce s bonusovými materiály
  • Automatické zasílání nových verzí openSUSE po celou dobu platnosti Vaší registrace
  • Řešení Vašich problémů či dotazů na emailu podpora@suseportal.cz
  • Bonus - zřízení emailové schránky

 

Obrazek

 

Fedora

Fedora je distribuce, která vznikla jako nekomerční odnož Red Hat Linuxu. Vyvíjí ho komunita vývojářů za podpory firmy Red Hat. Na základě Fedory pak Red Hat připravuje své komerční distribuce Red Hat Enterprise Linux.

Red Hat je firma zabývající se vývojem a prodejem Red Hat Enterprise Linuxu. V minulosti významně pomohla zdomácnění Linuxu svou komunitní distribucí Red Hat Linux, jejímž následovníkem je Fedora.

Česká Fedora | Stáhnout Fedoru | Podpora | Příručka uživatele | Fedora - projekt

 

Ubuntu

Ubuntu je poměrně mladá distribuce vyvíjená komunitou za podpory firmy Canonical. Ubuntu je ovšem postaveno na velmi spolehlivém základě již mnoho let vyvíjené distribuce Debian GNU/Linux. Zatímco Debian se snaží být distribucí značně univerzální, jasným cílem Ubuntu je přiblížit Linux uživatelům pro použití na osobních počítačích jako tzv. desktopové prostředí.

Debian je komunitní distribucí. To znamená, že ho vyvíjejí dobrovolníci. U Debianu existuje záruka, že vždy a za všech okolností zůstane tím, čím je - to je svobodným softwarem.
Canonical je komerční společnost, která zaštiťuje vývoj Ubuntu. V rámci této aktivity podporuje i řadu dalších projektů a poskytuje nástroje a podporu pro vývoj otevřeného software.

České Ubuntu | Stáhnout Ubuntu | Poslat CD zdarma | Podpora | Průvodce desktopem | Ubuntu - projekt

 

PCLinuxOS

PCLinuxOS je distribuce, která vznikla odštěpením od Mandrake linuxu (nyní Mandriva) v roce 2003 a vyvyjí jej skupina vývojářů soustředěná okolo Texstara (Bill Reynolds). Jedná se o distribuci, která je zaměřená na maximální jednoduchost. Obsahuje proprietální kodeky a instalaci dalších programů obstarává Debianovský apt s jeho grafickou nadstavbou Synapticem spravující jeden centrální, přednastavený repozitář.

Český PCLinuxOS | Podpora | PCLinuxOS

 

Mandriva Linux

Mandriva Linux, dříve známý jako Mandrakelinux. Je vyvíjen komunitou vývojářů společně s vývojáři firmy Mandriva (dříve Mandrakesoft). Mandriva Linux je k dostání v několik verzích - od placené krabicové verze až po verzi zcela zdarma. Rozdíl je tvořen především rozsahem dokumentace, doplňků a komerčních aplikací. Mandriva Linux je distribuce silně specializovaná pro použití na osobním počítači a získala si oblibu u velkého množství uživatelů, kteří s Linuxem začínají.

Mandrakesoft a Connectiva po sloučení vytvořily, i kvůli dlouhodobě trvajícím sporům o ochrannou známku Mandrake, společnost Mandriva a společnými silami pokračují ve vývoji distribuce Mandriva Linux.

Český Mandriva Linux | Stáhnout Mandriva Linux | Objednat Mandriva Linux | Podpora | Dokumentace | Mandriva.com

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Existuje mnoho speciálních, účelových distribucí, určených pro servery, pro malá a vestavěná zařízení, pro PDA, minipočítače, atd.
Na míru upravený Linux se dále hojně používá v bezdrátových přípojných bodech (WiFi), v (xDSL) routrech, v satelitních přijímačích, v GPS navigacích, v mobilních telefonech, v přenosných hudebních přehrávačích a jinde.
Za těmito účely vzniká množství různých variant a podob Linuxu, které ovšem nejsou vždy vhodné pro použití na osobním počítači, ale nalézají praktické využití a uplatnění v široké škále jiných zařízeních.

Mnoho dalších distribucí naleznete na stránkách Linuxsoft.cz a Distrowatch.com.

Zdroj: Wikipedie, Proč používat Linux, LinuxOSS

 

Náhledy fotografií ze složky Můj Operační systém openSUSE Linux