Jdi na obsah Jdi na menu

Wanastowi Vjecy v Liberci

9. 4. 2008

ObrazekPříloha: 9x video Včera se v libereckém sále Lidových sadů uskutečnil první koncert wanastowké formace z letošní plánované šňůry k výročí dvaceti let skupiny. Přinášíme vám první report přímo z místa děje. Autorem článku je "Mejla", jemuž touto cestou děkuji za spolupráci.

 

 

 

Nebývá v Liberci poslední dobou až tak častým jevem, aby známá česká kapela přislíbila zastávku v rámci většího turné, tu během několika týdnů nezrušila, k uvedenému datu dorazila, přilákala větší než malé množství diváků a ještě k tomu odehrála velmi slušný koncert – Wanastovkám v čele s charizmatickým lamačem dívčích srdcí devadesátých let Robertem Kodymem se vše výše zmíněné povedlo a po více jak deseti letech tak kapela úspěšně zahájila turné ku příležitosti dvacátého výročí vzniku kapely…

Do již naplněného sálu jsem dorazil kolem dvacáté hodiny a první, co mě zarazilo, bylo pódium, na kterém stál aparát v neobvyklém uspořádání – mikrofony, vpravo bicí, za bicími dva kytarové stacky (to je taková ta hlava s čudlíky, kroutítky a světýlky, co má pod sebou většinou i bednu a kam se dá zapojit elektrická kytara, kterou pak bývá přes tu bednu celkem dost slyšet, pozn. autora), před dvěma stacky jedna obrovská Marshall bedna, pod ní další obrovská zvukařská bedna, vedle ní malé kytarové kombo a za tímhle vším další obrovské bicí.

Pro plzeňskou punkrockovou kapelu Mandrage tedy zbyly nějaké tři metry pódia, pokryté změtí kabelů a dalších vychytávek, bez kterých se dobrý koncert zkrátka neobejde. Mladí punkrockéři se do toho opřeli krátce po dvacáté hodině a svými údernými, jednoduchými, melodickými a tudíž i chytlavými songy dostali početné publikum do toho správného rockového varu. Pro náročnějšího posluchače bylo vystoupení této formace spíše dobrou příležitostí odejít do vedlejšího sálu ke konzumaci chlazeného piva, aniž by litoval, že přišel o zajímavý hudební zážitek, většina diváků ale vytrvala celých zhruba 45 minut, které vystoupení Mandrage zabralo. Tahle kapela má toho ještě určitě mnoho před sebou a z mého pohledu by bylo asi nespravedlivé ji jakkoli hodnotit – texty o holkách, škole nebo sluníčku v čele se slavným pokřikem „punkrock je fajn“ a Sáře Tučkové mě nechávají chladným a mám pocit, že tady střelili Wanastowi Vjecy hodně vedle – jestliže na podzim objevili skvělé Airfare, když jim dali příležitost předskakovat v Sazka Aréně, na jaře jenom potvrdili, že zmedializovaní Mandrage jsou obyčejnou „punkrockovou“ kapelou, co neurazí, ale ani nenadchne.

Před devátou začali pořadatelé připravovat půdu pro headlinera celého večera, to už vyhrávalo wanastovské intro, které skalní příznivci znají již ze Sazka Arény – ti si ho také, narozdíl od ostatních přihlížejících, začali pomalu vychutnávat – zde se také naplnily Kodymovy prognózy, že na koncerty dorazí především odrostlé fanynky z devadesátých let společně se svými ratolestmi.

Wanastowi Vjecy vtrhli na pódium asi patnáct minut po deváté hodině, Robert Kodym s velkým nadšením pozdravil liberecké fanoušky a mohlo se začít. A když začít nějakou zásadní písní, tak v případě Wanastovek to nejde jinak, než tou nejzásadnější – „Tak mi to teda nandey“. V sále se v tu chvíli nenašel snad jediný sebevětší hudební analfabet, který by tuto hymnu začátku devadesátých let neznal. Nálada byla fantastická a kapela každým songem potvrzovala, že zásoba hitů je v jejím případě snad bezedná – „Velkej první letní den“, „Slečna Anna je za vodou“, „Andělé“, „Kočárek“, „Sbírka zvadlejch růží“, „Mašinführer“, „Jsem nevinej“… Když Wanastovky již tak nabitý repertoár proložili nějakou peckou třiadvacetileté spící krásky Lucie, nezbylo divákům nic jiného, než nadšeně tleskat po odehrání každé písně. Skvělá nálada byla nejen v hledišti, ale i na pódiu – Robert Kodym, PBCh, Tomáš Vartecký a Martin Vajgl jsou profesionálové, od kterých bychom těžko mohli očekávat průměr či snad podprůměr – každý z nich si s nástrojem dokonale rozumí a dává do něj cosi svého, co tuto kapelu dělá tak osobitou. Kodymovi celý koncert zářily oči a bylo na něm vidět, že za druhou vydřenou vlnu popularity je nesmírně vděčný, jeho komunikace s publikem byla vždy velmi otevřená, což potvrdil i tentokrát, když si na „Panice“ od Lucie přizval z publika úplně neznámou dívku, která si se svým vzorem samozřejmě ráda zazpívala – sice byla celou dobu o takt vpředu, ale Robert jí vždy ochotně pomohl, takže to nakonec dopadlo docela dobře. PBCh dokonale dostál své pověsti tichého introverta, mám pocit, že za celý koncert neřekl ani slovo, dredatý Tomáš Vartecký na kytaru předváděl vjecy možné i nemožné, jeho nástroj zněl kolikrát jak z jiné planety a bubeník Martin Vajgl sice nebyl pro pravou půlku sálu přes obrovskou bednu vidět, zato slyšet ho bylo až až.

Trochu mě zarazilo poměrně značné množství samplů, bez kterých to dnes sice nejde, ale v případě Wanastovek by jich nemuselo být tolik – kolikrát byl zvuk velmi nečitelný a divák sotva poznal, kdo vlastně co hraje.

V půl jedenácté se kapela za mohutného aplausu rozloučila s diváky, aby se po deseti minutách skandování vrátila s prvním nášupem zhruba čtyř songů. Totéž bylo zopakováno ještě jednou a celý koncert byl uzavřen luciášskou baladou „Dotknu se ohně“. Lidé se rozešli do ulic a jen zhruba stovka těch nejvěrnějších zůstala na autogramiádu, která začala kolem půl dvanácté.

Podtrženo sečteno Wanastowi Vjecy zahájili své turné kvalitním vystoupením, které se líbilo jak divákům, tak určitě i kapele samotné a i přes některé nedostatky – narvaný zakouřený sál o teplotě kolem třiceti stupňů, občasné zapraskání v bednách či zvukařův přehmat – musím uznat, že to těm chlápkům pořád skvěle zní a už se těším, až nás tu navštíví znovu s novým materiálem – vždyť nová deska má vyjít již tento podzim!

 

Fotky z vystoupení: ZDE

Video: Sbírka zvadlejch růží, Dotknu se ohně, Kdo se bojí nesmí do nebe, Kouzlo, NaháAutogramiáda, Andělé, Panic, Robert rozdává wanastowské trička.

 

Autor: Mejla - Liberecký hudební portál Foto: Petr Šimr / Deník.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ALBINA21 - souhlas!!!

15. 4. 2008 7:24

onkle:souhlasim s tebou,ze je vse zmedializovane. musi to konkretni clovek citit ,jestli se ho ta hudba oslovuje nebo ne!jestli se mu proste libi nebo ne!

onkle - zbytecna diskuze

14. 4. 2008 22:47

ano jak tady zaznelo kazdej mame rad neco jinyho...pro me prijde skoro kazda kapela zmedializovana ptz mam radsi underground...taky sem se nechtel nikoho dotknout to rozhodne ne...mam jiny starosti nez napadat nekoho pres web...jako nekdo ma rad mandrage, tak ja mam rad neco jinyho, ale schodnem se na jednom vsechno to je rockenroll, takze sorry jestli jsem se nekoho dotknul, ale takhle to proste cejtim...:-)

ALBINA21 - W.V. V.S. MANDRAGE

14. 4. 2008 21:06

V LIBERCI BYLY(I) OBA SPOLKY SUPER!MUSIM POCHVALIT AUTORA NOVYCH WANASTACKYCH STRANEK!DOST POVEDENY!ALBA

Teenka^^Trouble - beru to..

14. 4. 2008 19:21

jj já vím, ale musela sem se jich zastat

zuza - ooo Mandrage

14. 4. 2008 15:58

Tak už toho jejich obhajování nechte, vždyť my proti nim nic nemáme, ani autor článku proti nim podle mě nic neřek, jen prostě pro nás jsou důležitější ty Wanastowky, představte si, že my máme rádi WV tak jako vy máte rádi Mandrage a musí vám to bejt jasný. Doufám, že mě nikdo nenapadne za to ,,my", jsem si jistá, že bych se s několika fanoušky WV shodla, tak proto ,,my"... dík

voči - mandrage jsou neeeeej :-)

14. 4. 2008 15:55

Hani - ..přece jen eště

14. 4. 2008 14:55

Mandrage byli letos nominováni na: Objev roku Óčka (cenu dostali Aifare, protože je zastupuje pořádající agentura :-)),na Objev roku - anketa Žebřík - vyhrála Markéta Irglová, na Objev roku Anděl - vyhrála Markéta Irglová, zpěvák Víťa Starý v nominaci Hudební odobnost roku s L.Bílou a A.Langerovou. Snad ti co dělají nominace nejsou padlí na hlavu a asi je něco zaujalo.

krusty - autorovi clanku

14. 4. 2008 14:49

no prave, mandrage hrala evropa i ocko, stejne tak jako x jinych kapel, tak proc pouzivat slovo "zmedializovane" , myslim ze mandrage maji sve skalni fans kteri je poslouchaji uz leta a zmedializovani jsou pouze pro lidi, kteri je zacli registrovat pouze z medii, coz bych od hudebniho redaktora necekala. a volba proc prave mandrage je pro me jasna - kdo jiny ??? kdo jiny ??? prave pred wanastowkama - s prominutim na wanastowkach se mi libi jejich skvele texty a silne jasne jednoduche melodie a to same maji mandrage, tak proc by proboha meli brat s sebou zrovna wanastowky anglicky zpivajici kapelu a znate snad jinou mladou ceskou nadejnou partu, ktera by byla schopna hrat pred nima - ja ne - pro me je toto spojeni uzasna volba a myslim ze jmeno mandrage pritahne na koncerty spousta jinych mladych lidi, kteri by na vjecy treba nesli. a presne souhlasim i s Trouble - kecy jsou mi vlastne jedno, rada mandrage posloucham, protoze jsou proste skvely a jejich muzika me bavi. :-)

Teenka^^Trouble - a eště :D

14. 4. 2008 14:31

Mandrage se nemusí líbit všem a nechtěla sem tady rozpoutat takovou vážnou debatu, jen jsem slušně vyjádřila svůj názor na článek publikovaný jinou věkovou kategorií než jsem já. Domnívám se, že rozhraní věku členů kapely je vyvážené všem generacím a to je dělá zajímavější skupinou než jsou jiné skupiny, které hrají svému věku a své generaci.
Mně osobně se líbí styl, jakým publiku podávají své názory. Je to ironie, sakrasmus, ale je v tom i vážnost a smysl, když se nad texty zamyslíte. A mně je osobně jedno co hrají za styl. Ať je to klasický pop nebo punkrock, ale hlavní je, že je ráda poslouchám.
Souhlasím s autorem článku, že bychom měli tuto debatu uzavřít...

Teenka^^Trouble - No tak to vůbec

14. 4. 2008 14:31

Na začátek bych si dovolila tvrdit, že jsem nikdy netvrdila, že by Mandrage byli nejlepší punkrocková skupina. Jen jsem zde napsala svůj názor, který měl být rozhodně kladný a neměl být něco jako napadání autora. Jen jsem ze svého hlediska vyvrátila jeho pochyby o tom,že by kluci byli nějak natažený do světa hudby. Jde pouze o jejich vlastní nápad a to, že se líbili více lidem neznamená, že by byli zmedializovaní. Kluci se hudbě věnujou už myslím tk 6 let? A taky mám takový dojem, že kdyby kluci nebyli schopný přinést do světa hudby něco nového, proč by je teda Universal podporoval?

Mejla - Mandrage

14. 4. 2008 14:06

No, tak já bych tu debatu (alespoň ze své strany) uzavřel - opravdu jsem se nechtěl dotknout Mandrage nebo jejich fanoušků, napsal jsem jen svůj názor. Mimochodem jestli odněkud znám Mandrage tak právě z Evropy 2 a klipů na Óčku, tak nevim, ale tohle je medializace - která ale neni ničim špatnym - nebýt medializace, tak dneska neznáme téměř žádnou kapelu. A s Airfare bych je nerad srovnával - v článku šlo spíš o srovnání volby té a té kapely - pro ty co to nepochopili - zkrátka mi přišla škoda, že Wanastovky nepozvali na turné nějakou (pro mě) zajímavější kapelu jako např. Airfare, kteří hrají opravdu perfektně, nevim kde tu někdo přišel na to, že Airfare neumějí hrát.

Je smutné, že tu musím vysvětlovat věci, které jsou z článku patrné, holt když někdo čte se zaujatým pohledem, tak vždycky najde něco, čim autora shodit, že? ;)

krusty: zkérovanej neznamená pomalovanej, ale opileckou hantýrkou "našrot", to jen tak mimochodem ;-)

krusty - mandrage

14. 4. 2008 13:54

onkle - proc by to mela byt poza, pisnicky proste jsou vzdycky o necem a kdyz zpiva kodym ze je vyucenej a zkerovanej, tak to taky neznamena, ze ma cely telo pomalovany obrazkama, tak i mandrage maji punk rock song, kde si spis delaji prdel z radoby punkacu. O Airfair jsem se tu zminila jen proto, ze tady autor psal nejaky bludy o tom ze jsou Mandrage zmedializovany pritom Airfair tlaci evropa2 vic nez kohokoli jineho a me osobne proste nic nerikaji protoze zpivaji anglicky a nevim o cem to je.

onkle - Mandrage wtf?

14. 4. 2008 13:41

aha...takze mandrage sou vlastne jenom poza...nevim proc nekdo kdo nema udajne s punkrockem nic spolecnyho ma pisnicku punk rock song...ze by poza??? ano kluci jsou dozzela dobri hudebnici, ale je to tuctova kapela a kdyz uz tady nekdo zminil Airfare, nevim jestli si videl koncert, ale mandrage oproti nim jaksi zaostavaji, jak z hudebniho hlediska, tak i tzv. energii, ktera z nich vyzaruje...

........ - .........

14. 4. 2008 13:24

ja tu druhou recenzi nenasla, ani na strankach MF Dnes neni - muzete ji sem dat - dekuji :-)

Mejla - Mandrage

14. 4. 2008 13:08

Dobře, chcete-li slyšet i ode mě, že Mandrage jsou skvělá kapela, tak prosím - Mandrage jsou skvělá kapela - ale mně se nelíbili, tečka. Opravdu na ně nemám zapotřebí útočit, psal jsem hlavně o Wanastovkách, ne o Mandrage. To, že kapela napíše, že hraje rock-pop je naprosto v pořádku, ale jejich hudba je na pomezí punkrocku a rocku - z mého pohledu.

A ten druhý článek z MF Dnes tady na stránkách je, hned nad tímhle "zaujatým" ;-)

Jinak zdravim fanoušky Mandrage.

Hani - Mandrage

14. 4. 2008 12:54

krusty - kladný článek o Mandrage na turné sem nedají, to tedy nejsou moc objektivní stránky.

krusty - mandrage

14. 4. 2008 12:30

hani - jo tu jsem taky cetl, ta byla dobra

Hani - Mandrage

14. 4. 2008 11:10

To je zajímavé, dala jsem sem odkaz na recenci v idnes a ona najednou zmizela...

Ziggy - mandrage

14. 4. 2008 11:07

krusty: Velmi dobře!

krusty - mandrage

14. 4. 2008 9:55

Autor článku je prostě zaujatý.Nechápu jak může MANDRAGE srovnávat s Jaksi Taxi.MANDRAGE není žádná přiblblá punk-rocková skupina jakých je tady tucty a oni o sobě nikdy ani netvrdili, že by hráli něco takového. Všude na stránkách a profilech mají psáno ROCK, POP apod..., to že mají píseň Punk rock song neznamená, že se chtějí řsdit do sorty těhle kapel jako Rybičky, Jaksi.. které jsou opravdu hloupé. Mandrage mají svůj osobitý styl a skvělé texty a naživo jsou maximálně energičtí a zábavní. Jasně každý má svůj názor, ale když srovnám Mandrage a Airfair (které momentálně tlačí Evropa2) nevidím jediný rozdíl v tom kdo je zmedializovaný, narozdíl od Airfair umějí Mandrage hrát a nehrají si na americké hvězdy jejichž textům stejně nikdo nerozumí. Takže Wanastowky určitě neujeli, ale ujel jste tady jen vy - opět jen názor jedince :-)