Jdi na obsah Jdi na menu
 

1.2.2020 Zeliáda 2020 - článek

2. 2. 2020

 

Vlajkovou akcí místních zahrádkářů se již po několik let stala Zeliáda. Nejinak tomu bylo i letos, když v sobotu prvního února proběhl v košíkárně již 13. ročník této oblíbené akce. Letos už jsem byl (jako iniciátor této zábavy) tak nějak připraven na klesající účast s tím, že už se soutěž stává obehranou a svůj vrchol jsme si prožili před dvěma roky. Ale brzy po příchodu do tradičně připravené košíkárny mne to začalo vyvádět z omylu. Začaly se trousit skupinky návštěvníků s taškami vzorků. Naštěstí jsme ani

letos nic nepodcenili a opět se sešel už léty sehraný tým pořadatelů a pořadatelek, který vzorky přijímal a hned i předával k vychystávání na stoly. Tentokrát se klidně obešli i bez mých instrukcí a rad. J Ve fofru příprav vzorků jsme ani nepostřehli, že se sál zaplnil do posledního místečka a operativně se přidělávaly ještě sety a ve finále se pak sedělo i u stolů na přípravu. Vše se zvládlo řádně připravit, aby bylo vše co nejčerstvější a degustace mohla začít.

Trochu nás potrápila ozvučovací technika, kdy odešel mikrofon, takže jsem zcela zaplněný sál se 130 návštěvníky a dvaceti pořadateli (jak spočítaly naše mladé členky), musel překřičet svým hlasem. Po vysvětlení pravidel hygieny a způsobu vlastní degustace a následného hodnocení se začalo degustovat. Letos se téměř všichni návštěvníci vrhli na koštování a hodnocení, takže se ještě opět operativně prováděl i dotisk degustačních lístků. Tabulky v našem výpočetním středisku se plnily hodnoceními až jsem po šestnácté hodině už oficiálně hodnocení ukončili a pak už byla jen volná degustace. Výsledky z cca 240 odevzdaných degustačních lístků, kteréž tu množství bylo určité dostačující pro objektivní vyhodnocení, sčítalo šest pořadatelů. za kterých se jen kouřilo, aby se dobrali k vítězům v kategoriích, Ale kouřilo se i z pořadatelů u losů nebo ve výčepu, kde se museli ještě zvenčí doplňovat zásoby piva a vína, jídlo a pochutiny vyšly tentokrát do zbla. Mezi sčítáním hlasů proběhlo vyhlášení dětských mlsounů a táhla se bohatá tombola. Před půl šestou pak proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů a předání cen.

A jaké byly výsledky v kategoriích? Celkem bylo 159 vzorků.

Zelí – 20 vzorků

1. Marie Vránová

2. Marek Bukva – Čelčice

3. Vlasta Mlčochová – Olšany

Okurky – 28 vzorků

1. Jana Štéblová

2. Věra Křepelková – Prostějov

3. Jarmila Horáková

Přílohy – 27 vzorků

1. Jozef Horák – salát cuketa, paprika, cibule

2. Marie Buriánková – paprika

3. Natálie Záhorová – pesto z medvědího česneku

Kompoty – 26 vzorků

1. Marie Čáslavská – dýně – Čehovice

2. Jaroslav Horák – dýně

3. Marie Štvrtecká – dýně

Marmelády – 49 vzorků

1. Marie Buriánková – meruňková marmeláda

2. Vlastimil Kotek – zelené ořechy + jahody – Prostějov

3. Miroslava Foltýnová – černý rybíz, angrešt, maliny – Němčice nad Hanou

Ostatní mlsy – 9 vzorků

1. Jana Štéblová – ořechové škvarky

2. Marie Buriánková – jitrocelový sirup

3. Jarmila Horáková – bezinkový med

 

A ještě pár zajímavostí z letošního ročníku. Sešlo se kolem 130 návštěvníků, do soutěže bylo odevzdáno 159 vzorků. Vzorky byly nejen domácí a z blízkého okolí, ale i z Prostějova, Olšan, Karviné, jeden z Týnu nad Vltavou. Hojně obsazená byla kategorie marmelády se 49 vzorky – ochutnat je všechny dalo zabrat. V této kategorii se ke dvěma třetinám vzorků hrdě hlásili muži jako výrobci. Nejvíc se ochutnávalo a hodnotilo zelí. Ještě razity a netradiční vzorky – pesto z medvědího česneku, sedmikráskový sirup, sušená cibule, ostružiny se skořicí, marmeláda z jahod a zelených ořechů a další netradiční, ale chuťově zajímavé směsi v marmeládách. Potěšující bylo, že nás navštívili a soutěžili u nás i zahrádkáři z Čelčic, Čehovic, Olšan, Prostějova, Klenovic, což nás potěšilo a utvrdilo, že vzájemné návštěvy na akcích u jiných organizací se nám vrátí, což je dobře. Věřím, že se i místní návštěvníci dobře bavili a strávili s námi spokojené pohodové odpoledne…

 Petr Buriánek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář