Jdi na obsah Jdi na menu
 

Black Dahlia

19. 3. 2003

TOPlist

Black Dahlia
22.1.2007 Autor recenze: Karel Frey
 
Přestože je hra Black Dahlia fikcí, má reálný základ: v roce 1947 kdosi zavraždil jednu z hollywoodských hvězdiček, a to tak brutálním způsobem, že se fotografie z místa činu nesměly objevit v tisku. Její vrah však nebyl nikdy vypátrán. Tento námět byl zpracován i ve stejnojmenném filmu, kde dva detektivové vyšetřují smrt mladé nadějné herečky Betty Ann Short, která vystupovala pod pseudonymem Black Dahlia.
Tajemný příběh hry Black Dahlia se odehrává ve Spojených Státech na počátku čtyřicátých let minulého století. Cleveland ve státě Ohio je sužován řáděním sériového vraha, který je pro svou brutalitu přezdíván Torso Killer. Vrah totiž od těl svých obětí rituálně odděluje jejich končetiny a hlavu. Jednou z jeho obětí se stane i mladá herečka z Los Angeles jménem Elizabeth Short. Její umělecké jméno je Black Dahlia, jelikož se s oblibou obléká do černého. Občané Spojených Států jsou též znepokojeni nacistickým režimem, který se v té době rozmáhá v Evropě a z posedlosti jeho vůdců okultismem.
Ve hře Black Dahlia se ocitáš v roli mladého agenta Jima Pearsona, který začíná svou kariéru jako detektiv COI (Office of the Coordinator of Information) Tvým úkolem je pátrat po potenciálních nacistických špionech, zrádcích a sabotérech, kteří se usadili ve Spojených Státech. Při vyšetřování svého prvního případu začínáš postupně nalézat jeho souvislost se starým rytířským řádem a také s oběťmi sériového vraha, po němž pátrá policejní detektiv Merylo a později i samotná FBI. Nakonec se vydáš také po stopě tajemného drahokamu pojmenovaném po zavražděné herečce Black Dahlia. Tento drahokam má obrovskou moc ovládat lidi. Jeho působení poznáš na vlastní kůži při nočních můrách které tě pronásledují a proto musíš vypátrat jejího posledního majitele. Ten má také na svědomí vraždy všech, kteří drahokam vlastnili před ním.
Tato opravdu vzrušující detektivka, která vyšla v roce 1998 na úctyhodných osmi CD tě už od první animace vtáhne do děje a při jejím hraní nudu rozhodně nezažiješ. Při svém pátrání budeš řešit mnoho nejasností a také mockrát zažiješ chvíle napětí. Několikrát ti dokonce půjde o život, ale ty se svým důvtipem a vytrvalostí všechny situace hravě zvládneš. Hra Black Dahlia je klasickou detektivní adventurou s velmi fascinujícím a napínavým dějem. Zažiješ při ní velké dobrodružství a mnoho dějových zvratů. Setkáš se s vraždami, intrikami, záhadami a magií. Abys nalezl všechny střípky do mozaiky celého příběhu, budeš řešit mnoho hádanek a hlavolamů.
Vlastní zpracování hry je s ohledem na dobu vzniku na výborné úrovni. Všechny dialogy ve hře probíhají ve formě hraného filmu, ty jenom volíš otázky a odpovědi. Dobovou atmosféru navozují i filmové záběry při přechodu mezi jednotlivými částmi hry. Proto těch 8 CD. Mimo rozhovory se po lokacích pohybuješ a rozhlížíš pomocí myši, kterou i sbíráš věci potřebné pro vyřešení případu. Budeš také řešit mnoho více či méně obtížných rébusů které jsou velmi nápadité. Různorodých lokací navštívíš také mnoho, mimo policejní kanceláře a hotelové pokoje v Americe a Evropě to bude opuštěné skladiště, bar, vila filmového producenta, nádraží ale také podzemní katakomby s hrobkami rytířů, nebo labyrint kanalizačních chodeb. Chvíle napětí zažiješ i při jízdě vlakem.
Pokud tedy hraješ rád hry s detektivním námětem, nezbývá mi nic jiného než ti tuto skvělou detektivku vřele doporučit.Mé hodnocení zní 95%.
 

Náhledy fotografií ze složky Black Dahlia

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář