Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kronika rok 2007

Výbor:

Předseda - Ing. Zdena Mlejnková

Hospodář - Hana Matějková

Pokladník - Marie Francová, Hana Matějková

Výcvikář - Marie Francová

2. výcvikář - Lea Čechová

Kronikář - Lenka Vaňková

Členové: Běliková Marie, Březinová Daniela, Dvořáková Petra, Hanusová Inka, Hřebecký Milan, Jaroš Zdeněk, Kantorová Hana, Marková Věra, Mynář Jaroslav, Procházka Milan, Pudil Pavel, Řežábková Pavlína, Soukupová Petra, Stach Milan, Strnadová Michaela, Šneltzer Jan, Šťástková Petra, Štěch Roman, Vaněk Jiří, Vašek Karel, Vejvarová Diana

Leden 2007

Tak je tu nový rok a u nás se pracuje dál. Počasí nám přeje - sníh není žádný a sluníčko občas vykoukne z mraků. Jsme rádi, že můžeme cvičit naplno. Mohou se nacvičovat i stopy, což pomáhá mladým pejskům, také nás překvapily extrémy, které nám připravilo počasí. Přišlo takové povětří, že to děsilo i naše pejsky, ty dny se cvičit nedalo - hrozilo nám, že přistanou na našich hlavách větve. Pak sníh těžký a mokrý, držel asi týden, ale cvičit se nedalo. Ale i přes tyto výkyvy byl leden jako zimní měsíc celkem příjemný. Doufáme, že i únor bude také takový. Vždyť lepší zimu si ani nemůžeme přát. Čím více se pracuje, tím více vidíme výsledky své práce - je to vidět na všech. Na nás i na našich pejscích.

V únoru nashledanou.

Únor 2007

Zima pokračuje tak, jak začala, akorát nám přibyli noví členové se štěňátky. Tak doufám, že nám vydrží počasí a my se psům budeme moci věnovat na plný úvazek. Moc jim prospěje, když se s nimi pracuje hned od začátku. Je na nich vidět každý den. Jak rostou a co se za týden naučila. Takže takový vývoj zimy nám přeje. Pokročilí se pilně připravují ke zkouškám. Nejvíc práce dá nácvik aportu a stop. U některých je pracnější nácvik odložení - hlavně to dlouhodobé. Ale dlouhodobý nácvik dělá z učně mistra.

No ale už mně nic k tomuto měsíci nenapadá. V březnu nashledanou!

Březen 2007

Je březen a jaro klepe na dveře - sluníčko hřeje čím dál víc a venku je opravdu příjemně. Pracuje se dál, já už toho moc nevím, ale je to stále stejné. Jako kronikářka se teď výcviku nevěnuji, neboť se nám narodila štěňátka. Dozvěděla jsem se, že útulek Malý Jeníkov byl dvakrát v televizi. V pořadu Chcete mně?, který uváděl pan Srstka. To taky potěší, že se o tom ví a že to pomůže opuštěným pejskům. V dubnu se bude konat naše jarní procházka, moc se na ní těšíme. Bude to opravdu zábava pro všechny.

Sportu zdar.

Duben 2007

Tak se přehoupl další měsíc a je tu duben a den naší jarní procházky se blíží. Počasí je krásné a tak můžeme cvičit. Využíváme počasí, protože v červnu máme zkoušky. Zaměstnávala nás taky příprava na procházku. Protože jsme se rozhodli letos udělat procházku zajímavější - byly různé zastávky, kde probíhaly soutěže - prostě krásný den!

Jarní pochod se psy

Oficiální začátek pochodu byl oznámen na devátou hodinu, ale první účastník, kterým byl pejsek Žufrik s paničkou z Prahy dorazil už v půl deváté. Jelikož počet účastníků byl opravdu veliký a všechny nás mile překvapil, nebylo možné dodržet přesný začátek. Všichni si ale přivezli dobrou náladu, počasí nám také přálo, takže nikomu malé zpoždění nevadilo. Samozřejmě proběhlo společné focení, abychom měli na dnešní den památku. Ze cvičáku jsme vyrazili přes Strmilov, kde průvod 76 lidí a 45 pejsků budil dostatečnou pozornost. Všichni pejsci i jejich majitelé se ale chovali vzorně, takže se nestrhla žádná rvačka či roztržka a všichni pokračovali krásnou přírodou do lesů a polí. Na určených místech byly zastávky, umožňující naší početné skupině, která se po cestě rozdělila do menších celků se spojit, a také si zde mohli - převážně dětští účastníci odpočinout a načerpat síly. Aby jim to šlo lépe, dostávali od naší úžasné organizátorky Míši sladké odměny, které ihned zbaštili. Bylo to úžasné - prožili jsme krásný den!

Květen 2007

Sluníčko svítí a můžeme se svými miláčky cvičit a cvičit. Ale do této práce nám zasahuje příprava na 5.ročník Strmilovského voříška. Letos nás čeká první mezinárodní. Přijedou z Rakouska sponzoři útulku Malý Jeníkov. Také k nám zavítá psí útulek ze Slovenska. Takže máme spoustu práce s přípravou. Tento den se blíží a vše vypukne 19.5.2007. Doufám, že se předvedeme v tom nejlepším světle. A že si všichni odnesou jen ty nejlepší zážitky.

19.5.2007 5. ročník Strmilovského voříška, 1. s mezinárodní účastí

Sešli jsme se již v 6:00 ráno, abychom vše stihli připravit a mohli jsme přivítat naše návštěvníky a účastníky. Každý si přinesl úsměv a dobrou náladu. Ani sluníčko nezůstalo za mraky a krásně hřálo. Účast byla hojná a vůně grilovaného kuřete přilákala i místní obyvatele, zastavovali se ale i lidé, kteří jen projížděli okolo. Mezi vystavovanými pejsky byli vystaveni i psí sirotkové z útulku Malý Jeníkov, i ze Slovenského útulku. Někteří našli nový domov hned a někteří (jak doufáme) našli nový domov později. Můžu říci, že tak jak se nám předváděli čistokrevní pejsci, tak se stejnou elegancí se nám předvedli i kříženci všeho druhu. V soutěži šikula ukázali, co vše se může takový čtyřnohý kamarád naučit. V maskách to slušelo všem, nejvíce mne zaujala Karkulka a vlk, vězeň a strážník. Užili si opravdu všichni soutěžící. Takže můžu říci, že vítězem byl každý, kdo přišel a zúčastnil se. Už se těšíme na další ročník. Také musím vypsat naše sponzory, bez kterých by taková akce nebyla vůbec možná se uskutečnit!

Naši sponzoři: MaM Ballingovi Zoo potřeby Praha, Calibra Brno, Mefisto Studená, město Strmilov, Zahradnictví Kunžak, Pomezí Strmilov, Flop Strmilov, Kores Strmilov, Štěrba dřevovýroba, Potraviny Olga, Centropen Dačice, chovatelská stanice Kotrčův Mlýn, Pražírna kávy, Pavlínka Řežábková Palupín, MVDr. Nesnídal Nová Bystřice, Šneltzer Kunžak, Míša Sternová Praha, Yvone Neumann Bratislava, Andreas Pajones - Rakousko, Minerva, Royal Canin.

Sponzorům děkujeme!!!

Červen 2007

Je červen a dopilováváme vše, co se za celý rok naši pejsci naučili. Vypilováváme k dokonalosti vše, aby při nadcházejících zkouškách bylo vše, jak má být. Zkoušky se blíží a nervozita stoupá, hlavně naši nováčci mají přeci jenom obavy. To je ale úplně normální, každý začátečník má strach - snadno se to přenese na pejska, přeji všem, aby to dobře dopadlo.

23.6.2007 - Nastal den zkoušek a všichni se sešli na cvičišti, aby mohli složit zkoušky. Někteří mají strach, jiní to berou s humorem a humor je to nejlepší, co se dá ve stresu použít. Dorazil i pan rozhodčí a může se začít. Každý se snaží a pejskové ukazují, co je páníčci naučili. Jde to všem dobře, psovodi mají radost a poslední nervozita odpadla. K tomu pomohla i dobrá svačina. Poslušnost střídají překážky, pak stopy. Je to pořádný kus práce. Konečně to mají všichni za sebou a čeká se konečný verdikt. Ke spokojenosti všech, zkoušky dopadly velmi dobře. Těm, co zkoušky složili blahopřejeme. A těm, co se to moc nepovedlo? Nevěste hlavu a za rok to určitě vyjde!

Sportu zdar.

Červenec 2007

Začaly prázdniny a dovolené. Když jsme se nerozjeli na chaty, chalupy nebo jinam (třeba na nějakou luxusní dovolenou), tak jsme se dále věnovali našim psím mazlíčkům. Kdo chce dosáhnout dobrých výsledků, musí pracovat celý rok bez ohledu na počasí. Ale někdy je takové horko, že se prostě nedá dělat nic. Nejlepší je jít si zaplavat nebo ve stínu vypít jedno krásně orosené. Schází se nás méně, nic víc než do mariáše. Málokdo je doma. Někteří ale léto využívají i pracovně. Řídí se heslem, až se zima zeptá, cos dělal v létě. Je to škoda, nemůžeme ale nikoho nutit, je to dobrovolné. Uvidíme, jaké to bude po prázdninách.

Srpen 2007

Prázdniny se přehouply do druhé poloviny, teplé až horké počasí dál sužuje náš kraj. Vše je suché a vyprahlé. I naši čtyřnozí mazlíčci to cítí a nechce se jim vůbec pracovat. Je to zvláštní, ale posledních pár let si počasí s námi opravdu hraje. Není to už, jak to bývalo. Musíme se s tím vyrovnat. Srovnat naše biorytmy tak, jak nám to bude nejlépe vyhovovat. Těch pár nejpracovitějších co chodí pravidelně se snaží pracovat tak, aby to vyhovovalo jak jim, tak i čtyřnohým mazlíčkům. To znamená rozdělit pohyb na časové úseky, tak i pobyt na sluníčku. Dostatečné doplňování tekutin. Je třeba doplňovat vitamíny a minerály. I pejsci mohou vážně onemocnět.

V září nashledanou.

Září 2007

Prázdniny skončily a my se začali scházet v hojnějším počtu, což nás velice potěšilo. Pustili jsme se do práce a začali cvičit naplno, vždyť kynologie není lehká. A kdo chce ze svého pejska něco mít, tak se musí snažit, aby jeho práce byla vidět. Cvičák ale není proto, aby se tam učil a zbytek dní se flákal, s pejskem se musí pracovat každý den, soboty a neděle. Cvičiště je takové místo, kde výcvikáři zjistí, jak jste celý týden pracovali. Jaké děláte pokroky a co nového jste se naučili.

Přeji všem v novém školním roce mnoho úspěchů a pracovního nasazení, aby všem vyšlo, co si kdo předsevzal. Je to jako ve škole a proto se řiďme heslem: učit se, učit se, učit se. Také musíme připravit na říjen naší další akci Psí laškování. Bude se na co těšit. To slibuju. Těšíme se na říjen, nashledanou.

Říjen 2007

Je tady říjen a nám se blíží psí laškování. Přípravy jsou v plném proudu. Chce to mít připravené tak, aby se to líbilo všem a každý si přišel na to své a odnesl si ty nejkrásnější vzpomínky. Není jednoduché uspokojit všechny, o to náročnější vymyslet vše dokonale. Také se dále zabýváme výcvikem, nesmíme vynechat. Určené datum se k nám blíží a my jsme po pravdě dost nervózní, protože se k nám sjedou lidé z celé republiky. Jen mi je líto, že Strmilováci zájem nemají, i když skoro v každé chalupě je pejsek. My to ale nezměníme, to musí lidé sami.

6.10.2007 – Podzimní laškování s branností

Je podzimní den, ale sluníčko nám přeje a snaží se od rána zahřát. Sešli jsme se už v 7:00, abychom připravili stanoviště a soutěže na cvičáku. V 8:00 bylo vše připraveno a čekalo se na soutěžící. Hry probíhaly celé dopoledne a každý si přišel na své. Soutěžící dokonce stihli i v našem lese sbírat houby, což je úžasné. Také se trochu ztratili, ale vše dobře dopadlo a nikdo se nezranil, neztratil a ani k jiné újmě nepřišel. Hřálo nás u srdce, že se lidé smějí a jsou spokojení a šťastní. To je pro nás to nejlepší ocenění.

Všichni slíbili, že zase přijedou, moc se těšíme. Naše akce zaujala i jindřichohradecký deník a otiskli o nás články.

Listopad 2007

Je tu podzim a s ním déšť, sníh, prostě vlhké a ošklivé počasí. Občas se sluníčko ukáže ale moc nehřeje. Nic naplat, radovánky skončily a nás čeká pouze práce a nic jiného. Naši čtyřnozí mazlíčci to potřebují. Také jsme sehnali stavební buňku a je třeba, aby se připravilo místo. Byla domluvená brigáda, ale počasí udělalo čáru přes rozpočet. Museli jsme to odložit, celkem mě to mrzí, ale nic s tím neuděláme. Nejenom počasí ale i chřipková epidemie nám zajistila dost prořídlé řady. Odpadá jeden za druhým, doufám, že se brzy uzdravíme. Hlavně dávat pozor, aby to nechytli naši mazlíčci, pro ně by to bylo hodně nepříjemné. Oni se totiž hůře léčí, pejsek neřekne, co ho bolí a že mu není dobře. Je třeba dávat velký pozor. My ale myslíme dopředu a optimisticky. I když to někdy pěkně pocuchá nervy. Ale s úsměvem to jde líp. Sportu zdar.

Prosinec 2007

Mrazík nás nepříjemně štípe do tváří, ale nám to vůbec nevadí. Práce máme dost a dost, jelikož není sníh, tak můžeme konečně svolat na 9. prosince brigádu a připravit místo pro naši stavební buňku. Kopalo se, hrabalo se a vše šlo celkem dobře. Byla to dobře odvedená práce. Položili jsme základní trámy, vlastně pražce, ty nás přežijí. Za dva dny přijel jeřáb a auto s buňkou, jeřábník věděl, co děla. Měli jsme strach, že to bude těžké, země byla po dešti hodně měkká, ale šlo to dobře. Rameno jeřábu se začalo zvedat, popruhy se natáhly. Buňka se pomalu zvedala a posunovala, za pár minut byla na svém místě. Byl to příjemný pocit. Teď můžeme s klidným svědomým uzavřít tento rok.

Probrali jsme klady a zápory, k naší radosti bylo záporů méně než dostatek kladů. Teď by to chtělo dobrý přípitek a těšit se na nový rok. Ono nás čeká hodně a hodně práce a to i fyzické. Přeji všem šťastné Vánoce, bohatého ježíška a úspěšný vstup no nového roku. Kronikářka.

Na nebi se rozzářila hvězda jasná, i pes se na ni dívá. Přeje si jen lásky spousty, brblá si to pod své vousky. Dopřejme jim jejich přání, vždyť nám všechno rádi vrátí. Radostí a věrností, naše srdce potěší. Proto mějme je hodně rádi, darujme jim srdce své, ať jsou stále veselí. To všem přeje kronikářka.