Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co to je?

6. 10. 2012

    Vegetariánství (starší český název vegetářství) je způsob stravování, kdy člověk nejí některé živočišnéprodukty,hlavně tedy maso (včetně ryb a kuřat), sádloželatinu apod.

Přesně řečeno vegetariáni nejí jatečné produkty, tedy nic, kvůli čemu bývá zvíře zabíjeno. Hovorově se zjednodušeně říká, že vegetariáni jsou ti, co nejí maso.

   Milióny lidí po celém světě se stávají vegetariány, a to ať už ze zdravotních, ekonomických, etických či náboženských důvodů. Lidé dnes mají obecně větší svobodu rozhlédnout se po světě a nebýt zaslepeni zastaralými a přežitými pohledy minulých režimů nebo dávno překonanými tzv. vědeckými poznatky. Vegetariánství u nás bylo po dlouhou dobu považováno za něco výstředního, nezdravého, a pro určité věkové kategorie dokonce i zdraví škodlivého. Dnes díky mnohým zkušenostem a moderním poznatkům pozvolna přicházíme na to, co již před mnoha tisíci lety znali a následovali lidé nejen v Indii. Mnozí si začínají pomalu uvědomovat sebezničující trend, který na sebe moderní západní společnost uvalila, a pátrají po něčem skutečně hodnotném, aby mohli změnit k lepšímu jak svůj vlastní život, tak i okolní prostředí. A vegetariánství by určitě na tomto místě nemělo chybět, neboť právě ono vede ke spokojenějšímu a zdravějšímu bytí.

   Často je vegetariánství/veganství považováno za životní styl, jehož stoupenci řeší svou životosprávu i v jiných oblastech, než je stravování, a proto například nekouří, nepijí alkohol a někdy odmítají i některé typy oblečení, při jejichž výrobě bylo zvíře zabito, jako například kůži,kožešinu nebo hedvábí. Dalším fenoménem je i odmítání kosmetiky testované na zvířatech, nenavštěvování některých cirkusů a odmítání dalších aktivit spojených s omezováním práv zvířat. Ekonomicky se tedy může jednat více méně o bojkot produktů a služeb, které přímo zapříčiňují zabíjení zvířat nebo jejich využívání.

Význam slova vegetarián:

   Pojem vegetarián (vegetariánství) se v současnosti (2011) v Česku (západním světě) používá ve dvou základních významech:

  1. jako hromadné označení pro ty, co nejí maso – laktoovo, ovo, lakto, vegan, vitarián, a další... – používá se hlavně v definicích a v nadpisech článků.
  2. jako označení pro laktoovovegetariána – v samotném textu článků, často v běžné řeči.

Z tohoto dvojího významu mohou vznikat mnohá nedorozumění, protože strava vegetariána a vitariána se značně liší, a tím pádem např. i možné zdravotní dopady. Obecně se v článcích dodržuje nepsané pravidlo, že v nadpisech se zjednodušuje, zkracuje (pokud je to nutné) a proto se tam objevuje význam č.1, dále v článku se pisatel snaží jednotlivé typy bezmasé stravy přísně dělit a slovo vegetarián se používá ve významu č. 2. Veganům se někdy říká „přísný vegetarián“.

Indii slovo vegetarián nejčastěji označuje laktovegetariány a v Japonsku se tímto slovem často (i když ne příliš správně) označují pescetariáni.


Původ slova vegetarián:

Většina zdrojů (etymologické slovníky) tvrdí, že označení vzniklo z anglického slovavegetable (zelenina). Anglická Vegetarian Society se domnívá, že vegetarian vzniklo podlelatinského vegetus, což znamená „plný života“ (to, jak se prý cítili první vegetariáni díky vegetariánské stravě). Do češtiny bylo slovo převzato a doplněno o čárku nad druhým a – tím vzniklo české slovo vegetarián.

Ve smyslu „vegetarián a nebo vegan“ se používají i další podobná slova jako například veggie (třeba v názvu Veggie Parade, vege (jako v názvu restaurace Vege Vitálka), vega (například v názvu značky VegaVital) nebo veg (jako v názvu restaurace Veg Food).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář