Hronovská
vepřová pečeně na zázvoru
Doba
přípravy:40 min
Doba vaření:90 min
Počet porcí:4
Lehce
pálivá chuť zázvoru, sladký med a vůně hřebíčku dodávají
vepřovému masu exotický nádech. Že jste správně ve východních
Čechách poznáte podle přílohy, kterou je poctivé dušené zelí
a domácí bramborový knedlík. Časově náročnější přípravu
vám bohatě vynahradí skvělý kulinářský zážitek!
Suroviny:
500 g vepřové kýty s kůží
200 g cibule
500 ml
světlého piva
50 g mletého zázvoru
20 ks hřebíčku
100
g medu
sůl
1 lžíce hladké mouky
na knedlíky:
500 g vařených brambor
200 g hrubé mouky
150 g
bramborového škrobu
1 vejce
sůl
na zelí:
500
g červeného hlávkového zelí
brusinkový kompot
sůl
cukr
ocet
1 velký nastrouhaný syrový
brambor
vývar
Postup:
Nařežeme kůži na vepřové kýtě
a vetřeme do ní mletý zázvor. Do zářezů v kůži napícháme
hřebíček, maso osolíme a potřeme medem. Vložíme do pekáčku
na pokrájenou cibuli a podlijeme pivem. V mírně rozehřáté
troubě pečeme doměkka, dokud maso nezíská zlatavé zabarvení.
Šťávu vydusíme a zaprášíme moukou. Rozředíme ji pivem a
vývarem a řádně provaříme. Můžeme přidat ještě trochu medu
a mletého zázvoru.
Uvařené brambory propasírujeme,
přidáme mouku, škrob, sůl, vejce. Zpracujeme těsto, které se
nesmí lepit. Z něj tvarujeme malé kulaté knedlíčky o průměru
asi 3 cm a vaříme v osolené vodě.
Pokrájené zelí
orestujeme na sádle a cibuli, přidáme brusinkový kompot a
zalijeme vývarem, dochutíme solí, cukrem, octem a zahustíme
nastrouhaným syrovým bramborem.
Příloha:
bramborové
knedlíky, červené zelí, vařené brambory, bramborové placky,
bramboráčky, saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny
Husí
drůbky na paprice
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:30 - 45 min
Počet
porcí:4
Že je pečená husa vrcholem hodování o posvícení,
je všeobecně známé. Lahůdkou jsou ale také husí drůbky, které
si připravíte s jemnou paprikovou omáčkou. Vynikající budou s
houskovým knedlíkem nebo bramborovými noky.
Suroviny:
400
g husích drůbků
2 cibule
100 ml smetany
2 lžíce
sladké maďarské papriky
200 ml masového vývaru 100 g husího
nebo vepřového sádla
100 g zakysané smetany
lžíce
drceného kmínu
sůl
Postup:
Na sádle opečeme drobně nakrájenou cibulku. Když se zpění,
přidáme nasolené husí drůbky, kmín a sladkou papriku, krátce
opečeme. Vše podlijeme vývarem a dusíme do změknutí. Na závěr
zjemníme smetanou a podle potřeby dosolíme a zredukujeme.
Kachna
na medu a víně se zelím a bramborovým česnekovým knedlíkem
Doba přípravy:30 min, na marinování kachny 1 den
Doba
vaření:2–3 hod
Počet porcí:4
Budete-li si chtít
pochutnat na české klasice, dozlatova upečená kachna na medu je
určitě ta správná volba. A když si jako přílohu připravíte
dušené červené zelí a bramborové česnekové knedlíky, budou
hosté vaše kuchařské umění ještě dlouho vynášet do nebes…
Suroviny:
1 kachna
100 g soli
2 špetky kmínu
300 ml červeného vína
200 ml vody
100 g medu
Dušené
červené zelí
1 malá hlávka červeného zelí
100 g
cibule
200 g jablek
50 g sušených švestek
50 ml octa
100 g krystalového cukru
2 lžíce sádla
sůl
bramborové česnekové knedlíky
400 g ve slupce vařených
brambor
100 g hrubé mouky
1 vejce
2–3 stroužky
česneku
50 g uzeného špeku
dlaň majoránky
sůl
pepř
Postup:
Očištěnou kachnu osolíme (sůl důkladně
vetřeme do masa), ochutíme kmínem a přelijeme medem. Vložíme do
pekáče, podlijeme červeným vínem, vodou a necháme nejlépe přes
noc odležet. Vložíme do trouby a pečeme na 200 °C cca 20 minut,
poté přiklopíme a pečeme asi 2 hodiny na 165 °C. V průběhu
pečení maso přeléváme a případně podléváme podle chuti
vodou nebo vínem, ke konci pečení odklopíme a dopečeme zlatavou
kůrčičku.
Dušené červené zelí
Na sádle
zesklovatělou cibulku přidáme červené zelí pokrájené na
nudličky, přisypeme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme
pokrájené sušené švestky, podlijeme vodou, octem a necháme asi
20 minut dusit pod pokličkou. Před dokončením přidáme
nastrouhaná jablka, krátce podusíme a dochutíme solí, případně
cukrem nebo octem.
Bramborové česnekové knedlíky
Brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme mouku, vejce,
prolisovaný česnek, majoránku, lehce orestovaný špek, sůl a
pepř. Těsto důkladně a rychle propracujeme (pozor, bramborové
těsto rychle řídne), vytvoříme válečky, které vaříme 15–20
minut v osolené vodě nebo lépe v páře.
Křenová
omáčka se šunkou od kosti
Doba přípravy:15 min
Doba vaření:30 min
Počet
porcí:4-6
Stýská se vám po maminčiných omáčkách? S tímto
receptem získáte klíč k jejich snadné přípravě. V naší
variantě si do omáčky nastrouháme křen, ale stejně tak do ní
můžete přidat kopr, okurky nebo houby a rychle si uvařit to, na
co zrovna máte chuť.
Suroviny:
150 g másla
3
střední cibule
80 g hladké mouky
800 ml masového vývaru
200 ml smetany sůl
mletý bílý pepř
100 g čerstvého
křenu
600 g šunky od kosti vcelku
Postup:
Máslo
přepustíme, orestujeme na něm najemno krájenou cibuli, necháme
zesklovatět, zaprášíme moukou a orestujeme na světlou jíšku.
Za stálého míchání zalijeme vývarem, provaříme 20 minut,
osolíme a ochutíme bílým pepřem, zjemníme smetanou, krátce
povaříme. Do hotového bešamelu přidáme nastrouhaný křen a
přelijeme přes plátky teplé šunky.
Škubánky
s mlékem a mákem
Doba
přípravy:10 min
Doba vaření:45 min
Počet porcí:4
Příprava pokrmu proslulého natolik, že po něm dostal jméno
pejsek v oblíbeném českém večerníčku, není žádná věda. V
jednom hrnci povaříte brambory a vytvoříte husté těstíčko, ze
kterého budete škubat nočky. Dáváte-li přednost slaným jídlům,
nahraďte cukr sýrem a máslo rozškvařenou slaninou.
Speciality:
500 g brambor
200 g hrubé mouky
sůl
400 g mléka
200 g mletého máku
cukr moučka
200 g másla
Postup:
Brambory dáme vařit do lehce osolené vody. Po uvaření je
téměř scedíme, ale ponecháme v nich asi 4 cm vody. Zasypeme
hrubou moukou a vařečkou propícháme v mouce otvory, aby mohla
vycházet pára. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme na mírném
ohni, dokud se voda nevyvaří. Poté důkladně prošťoucháme.
Vznikne lepkavá hmota z níž velkou lžící, namáčenou do
horkého mléka, aby se nechytala, tvarujeme noky. Vkládáme je do
talíře s horkým mlékem, sypeme mákem s cukrem a přeléváme
rozpuštěným máslem.
Východočeské
smaženky
Doba přípravy:120 min
Doba vaření:10 min
Počet
porcí:10
Pěstování brambor se v podhůří dařilo, a tak
nemohou chybět ani v dalším tradičním receptu z této oblasti.
Do sladké pochoutky kromě zemských jablíček patří také ta
obyčejná, nejlépe z vlastní zahrádky. Po rozplývajících se
šátečcích se určitě zapráší dřív, než stihnete dosmažit
poslední z nich!
Suroviny:
1 kg ve slupce vařených
brambor
400 g hrubé mouky
1 vejce
5 jablek
cukr
moučka
skořice
olej
sůl
Postup:
Z
oloupaných a prolisovaných studených brambor, mouky, vejce a soli
připravíme vláčné bramborové těsto, ze kterého tvoříme
čtverečky. Plníme je nastrouhanými jablky, které sypeme cukrem
se skořicí. Každý čtvereček těsta přehneme a spojíme,
abychom vytvořili šáteček. Připravené šátečky smažíme v
rozpáleném oleji. Na závěr ještě posypeme skořicovým cukrem.
Speciality regionu Vysočina
Bílé
fazole nakyselo
Doba
přípravy:10 min a 1 den na namáčení fazolí
Doba vaření:30
min
Počet porcí:4
Fazole díky vitamínům a stopovým
prvkům prospívají našemu zdraví, v oblíbené variaci na kyselo
ještě navíc výborně chutnají. Podáváme se smaženými
cibulovými kroužky a sázeným vejcem. Dobrou chuť!
Suroviny:
400 g bílých fazolí
100 g mrkve
100 g petržele
100
g celeru
1 cibule
3 stroužky česneku
4 bobkové listy
snítka tymiánu 1 malá brambora
20 g másla
mletý pepř
sůl
trochu vinného nebo jablečného octa
1 velká
cibule
olej na smažení
4 vejce
Postup:
Opláchnuté
bílé fazole necháme 24 hodin namočené, poté dáme pozvolna
vařit s očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninou,
bobkovým listem a tymiánem. Až budou fazole téměř měkké,
nastrouháme do nich bramboru, která nám vše pěkně zahustí a
provaříme alespoň 5 minut. Na závěr zjemníme máslem, ochutíme
pepřem, solí a octem.
Cibuli nakrájíme na půlkolečka a
osmažíme v oleji dozlatova, vyjmeme a necháme okapat na papírovém
ubrousku a ozdobíme. Podáváme se sázeným vejcem.
Bramborák
s uzeným masem
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:10 min
Počet
porcí:4
Recept na tuhle výtečnou placku najdete ve více
oblastech. Nikdy v ní nechybí brambory, majoránka a česnek, další
přidané suroviny a jejich množství se však liší snad domácnost
od domácnosti. Někde se místo smažení na pánvi dokonce peče v
troubě. Nejlepší je každopádně ještě teplý!
Suroviny:
300-400 g syrových brambor
150-200 g vařených brambor
150g uzeného masa (plec)
2 vejce
100 g polohrubé mouky
drcený pepř
majoránka
kmín
sůl
sádlo nebo
olej
Postup:
Syrové oškrábané brambory spolu s
vařenými brambory najemno nastrouháme do mísy. Přidáme vařené
uzené maso nakrájené na kostičky, vejce a mouku. Osolíme,
okořeníme a důkladně promícháme. Poté v menších dávkách
lijeme na pánev s horkým sádlem či olejem. Opékáme dozlatova z
obou stran.
Bramborové
placky s kapustovým ragú
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet
porcí:4
Dozlatova usmažené bramborové placičky si v
tomto receptu doplníme kapustovým ragú připraveným z hub, špeku
a smetany.
Suroviny:
Bramborové placky
800 g
vařených oloupaných brambor
200 g hrubé mouky
2 vejce
sůl
sádlo nebo olej na smažení Kapustové ragú
500 g
kapusty
100 g špeku
200 g hub
100 ml smetany
sůl
Postup:
Brambory nastrouháme, spolu s ostatními
ingrediencemi vypracujeme tužší těsto. Z těsta vyválíme 1 cm
vysokou placku (podsypáváme moukou), ze které hrnečkem
vykrajujeme kolečka a na sádle je z obou stran opékáme dozlatova.
Kapustové ragú - kapustu opečeme na sádle společně s
houbami a špekem, zalijeme smetanou a lehce povaříme, až se nám
část smetany vyvaří. Podle potřeby ragú dochutíme solí.
Bramborové
vdolky s jablky
Doba přípravy:50 min
Doba vaření:30 min
Počet
porcí:8
Díky jablečné náplni bude tento moučník vláčný
druhý i třetí den. Místo jablkových povidel si můžete
připravit hrušková, v obojím případě ale nezapomeňte vdolečky
osvěžit zakysanou smetanou.
Suroviny:
vdolky
350 g
polohrubé mouky
350 g hladké mouky
350 g vařených brambor
ve slupce
1 vejce
1 kostka čerstvého droždí
250 ml
mléka
125 g cukru krupice
30 g rostlinného tuku sůl
jablková povidla
800 g jablek
200 g cukru krupice
300 ml vody
40 ml rumu
50 g rozinek
250 ml zakysané
smetany
Postup:
Droždí rozmícháme se lžící
krystalového cukru na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a
zaprášíme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a dáme kynout na
teplé místo na cca 20 minut. Oloupané brambory nastrouháme na
jemném struhadle, přidáme obě mouky, vejce, cukr, sůl a vykynutý
kvásek, vše společně propracujeme v hladké těsto, ze kterého
tvarujeme malé bochánky. Ty klademe na plech s pečicím papírem a
necháme ještě asi 15 minut pod utěrkou kynout. Potřeme tukem a
pečeme při 180 °C asi 30 minut. Ihned po upečení potřeme ještě
jednou tukem.
Jablková povidla - jablka oloupeme a
nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na drobnější
kostky. V pánvi rozpustíme cukr na karamel, zalijeme vodou a rumem
a vzniklou směs povaříme. Přidáme jablka a rozinky, vše cca 20
minut společně podusíme, až se voda vyvaří a jablka mají
povidlovou konzistenci. Jablka necháme vychladnout a podáváme s
vdolky a kysanou smetanou.
Česnečka
s kroupami
Doba přípravy:5 min
Doba vaření:30 min
Počet
porcí:4
Po probdělé noci jistě oceníte rychlou a snadnou
přípravu této osvědčené medicíny na těžká rána. Polévka s
blahodárnými účinky česneku díky kroupám rovněž zasytí. Vše
potřebné určitě najdete v každé domácnosti, a tak už zbývá
jen pustit se do vaření. Nedoporučuje se pouze zamilovaným a
vampýrům.
Suroviny:
80 g krup
2 lžíce sádla
1
malá cibule
800 ml vody nebo vývaru z vepřových kostí
min.
3 stroužky česneku
mletý pepř
majoránka
drcený kmín
zázvor
sůl
petrželka nebo libeček
Postup:
Propláchnuté kroupy vložíme do hrnce, zalijeme vodou a
uvaříme doměkka. V kastrolu na sádle zlehka osmahneme najemno
nakrájenou cibuli, ke které přidáme česnek utřený se solí,
majoránku, kmín a zázvor. Nakonec vložíme uvařené kroupy,
zalijeme vodou nebo vývarem z vepřových kostí a povaříme. Před
podáváním posypeme nasekanou petrželovou natí či libečkem. K
této polévce se výborně hodí čerstvý chléb.
Domácí
perník
Doba
přípravy:20 min
Doba vaření:40 min
Počet porcí:1 plech
Přidali byste do perníku pepř? Nejspíš si zaťukáte na
čelo a zeptáte se, odkud jsme s takovým nesmyslem přišli. Do
sladké dobroty, která se dává z lásky, přece nic pálivého
nepatří! Tentokrát tedy černé koření vynecháme, ale původní
receptura jej opravdu obsahovala a voňavé pečivo po něm dokonce
získalo jméno.
Suroviny:
2-3 vejce
2 lžíce másla
2 lžíce cukru
asi 200 g medu
500 g polohrubé mouky
1
balíček perníkového koření
50-80 g ořechových jader
tuk
na vymazání pekáče
mouka na vysypání
Postup:
Do
mísy vložíme žloutky, máslo, cukr a vše společně třeme do
pěny. Poté vlijeme nahřátý med. Zvolna vmícháme směs mouky,
perníkového koření a strouhaných ořechů. Zamícháme a
zlehčíme sněhem z bílků.
Těsto vložíme do tukem
vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Zvolna pečeme ve středně
vyhřáté troubě.
Fazolové
lusky dušené na slanině
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:10 min
Počet
porcí:2
Fazole se do Evropy dostaly před pár stoletími z
Nového světa a rychle u nás zdomácněly. Náš tip na rychlou a
chutnou večeři jsou zelené lusky se slaninou. Zvládnete ji
připravit za pár minut na jedné pánvi a tak navíc ušetříte
čas při mytí nádobí. Co s načatým večerem vám už určitě
radit nemusíme!
Suroviny:
500 g sterilovaných
fazolových lusků
50 g másla
pepř mletý
80 g
osmahnuté slaniny
Postup:
Z fazolových lusků slijeme
nálev a překrájíme je na větší kousky. Prohřejeme v másle,
opepříme.
Při podávání jednotlivé porce sypeme drobně
nakrájenou a dorůžova osmahnutou slaninou.
Hovězí
maso na zázvoru
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:120 min nebo 20 min
na minutku
Počet porcí:4
Voňavá pochoutka z červeného
masa stojí za hřích! Pikantní pečeně se zázvorem je výborná
s bramborovým knedlíkem.
Suroviny:
800 g hovězí zadní
nebo na minutku nízký roštěnec
8 stroužků česneku
zázvor
hladká mouka
hovězí vývar a bílé víno na podlití
máslo
na zjemnění
Postup:
Hovězí maso nakrájíme na plátky, naklepeme, prošpikujeme a
potřeme česnekem, zázvorem a solí. Maso obalíme v mouce, po obou
stranách opečeme, pak podlijeme a dusíme do změknutí. Vypečenou
šťávu chvilku povaříme tak, aby se nám odvařila část vody a
zjemníme ji máslem.
Jihlavská
kyselka
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:20 min
Počet
porcí:4–6
Klasickou zelnou polévku si na Horácku
zjemnili podmáslím. Je dobře, že nezůstala jen na stránkách
babiččina receptáře, chutná totiž výborně!
Suroviny:
1 l podmáslí
0,5 l zeleninového vývaru
50 dkg brambor
6 dkg másla 4 dkg hladké mouky
2–3 vejce
sůl
kmín
Postup:
Oškrábané a na kostičky nakrájené brambory
zalijeme vroucí vodou, osolíme, a když změknou, zahustíme vývar
jíškou připravenou z poloviny másla a mouky a přidáme podmáslí.
Za stálého míchání polévku povaříme, okořeníme ji kmínem,
přidáme druhou polovinu čerstvého másla a nakonec do polévky
rozklepneme vejce. Chvíli povaříme mírným varem a podáváme.
Naháč
z Vysočiny
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:60 min
Počet
porcí:4
Pod lechtivým názvem se skrývá vepřový závitek,
který je překvapivě plněný opět vepřovým masem, pro změnu
ovšem pomletým. Nemusíte se ale obávat, že by chuť tohoto
pokrmu byla nudná či snad dokonce „nahatá". Smetana s
kořením v nádivce se o báječný gastronomický zážitek
zaručeně postará!
Suroviny:
600 g vepřové kýty
200
g vepřové plece
100 ml smetany
kmín sladká paprika
sůl
60 g vepřového sádla
200 ml vývaru
Postup:
Vepřovou kýtu otřeme vlhkým ubrouskem, přes vlákno ji
nakrájíme na 4 tenké plátky, které dobře naklepeme a osolíme.
Vepřovou plec společně s kmínem pomeleme na strojku, osolíme,
přidáme mletou papriku, smetanu a dobře promícháme. Nádivku
rozdělíme na osm dílů. Na připravené plátky kýty dáme vždy
dvě dávky náplně, které klademe co nejblíže k okrajům tak,
abychom je mohli dobře stočit proti sobě ke středu plátku. Takto
připravené „naháče" vložíme do sádlem vymazané nádoby
těsně vedle sebe, aby při pečení zůstal zachován jejich tvar.
V rozpálené troubě zapékáme asi 5 minut při 250 °C, potom
zmírníme na 180 °C, maso podlijeme vývarem a pečeme dozlatova. V
průběhu pečení maso obrátíme. Průběžně poléváme vypečenou
šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
Příloha:
vařené brambory, bramborové placky, bramboráčky, bramborové
knedlíky, saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny
Speciality regionu Jižní Morava
Boží
milosti
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
K
oslavám masopustu patří nejen maso, víno a pálenka, ale také
sladkosti. I ty ovšem musí být pěkně omaštěné a oslazené,
stejně jako jsou boží milosti v našem receptu.
Suroviny:
250 g hladké mouky
2 žloutky
1 lžíce práškového
cukru
200 g tuku na smažení trochu mléka
špetka prášku
do pečiva
sůl
Postup:
Zpracujeme mouku se žloutky,
špetkou soli, s práškem do pečiva a cukrem. Podle tuhosti těsta
můžeme přidat trochu mléka. Podle potřeby zasypáváme moukou a
těsto propracováváme, až je hladké a nelepivé. Necháme asi
hodinu v chladu odpočinout. Na vále vyválíme tenkou placku,
nakrájíme rádýlkem čtverečky nebo trojhránky a smažíme v
rozpáleném tuku. Necháme okapat, pocukrujeme a podáváme.
Bramborové
placky s povidly a s mákem neboli patenty
Doba
přípravy:1 hod
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4 – 6
Na obyčejných plotnách starých kamen mnohdy vznikaly
zázraky. Ještě že nám v našich moderních kuchyních zůstaly
alespoň recepty, s nimiž si můžeme připomenout takové
pochoutky, jako jsou křupavé bramborové placky plněné povidly.
Suroviny:
800 g den předem uvařených a oloupaných
brambor
300 – 400 g hladké mouky, podle škrobnatosti brambor
2 vejce
100 g vepřového škvařeného sádla
200 g
švestkových povidel (voda nebo rum na případné rozředění) 100
g mletého máku
50 g moučkového cukru
sůl
hladká
mouka na podsypávání
Postup:
Brambory nastrouháme,
přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto, z něhož
vytvarujeme šišky. Ty rozdělíme na stejně velké části, ručně
vypracujeme placičky a ty vyválíme jako tenké placky. Ihned
pečeme nasucho na rozpálené teflonové pánvi nebo plotně z obou
stran, až se na nich dělají puchýřky. Jakmile je sundáme z
pánve, potřeme rozpuštěným horkým sádlem, namažeme
švestkovými povidly (pokud jsou hustá a nejdou rozetřít, zřeďte
je vlažnou vodou nebo kapkou rumu) a posypeme jemně umletým mákem
smíchaným s moučkovým cukrem. Placky můžeme zabalit jako
palačinky nebo podle krajových zvyklostí přeložit dvakrát na
půl, takže vznikne tvar taštičky.
Chřest
se šunkou a širokými nudlemi
Doba přípravy:15 min
Doba vaření:20 min
Počet
porcí:4
Do vázy nebo na talíř? Latinský název asparagus
officinalis sice k takové otázce možná svádí, my však dáváme
jasnou odpověď: na talíř! Chřest obecný oceňují labužníci
natolik, že mu odedávna přezdívají král zeleniny. Než se
pustíte do složitější úpravy chřestu, zkuste tu úplně
nejjednodušší variantu.
Suroviny:
700 g čerstvého
chřestu
100 g másla
400 g vařené šunky
400 g
širokých nudlí
lžička oleje mletý bílý pepř
nové
koření
bobkový list
sůl
Postup:
Čerstvý
chřest oloupeme a na skus uvaříme ve slané vodě, do níž
přidáme divoké koření. Vaječné nudle uvaříme ve slané vodě
s přidáním oleje. Uvařenou šunku nakrájíme na jemné nudličky
a krátce osmahneme na pánvi s máslem. Tuto smaženou směs dáme
na okapané uvařené nudle, přidáme chřest a polijeme zbytkem
rozehřátého másla.
Čočkový
prejt s jáhly
Doba
přípravy:10 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:4-6
Naši předkové neznali potravinové doplňky ani
detoxikační kúry a přesto neměli trávicí potíže jako řada z
nás. Velkou zásluhou na tom měl jejich jídelníček, který
obsahoval hodně luštěnin a obilovin. Zkuste to jako oni a
ochutnejte lahodnou směs oblíbené čočky s méně obvyklými
jáhly.
Suroviny:
200 g čočky
200 g jáhel
1
velká cibule
100 g sádla, nejlépe husího mletý pepř
sůl
majoránka
drcený kmín
Postup:
Čočku důkladně
propláchneme a na několik hodin namočíme do studené vody. Poté
ji uvaříme do poloměkka a přidáme k ní přebrané, dvakrát
vařící vodou spařené jáhly. Společně dovaříme doměkka.
Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle a vmícháme ji s
prolisovaným česnekem, mletým pepřem, drceným kmínem a solí do
směsi čočky a jáhel. Dobře promícháme. Pekáček vymastíme
sádlem, naplníme připraveným prejtem a ve vyhřáté troubě
zapečeme asi 25 minut při 180 °C.
Příloha:
chléb
nebo bílé pečivo, nakládaná zelenina
Králík
na smetaně (od Tonky)
Doba přípravy:6-8 hod
Doba vaření:90 min
Počet
porcí:4
Divocí králíci jsou dnes v naší přírodě k
vidění spíš vzácně, a tak si pro tento recept vystačíte s
jeho domácím příbuzným. Když k němu přidáte to správné
koření, bude výsledek neméně skvělý. A protože jsme na
Moravě, nemůže v lahodné smetanové omáčce chybět trochu vína.
Suroviny:
600-800 g králičího zadku
100-120 g
libové slaniny
100 ml bílého vína
200 ml smetany
100
g kořenové zeleniny
1 malá cibule
1/2 lžičky rajského
protlaku
hořčice
sůl
mleté divoké koření
Postup:
Králičí maso rozdělíme na 50-70 g velké dílky. Protáhneme
jimi část proužků slaniny, obalených v mletém divokém koření.
Potřeme směsí ze soli, hořčice, rajského protlaku a části
vína. Necháme 6-8 hodin odležet.
Poté na zbytku slaniny
zlehka osmahneme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Přidáme
odleželé maso. Zastříkneme vínem a zvolna dusíme doměkka. Na
závěr přilijeme smetanu. Maso vyjmeme. Omáčku se zeleninou
nezahušťujeme, ale prolisujeme nebo rozmixujeme.
Příloha:
houskový knedlík
Králík
s nádivkou
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:60 min
Počet
porcí:4
Pečínka je sice výborná, ale těch kalorií… U
králičího masa se výčitek bát nemusíte, a pokud si jej
naplníte jemnou nádivkou z vajec a žemlí, ještě si skvěle
pochutnáte.
Suroviny:
králík
1 cibule
400 g
slaniny
1 lžíce tuku
300 ml vývaru
100 ml vína
4
stroužky česneku nádivka
3 vejce
3 žemle v mléce
5
dkg másla
zelená petržel
sůl
muškátový květ
pepř
Postup:
Maso z králíka nakrájíme na díly a
prošpikujeme slaninou, osolíme a orestujeme na tuku, poté přidáme
nahrubo krájenou slaninu, česnek a cibuli. Opečeme tak, aby králík
získal zlatohnědou barvu, podlijeme vývarem a vínem a dusíme do
změknutí.
Na nádivku umícháme vejce s kouskem másla,
přidáme housky rozmočené v mléce, sekanou zelenou petržel,
muškátový květ, pepř a sůl. Nádivku rozetřeme do vymaštěné
formy, nahoře potřeme máslem a dáme zapéci dozlatova.
Moravská
cibulačka s uzeným masem
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet
porcí:4
Také jste slyšeli, že cibulová polévka pochází
z Francie? Kdo ví. Možná její recepturu zanechal švarné
moravské hospodyňce některý z Napoleonových vojáků, když
táhnul z bitvy u Slavkova. A možná, že si tenhle jednoduchý
pokrm vymysleli místní už dávno předtím. Důležité je, že
chutná pořád stejně dobře!
Suroviny:
800 g vývaru
100 g bílého vína
150 g cibule
80 g oleje
5g
čerstvého pepře
80 g uzeného masa
10 g pažitky
Postup:
Na oleji orestujeme na klínky nakrájenou cibuli. Přidáme
čerstvý pepř a zalejeme vínem a vývarem. Krátce povaříme. Při
servírování do polévky přidáme orestované nakrájené uzené
maso a nasekanou pažitku.
Moravský
vrabec
Doba přípravy:2 hod (včetně marinování)
Doba vaření:60
min
Počet porcí:4-6
Jsou jídla tak spjaté s národní
kuchyní, že ani není možné překládat doslova jejich název do
jiných jazyků. Moravský vrabec by sice mohl být překladatelský
oříšek, ale jednotlivé ingredience hovoří jasně: pečené
vepřové maso, kysané zelí a bramborový knedlík. Prostě
moravská pochoutka.
Suroviny:
600 g vepřové plece
česnek
3 cibule
pepř
sůl ocet
500 g kysaného
zelí
olej
1 brambora
kmín
Postup:
Vepřovou
plec nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme, smícháme
s plátky česneku a kmínem a necháme asi 2 hodiny odležet v
chladu. Do pekáčku dáme nakrájenou cibuli a připravené maso.
Zprudka opečeme v pekáčku, zalijeme šálkem vody a dáme do
trouby péct. Pečeme asi hodinu do změknutí, za občasného
podlévání výpekem.
Kysané zelí slijeme a rozkrájíme.
Na pánvi orestujeme cibuli a necháme zesklovatět, poté přidáme
zelí. Bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle,
zahustíme zelí a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme ocet a
sůl podle chuti. Podáváme s bramborovým knedlíkem.
Pečená
hodová husa
Doba přípravy:15 min
Doba vaření:180 min
Počet
porcí:4 – 6
Podzimní plískanice jsou zapomenuty. Slaví
se moravské hody a v troubě voní pečínka. Tož přijeďte a na
pár dnů přestaňte počítat kalorie. Pečené huse s knedlíky a
zelím se totiž opravdu nedá odolat…
Suroviny:
1 husa
sůl
kmín
Postup:
Vykuchanou husu uvnitř i na
povrchu osolíme, okmínujeme a dáme do pekáče. Trochu ji
podlijeme vodou, dáme péci prsy do pekáče a často podléváme.
Pečeme, až husa zčervená. Je-li tučná, propícháme ji
vidličkou, pak ji vyndáme, všechno sádlo sebereme, husu vložíme
obrácenou stranou do pekáče, podlijeme horkou vodou a upečeme do
červena. K huse se hodí zelí, knedlíky, ale i brambory. Velmi
chutná je husa, peče-li se na hlubokém kamenném pekáči.
Škvarkové
pagáčky
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:30 min
Počet
porcí:4–6
Škvarkové pagáčky se kdysi připravovaly
stejně běžně jako chleba. Jemné pečivo ve spojení s vydatnými
škvarky zasytilo při práci a navíc skvěle chutnalo. Upečte je
někdy přátelům a uvidíte, že se po nich jen zapráší!
Suroviny:
75 dkg hladké mouky
3/8 l mléka
droždí
2 vejce
sůl
Postup:
Na mísu dáme mouku,
přilijeme mléko s droždím. Rozkvedláme žloutek, osolíme a
je-li těsto husté, přidáme ještě mléko. Necháme nakynout,
nakynuté rozválíme, potřeme umletými a smíchanými škvarky.
Složíme jako máslové těsto – 3krát proválíme, počtvrté
rádlujeme čtverečky. Potřeme vejcem a na pomaštěném plechu
rychle upečeme.
Smažený
chřest
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:15 min
Počet
porcí:4
„Pusťte chřest do své kuchyně!“ vyzýváme
všechny tímto jednoduchým receptem. Chřest se na českých
talířích neobjevuje příliš často, přitom jde o lahůdku,
která se pyšní širokou škálou zdraví prospěšných látek.
Suroviny:
500 g chřestu
2/3 vody na uvaření
1/3
bílého vína
sůl 2 vejce
10 dkg mouky
10 dkg
strouhanky
olej
Postup:
Čistý a ve slané vodě s
vínem uvařený chřest důkladně scedíme. Obalíme v mouce,
vajíčku a strouhance a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme
s bramborovou kaší a přepuštěným máslem nebo listy salátu.
Svatební
koláčky
Doba přípravy:120 min
Doba vaření:25 min
Počet
porcí:Z jedné dávky je asi 110 koláčků podle velikosti
Pečení
svatebních koláčků je obřad sám o sobě. Už jen proto, že je
musíte připravovat nejméně ve dvou. Jakmile se trouba rozpeče,
je třeba do ní sázet jeden plech koláčků za druhým. Za
titěrnou práci vás odmění zlatavé cukroví, které nesmí
chybět na žádné moravské veselce.
Suroviny:
250 g
hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 dcl mléka
1 lžíce
cukru
150 g másla 150 g sádla
1 droždí
2 vejce
1
kůra citronu
povidla
Postup:
Vše smícháme, podle
potřeby přidáme mouku, aby se těsto nelepilo. Těsto necháme 15
minut odpočinout. Zatím si připravíme náplň tvarohovou, makovou
nebo ořechovou. Uděláme si posypku a rozšleháme 2 vejce s
trochou mléka. Děláme malé kuličky asi o průměru 2 cm,
roztáhneme, plníme náplní, máčíme ve vejci s mlékem a v
posypce, dáme na plech. Prstem uděláme malý důlek na povidla.
Pečeme asi 30 min..
Sváteční
dvojctihodné koláčky
Doba přípravy:120 min
Doba vaření:25 min
Počet
porcí:20-25 ks
Jak název napovídá, tyhle koláčky si
zaslouží úctu každého jedlíka hned dvakrát. Poprvé, když se
zakousne do povidel trůnících nahoře v důlku. Podruhé, když se
mu na jazyku rozplyne tvarohová náplň. Máte-li rádi změnu,
vyzkoušejte místo ní třeba makovou či ořechovou.
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
25 g droždí
1 vejce
2
vaječné žloutky
250 ml mléka
100 g cukru
150 g másla
citronová kůra
vanilkový cukr
sůl
mouka na
vyválení
Rozpis na 1. náplň:
200 g tvarohu
80 g cukru
1 vaječný žloutek
50 g rozinek
Rozpis na 2. náplň:
asi 500 g švestkových povidel
50 g loupaných mandlí
rum
1 vaječný žloutek
1-3 lžíce mléka
Postup:
Do
mísy přesejeme mouku, do které uděláme důlek. Vložíme
rozdrobené droždí, cukr a zalijeme částí vlažného mléka.
Dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté přidáme vejce,
žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, nastrouhanou citronovou kůru,
vanilkový cukr a zbytek vlažného mléka. Dobře vymícháme a opět
dáme na teplé místo dostatečně vykynout.
Připravíme si
tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, žloutku a rozinek.
Z kynutého těsta připravíme asi 20-25 dílků, které
naplníme tvarohovou náplní. Těsto zakulatíme a vyskládáme na
pečicí plech.
Po krátkém nakynutí bochánky uprostřed
stiskneme a důlek vyplníme druhou náplní z povidel dochucených
rumem. Nahoru položíme mandli. Těsto okolo potřeme rozmíchaným
žloutkem s mlékem.
Plech vložíme do vyhřáté trouby a
koláčky dozlatova upečeme. Náplně do koláčků můžeme
střídat, například s makovou či ořechovou.
Uzený
pstruh s koprovým dresingem
Doba přípravy:15 min
Počet porcí:1-2
Uzeného
pstruha v žádné bystřině neulovíte, ale v rybářské speciálce
nebo ve větším obchodě jej seženete bez problémů. Vypravit se
pro něj se určitě vyplatí, neboť na lehký, zdravý a přitom
chutný pokrm bude váš žaludek ještě dlouho vděčně vzpomínat.
Jen pozor na kosti!
Suroviny:
1 uzený pstruh o hmotnosti
cca 400 g
200 ml zakysané smetany
šťáva z poloviny
citrónu
několik snítek čerstvého kopru
mletý pepř
sůl
Postup:
V zakysané smetaně rozmícháme citrónovou
šťávu a nadrobno nakrájený čerstvý kopr. Dochutíme solí a
mletým pepřem. Na talíř poskládáme úhledné řezy z uzeného
pstruha a přelijeme je koprovým dresinkem. Podáváme vychlazené.
Příloha:
chléb, bílé pečivo, zeleninové saláty
Vepřová
panenka plněná sušenými švestkami s bylinkovými brambory
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:20 min
Počet
porcí:4
Šťavnaté maso, které lze připravit na mnoho
způsobů? Kdo říká „vepřová panenka“, hádá správně. V
tomto receptu si k jemnému masu přidáme ještě marinované
švestky a ořechy a rozehrajeme tak neodolatelnou symfonii chutí a
vůní...
Suroviny:
4 ks vepřové panenky po 150 – 200
g
10 sušených švestek bez pecek marinovaných ve vinné
pálence
4 lžíce švestkových povidel
olivový olej
hřebíček
4 lžíce sekaných vlašských nebo lískových
oříšků
sůl bylinkové brambory
250 ml zakysané smetany
hrst čerstvých bylinek
sůl
4 větší brambory uvařené
ve slupce
máslo
Postup:
Švestky, které jsme
nejlépe přes noc naložili do vinné pálenky, nakrájíme na tenké
nudličky a smícháme s povidly, olivovým olejem, kořením a
oříšky. Do panenky prořízneme kapsy a plníme je připravenou
směsí. Vrchní část masa potřeme olejem a necháme chvíli
odležet, poté ji prudce opečeme. Smetanu smícháme se směsí
bylinek a soli a uložíme do lednice. Oloupané brambory (nebo noky)
orestujeme na pánvi s trochou másla, osolíme. Na závěr přidáme
nakrájené bylinky, smícháme a můžeme podávat se smetanou.