Jdi na obsah Jdi na menu

Kdo jsme a jak jsme začínali

 Někde jsme se dočetli, že webová stránka bez fotografií těch, kdo za nimi stojí, je jako kdyby jste vešli do obchodu a personál se schovával pod pult.

Obrazek

Jiří Paseka (50) vyučen jako obraběč kovů. Se svým starším bratrem a s rodiči jsme vždy rádi vyráželi do lesa a obtěžkáni taškami hub se vraceli domů. Moji nejoblíbenější houbou je bedla obalená jako řízek. Teď chodíme s manželkou sbírat houby každý den po celý rok. Je skvělé pokud vaše práce je i vašim koníčkem.Obrazek

 

 

 Monika Paseková (43) - jsem vyučena jako chovatelka hospodářských zvířat. V učení jsme na kravíně pracovali velmi často, ale, že o několik let později budeme s manželem jeden kravín vlastnit by mě ani ve snu nenapadlo. 

 

 Žampiony pěstujeme již od roku 2000. Začínali jsme oba jako nezaměstnaní s 5 letým synem, bez peněz v pronajatých prostorech kravína ZD Luže v obci Doly. Zpětně zde musím poděkovat panu ing. Krátkému za jeho podporu. Po měsíčním hledání vhodných volných prostor, byl prvním, který se nám nevysmál a od začátku nám věřil, že to dokážeme. Viděli jsme mnoho rozesmátých obličejů a slyšeli, že nám to nemůže fungovat.

Ještě než jsme se rozhodli pro pěstování, absolovovala manželka rekvalifikační kurz a má osvědčení jako pěstitelka jedlých hub. Těchto osvědčení je v republice asi 30. Sní se zúčastnilo ještě dalších 7 lidí, ale u pěstování jsme vydrželi jen my. Ona ta práce kterou denně odvádíme není vidět, stejně tak jako to, že nemáte dovolenou ani svátky. Je to stejné, jako když někdo chová zvířata.

Po dvou letech (v roce 2002) jsme pronajaté prostory koupili. V letech 2007 a 2008 jsme postupně koupili přiléhající pozemky.

Na podzim roku 2002 jsme přivítali na svět holčičku Terezku a z jara 2010 ještě holčičku Klárku.

naše děti

Momentálně flexibilně reagujeme na rozrůstající se odbyt. Rozšířili jsme nabídku o hlívu ústřičnou, sušené žampiony a hlívu, včetně prášku, houbovou sadbu, substráty pro domácí pěstování a knihy o pěstování, přednášky o léčivých účincích a zpracování hub.

Pěstírnu čeká postupná generální rekonstrukce, protože v budoucnu chceme rozšířit pěstování nejen žampionů, ale i dalších druhů hub a udělat celý pěstební proces pohodlnější pro houby i pro nás.

V roce 2011 jsme získali ocenění REGIONÁLNÍ POTRAVINA PARDUBICKÉHO KRAJE na čerstvé žampiony a v roce 2012 jej rozšířili o ocenění na čerstvou hlívu ústřičnou, jako záruku kvality a původu našich výpěstků a jako protiklad dovozu z Polska.

V roce 2013 náš syn ukončil s vyznamenáním studium v oboru autoelektrikář a již se těší na své zákazníky, kterým bude moci opravit jejich auto. Více informací ZDE.

V roce 2015 jsme se zúčastnili soutěže ŽIVNOSTNÍK ROKU 2015, kde jsme získali 1. místo v krajském kole a dostali se mezi 7 nejlepších z celé ČR. Ocenění si velice vážíme a všem za podporu děkujeme.

Během roku 2016 vznikla naše první knížka ŽIVOT S VŮNÍ PODHOUBÍ plná originálních receptů z dílny nás a našich zákazníků.

Nákupem českých výrobků si navzájem dáváme práci.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Ludmila - Velký obdiv

13. 7. 2017 12:30

Milí Pasekovi, sice znám jen paní, ale z vašich stránek jsem nadšená. Dnes jsem byla na tržnici v Poličce a vůbec jsem nechtěla jít směrem, kde jsem koupila hlívu. Požádala jsem o navštívenku a už vím, že budu z vašich stránek vařitdrštkovou z hlívy. Podle četby o vás jste tak obyčejná rodina, která dnes zoufale chybí v celé naší společnosti. Žijete přírodou, máte tři děti, krásné, a kdo řekne, že děti jsou naše radost, tak to je pro mě super. Já říkám, že v dětech jsme dostali největší požehnání pro celý život, jsem za ně moc vděčná. Budu na vaše stránky chodit, moc se mi líbí,jak jsou lidské a obyčejné. Přeju vám moc a moc zdraví a radosti, úspěchu v pěstování všeho, do čeho se chystáte jít. My jezdíme na Chlumeček na poutě do kostela. A vy jste tak blízko i od nás. Jsme z Borové u Poličky, takže kousek. No, nebudu zdržovat, končím a držíme všechny palečky, co máme, ať se daří všem ve vaší rodině. Lída a Mirek z Borové

Šebesta - přání

22. 5. 2016 12:27

Hezké stránky, přeji ať se daří Vám i houbičkám. Moc fandím všem, kteří jsou schopni se uživit vlastní prací a vytvořit hodnoty. A až pojedu kolem, moc rád bych se stavil kouknout. Sám se živím 25 roků výrobou a vím, co to stojí úsilí něco vybudovat, udržet a dovést do cíle. Tak hodně zdraví, radosti a štěstí. Karel ze Šumperka

Lydie - Pasekovi

24. 6. 2015 15:45

obdivuji a fandím!!!!!!!