Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kronika rok 2005

Členové výboru:

Předseda - Zdenka Mlejnková

Pokladní, hospodář, kronikář - Lenka Vaňková

Hlavní výcvikář - Marie Francová

Druhý výcvikář - Lea Čechová

Další členové:

Petra Soukupová, Michaela Dvořáková, Jiří Vaněk, Marie Běliková (zdravotník), Miroslav Punčochář

Noví členové:

Milan Hřebecký, Hana Matějková, Hana Kantorová, Jiří Fábera

Seznam čtyřnohých členů:

Aurelie od Jakuba (erdelteriér), Vanesa z Targenu (německý ovčák), Anďa ze Starého Hamru (beauceron), Jackie (bernský salašnický pes), Sindy (belgický ovčák), Ashley z Kotrčova mlýna (belgický ovčák), Dita (zlatý retrívr), Rita (německý ovčák), Eda (rhodéský ridgeback), Agáta (bígl), Mája (kříženec)

Leden 2005

Začal nový rok a my čekáme co nového přinese a co nového nám připraví. Toho čeho jsme se obávali se splnilo - 50% se nás nesešlo. Jedné naší člence zemřel otec a touto cestou jí přejeme upřímnou soustrast. Nakonec i nás přepadla chřipka a jednoho po druhém nás uložila do postele. Nevyhla se ani psům. Sníh neustále padá a padá. Teploty klesají pod nulu, vítr fouká a tvoří se závěje. Ke konci měsíce je cvičební prostor zapadaný, tak, že ho ani nemůžeme otevřít a sněhu stále přibývá. Doufám, že se to v únoru zlepší a proházíme se tam, abychom mohli pracovat!

Únor 2005

Vůbec nic se nezměnilo, sníh stále přibýval a vrata zůstala stále nedobitná! Nedá se dělat vůbec nic, pro nás je to ale dost komplikované. V dubnu máme mít zkoušky, ale budeme muset tuto akci asi zrušit.

Březen 2005

Březen nezačal vůbec jarně, ale naopak úplně ledově. Nelze nic dělat. To je druhý týden v březnu, už nás to všechny otravuje. Kdyby šlo jaro nějak přivolat. Přehouplo se to do druhé poloviny a počasí se mění, ale s touto změnou přichází další pohroma. Voda začíná zaplavovat, co se dá. Takže odpadá naše jarní procházka, která nás nesmírně baví a všichni se na ni těšíme. Snad v dubnu. Také se pomalu připravujeme na oslavy v naší obci a na naší akci - Strmilovský voříšek. Takže nesedíme se založenýma rukama. Ještě jednu věc musím připsat - konečně se rozrostly naše řady, ale jména napíši příště, kdy chci sepsat nový seznam členů.

Duben 2005

Tak se přehoupl další měsíc a u nás začalo skutečné jaro. Na některé členy padla jarní únava, někteří okřáli ze zimního stresu. Postavili jsme novou překážku, takže máme už 4 překážky. Tato poslední je opravdu těžká a jsou pejsci, kteří ji zdolávají jen těžko. Věřím, že nakonec to zvládnou všichni. Také máme nové členy - Milan Hřebecký s fenkou Ritou (NO), Hana Matějková s Edou (ridgeback), Hana Kantorová s Agátou (bígl) a Jiří Fábera s Májou (kříženec). Noví členové jsou velmi šikovní a pracovití. Přejeme jim hodně úspěchů a pokroku při práci, protože práce se psy není vůbec jednoduchá. Připravujeme se na plánované akce a věřím, že vše dobře dopadne a že všechno zvládneme!

Květen 2005

Nastal nejkrásnější měsíc v roce. Měsíc plný rozkvetlých luk a stromů, kde bzukot včel a zpěv ptáků se rozléhal po celé krajině. Ale i když počasí svádí k lenošení nás čeká spousta práce.

6.5., 7.5. a 8.5.2005 Oslavy 750 let Strmilova.

Jelikož nefungujeme tak dlouho, abychom měli hvězdné výkony, tak nám pomohli i členové dačického klubu, za což jim velice děkujeme. Přišlo se na nás podívat 20 lidí a byli jsme za to velmi rádi, protože probíhalo více akcí najednou. V kulturním domě jsme vystavovali své úspěchy a úspěchy našich psů. Vystavili jsme i naší kroniku, která se velmi líbila. Tyto dny vyzařovaly vyjímečnost a slavnostní ráz. Vše dobře dopadlo a připravujeme se na další akce.

21.5.2005 Voříškiáda

Sešel se rok s rokem a máme tu 3. ročník Strmilovského voříška. I když se tato akce koná brzy po oslavách obce Strmilov, účast je veliká. Přijeli lidé z Písku, Nové Paky a Prahy. Což je pro nás pocta. Počasí se vydařilo a sluníčko hřálo co nejvíc mohlo. Na letošní ročník jsme připravili i nové soutěže, které se velmi líbily. Tak třeba maškarní - přehlídka byla úžasná. Nejhezčí maska byla z Nové Paky a byla to hradní stráž. Soutěž podoba pána se psem. Z tváří soutěžících bylo vidět nadšení a radost. Všichni soutěžící dostali balíček s malou pozorností. Také byla vyhlášena soutěž pes šikula, kde byly vidět takové kousky, že se člověk diví, co všechno se dá s pejskem naučit a nacvičit. Bylo to krásné. Každý ročník přinese něco nového a zajímavého. Těšíme se na další ročníky. Touto cestou děkuji i našim sponzorům a pomocníkům:

Mefisto Studená, Dibar Žamberk, Zahradnictví Střížovice, Flop Strmilov, Svět psů Praha, Obal Rozkoš - Střížovice, Pedigree Bayer, O.V. Strmilov, A2 sekurity s.r.o. Brandýs n/Labem, chovná stanice Z Vrábské Tvrze, KKS Strmilov

Červen 2005

Červen přišel a děti se radují, brzy začnou prázdniny a dva měsíce odpočinku a volna. Pro nás ale prázdniny neexistují. Musíme cvičit pořád dál a dál. V říjnu nás čekají zkoušky a příprava je složitá. Musím napsat o fence Ritě, kterou musíme opět zvykat na střelbu. Popíšu jaká bezcitnost a brutalita je v dnešní mládeži. Děti se baví tak, že zdravý rozum nad tím zůstává stát. Dětské tváře v okně a člověk by si řekl, že z těchto nevinných úsměvů nemůže přijít nic zlého, ale opak je pravdou. V ruce třímá každý petardu a po škrtnutí hází a hází je přímo před psa. Pro psa je to taková rána, jako když vystřelí z děla. Pes se od této chvíle může začít bát každé rány a může stačit bouřka. Musela jsem to napsat, abych si ulevila, moc a moc mi to štve. Je to smutné a bezohledné. Že jsou lidé zlí na sebe už si zvykám, ale že jsou lidé zlí a zvlášť děti na zvířata, na to si nezvyknu nikdy. Toto jsem potřebovala napsat a trochu si ulevit!

Červenec 2005

Tak nám začaly prázdniny, rozběhli jsme se na dovolenou, děti na tábory. Někteří navštívili i mořské pláže. Ale ti co zůstali, cvičí dál. Vždyť dny utíkají a naše zkoušky se zase blíží a zima nám nepřála. Letos byla velmi dlouhá, takže se musí dohnat, co se zameškalo. Je toho hodně a práce moc. I noví členové se snaží, pracují naplno, aby dohnali ty zkušenější. Každý psovod má radost, když jeho pes poslouchá a něco umí. Také musím napsat o útulku v Malém Jeníkově, kde se poctivě a s láskou starají o opuštěné pejsky. Snaží se, aby nalezli nové domovy - za to jim velmi děkujeme. Vracím se také k Ritě, která se stále bojí střelby, i když se snažíme ten strach odbourat - bude to těžké. Uvidíme v srpnu, bude to dlouhá práce. Už nevím, co bych více napsala - ani já tak často nechodím. Sama mám velké problémy, jenom doufám že se to vyřeší.

Srpen 2005

Ještě je pořád léto, počasí chvílemi připomíná podzim. Ale dá se dobře cvičit. Cvičit se musí hodně, v říjnu a listopadu nás čekají zkoušky. Já nechodím, protože moje čuba hárá. Ale noví členové se činí - jde jim to docela dobře. Nebýt nových členů, tak moc nechodí. Můj rok jako kronikáře není dobrý, tak se chci touto cestou omluvit všem členům. Že nepíši vše, co se odehrálo, ale je to díky mé časté absenci na cvičišti. Ono nás také moc není. Ještě jsou dovolené, prázdniny. Snad v září to bude lepší. Někteří členové navštívili tábor v Břeclavi, který pořádal Erdel klub. Všem se tam moc líbilo - takové srazy pejskařů jsou dobré, vymění se zkušenosti a znalosti. Poznají se noví přátelé a známí. Věřím, že i mezi námi se najdou další a další zájemci. Necháme to na další měsíc.

Září 2005

Začalo září, děti nastoupily do školy. Všichni se vrátili z dovolených a prázdnin. Cvičíme všichni, hlavně nováčci protože je v říjnu čekají první zkoušky. Všichni se snaží, nikdo nechce propadnout, každý chce uspět. Také začaly výstavy a jsou členové, kteří se těchto výstav účastní. Těší nás, že se všichni vrací s úspěchem. Hlavně naši beauceroni a erdelteriérka. Tito pejsci sbírají úspěchy. Někteří členové chodí málo, ale brání jim v tom zaměstnání. Někteří jezdí hlídat, jiní uklízejí paseky. Protože se nám vrátilo léto a počasí je opravdu nádherné. Sluníčko hřeje a opět chodíme v kraťasech. Jsme rádi, že máme tak krásně. Nadále můžeme cvičit dvakrát týdně, což je pro nás dobré. Každá chvíle navíc strávená na cvičáku je jen k dobru. Doufám, že nám to dlouho vydrží, ale neumíme poučit větru dešti. V říjnu ahoj.

Říjen 2005

Přišel říjen a zkoušky se blíží a počasí nám přeje. Jsme rádi, že je stále teplo a svítí sluníčko. Pejsci, kteří budou skládat zkoušky dopilovávají své umění. Hlavně, aby nezapomněli to, co se naučili. Pro ty, kteří budou skládat zkoušky poprvé, je to dost napínavé. Nervy pracují a 28.10. se blíží neúprosně k nám. Dva dny předem jsme se sešli a znovu přezkoušeli, co je třeba. Potom jsme dali pejskům volno, aby si odpočinuli - je to třeba, aby si více věřili.

28.10.2005 - Sešli jsme se už v 9:30, připravili občerstvení a uklidňovali sami sebe. I psi byli neklidní. Když dorazila paní rozhodčí u některých nervozita stoupala. Skládaly se zkoušky ZOP. Nakonec všechno dobře dopadlo, všichni zkoušky složili. Jen mi bylo líto bígla Agátky - ta jediná zkoušku nesložila. Ale ona je velmi mladá a nechodí dlouho, příště jí to určitě vyjde. Další zkoušky nás čekají 12.11.2005. Takže další informaci přinesu v listopadu. Aura suveréně vyhrála závody

Listopad 2005

Sotva se sešel měsíc s měsícem a je tu listopad. Vzduch zchladnul a je cítit tlející listí. Sluníčko se snaží, ale je stále slabší a slabší. Ale pro nás to nic neznamená, musí se stále pracovat bez ohledu na počasí. Čekají nás poslední zkoušky v tomto roce. Věříme, že vše vyjde.

12.11.2005 - Velké zkoušky jsou tady, nervozita je cítit na každém, kdo se zapsal. Pro některé to byly zkoušky už vysoké úrovně. Tím je vyznamenání pro pejsky, kteří výborně pracují. Nastala osmá hodina a vše se rozjelo: stopy, překážky, poslušnost, ovladatelnost ale i aport. Nervozita stoupá a stoupá, nikdo neví jak si na tom stojí. A je konec - rozhodčí sepisuje body. Po hodině vychází, nechá všechny nastoupit a každý se dozví výsledek. SLÁVA - udělali to všichni, nikdo nepropadl. Věřím, že příští rok to vyjde i Auře a Sindy, které letos nebyly vůbec přihlášeny.

Prosinec 2005

Vzduch zchladnul a začíná padat sníh a vše se začíná halit do bílé peřiny. Vše připomenulo kouzlo Vánoc. Teď se moc nescházíme, každý má práci kolem cukroví, úklidu a nákupů. Stačí se projít a cítíte vanilku a oříšky. Když byl čas na setkání, tak napadlo tolik sněhu, že se nedala otevřít vrata. A sněhu přibývá víc a víc. Vždyť by se v letošním přídělu sněhu ztratili i naši pejsci. Jeden z našich členů si dokonce ve škole zlomil ruku, takže ho to na čas vyhodilo z kolejí. Víc nevím co se stalo, kdyžtak to dopíšu. Zima uzavřela vše. Loučím se se starým rokem a přeji nám do dalšího roku více štěstí, lásky a pochopení.