Recepty ze žampionů
Krůtí guláš se žampiony
Suroviny:
- 500g krůtích prsíček
- 400g malých žampionů
- 2 malé natě česneku (nebo pórku, asi 400g)
- 60g másla
- 1/4 1itru slepičího vývaru
- 125 ml (1/8 1itru) bílého vína
- 1/4 litru smetany ke šlehání
- 1 pol. lžíci solamylu
- 1 hrnek čerstvé bazalky
- 1 pol. lžíce sójové omáčky
- sůl
Postup:
Krůtí prsa opláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme, nakrájíme na kousky. Malé žampiony očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nebo omyjeme. Natě česneku, nebo pórku očistíme, podélně rozpůlíme, omyjeme, nakrájíme na proužky.
Polovinu másla rozpustíme na pánvi, krůtí maso ze všech stran opečeme. Okořeníme pepřem, osolíme, vyndáme z pánve a necháme v teple. Druhou polovinu másla opět rozpustíme na pánvi, žampiony a česnekovou nať podusíme a přidáme k masu.
Šťávu z masa rozředíme vývarem a bílým vínem, povaříme, přidáme krůtí maso, žampiony, přilijeme polovinu šlehačky a znovu krátce povaříme.
Solamyl rozmícháme ve zbytku šlehačky, vlijeme do omáčky, povaříme. Bazalku opláchneme, otrháme lístky, osušíme, jemně nakrájíme, přidáme do omáčky. Ochutíme pepřem, sójovou omáčkou a osolíme.
Dort z cukíny a žampionů
Na těsto:
- 125g studeného másla
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce vody
- sůl
Příprava těsta:
Přidáme špetku soli, elektrickým šlehačem vypracujeme těsto (nejprve zapneme pomalý a později rychlý stupeň). Těsto dáme na pomoučněný vál, prohněteme, zabalíme do fólie a necháme asi 1 hodinu odpočinout v chladnu.
Na náplň:
- 600g malé cukiny
- 600g žampiony
- 4 lžíce másla
- 1/4l šlehačka
- 5 žloutků
- 4 stroužky česneku
- chilli
- oregano
- muškátový oříšek
- pepř
- sůl
Cukínu omyjeme, konce odřízneme, nastrouháme na slzičky. Žampionů očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nebo opláchneme a nakrájíme na plátky. 4 polévkové lžíce másla rozpustíme, cukínu a houby na něm každé zvlášť podusíme, smícháme se solí, pepřem chilli a okořeníme 1 čajovou lžičkou oregana.
Stroužky česneku oloupneme, prolisujeme, přimícháme 1/4 1 šlehačky s 5 žloutky rozšleháme, solí, pepřem a drceným muškátovým oříškem okořeníme. Těsto na pomoučněném válu svineme na šířku nože, upravíme do vymazané dortové formy {průměr dna asi 25cm) tak, aby nám vznikl vysoký okraj, na těsto rovnoměrně rozetřeme zeleninu, zalijeme šlehačkou, vsuneme do trouby (horní/dolní teplota asi
Drůbeží frikasé se žampiony
Na přípravu masa:
- 1kg celé, vykuchané kuře
- 1 svazek polévkové zeleniny
- 1 středně velká cibule
- bobkový list
- hřebíček
- sůl
Vykuchané kuře opláchneme pod tekoucí studenou vodou, vložíme do 1,5l vařící osolené vody, uvedeme do varu, sbíráme pěnu. Očistíme a omyjeme 1 svazek polévkové zeleniny. Sloupneme středně velkou cibuli zapíchneme do ní 1 bobkový list a hřebíček.
Přidáme přísady, kuře vaříme asi 1 hodinu, potom jej vyndáme, vývar přecedíme, odměříme 1/21, maso vykostíme, kůži odstraníme. Maso nakrájíme na velké kostky.
Na omáčku:
- 25g másla, nebo jiný tuk
- 30g hladké mouky
- 1/2l drůbežího vývaru
- 175g vařených kousků chřestu
- 150g dušených žampionů
- 4 pol. lžíce bílého vína
- 1-2 pol. lžíce citronové šťávy
- 1 pol. lžíci cukru
- 2 žloutky se solí
- Worchesterová omáčkou
- čerstvě mletý bílý pepř
- sůl
Rozpustíme máslo nebo tuk, přisypeme hladkou mouku, uděláme světlou jíšku. Přilijeme 1/2l drůbežího vývaru, rozšleháme a dáváme pozor, aby nevznikly hrudky. Přivedeme k varu a asi 5 minut povaříme.
Vařené kousky chřestu a dušené žampiony vložíme spolu s masem do omáčky a krátce povaříme. Přidáme, bílé víno, citronovou šťávu, cukr, žloutky, ochutíme bílym pepřem, Worchesterovou omáčkou a osolíme.
Durynská selská pochoutka se žampiony
- 500g malých žampionů
- 500g zelených fazolek
- 3/4 litru zeleninového vývaru
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 150g prorostlé slaniny
- 20g másla
- 1 hrnek čerstvé bazalky
- sůl
Malé žampiony očistíme, otřeme kuchyňským papírem, případně opláchneme, rozpůlíme. Zeleným fazolkům odkrojíme konce, případně stáhneme středové vlákno, omyjeme, rozkrájíme na velké kousky nebo rozpůlíme. Zeleninový vývar přivedeme k varu, vložíme fazolky a vaříme 15-20 minut, vyndáme sítem, propláchneme pod tekoucí vodou.
Cibule a česnek očistíme, nadrobno nakrájíme. Slaninu nakrájíme na jemné proužky. Máslo rozpustíme na pánvi, osmahneme slaninu, cibuli a česnek, přidáme žampiony a za občasného míchání asi 5 minut podusíme. Ochutíme solí a pepřem, přidáme 125 ml (1/8 1) zeleninového vývaru, povaříme, vmícháme zelené fazolky, ještě dochutíme. Bazalku opláchneme, otrháme lístky, osušíme, polovinu nakrájíme na proužky, smícháme s přísadami, zbylou bazalkou pokrm ozdobíme.
Tip:
Jako příloha se hodí gratinované brambory.
Houbový bramborák
- 500g brambor
- 250g čerstvých hub
- 40g hladké mouky
- 1 vejce
- kmín
- pepř
- majoránka
- tuk na smažení
- sůl
Brambory oloupeme, nastrouháme a syrové osolíme. Čerstvé houby jemně rozsekáme, osolíme a podusíme ve vlastní štávě.
Pak je zchladíme a promícháme s nastrouhanými brambory a menším vejcem, kořením (kmín, pepř, majoránka) a solí. Směs osmažíme na pánvi v tenké vrstvě dohněda, aby byla křupavá.