Jdi na obsah Jdi na menu
 

Časté dotazy

OTÁZKY KE SVATBÁM
S Honzou jsme se setkali v českokrumlovské kavárně Monnalisa nad vynikajícím cappuccinem. Známe se dobře z mnoha agenturních akcí, o to byl náš rozhovor pohodovější a otevřenější.
 
FAQ | Nejčastější otázky | Svatební fotograf | FotoSchinko
 

► Honzí, jak dlouho předem bych si tě měla rezervovat na svatbu jako fotografa?
Nejlépe hned poté, co budeš znát svůj svatební termín, místo svatby a hostiny. Tedy co nejdříve. Na oblíbené soboty v sezóně mívám velkou poptávku.

 
Preferuješ setkání před svatbou?
Vždy ho snoubencům doporučuji. Mají ho ostatně i v ceně všech mých svatebních balíčků. Domluvíme podrobnosti a ve svatební den se tak fotograf může plně soustředit na svoji práci. Zná proto dobře celý denní harmonogram, nic ho nepřekvapí. Větší důvěra v očích snoubenců je patrná hned na prvních fotografiích. Rád poradím s organizací, mohu doporučit další navazující služby, s kterými mám bohaté zkušenostiAle samozřejmě vše lze vyřešit i přes telefon, mail nebo messenger a mohu přijet až na místo konkrétní den a hodinu.
 
Platí se nějaký rezervační poplatek?
Dříve jsem ho nevyžadoval a zakládal jsem si na oboustranné důvěře. Po zkušenostech jsem ale zjistil, že to tak ne vždy nefunguje. Takže v některých případech posílám zálohovou fakturu. Rezervovaný termín svatby je tak platný až po jejím uhrazení.
 
FAQ | Nejčastější otázky | Svatební fotograf | Jižní Čechy | FotoSchinko
 
Máš možná vyšší ceny u krátkého svatebního focení...
U krátkodobého focení na dvě hodiny jsem jeden z nejlevnějších. Oproti mnoha kolegům, kteří berou v sezóně nebo na soboty pouze celodenní svatební focení, já si vážím každého zákazníka a lze si mne objednat, pokud mám volný termín, i na kratší čas! Jinak u obřadu a portrétů po obřadu jde o intenzivní fotografování. Vzniká nejvíc snímků za hodinu. Ty pak zaberou i delší dobu při výběru a zpracování na počítači. To se do ceny promítá. Ostatní úkony kolem svatby pro fotografa zůstavají. Do ceny se promítá i cena techniky (vše mám dublované, objektivy i blesky, fotoaparáty vozím na svatby nejméně tři). Dále jde o zkušenosti fotografa a vizualitu fotografií. V ceníku to mám férově odstupňované dle stráveného času na místě. Cena odpovídá výslednému produktu, mým schopnostem a situaci na trhu. Fotit svatbu není až tak jednoduchá záležitost, musíš mít natrénováno.
 
Za jak dlouho posíláš fotky?
Většinou je posílám do 14 dnů. Svatba má u mne vždy nejvyšší prioritu, zároveň to chce individuální přístup a péči. Snažím se do každé fotky i úpravou dát něco ze sebe. Svoji zkušenost i pohled na svět. Proto nefotím dvě celodenní svatby zasebou. Nejsem továrna na fotografie. Pokud dáš v pátek do svatby vše (já vždy fotím, jak dobře víš, se 100% nasazením), druhý den přece jen část sil a invence může chybět. A své zákazníky, kteří mi dají svoji důvěru, nechci šidit.

► Fotíš jen v okolí Krumlova?
Po celých jižních Čechách. Ale logicky bývám nejčastěji osloven ve svém domovském regionu, tedy zde na Českokrumlovsku a Českobudějovicku. Lidé mne tu znají, dávají svým přátelům doporučení. Toho si velmi vážím.
 
FAQ | Nejčastější otázky | Svatební fotograf | FotoSchinko
 
Co když onemocníš a nebudeš moci fotit?
V takovém případě se snažím za sebe sehnat plně odpovídající náhradu. Např. svoji asistetku, která fotí skvěle. Domluvená cena a vše ostatní samozřejmě zůstává. I úpravy fotografií poté dělám opět já. 
 
► Jak dlouho vlastně fotíš?
Osmnáct let. Začal jsem právě tady v Krumlově, fotil si jen tak pro radost uličky a krásy města. Poté Slavnosti pětilisté růže. Následovaly portréty. A chytlo mě to.  

 
Viděla jsem tě s asistentkou...
Na celodenní svatby jezdím většinou s asistentkou. Pomáhá mi s mnoha věcmi kolem a já se tak mohu soustředit plně na focení. Při důležitých momentech fotí i druhý úhel pohledu, připravuje svatební zátiší, organizuje a komunikuje s lidmi, pomáhá při portrétním focení, mívá na starosti fotokoutek. Na výsledném příběhu složeném ze svatebních fotografií je její práce přidaná hodnota.

► Nabížíš tedy i fotokoutek?
Ano. U větších svateb je oblíben. Fotím v něm já, nebo asistentka. Využívám ho i k focení ateliérových portrétů novomanželů. Je to taky velký bonus při nepřízni počasí. Fotky si pak v klidu svatební hosté vyberou na mém webu, posílám jim je mailem.

FAQ | Fotokoutek | Mobilní aleliér | FotoSchinko

Od kdy je dobré začít fotit?
Záleží na konkrétním harmonogramu, ale je zbytečné fotit úplný start dne nebo celý průběh vizáže. Stačí dokončování make-upu nebo účesu. Největší část zákazníků ale požaduje fotografie od obřadu po část večerní zábavy.

Do kdy má smysl fotit?
Řekněme tak do deváté hodiny večerní. Po prvním tanci bývá volnější zábava, ze které lze ještě pořídit zajímavé momentky. Často pak ještě přijíždějí další přátelé nevěsty a ženicha. Poté bývají organizované hry a volná zábava. Z nich už vznikají většinou jen doplňkové fotky. Hosté už bývají unavení, nebo jsou naopak až moc živí.  
 
Jaký čas je dobré si vyhradit na párové focení?
Alespoň 45 minut. Většinou snoubenci volí čas po obřadu. Fajn je si najít čas i navečer. To bývá venku lepší světlo na sérii dalších portrétů novomanželů. Tyto fotky bývají hezčí a uvolněnější.
 

FAQ | Nejčastější svatební otázky | Svatební fotograf | FotoSchinko

Jak se vybírají fotky? Budeme se moci se snoubencem podívat na všechny a pak si vybrat?
Ne, širší výběr fotek je o citu a stylu fotografa, který ode mne zákazníci požadují a pro nějž si mne taky najímají. V tomto mám jejich důvěru, že vyberu to nejlepší. Rád samozřejmě do finálních fotek zahrnu a upravím ty, o které mi na místě někdo řekne. Ale abych procházel s klienty všechny fotky a oni vybírali ty nejlepší, to nedělám. Ani na to není čas. I u fotografií pro jiné subjekty nebo agentury pracuji stejně.
 

Takže všechny fotky nedáváš?
Všechny ne, není důvod. Vybírám vždy ty nejlepší, nejzajímavější. A nikdy ode mne ven neodcházejí fotky, na nichž někdo vypadá špatně, nebo je v nedůstojné pozici. Důvěra a diskrétnost je u mne prioritou!

Všimla jsem si, že svatební fotky používáš ke své propagaci?
Ano. A vždy až po souhlasu novomanželů. A většinou i bez dalších svatebních hostů, případně rozostřuji obličej. I z veřejných akcí, jako jsou různé slavnosti, se snažím nezachycovat na snímku obličej, volit boční pohledy nebo úhly zezadu. Mívám to přímo v pokynech od organizátorů, aby fotky mohli snáze využít ke své propagaci. Pokud potřebujeme figuranty, domlouváme je individuálně s písemným souhlasem o užití fotografie.
 

FAQ Nejčastější otázky | Fotoknihy | FotoSchinko

Mám ráda fotoknihy, koukala jsem, že je taky nabízíš?
Ano, s kolegyni je nově nabízíme především u velkých a celodenních svateb. Fotoknihy dobře slouží i jako ukázka mojí práce pro zákazníky.

Děláš i černobílé fotky?
Samozřejmě, ale většinou odevzdávám u svateb barevné. Pokud vidím, že fotka je pro to vhodná, vyvolám z RAWu i černobílou variantu nebo ji převedu do vhodného tónu. Svatba je většinou o radosti a barvách, černobílá fotka se k ní hodí jen doplňkově.
 
A ten RAW je co?
Něco jako dříve býval negativ, surová data snímku přímo z foťáku. Dá se z něho do fotky ještě doupravit expozice, dovyvážit bílá. Při reportážním focení je důležitější obsah fotky, než její technické nastavení, občas není čas a tímto nástrojem můžeme snímek ještě snáze doladit. Ale i tak platí základní pravidlo: Co není dobře vyfoceno na místě, doma u počítače člověk už nevysedí.  
 
Vraťme se však k těm svatbám, takže svatby tě baví?
Velmi. Každá svatba je jiná a má svoji specifickou atmosféru. Uplatním v nich vše, co jsem se naučil. Cit pro portrét, práci v trvale se měnících podmínkách, reportážní nasazení a v neposlední řadě umění pracovat s lidmi. Svatební den jsou krásné, neopakovatelné okamžiky a je pro mě potěšením je zaznamenávat. Svatební fotografie je o lásce, radosti a štěstí. Rád tak prostřednictvím fotek zachycuji lidem ty nejkrásnější okamžiky.
 
FAQ Nejčastější otázky | Svatební fotograf | FotoSchinko
 
Takže s mojí svatbou s tebou mohu počítat?
Určitě, ale jako typický chlap se umím soustředit jen na jednu věc. Mohu být tedy jen jako fotograf, svatební host nebo svědek? ;-) 
 
Určitě tam budeš! O roli ještě popřemýšlím. :-) 
Fotograf, ne? To je moje parketa. Třeba zazpívat večer v kapele bych ti tam asi neuměl. :-)
 
Děkuji ti za čas a rozhovor.
A já děkuji za zájem. Bylo mi velkým potěšením.
 
Bc. Nikola ZelenkováOtázky Janu Schinkovi jr.
v kavárně v Českém Krumlově
kladla Nikola Zelenková.
 
 
Pokud máte ještě další otázky, neváhejte a napište mi: kontakt.
 

Jan Schinko jr. | Svatební, reportážní a portrétní fotograf | FotoSchinko

Svatební, reportážní a portrétní fotograf