Jdi na obsah Jdi na menu
 


PODÁNÍ MLEZIVA TELETI POMOCÍ JÍCNOVÉ SONDY

jícnová sonda, mlezivo, nucené napájení, kvalita sondy, imunita, pravidla, ANTAHI sondy, ANTAHI systém

Použití jícnové sondy k podání mleziva telatům 

Napájení telat jícnovou sondou, resp. silové napájení je metodou, která by neměla být v praxi rutinně používána. Používání jícnové sondy má své opodstatnění pouze v případech, kdy je tele málo životaschopné (těžké porody, asfyxie apod.) a má minimální sací reflex. U telat, která mají sací reflex silný, je vhodnější je nechat přijímat mlezivo sáním přes cucák. Někteří chovatelé v zahraničí, zejména pak ve stádech holštýnského plemene, používají rutině u všech telat nucené napájení, a to až v dávce 4 l mleziva na první napojení. Takto velký objem mleziva, který je zcela nefyziologický (objem slezu je do 1,5 l) pak nenatéká pouze do slezu, ale také do bachoru, který opouští do 2 až 3 hodin. V některých výzkumných pracích byl efekt násilného podání mleziva potvrzen, jiné práce naopak zjistily vyšší absorpci protilátek z mleziva u telat, která měla možnost přijímat mlezivo z láhve s cucákem.

Dalším argumentem, proč by neměl být tento způsob napájení běžně používán u zdravých telat s dobře vyvinutým sacím reflexem je legislativa. V zákoně na ochranu zvířat proti týrání č. 246/1992 Sb., v aktuálním znění je napsáno: „hospodářským zvířatům nesmí být podáváno krmivo nebo nápoj způsobem, který vyvolává zbytečné utrpení“. Za utrpení se považuje podnět a zákrok, který u zvířete způsobuje bolest, zranění, zdravotní poruchu nebo smrt. U zdravých telat je proto tento způsob podání mleziva zcela zbytečný. Jiná situace však nastává u telat bez nebo s minimálním sacím reflexem, podchlazených apod., kde použití jícnové sondy je jedinou cestou jak zajistit teleti dostatečný příjem mleziva a zachránit jej.

V našem případě doporučuji sondy a soupravy pro podání mleziva od společnosti ANTAHI, kterou v ČR prodává firma ForstAgro, jehož partnerem je společnost MIKROP ČEBÍN. Zákazníci MIKROP, ale i ostatní mohou získat slevu na výrobky až 10 %.

Zde láhev s jícnovou sondou 

Sáčky na mlezivo o objemu 4, které se i perfektně umývají (pro opakované použití)

POZOR! uzávěr sondy k sáčkům a k láhví je odlišný a nelze jednu sondu použít na obě nádoby! 

V mnoha případech je při záchraně telete limitem obava o to, jestli můžeme zvládnout zavedení sondy. Ano, lze to. Pro tyto účely vkládám 2 videa. První z nich je o anatomii a principu zavedení sondy. Druhé je pak jak zavádět sondu v praxi. 

ANATOMIE ZAVEDENÍ JÍCNOVÉ SONDY ANTAHI

 

 

PRAKTICKÉ SONDOVÁNÍ TELETE - DR. HAYWOOD (veterinářka)