Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč používat Linux?

Proč se vůbec o Linux zajímat? Jaké jsou jeho výhody? Má něco, co ostatní nemají? Měl bych uvažovat o přechodu? Přečtěte si o několika desítkách dobrých vlastností Linuxu, které vás možná přesvědčí o jeho kvalitách.

Legalita

Většina programového vybavení pro Linux patří do kategorie svobodný software. Znamená to, že jej můžete legálně používat na libovolném množství počítačů bez nutnosti zaplatit další poplatky.

Variabilita

Operační systém Linux je dodáván ve formě distribucí. Těch existují stovky a každý uživatel si proto může vybrat takovou podobu systému, která mu nejvíce vyhovuje.

Mnoho software v distribucích

Po instalaci své oblíbené distribuce nedostanete jen holý operační systém, ale obvykle také stovky aplikací určených pro nejrůznější použití.

Linux je zdarma

Mnoho Linuxových distribucí je volně ke stažení na internetu. Za jejich získání a používání tak nemusíte vůbec nic platit. Stačí stáhnout a používat.

Včasné aktualizace všem

Aktualizace distribucí bývají k dispozici velmi rychle po objevení chyby. Veškeré aktualizace jsou také zdarma pro všechny zájemce.

Aktualizace celého systému

Pokročilé balíčkovací systémy se postarají nejen o aktualizaci samotného systému, ale automaticky udržují aktuální veškerý nainstalovaný software. Už nemusíte hlídat vydávání nových verzí. Ty se automaticky nainstalují na váš počítač.

Žádné viry

V Linuxu se nemusíte bát počítačových virů. Občas se sice objeví informace o tom, že nějaký vznikl, nikdy ale nenapáchá velké škody.

Žádný spyware

V Linuxu se nešíří spyware ani jiný škodlivý kód. Systém je bezpečný a aktualizace jsou dostupné zdarma.

Bezpečný systém

Díky včasné dostupnosti bezpečnostních záplat je Linux velmi bezpečný. Obsahuje kvalitní firewall a je možno jej doplnit o mnoho dalších bezpečnostních prvků.

Linux je stabilní

Na bezproblémovém hardware se nesetkáte s pády, mrznutím systému ani jinými problémy. Linux jednoduše funguje!

Víceuživatelský systém

Linux automaticky podporuje práci více uživatelů na jednom počítači. Každý z nich má oddělený pracovní prostor, vlastní prostředí a přidělenou část disku. Dokonce může být na jednom počítači připojeno více uživatelů zároveň.

Kvalitní multitasking

Linux je připraven na řešení mnoha úloh zároveň. Můžete tak zároveň tisknout náročné dokumenty, kopírovat velké objemy dat, stahovat několik souborů z internetu a vaše běžná práce nebude nijak ovlivněna.

Dodržování standardů

Lidé, kteří pracují na vývoji operačního systému Linux a aplikací pro něj, obvykle striktně dodržují standardy. Distribuce jsou proto kompatibilní mezi sebou a dokáží si vyměňovat data s dalšími systémy a aplikacemi, které dodržují standardy.

Nejste obětí

Když si pořídíte Linux, můžete si být jisti, že vás nikdo nebude nutit tento systém používat. Nikdo vám nebude nutit další produkty a nebudete vázáni na nákup žádného dalšího software. Nebudete obětí jedné softwarové firmy.

Podpora velkých firem

Přestože Linux nevlastní žádná firma, mnoho společností jej přímo podporuje a pomáhá vyvíjet. Stojí za ním velcí hráči jako IBM, Novell, Sun, Hewlett-Packard, Google a mnoho dalších.

Technická podpora

Technickou podporu můžete najít u komerčních poskytovatelů, distributorů, ale také na mnoha internetových fórech a diskusních systémech.

Široká podpora hardware

Linux už po instalaci podporuje ohromné množství nejrůznějšího hardware. Můžeme jej také provozovat na mnoha platformách. Kromě klasického PC můžeme použít architektury Alpha, Power PC, 680x0, SPARC a mnoho dalších.

Linux neběží jen na stolních počítačích

Kromě klasických stolních počítačů můžeme Linux také provozovat na mnoha chytrých mobilních telefonech, kapesních počítačích, jednoúčelových zařízeních a podobně.

Podpora 64bitů

Linux plně podporuje 64bitové procesory, které se začínají čím dál častěji objevovat i v počítačích běžných uživatelů. Nečekejte na to, až výrobce vašeho systému využije výhod vašeho počítače. Linux to umí už dnes!

Podpora více procesorů

Procesory s více jádry se stávají hitem. Linux dokáže využít velké množství procesorů v jednom počítači bez speciální podpory nebo dokonce zakoupení zvláštní serverové verze. Linux dokáže využít vaše procesory naplno.

Zpětná kompatibilita

Tak, jako podporuje nejnovější hardware, dokáže Linux pracovat se staršími periferiemi. To, co ostatní systémy považují za nepoužitelné, dokáže Linux ještě velmi dobře využít. Linux vás nenutí stále investovat do vybavení počítače.

Balíčkovací systémy

Už nemusíte procházet řadu webů, abyste našli správný software. Balíčkovací systém za vás automaticky nainstaluje, co budete potřebovat. Stači si jen vybrat z tisíců různých aplikací. Stejně snadno aplikace odinstalujete.

Lokalizace

Drtivá většina aplikací je dnes k dispozici v mnoha světových jazycích, systém podporuje národní znakové sady a národní rozložení klávesnic. Už vás proto nemusí trápit jazykové bariéry.

Spolupráce s ostatními systémy

Linux je otevřený spolupráci s dalšími operačními systémy. Dokáže po síti komunikovat s ostatními unixy, MS Windows, Mac OS X a dalšími.

Přizpůsobitelné prostředí

Linux nenabízí jen jedno ovládací prostředí. K dispozici jsou jich celé stovky a je jen na uživateli, jaký druh ovládání mu nejvíce vyhovuje. Můžete svůj systém ovládat myší, klávesnicí nebo třeba datovými rukavicemi.


Zdroj: http://www.root.cz/texty/proc-pouzivat-linux/