Jdi na obsah Jdi na menu
 


Iluze stárnutí - proč čas tak letí?

25. 4. 2008

Také se vám zdá, že čím jste starší, tím rychleji čas letí? Že už si tak nedokážete užívat všelikých svátků, ať už vlastních narozenin nebo Vánoc? Je to jen iluze nebo tento jev skutečně prožívá celá naše populace?

 Iluze stárnutí tu byla, je a bude. Každý z nás to jistě vnímá. Je to ona typická věta „To to letí!“, kterou můžeme slyšet především od svých dědečků a babiček, ale i rodičů. Čím to ale je, že se nám zdá, že tempo času neustále zrychluje? Čím to je, že hodinky utíkají stále rychleji?

 Tento jev je zaviněný změnami, novotami a vjemy v našem životě. Malé děti jsou obklopeny stále něčím novým, pořád něco objevují, neustále se něčemu diví. Jsou zahlceny nejrůznějšími dojmy, které se na ně hrnou ze všech stran. Proto jim připadá, že čas běží neuvěřitelně pomalu. Protože jsou pořád v novém prostředí a stále mají co objevovat a čemu přicházet na kloub. Stále je tu nějaká změna.

 Jak stárneme, dostáváme se do školního věku, kdy trávíme část svého života ve školních lavicích, nových věcí a vjemů začíná ubývat. Chod času se začíná zrychlovat, jak stále děláme totéž.

 V dospělosti přichází práce a většinou i denní stereotyp. Změn už je málo, dovolená je jen krátkým vytrhnutím z pracovní činnosti. Novoty už skoro nenalézáme, šeď všednosti plyne stále dál a dál.

 Stáří je poslední etapou našeho života a právě v něm pro nás utíká čas úplně nejrychleji. Vliv má i to, že všechno děláme pomaleji a s menší mírou dynamiky než v mládí a nic nového nás v podstatě nemůže překvapit nebo si to alespoň myslíme. Objevy, nové vjemy, změny - to už téměř vymizelo. Z toho důvodu se nám zdá, že čas běží rychleji. Všechno jde stejně a stále dál.

 A právě proto už si tolik neužíváme svátků. Protože už stejně víme, co přijde. Protože to není nic nového a úžasného. Protože za tím není žádné tajemství ani překvapení. Je to zkrátka takový každoroční stereotyp, který se nemění. Ale uznejme, že když jsme byli malí, tak to bylo hezčí. Všechno bylo nové a fascinující. Žádná nuda ani stereotyp. Možná by bylo krásné vrátit ty prožitky, ale nejde to, protože čas letí neúprosně stále vpřed a bude letět stále rychleji… A my se s tím musíme smířit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář