Jdi na obsah Jdi na menu

Hlívová česnečka
Základní recept – 300g hlívy, lžička vepřového sádla, 3 velké syrové brambory, palička česneku, sůl, drcený kmín, majoránka, kostka masoxu.
Do hrnce vložíme pokrájenou hlívu na vetší kousky, na tuku ji podusíme. Zalijeme vývarem z masoxu a přidáme brambory oloupané a pokrájené na kostky. Necháme vařit do měkka. Posolíme, popepříme, přidáme kmín a polovinu stroužků česneku nakrájených na plátky. Před podáváním do polévky druhou část česneku prolisujeme. Ozdobíme zelenou natí a podáváme s pečivem.

Já zásadně nepoužívám masox, většinou použiji vodu, nebo si dám práci s přípravou vývaru. V tomto případě jsem použila vodu. Nerada v kuchyni používám chemické náhražky a myslím si, že do kuchyně, kde se vaří pro děti to ani nepatří. Navíc zastávám názor, že dobrý kuchař to ani nepotřebuje a dokáže uvařit chutné jídlo i bez toho. Na internetu naleznete velmi zajímavý pořad, který se zaměřuje na kvalitu potravin, jmenuje se Peklo na talíři, a dozvíte se tam velice zajímavé informace a jeden z jeho dílů byl věnován speciálně bujonům, já je už asi 15 let nepoužívám a tento díl mě jen potvrdil, že je to moc dobře.
Tento pořad naleznete zde:
http://www.stream.cz/peklonataliri/794899-peklo-na-taliri-kureci-bujony

Ke konci vaření jsem už další česnek do polévky nepřidávala, aby polévka děti moc nepálila. Na ozdobení jsem použila lístky medvědího česneku. Medvědí česnek jsem si koupila v zahradnictví Mikanovo v Chrudimi a mohu ho vřele doporučit pro všechny, kteří mají rádi česnek jako my, je výborný i na chleba s máslem.

Přeji krásný, úspěšný den a dobrou chuť. Monika Paseková

cimg0228.jpg

cimg0239.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Opelková Vlasta - hlívové karbanátky

2. 12. 2015 19:37

Dnes jsem je udělala k večeři.
Jsou velmi dobré.
Zítra udělám hlívovou česnečku.
Zdravím Opelková

Ilona Bittnerová, Slatina č. 175 - pěsrování hlívy

18. 7. 2015 14:10

Děkuji za zasláni Hlívové zahrádky, budu se těšit na úrodu. Zatím jsem kupovala hlívu pěstovanou v Polsku a k nám dodávanou do obchodu. Žiji na vesnici, takže výběr hub není žádný. Těším se až budu mít vlastní. Čtu vaše recepty a hlívovou česněčku hned zítra vyzkouším, mám ji v lednici. Ráda budu sledovat další recepty. Přeji hodně zdaru v podnikání .

KELLEROVA ZDENKA - POLEVKA Z HLIVY.....

13. 3. 2015 13:33

DOBRY DEN, DEKUJU ZA TEN NAPAD - ZIJU V PRAZE A TAK HOLT VSECHNU ZELENINU I HOUBY NAKUPUJU V MARKETU! A NAPAD NA TU POLEVKU JE BOMBA! MAM SYNA S CUKROVKOU A TAK HLIVA BUDE TED NA NASEM STOLE CASTEJI. jE DRAHA JAKO MASO, ALE CO NADELAM. LEDA SI NEKDE SEHNAT PODHOUBI A PESTOVAT TO NA SLUNNEM BALKONĚ ??? TO ASI NENI TO PRAVE MISTO... MASOXY A TAKOVEHLE VECI UZ LETA NEPOUZIVAM, PROTOZE JE ANI MOJE MAMINKA NEPOTREBOVALA K UVARENI DOBRE POLEVKY. dAVAM DO POLEVKY CCA 13 DRUHU ZELENINY A NAVIC SI VYRABIM I NUDLE CI FLICKY DO POLEVKY..TAKZE DEKUJI A PREJU VAM PEKNY VEEKEND...ZD.KELLEROVA...

František - česnečka

15. 1. 2014 12:40

Dobrý den! Vyzkoušel jsem, výborné!!! Navíc jsem ještě vše lehce rozmixoval. Díky za recept!

Alena Zemanová - Hlívová česnečka

15. 12. 2013 9:25

Dobrý den paní Paseková,děkuji za recept na hlívovou česnečku,je opravdu skvělý.Já rovněž nepouřívám žádné chemické produkty při vaření.Co se týče medvědího česneku,lze použít v zimě i sušený.Já jej kupuji od firmy Grešík v obchodě.Také jsem moc ráda,že se ke mně dostaly vaše krásné a opravdu zajímavé stránky.Protože v životě není nic náhoda,tak věřím,že to tak mělo být.Těším se na další zajímavé recepty a zkušenosti.Přeji krásné vánoční svátky a zejména hodně zdraví v roce 2014 Vám a celé Vaší rodině s pozdravem Alena Zemanová Brno