Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strmilovský voříšek 16.5.2009

Fotky z akce

7. ročník voříškiády – výstavy kříženců a pejsků poznatelných plemen bez průkazu původu se uskutečnil 16.5.2009 na kynologickém cvičišti ve Strmilově. Na základě předem zaslaných přihlášek mělo na výstavě o titul psího krasavce bojovat 31 pejsků.

Letos nám bohužel počasí nepřálo a tak již od časného rána bylo zataženo s občasným mrholením. Možná i proto se někteří přihlášení pejsci nedostavili a tak jsme mohli vyhovět některým opozdilcům, kteří se nenahlásili předem, ale přesto se chtěli psího soutěžení zúčastnit. Na 9:00 byl ohlášen začátek soutěží, kterému předcházela kontrola platného očkování a evidence soutěžících. 30 soutěžících a přihlížející diváky nejdříve přivítala předsedkyně Kynologického klubu Strmilov paní Lenka Vaňková společně se strmilovským starostou panem Jaromírem Krátkým a pak předali slovo moderátorce celé akce Míše Dvořákové.

Obrazek

Obrazek

Psi byli rozděleni do 2 kategorií – kříženci a psi poznatelných plemen bez PP. Do role porotců byly stejně jako loni „nominovány“ paní Lenka Vaňková – předsedkyně Kynologického klubu Strmilov, který akci pořádal, a dále paní Petra Šťástková, místopředsedkyně občanského sdružení Cibela, které společně s KK akci pořádalo.

První skupinku pejsků pozvaných do výstavního kruhu tvořili tradičně kříženci. Porota prohlédla pejskům oči, srst, zhodnotila pejsky v pohybu i v klidu a pak do připravených hodnotících listů vepsala svůj verdikt. Někteří pejsci se chovali naprosto profesionálně jako by vystavování bylo na jejich denním programu stále a někteří byli z velkého počtu pejsků i lidí trochu vyplašení. Celkově se zúčastnilo 10 kříženců. Po voříšcích nastoupili pejsci poznatelných plemen bez PP. Celkový počet čistokrevných psů byl 20 a zastoupena byla plemena čivava, yorkšírský teriér, trpasličí špic, mops, irský setr, kokršpaněl, německý ovčák, americký staffordšírský teriér a boxer.

Obrazek

 

Všichni pejsci se účastnili se svými páníčky, jen jeden byl něčím zvláštní. O titul psího krasavce se ucházel i pejsek Bobík, který je nyní v dočasné péči občanského sdružení Cibela o.s. a který hledá nový domov. A aby každý přihlížející věděl, že je možno si Boba osvojit, oblekla ho jeho pečovatelka do slušivého oblečku s nápisem „Chcete mě?“

Obrazek

Obrazek

Velmi nás také potěšila účast pejska Dina, který v minulosti byl také v péči občanského sdružení Cibela o.s., a hlavně to, jak jsou jeho majitelé nadšení, že si Diníka adoptovali. Spokojenost byla vidět nejen na páníčcích ale i na psíkovi. A okouknout výstavu přišla také bývalá svěřenkyně Cibela o.s. kříženka Eny.

Obrazek

Obrazek

Po samotné volbě psího krasavce následovaly další soutěže. První se přišli ukázat pejsci šikulové. Všichni byli moc šikovní a předváděli různé kousky od panáčkování, chytání piškotů v letu, zpěvu, skoku do pelíšku až po základy tance se psem.

Obrazek

První místo vybojovala nakonec dvojice pejsků Adam a Barunka za zpěv, druhé místo obsadila boxerka Blondy za tanec a třetí místo pro své budoucí majitele vybojoval Bobík za panáčkování a chytání piškotů.

Obrazek

Jako další nastoupily se svými pejsky děti. Skvělé předvedení a hezký vztah k pejskům ukázali všichni, nakonec však zvítězila fenka mopse Medúza, na druhém místě se umístila fenka německého ovčáka Bee a třetí místo vybojovala fenka Eny.

Obrazek

Kategorie maškarní je na voříškiádě velmi oblíbená pro diváky, nicméně porotě přináší horké chvilky, protože vybrat tu nej masku je úkol nelehký. A tak se porota stejně jako loni uchýlila k nápadu, že vítěze si vyberou diváci. Pískotem, potleskem a dupáním diváci první místo udělili mopsici Medúze v převleku Batmena, druhé sestřici Kesině, která přišla stylově za „hot-dog“ a třetí německému ovčákovi Jackovi, který s malou paničkou tvořil dvojici pejsek a kočička.

Obrazek

A už nastoupili soutěžící v soutěži podoba pána a psa. Někteří si byli podobni povahou a jiní zvolili stejný úbor. Na nejvyšší stupínek se dostali pejsci Adam a Barunka ve slušivých svetřících, těsně za nimi malá čertice Vista s paničkou a vítěze uzavírala kříženka Eny.

Obrazek

Na kategorii nejmenší a největší pes jsme byli vybaveni měřící technikou. O nejmenší titul svedly velký boj četně zastoupené čivavy, vítězka Maya vážila 1,3 kg.

Obrazek

Obrazek

Největší pes výstavy byl německý ovčák Jack se 71 cm v kohoutku.

Obrazek

Před samotným vyhlášením vítězů v hlavních kategoriích byli ještě vyhlášeni nejvzdálenější vystavovatel, který musel ujet 121 km, aby se mohl zúčastnit a také pejsek veterán, kterým se stal kříženec Bobík, který ve svých více jak 10 letech nejen že hledá domov, ale umístil se i v kategorii šikula.

Obrazek

Všemi netrpělivě očekávané vyhlášení těch nej kříženců i čistokrevných psů ještě předcházela divácká volba. Zde si přihlížející sami zvolili svého miláčka, kterým se stal americký staffordšírský teriér Lenny. V těsném závěsu za ním se umístil jorkšírský teriér Kubíček a na třetím místě kříženec Dino.

Obrazek

Vyhlášení i samotná volba psího krasavce byla velmi napínavá a pro porotu těžká. Všichni pejsci byli krásní a hlavně bylo fajn vidět, že páníčci a jejich chlupáči si skvěle rozumí.

U čistokrevných pejsků jsme na stupni vítězů viděli fenu irského setra Kesinu majitelky Vrbové Hany z Golčova Jeníkova, 2. místo vybojovala čivava Julie majitelky Marie Celé z Chelčic a na stupni nejvyšším stanul německý ovčák Jack majitelky Kristýnky Váňové ze Žirovnice.

Obrazek

V kategorii kříženců se na 3. místě umístil pejsek Šmudla Lovětínské Ivany z Valtínova, 2. místo patřilo kříženci Dinovi paní Jonášové z Chotěboře a prvenství si odvážela handicapovaná kříženka Chifa Pohorské Martiny do Českých Budějovic.

Obrazek

Oceněni ale byli pejsci všichni, díky štědrým sponzorům každý účastník obdržel dobrůtky pro pejska, časopisy o psech a také pamětní list spolu s hodnotícím listem. Vítězové všech kategorií i soutěží si odnášeli nejen poháry a medaile, ale i pytle s krmením, hračky pro pejsky i děti, vitamíny, misky pro pejsky a další a další ceny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tímto bychom chtěli všem sponzorům moc a moc poděkovat za cenné dary, jmenovitě jsou to firma M. a M. Ballingovi – zoopotřeby Marty Praha, časopis Planeta zvířat, firmy Biofaktory Praha s.r.o., město Strmilov, HD Strmilov, Flop Strmilov, zahradnictví Kunžak.

Jsme vždy mile potěšeni, kolik milých lidí se na akcích tohoto typu sejde a někteří neváhají jen ani několik desítek i stovek kilometrů, aby společně strávili prima „psí“ den. Proto si dovolujeme opět malou rekapitulaci. Strmilovského voříška se zúčastnili pejsci z Vlachova Březí, Golčova Jeníkova, Vodňan, Boršova nad Vltavou, Valtínova, Jarošova nad Nežárkou, Českých Budějovic, Prahy, Jindřichova Hradce, Lišova, Horního Meziříčka, Českého Rudolce, Javorníku, Pelhřimova, Kamenice nad Lipou, Bechyně, Chtěboře, Chelčic, Žiovnice i ze Strmilova.

Doufáme, že si každý účastník odnesl krom ocenění i pocit příjemně prožitého dne ve společnosti psů a ostatních milovníků ať již čistokrevných psů či kříženců. Všem vystavovatelům i divákům moc děkujeme!!! A příští rok ve Strmilově opět nashledanou.