Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 2. 2008

YENTL

Y E N T L


Film který ne každý viděl, a ne každý o něm slyšel. Natočený v roce jedna, dvě tzn. v osmdesátých letech. I přes hlubokou totalitu v ČR část filmu byl natočený v Praze. Ale o to v něm vlastně vůbec nejde. Barbara Streisand ostatní herci (z kterých se opět stali postupem času hvězdy) jsou skělí. Proto sem dávám i dvě ukázky, jednu píseň která je přímo z filmu a hodně pro mě znamená a druhou sestřih z filmu aby jste si mohli udělat obrázek o čem asi je.


Barbra Streisand hraje odvážnou mladou ženu z přelomu století, která zjistí, že v záležitostech citu a mysli není nic nemožného.
Příběh se odehrává ve východní evropě. Nohamiah Parsoff hraje Yentlina otce, moudrého učence, který v době, kdy je dívkám zakázáno studovat, předává vědomosti své dceři. Aby mohla pokračovat ve studiích po smrti otce, převléká se Yentl za muže a odchází studovat do jiného města. Tam se spřátelí se studentem Avigdorem (Mandy Patinkin). Avigdor je zamilován do Hadass (Amy Irvingová), typické východoevropské dívky, která je od dětství připravována rodit děti, být dokonalou manželkou a matkou a celý život se podřizovat muži. Když jí otec zakáže sňatek s Avigdorem, dostává se do hry Yentl jako třetí vrchol podivného trojúhelníku. Zamiluje se do Avigdora, zatímco Hadass se zamiluje do ní.
Yentl znamená milník nejen pro Barbru Streisand, ale určitým způsobem i pro celou kinematografii, jejíž historie poprvé zaznamenává případ, kdy je žena zároveň produkční, režisérkou, spoluautorkou scénáře a představitelkou hlavní role.
 



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář