Jdi na obsah Jdi na menu

MF DNES: Bezvadný večer

10. 4. 2008

ObrazekAktualizace: Liberecký koncert, jenž byl premiérovým vystoupením v rámci výročního turné dvacetin skupiny neunikl pozornosti médií. Jan Mikulička z Mladé fronty Dnes připravil velice pozitivní recenzi, jejíž obsah vystihuje už samotný titulek. Druhou zastávkou Vjecý bude již zítra Polná u Jihlavy, kde rovněž hlásí vyprodáno.

 

 

Recenze
 
Lepší začátek turné si snad žádná kapela přát nemůže. Wanastowi Vjecy čekal v úterý večer na úvodním koncertě jejich šňůry nabitý sál Lidových sadů, zaplněný tisícovkou diváků až k východům. Nadšené publikum vytvořilo dokonalou atmosféru a kapela, kterou mnozí už odepisovali, hrála jako o život.


 Předskokani dorazili z Plzně. Byla to mladá skupina Madrage -vyslovováno Mandraže - a svou úlohu nažhavit diváky splnila skvěle; konečně předkapela, při jejímž vystoupení se člověk v duchu nemodlí "ať už to proboha skončí". Do přidělených pětačtyřiceti minut dokázali Mandrage vecpat hned dvanáct písniček. Byla to rychlá, energická, svižná a odpíchnutá skládačka typu pop punk rock - jak sami hudebníci přiznávají v refrénu jednoho ze svých hitů "punk rock je fajn". Nutno přiznat, že ačkoliv se na Mandrage dívají starší a vyspělejší muzikanti s pohrdáním jako na českou odpověď na Tokio hotel, kapele to slušně šlape. Navíc za sebou mají zástupy fanynek - jen si zadejte na webu heslo "Mandrage" a zkuste spočítat odkazy na blogy -náctiletých holčiček.


Bezprostřední, veselí Mandrage se lidem líbili. Po každé písničce zazněl hlasitý aplaus a řev. Líp připravené diváky snad už Wanastowi Vjecy mít ani nemohly.
Úderem čtvrt na deset se v sále setmělo a na pódiu se objevili - řečeno jejich vlastním slovníkem -woni. Wanastowi Vjecy,Wanastowky,Wanasťáci, Kodym a Pébéchá, jak kdo chce. A rozpoutala se solidní rock'n' rollová jízda.


Ačkoliv recenze loňského výročního koncertu Wanastowých Vjecí nebyly zrovna příznivé a mezi lidmi už se delší čas šíří zvěsti o tom, že kapela je vyhaslá, Kodym ztloustl a ztratil kouzlo, a že už to prostě není ono, v Liberci skupina všechny pochybnosti rázně smetla.
Namačkané fanoušky ve vydýchaném, zakouřeném sále čekalo sto pět minut poctivého,syrového nářezu.


Že bradka baskytaristy PBCH už zešedivěla? Že zpěváku a kytaristovi Robertu Kodymovinarostlo břicho? Vůbec nevadí. Žádní vyšeptalí dědci, ale počertech živí rockeři.
PBCH v tmavých kalhotách a košili, Kodym v dlouhém plášti a třírohém klobouku, druhý kytarista Tomáš Vartecký s dlouhatánskými dredy v typické koncertní sukni a vzadu šedá eminence, bubeník Martin Vajgl (dříve Vltava, -123 min.). Turné skupiny připomíná dvacet let od jejího založení. Seznam písniček byl proto plný hitů: Od prvního trháku Tak mi to teda nandey z roku 1991 až po předloňskou Otevřenou zlomeninu srdečního svalu. Nechyběly ani čtyři vzpomínky na kapelu Lucie - Černí andělé, Lucie, Panic a Dotknu se ohně. Na své si tak přišli vzpomínající třicátníci i mladičké slečny s čerstvou občankou v kapse.


Robert Kodym prokázal, že i přes pár kilo navíc je pořád charismatickým, nekompromisním frontmanem, který by si okamžitě mohl otevřít seminář pro začínající rockové zpěváky na téma Jak-to-do-těch-lidí-prostě-nadrtitvole". Ovládá všechny známé finty: rozhazování triček do davu i pozvání fanynky na pódium, aby si s kapelou zazpívala.


Už to sice není taková divočina jako v dobách, kdy dokázal společensky řádně upravený Kodym seslanit po prostěradlech z hotelového pokoje do oken kuchyně a vypít tam použitý fritovací olej v domnění, že je to cola, ale pořád to není nuda. I když současný Kodym pije na pódiu už jen vodu z PET lahve. Celý večer byl navíc ve znamení skvělého zpěvu. U Wanastowek zpívají všichni členové a skvěle jim to spolu ladí, výjimečně čisté byly i ohlušující chorály publika. Bezvadný večer.
 
 ***
 
 * Seznam písní
 co hrály Wanastowi Vjecy
 1. Tak mi to teda nandey
 2. Velkej první letní den
 3. Mašinführer
 4. Slečna Anna je za vodou
 5. Andělé
 6. Otevřená zlomenina srdečního
 svalu
 7. Lucie
 8. Jsem nevinnej
 9. Kočárek
 10. Neděkujem - vypadněte
 11. Panic
 12. Nahá
 13. Sbírka zvadlejch růží
 14. Lži, sex & prachy
 15. Bedna od whisky
 16. Kdo se bojí nesmí do nebe
 17. Černí andělé
 18. Kouzlo
 19. Dotknu se ohně

 

Zdroj: mfdnes.cz / Jan Mikulička Foto: Petr Šimr / Deník.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

petr - Bezvadný večer II.

16. 4. 2008 15:22

Liberci skupina všechny pochybnosti rázně smetla.
Namačkané fanoušky ve vydýchaném, zakouřeném sále čekalo sto pět minut poctivého, syrového nářezu.
Že bradka baskytaristy PBCH už zešedivěla? Že zpěváku a kytaristovi Robertu Kodymovi narostlo břicho? Vůbec nevadí. Žádní vyšeptalí dědci, ale počertech živí rockeři.
PBCH v tmavých kalhotách a košili, Kodym v dlouhém plášti a třírohém klobouku, druhý kytarista Tomáš Vartecký s dlouhatánskými dredy v typické koncertní sukni a vzadu šedá eminence, bubeník Martin Vajgl (dříve Vltava, -123 min.).
Turné skupiny připomíná dvacet let od jejího založení. Seznam písniček byl proto plný hitů: Od prvního trháku Tak mi to teda nandey z roku 1991 až po předloňskou Otevřenou zlomeninu srdečního svalu.
Nechyběly ani čtyři vzpomínky na kapelu Lucie - Černí andělé, Lucie, Panic a Dotknu se ohně. Na své si tak přišli vzpomínající třicátníci i mladičké slečny s čerstvou občankou v kapse.
Robert Kodym prokázal, že je pořád charismatickým, nekompromisním frontmanem, který by si okamžitě mohl otevřít seminář pro začínající rockové zpěváky na téma Jak-to-do-těch-lidí-prostě-nadrtitvole“. Ovládá všechny známé finty: rozhazování triček do davu i pozvání fanynky na pódium, aby si s kapelou zazpívala.
Už to sice není taková divočina jako v dobách, kdy dokázal společensky řádně upravený Kodym seslanit po prostěradlech z hotelového pokoje do oken kuchyně a vypít tam použitý fritovací olej v domnění, že je to cola, ale pořád to není nuda. I když současný Kodym pije na pódiu už jen vodu z PET lahve.
Celý večer byl navíc ve znamení skvělého zpěvu. U Wanastowek zpívají všichni členové a skvěle jim to spolu ladí, výjimečně čisté byly i ohlušující chorály publika. Bezvadný večer.

petr - Bezvadný večer

16. 4. 2008 15:21

Wanastowi Vjecy: bezvadný večer


V libereckých Lidových sadech odstartovala v úterý večer skupina své koncertní turné ke dvaceti letům od založení

Recenze

Lepší začátek turné si snad žádná kapela přát nemůže.
Wanastowi Vjecy čekal v úterý večer na úvodním koncertě jejich šňůry nabitý sál Lidových sadů, zaplněný tisícovkou diváků až k východům.
Nadšené publikum vytvořilo dokonalou atmosféru a kapela, kterou mnozí už odepisovali, hrála jako o život.
Předskokani dorazili z Plzně.
Byla to mladá skupina Madrage -vyslovováno Mandraže - a svou úlohu nažhavit diváky splnila skvěle; konečně předkapela, při jejímž vystoupení se člověk v duchu nemodlí „ať už to proboha skončí“.
Do přidělených pětačtyřiceti minut dokázali Mandrage vecpat hned dvanáct písniček. Byla to rychlá, energická, svižná a odpíchnutá skládačka typu pop punk rock - jak sami hudebníci přiznávají v refrénu jednoho ze svých hitů „punk rock je fajn“.
Nutno přiznat, že ačkoliv se na Mandrage dívají starší a vyspělejší muzikanti s pohrdáním jako na českou odpověď na Tokio hotel, kapele to slušně šlape. Navíc za sebou mají zástupy fanynek - jen si zadejte na webu heslo „Mandrage“ a zkuste spočítat odkazy na blogy -náctiletých holčiček.Bezprostřední, veselí Mandrage se lidem líbili. Po každé písničce zazněl hlasitý aplaus a řev. Líp připravené diváky snad už Wanastowi Vjecy mít ani nemohly.Úderem čtvrt na deset se v sále setmělo a na pódiu se objevili - řečeno jejich vlastním slovníkem -woni. Wanastowi Vjecy,Wanastowky,Wanasťáci, Kodym a Pébéchá, jak kdo chce. A rozpoutala se solidní rock'n' rollová jízda.Ačkoliv recenze loňského výročního koncertu Wanastowých Vjecí nebyly zrovna příznivé a mezi lidmi už se delší čas šíří zvěsti o tom, že kapela je vyhaslá, Kodym ztloustl a ztratil kouzlo, a že už to prostě není ono, v

Mejla - Vysvětlení

14. 4. 2008 17:28

Už jsem psal na MF Dnes, zítra mi článek pošlou - jde o to, že internetové verze regionálních článků na zpravy.mfdnes.cz zůstávají k prohlédnutí jenom asi 2-3 dny, pak se ztratí v zapomnění, je to normální, ale trochu škoda... zítra sem ten článek hodim

zuza - no to neee

14. 4. 2008 15:59

Kecy! Wona tam fakt není!

??? - byla pozitivní,

14. 4. 2008 15:16

tak musela zmizet.

...... - .....

14. 4. 2008 13:22

kde ze je ta recenze ???

zim - Fotogalerie a videogalerie

12. 4. 2008 11:48

Takže jak sem slíbil, tak činim:

Fotogalerie: http://liberecwzcz.rajce.idnes.cz/Wanastowi_Vjecy%2C_Mandrage/

Videogalerie:
Lži, sex & prachy - http://www.youtube.com/watch?v=LQ5ZxWlkceM

Jsem nevinej - http://www.youtube.com/watch?v=8xaEGHGPfXY

Kouzlo - http://www.youtube.com/watch?v=7mCyvsaagLU

Autorem je Onkle

natalie - wanastaky

12. 4. 2008 8:46

miluju hudbu wanastovek

Kristýna - Výborná rezence!!!

11. 4. 2008 14:00

Výborná recenzia, len čo je pravda...a to budú mávať autogramiádu v každom meste, to dúfam, že hej!!!
WV

krishniczka - prostěradlo?

11. 4. 2008 10:27

nelezl tenkrát Kodym po hromosvodu do té kuchyně, aby si dal flašu oleje??? :-)
jinak pěkný report...

A12A - SKVELE!

11. 4. 2008 9:21

jak je to skvele, kdyz jsou kluci videt a kdyz se o nich pekne pise, tleskam

Mejla - MF Dnes

11. 4. 2008 8:01

Jsem rád, že Mikulík zaznamenal seznam písní, skvělá recenze!

czpam - bezvadný večer

10. 4. 2008 23:57

Paráda!! :)