Jdi na obsah Jdi na menu
 


Profil-Nightwish

21. 4. 2007

Nightwish

Datum založení:
1996

Členové:
Tuomas Holopainen (klávesy, zpěv)
Marco Hietala (basová kytara, zpěv)
Emppu Vuorinen (kytara)
Jukka Nevalainen (bicí)
O skupině:
Skupinu Nightwish, pocházející z finského města Kitee, založili rok 1996 Tarja Turunen (zpěv), Tuomas Holopainen(text a klávesy), kytarista Emppu Vuorien(kytara) Jukka Nevelaien(bicí). Jejich hudba by se dala nazvat jako symfonicko – metalová nebo „operní metal“

Rok po jejich založení vydávají své debutové album pod názvem Angels Fall First se singlem The Carpenter, který se umístil v první desítce finské prodejnosti. V roce 1998 přichází na trh veleúspěšná deska Oceanborn a skupina vyráží na evropské turné.

Rok 2000 je ve znamení nového alba Wishmaster, které rockový magazín Rock Hard nazval „albem měsíce“ a „Wishmaster Tour“. Kromě svého rodného města navštíví hlavně Jižní Ameriku a také Kanadu. Po skončení turné Nightwish obdrží zlatou desku za CD Oceanoborn a singly Sacrament of Wilderness, Walking in the Air a Sleeping Sun.

Dalším projektem je živý koncertní záznam, na jehož konci je skupině předána platinová deska za Wishmaster a zlatá za singl Deep Silent Complete. Následují další dvě alba – From Wishes To Eternity a Over The Hills And Far Away, vydaná roku 2001.

V květnu 2002 vychází zatím jejich nejúspěšnější CD Century Child, kterého se za dva týdny prodalo na 30 000 kopií. Skupina se díky němu poprvé dostává na první příčky finských tabulek singlů a alb. Deska slaví úspěch i v zahraničí - například v Německu se vyšplhá na 5. místo.

O dva roky později vydávají album Once, V květnu 2004 skupina vyráží na „Once World Tour“, které bylo největší v jejich historii. Během něho stihnou odehrát 130 koncertů po celém světě. Navštíví i Austrálii, Japonsko, Řecko či Polsko. I přes velký úspěch, turné neskončilo příliš vesele. Na posledním vystoupením obdržela zpěvačka Tarja od zbývajících členů skupiny dopis, ve kterém ji píší, že už ji ve skupině nechtějí. Důvodem bylo její chování během turné jak k ostatním členům, tak i fanouškům.
Diskografie:
2006Bless The Child & Unreleased
2006End Of An Era
2005Highest Hopes: The Best of Nightwish
2004Once
2004Tales From The Elvenpath
2002Century Child
2001Over The Hills And Far Away
2000Wishmaster
1998Oceanborn
1997Angels Fall First

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nightwish

(Abbey, 3. 11. 2008 15:56)

Měla by sis trochu doplnit informace,dnes už mají Nightwish na kontě další album se zpěvačkou Anette Olzon,a to :Dark Passion Play..:-) Jinak super!!! Tak pa..