Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je to agility?

4. 9. 2007

Co je to agility?

Agility znamená dle anglického slovníku „čilost“ nebo „hbitost“. Pro ty, kdo se agility věnují, má ještě další význam. Je to především skvělá zábava pro člověka i psa. 

Agility je mladý kynologický sport, který vznikl jako menší alternativa parkurového skákání koní. Na parkuru však běhají nejen psi, ale také jejich páníčci. V parkuru agility jsou mimo skokových překážek také další překážky - slalom, tunely, kladina, houpačka, šikmá stěna. 

Agility se poprvé představilo v Anglii na Cruftově výstavě v roce 1978 a lavinovitě se rozšířilo po celém světě.

Agility v České republice existuje již přes deset let. V současnosti je u nás mnoho míst, kde se agility trénuje. Téměř každý víkend se konají závody, v létě probíhají výcvikové tábory a soustředění.

Agility pro vás může být "jen" zábava, ale také můžete agility brát jako skutečný sport. Klub agility ČR pravidelně pořádá Mistrovství republiky, Mistrovství republiky mládeže. Český reprezentační výběr se pravidelně zúčastňuje Mistrovství světa.

Při agility psovod s pejskem překonávají parkur postavený z různých překážek. Pes skáče, prolézá tunely, probíhá slalomem, přebíhá přes kladinu, šikmou stěnu a zhoupne se na houpačce. Trať je pokaždé úplně jiná. Psovod běží trať se psem, nesmí se však pejska ani překážek dotýkat, nesmí mít dokonce nic v ruce. Psovod může pejskovi pomáhat pouze a jedině slovními pokyny a pohybem svého těla. Pes nesmí mít na sobě ani obojek. 

Při agility je potřeba perfektní souhra psa s jeho psovodem. Je potřeba rychlost a přesnost. Člověk a pes jsou jeden tým.

Agility se mohou věnovat téměř všechna plemena psů vč. kříženců. Psovod může být jakéhokoliv věku (od dětí až po seniory).

Cesta vedoucí od začátečníka ke zkušenému závodníkovi bývá dlouhá a pracná, ale věřte, že to stojí za to. Jestli vás tento sport zaujal, poptejte se na nejbližším cvičáku, zda trénují i agility.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář