Jdi na obsah Jdi na menu
 

2.6. 2012 - V. Víceměrický výšlap

3. 6. 2012

Začátkem měsíce června, přesněji odpoledne v sobotu 2. června, proběhl  tradiční Víceměřický výšlap, který se letos nesl ve znamení minijubilejního 5.ročníku. Po týdnu příprav byla připravena nová Velká trasa a Malá trasa doznala menších změn. Bohužel finálová ranní příprava prostorů u Chaty byla poznamenána absencí členů, kdy areál a technické zajištění akce připravovali pouze 2 členové ČZS a 3 příznivci této akce, za což jim patří velký dík.Přesto se Chatu a trasu podařilo řádně připravit a po 14 hodině se začli scházet první účastníci vycházky, kterých ve finále vyrazilo na trasy téměř šedesát.
Rodiče s menšími dětmi si zvolili většinou kratší 5 km trasu, která vedla na Kozlov s možností rozhedu s nové Vyhlídky, kde už je očekával velký fanda historie Petr Šklubal, ve staroslovanském dobovém oděvu, s replikami relikvií s tehdejší doby, který ochotně poradil s trasou, odpověděl na případné dotazy o dávné historii našeho regionu, či nazval jmény místa, viditelná s Vyhlídky v širokém okolí. Z Kozlova pak trasa vedla zpět dolů, polní cestou nad Svodnicí, kolem Kamenného mostu a dále do Poliček, po průchodu Poličkami, kolem rybníků až do Doloplazského zámku, kde bylo nejen kontrolní stanoviště v cukrárně, ale byla zde i možnost občerstvit se výtečnou zmrzlinou či pivem. Zpáteční cesta zpět byla vedena kolem našeho Rybniku, Bloudníku, Březovou alejí a Svodnicí až na Chatu.
Na velkou 10 km trasu tentokrát vyrazilo téměř 40 účastníku Výšlapu. Jejich první kroky vedly opět na Kozlov na Vyhlídku, poté po panelce dolů až k železničnímu mostu a odtud zadem, kolem trati, polní cestou až k Nezamyslickému nádaží, potom si prošli téměř celé Nezamyslice, na "Hotelu" se mohli občerstvit posilňujícími tekutinami a pak dál pokračovat ke kostelu sv. Václava, kde byla možnost nahlédnout dovnitř, trasa pak dále vedla kolem fary a zámecké zahrady na cyklostezku, po které se dali účastníci směrm k Mořicím. Uprostřed mezi obcemi odbočili k malebnému biocentru "Mokroš" - oázy klidu a zeleně, do zákoutí obklopeného vzrůstajícími stromy, rákosím, vodními rostlinami, posezeními a mohli se zde pokochat nádhernou krásou, právě kvetoucích trsů leknínů ... (Možná je škoda, že na trasu nevyrazili ti, kteří na podzim podepisovali petici, kterou odmítali mít tohle krásné biocentrum s malebnými zátišími,s množstvím živočichů závislých na vodě, tak jak původně bylo projekováno, i u nás a dávali přednost holé rozlehlé hladině rybníka ...) Z mokroše se pokračovalo cyklostezkou až k silnici, po ní přes řeku Hanou a pak polní cestou kolem říčky Brodečky, kolem Mořického splavu, zpět do cíle na Chatu. Zde už kromě diplomu a pamětní keramické medaile bylo pro všechny připraveno občerstvení a táborák, na kterém si mohli všichni opéct špekáčky.
A ještě malé bilancování letošního ročníku pochodu. Nejstarším účastníkem Výšlapu byl pan Miloslav Trnka, nejmladším Sofie Hrdá a nejvzdálenějšími byla rodina Jeřábkova z Litomyšle. Všichni zde vyjmenovaní byli odměněni dárečkem a kaktusem. Kromě účastníků z Litomyšle zde byli i pochodníci z Doloplaz, Vrchoslavic, Dřevnovic, Němčic, kteři tvořili nadpoloviční většinu nad místními obyvateli a to mne osobně hodně mrzí, protože se domnívám, že celé odpoledne jsme se snažili nabídnout to nejlepší pro všechny  věkové kategorie. Volbou trasy, náladovou hudbou, občerstvením, specialitami v udírně, nadhernou přírodou, či odměnami za výkon atd., ale i přesto si myslím, že se letošní ročník i díky počasí a dle spokojenosti návštěvniků opět vydařil a vynaložené úsilí stálo zato ...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář