Jdi na obsah Jdi na menu

JEDEN Z DŮVODŮ, PROČ PŘICHÁZEJÍ NA SVĚT POSTIŽENÉ DĚTI

18. 11. 2008

ObrazekDvě možnosti

Na sponzorské večeři školy pro postižené děti otec jednoho ze studentů pronesl řeč, na kterou nikdo z přítomných nezapomene do konce života. Poté co pochválil školu i její zaměstnance, položil otázku: "Když se jí do toho nikdo neplete, tak vše, co příroda dělá, dělá dokonale. Můj syn Ken se však nemůže učit věcem tak jako ostatní děti. On nedokáže chápat jako jeho vrstevníci. Kde je tedy přírodní dokonalost v mém synovi?"

Dotaz všechny přítomné zarazil. Otec pokračoval. "Věřím, že když děti jako Ken přicházejí na svět, fyzicky a mentálně hendikepovaní, objevuje se zároveň příležitost, aby se projevila pravá lidskost - v tom, jak se druzí lidé k takovým dětem chovají.

Pak vyprávěl následující příběh. Ken a jeho otec šli kolem hřiště, na němž pár kluků hrálo baseball. Ken se zeptal: "Myslíš, že mě nechají s nimi hrát?" Kenův táta věděl, že většina těch kluků nebude chtít, aby někdo jako jeho syn byl členem jejich týmu. Zároveň však pochopil, že kdyby se to podařilo, Kenovi by se dostalo tolik potřebného pocitu sounáležitosti a ocenění navzdory jeho postižení. Šel k jednomu z kluků na hřišti a nečekal mnoho, když se zeptal, zda by se Ken mohl připojit. Kluk chvíli hledal očima po okolí odpověď. "Prohráváme o šest bodů a jsme v osmé směně. Myslím, že ho můžeme přijmout do týmu a postavit na pálku v následující směně."

Ken s námahou došel na lavičku týmu a oblékl si tričko, na kterém byl velký úsměv. V oku jeho otce se objevila slza. U srdce měl najednou příjemně hřejivý pocit. Chlapci si všimli tátovy radosti z přijetí jeho syna. Na konci osmé směny Kenův tým udělal několik bodů, ale stále o tři prohrával. Na začátku deváté směny si Ken nasadil rukavici a postavil se do pravé části hřiště. Ačkoliv jeho směrem nelétaly žádné míčky, byl u vytržení jen z toho, že je účastníkem hry. Smál se od ucha k uchu, když na něj táta mával z tribuny. Na konci deváté směny Kenův tým dosáhl dalšího bodu. Teď, po dvou autech a s obsazenými metami záviselo možné vítězství na dobrém odpalu míčku. Hráčem, který měl přijít na pálku, byl Ken.

Nechají v tomto rozhodujícím okamžiku Kena hrát a ztratí tak šance na výhru? Překvapivě ho poslali na odpaliště. Úplně každý věděl, že je nemožné, aby zasáhnul míček, protože ani nevěděl, jak správně držet pálku. Ken vstoupil na své místo. Nadhazovač, který pochopil, že druhý tým dal své vítězství právě do rukou Kena, udělal několik kroků směrem k němu a lehce nadhodil míček. Ken nemotorně mávl pálkou a míček minul. Nadhazovač udělal několik dalších kroků a opět lehce míček hodil. Kenovi se podařilo míček trefit, ale pouze ho odrazil k zemi směrem k nadhazovači. Nyní mohla hra skončit. Nadhazovač mohl míček sebrat a hodit na první metu svému spoluhráči. Ken by byl vyautován a jeho tým by prohrál. Namísto toho však nadhazovač hodil míček přes hlavu spoluhráče na první metě daleko mimo dosah dalších spoluhráčů. Z tribuny i z laviček se ozvalo: " Běž Kene - na první metu!" Nikdy ve svém životě Ken takhle daleko neběžel, ale dokázal to. Pelášil, oči do široka otevřené. Všichni křičeli: "Utíkej na druhou!" Sotva popadaje dech, Ken nemotorně překonal další vzdálenost, nesmělý a zároveň bojující.

V čase, kdy Ken běžel z první mety na druhou, hráč vpravo v poli chytil míček. Byl nejmenší ze všech a mohl se poprvé stát hrdinou svého týmu. Mohl míček hodit spoluhráči na druhé metě a Ken by byl vyřazen. On však pochopil myšlenku svého nadhazovače a také hodil míček daleko za svého spoluhráče na třetí metě. Ken běžel jako omámený ke třetí metě. Jeho spoluhráči také dokončovali svá kola. Teď už všichni křičeli: " Běž, běž Kene - dokola!" Ken doběhl na třetí metu. Protihráč mu vyběhl vstříc, nasměroval ho k poslední metě a řekl mu: "Běž!" Obě lavičky byly na nohou a povzbuzovaly. Ken doběhl vyčerpaný na poslední metu a radoval se, jako by právě vyhrál mistrovství světa.

"Toho dne", řekl Kenův otec měkce se slzami v očích, "chlapci z obou týmů pomohli přinést kousek opravdové lásky a lidskosti na tento svět."

Ken se příštího léta nedožil. Zemřel v zimě toho roku. Nikdy nezapomněl, jak byl hrdinou svého týmu, udělal tatínkovi radost a viděl maminku, jak na něj byla pyšná, když vítala svého malého hrdinu.

Z anglického originálu "Two choices" přeložil ing. Lumír Šarman

Kde jsem to našla já?? Na krásných stránkách Marie Náprstkové  andelske-obrazy.blog.cz

 

Obrazek

 

Je mnoho pohledů

 

na život duše

 

Je tisíc důvodů

 

přijmout jednoduše

 

ten zákon přírody , lásku a pokoru

 

stačí se každý den podívat nahoru

 

nahoru na nebe, na slunce, mraky

 

kdo ještě neprozřel, jednou snad taky

 

ucítí ten jemný závan energie

 

pozná a pocítí proč vlastně žije

 

pozná a pochopí že uvnitř sám sebe

 

 
má celý svět, ty mraky i nebe...

Tento citát napsala Lenka Štrymplová

Obrazek

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

krásné

(pavca, 10. 1. 2009 13:33)

Jak dojemný příběh, věřím, že lidé budou jednou lepší. Tady je důkaz, že někdy svitne naděje na lepší lidi. Takové příběhy se opravdu zřejmně dějí, ale podle mne jich je velmi málo. Myslím, že mnozí handicapovaní mohou učit nás. Více lásky

...

(marian, 3. 12. 2008 21:24)

jsem chlap a taky jsem měl slzy v očích.

...........

(katka, 3. 12. 2008 21:13)

Z vlastní zkušenosti můžů říct že hodně záleží na lidech v okolí handikepovaných lidí.Když je okolí přijme a stráví s nimi pár okamžiků a pozná je tak pochopí jak se títo lidé dokáží pro cokoliv natchnout.

Od srdíčka.

(Viman, 2. 12. 2008 12:19)

Smutné a zároveň tak pravdivé-ze života...

Děkuji Kytičko.................

(Eva, 26. 11. 2008 18:05)

Nádherný příběh.
Jak málo stačí k tomu zbořit bariéry mezi lidmi. Zapamatujme si tuto chvíli, kdy nám stéká slza dojetím a vydejme se spolu udělat všechny "Keny" šťastnými.

.....

(Darina - Ladomíra, 25. 11. 2008 21:13)

Príbeh bol nádherný. Vo svojom živote som mala tú česť stretnúť sa s pár "handicapovanými" deťmi. Zvykne sa im hovoriť postihnutý, ale keď som videla koľko lásky v nich je, neubránila som sa pocitu, že to väčšina z nás je postihnutých a nie oni. Tým som nechcela nikoho uraziť. Tie deti majú nádherné svetlo... Prajem všetkým veľa lásky

Pohlazení ....

(růžička, 24. 11. 2008 17:32)

Tečou mi slzy, ale je mi krásně na duši. Takhle by to na světě mělo být! Bylo by to úžasné. Díky

...

(Iva, 21. 11. 2008 11:57)

Přes slzy nevidím.. Tohle je lidskost, takhle má vypadat žití.. Děkuji za tento příspěvek...

nádhera

(Irena, 20. 11. 2008 10:32)

i kdyby byl ten příběh vymyšlený, stejně mě rozbrečel

úžasné

(elkan, 19. 11. 2008 11:41)

Mám oči zalité slzami...nádhera

Tohle nepotřebuje komentář

(Anička, 19. 11. 2008 10:51)

Kytičko díky, nemohla jsem se ubránit slzám.Přeji všen hodně lásky.

Lence

(Anna, 19. 11. 2008 9:34)

Moc mne to zahřálo, děkuji...

Anne

(Lenka, 19. 11. 2008 8:55)

Anna, posielam Tebe a Tvojim milovaným synom veľa lásky.
Verím, že okolo nás je veľa nádherných sŕdc...

Také děkuji...

(Anna, 19. 11. 2008 6:35)

Jsem matka dvou handicapovaných dětí. Svitla mi naděje, že jednou děti přijmou mezi sebe také tyto dva mé úžasné chlapce... Slzy dojetí stékají po tváři ještě nyní...

nádhera ♥

(Kačka, 19. 11. 2008 6:25)

Už dlouho jsem si tak nepobrečela .... je to krásně poučný.
Přeju všem krásný den :-)

Díky :)

(Jirka, 19. 11. 2008 2:12)

Kuřecí polévka pro duši

(Anna, 18. 11. 2008 22:12)

jasně , v češtině jsou dávno, několik dílů, před pár lety (cca 3-5)byly na trhu, asi nebude problém sehnat je i ve zlevněných knihách, není to úplně nové

Chicken soup for the soul

(Jirka, 18. 11. 2008 21:03)

To je kniha, která už vyšla asi min. v deseti vydáních. Je tam spousta takových to pravdivých, velice emocionálně laděných příběhů, které jistě Vaši duši zahřejí. Snad to není nějaká reklama nebo něco. Jedinou věc nevím a to, zda-li je možno tyto knihy koupit i v češtině.PS: Jestli je to reklama, tak potom prosím o vymazání mého příspěvku.

příběh

(cilinka, 18. 11. 2008 18:52)

Něco nádherného......víc slov není třeba

přiběh

(marcela, 18. 11. 2008 17:15)

...i kdyby nebyl pravdivy,ta myšlenka je nadherná a plná pochopení a ,naděje a odvahy,nááádherné přes slzy jsem neviděla.



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Statistiky

Online: 11
Celkem: 3257066
Měsíc: 16267
Den: 650