Jdi na obsah Jdi na menu
 


pár dobrých receptů

Ozkoušeli a upravili jsme  některé recepty a proto Vám je napíši.

Bramborové knedlíky s houskou z kuchařky r. 1898 -upravil pan Napravil Jiří

Vařené, nastrouhané brambory    550 g

hrubá mouka                                110 g

usmažená houska(kostičky)        500 g 

máslo                                              60 g

smetana 12°                                   40 ml

vejce                                                2 ks

žloutky                                             2 ks

sůl

Postup: nakrájíme housku na malé kostičky a osmahneme na poloviční dáv ce másla.Druhou polovinu másla našleháme do pěny a postupně přidámevejce, žloutky ,smetanu. Našleháme.Potom lehce vmícháme nastrouhané beambory, potom mouku a nakonec osmaženou,vychladlou housku.Rozdělíme na deset dílů. Tvarujeme koule. které vkládáme do mírně osolené vody. Vaříme 15 minut.Knedlíky vyndáme a píchneme vidličkou.Kdo chce může knedlíky pomazat rozpuštěným máslem, nebo olejem.

 

Pohankový tatarák - tento recept vymyslel pan Eichner Jiří

pohanka                                         200 g

strouhanka                                      5 lžic

kečup, voršestrová omáčka, hořčice, sůl, mletý pepř, mletá paprika, drcený kmín, drobně nakrájená cibulka, cibulová nať a nebo pažitka

Postup: pohanku vložíme do írně osolené , vařící vody. Vaříme do měkka ,což je tak 20 minut u celé pohanky a 15 minut u lámaky z pohanky.Hotovou pohanku propláchneme studenou vodou a necháme dobře odkapat.Potom ochutíme dle své vlastní chuti kečupem, voršestrem,přidáme hořčici, sůl, mletý pepř, drcený kmín, mletou papriku,drobně nakrájenou cibulku.

Když připravujeme "tatarák k okamžité konzumaci můžeme cibulku vmíchat jen drobně nakrájenou. Chceme-li , nebo máme-li připravenou větší dávku, cibulku radši spaříme vařící vodou,propláchneme studenou vodou a nechme řádně okapat. Potom vmícháme do hmoty.Dělá se to proto, aby cibulka do druhého dne nezkvasila a pokrm by pak nemusel být dobrý.

Nakonec vmícháme strouhanou housku. Uvedené množství nemusí být přesně dodrženo, protože se řídí podle vody v pohance. "Tatarák" musí být konzistence polohusté.

Necháme hmotu odležet v chladničce a potom ještě případně dochutíme.Takto připravenou hmotu mažeme na topinky potřené česnekem, nebo česnekovým máslem.Ale může jej mazat také na tmavý chléb potřený česnekovým máslem.

Ozkoušené tipy cukroví od pana Eichnera Jiřího

Rohlíčky z ovesných vloček

250 g ovesných vloček  , 200g hladké mouky , 1/2 prášku do pečiva , 160g moučkového cukru , 1 vanilkový cukr ,5 lžic studeného mléka, 1 vejce, 200 g másla, moučkový cukr smíchaný s vanikou na obalování

Postup: Vločky nasucho opražíme , nejlépe na teflonové pánvi. Necháme vychladnout a potom je rozemeleme, nebo lépe rozmixujeme .Mouku smícháme s kypřícím práškem, moučkovým cukrem,vanilkovým cukrem,vločkami.Přidáme změklé máslo,vejce, mléko. Vypracujeme těsto.Zabalíme do potravinářské folie a necháme v chladničce 2 hodiny zatuhnout.Potom těsto rozbalíme a na pomoučněném vále uděláme tenký váleček, nakrájíme na stejné dílky a tvarujeme rohlíčlky.Klademe je na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180° asi 10 minut.Je dobré teplotu po vložení zmírnit na 160°.Pečené rohlíčky , ještě teplé, obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou( vanilkovým cukrem)

Mrkvové , vykrajované cukroví

140 g oloupané a jemnně nastrouhané mrkeve , 200 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 50 g moučkového cukru , 1 vanilkový cukr, 130 g změklého másla

Postup: Mouku smícháme s práškem do pečiva, vanikovým a moučkovým cukrem.Přidáme nastrouhanou mrkev,máslo a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do folie a v chladničce necháme do druhého dne .Potom těsto vybalíme a pomoučněném vále rozválíme na plát asi 2 mm silný. Vykrajujeme různé tvary. Klademe na plech s pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme při 170°15-20 minut. Upečené necháme vychladnout . Jeden kus pomažeme marmeládou, přikryjeme druhým kouskem, pocukrujeme a podáváme.

Můžeme jeden kousek nechat celý a druhý vykrojit uprostřed a tento dát navrch. Nebo můžeme potíret čokoládou . Každý dle své fantazie.   

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tatarák z pohanky

(Petra, 7. 2. 2017 20:48)

Dobrý den,
měla jsem tu čest ochutnat tataráček přímo z vašich rukou, a to na Food festivalu v Litoměřicích (cca před 3 roky). Kdyz jsem si šla pro nášup, vyzvěděla jsem recept :-) Po celkem dlouhé době, kdy jsem na nej však stále myslela, jsem se ho konecne odhodlala prichystat. Výsledek bohužel neni zdaleka tak zdárný, jak jsem čekala. Zdánlivě jednoduchy recept nejspiš neni zas tak jednoduchy! Výsledek ma hned nekolik much! Budu vděčná za vaše rady, jelikož mi tatarák na festivalu moc chutnal... Prosim tedy, jak jste docílili té červené barvy? Dala jsem hodne papriky i kečupu, ale červené to není. Pohanku mam použit lámanku? Nejlepsi by bylo, kdyby byl recept s gramáží. Předem moc dekuji za odpoved. S velkou úctou, pozdravem z Usti nad Labem, vaše kuli-junior-obdivovatelka Petra :-)

Recepty

(Gabča, 14. 1. 2011 21:20)

Na to, že jste tam samý kuchař/kuchařka, tak jste se s vánočními recepty moc nepochlubili!!!

Re: Recepty

(Jirka Eichner, 23. 3. 2013 6:02)

Budeme se snažit letos o polepšení a to nejen recepty na vánoce. Díky za trpělivost a buďte stále našimi příznivci.

pohankový tatarák....

(zuza, 6. 5. 2011 18:26)

MOC MOC děkuji ještě jednou za úžasný zážitek...a te'ď i za recept...s Vaším dovolením jsme Váš recept použili jako typ na dobrotu pro maminky v den jejich svátku:)))doufám, že se nebudete zlobit...
Přeji všem seniorům krásný máj...Vaše zuzka

Pro paní Gabču

(Kosáček Josef, 16. 1. 2011 2:28)

Milá paní Gabčo, jedinou chybou je snad, že dáváne recepty na stránky pozdě. I když jsme převážně kuchaři a ne cukráři, ale receptů na cukroví máme dost, ale jsou to jenom obdoby oblíbeného cukroví, kde se jenom nějaké suroviny přidávají, nebo vyměňují. S pozdravem, Kosáček
Hvězdy s lískovou nádivkou
Na těsto:
190 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
70 g tuku
1 vejce
1 vanilinový cukr
2 lžíce zakysané smetany
špetka soli
Nádivka:
80 g mletých lískových oříšků
40 g marcipánové hmoty
1-2 lžíce moučkového cukru
2 lžičky pomerančové šťávy
Čokoládové cookies
150 g hladké mouky
125 g změklého másla
125 g čokolády nakrájené na malinké kousky
křupinky Čoky
75 g hnědého cukru
50 g moučkového cukru
1 vejce
30 g kakaa
20 g vanilkového pudinkového prášku
1 vanilinový cukr
1 prášek do pečiva
špetka soli
Arašídové hvězdy s ostrou čokoládou
230 g hladké mouky
140 g změklého másla
90 g moučkového cukru
40 g mletých pražených arašídů
2 žloutky
šťáva a kůra z 1 citronu
1 lžička sezamového oleje
Poleva:
150 g čokolády
40 g másla
1 lžička sezamového oleje
pár kapek tabaska
pražené nasekané arašídy na ozdobu
Čokoládová srdíčka
Na těsto:
160 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
80 g mletých lískových ořechů
80 g tuku
80 g na kousky nakrájené hořké čokolády
1 vejce
1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
špetka mleté skořice
špetka soli
hladká mouka na vál
čokoládová poleva
Náplň:
meruňková zavařenina nebo nutella

Bramborové stromečky
Na těsto:
125 g brambor vařených ve slupce
125 g ztuženého tuku
125 g hladké mouky
4 lžíce moučkového cukru
2 lžíce vanilinového cukru
hladká mouka na vál
Na slepování:
malinová zavařenina