Jdi na obsah Jdi na menu
 

17. 8. 2019 - Výlet do lázní Slatinice - článek

18. 8. 2019

 

V polovině druhého prázdninového měsíce jsme opět společně s klubem důchodců uspořádali autokarový výlet do lázní Slatinice. Akce byla pro širokou veřejnost a tak se nás z |Víceměřic vypravilo na sobotní výlet dvaadvacet. Na to už mikrobus nestačil, tak jsme na dopravu nasadili ještě i osobní auto. Cílem našeho výletu se stala již zmiňovaná lázeňská vesnice Slatinice, kde probíhala výstava bonsají a slatinická pouť či hody s bohatým programem.

Po příjezdu už jsme si individuálně procházeli cíle, které nás zajímaly. Prohlédli jsme si lázně a park, výstavu bonsají, ochutnali zdravou siřičitou vodu, navštívili jsme jarmark u kostela se spoustou stánku trhovců, kde nechyběly ani košíky, dečky a keramika z našeho Domova, kameny, ruční výroky, medy a výrobky z nich, pivo z místního pivovaru – Jadrníček, koláče a zákusky místních žen a další tradiční trhovecké zboží. Naopak prosto bylo od cizokrajných prodejců se zbožím z tržnic. Na faře probíhala výstava starých fotografií z obce nebo jsme navštívili muzeum malíře Zdeňka Buriana s originály jeho kreseb, které známe od dětství z knih. Na návsi probíhalo vystoupení skupiny Druhá tráva s Robertem Křesťanem a chystalo se na večerní další koncert. Bohužel kvůli svatbě bylo uzavřeno soukromé muzeum veteránů. Kdo měl chuť, dal si zákusky, zmrzlinu či lázeňské oplatky v cukrárně nebo něco na jídlo v některé ze tří restaurací. V té z nejstarších hospod „Na Figleně“ na dvorním posezení hrála country kapela a udily se a grilovaly speciality.

Myslím si, že během pěti hodin bylo kam jít, co vidět a byla možnost příjemného strávení sobotního odpoledne, anebo jen tak posedět uprostřed dění a sledovat okolní cvrkot. Domů jsme odjížděli po sedmnácté hodině zasyceni a naplněni nejen dobrou krmí a pitím, ale i příjemnými zážitky.

                                             Petr Buriánek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář