Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve zkratce

V Řevničově se začal hrát fotbal od roku 1925. V roce 1928, kdy byl založen Sportovní klub Sparta Řevničov, se začal hrát fotbal organizovaně. Podle dokladů, v době založení Sparty, hráli tito hráči: Smetana, Perníšek, Pergler, Nachtigal, Tichý, Vacínek, Hýk, Vachtl, bratři Pondělíčkové,Černohorský, Petráček, Špička, Majer, Haifler / později bývalý rozhodčí/ a ještě několik dalších.
Soutěžně se hraje fotbal v Řevničově od roku 1928 nepřetržitě do současné doby.

Hřiště se vybudovalo „Na Líchách“ na kterém se po přebudování hraje i nyní. V době okupace a za druhé světové války bylo hřiště přeměněno v pole. Provizorním hřištěm se stalo bývalé cvičiště DTJ za hřbitovem.
Za pět let od založení Sparty se začal fotbal v Řevničově tříštit. Výsledkem bylo to, že se založil druhý sportovní klub Rekord Řevničov. Dne 15.5.1935 změnil S.K. Sparta název klubu na Sportovní klub Řevničov.

V roce 1945, po druhé světové válce, se začalo uvažovat o sjednocení tělovýchovy a sportu i na vesnicích. V roce 1948 došlo k rozhodnutí vládních a politických orgánů i v Řevničově ke sjednocení Tělocvičné jednoty Sokol / DTJ i FDIJ po válce svojí činnost již neobnovilo / a Sportovní klub / hrál fotbal i lední hokej/ do Dobrovolné sportovní organizace Sokol Řevničov – později Tělovýchovná jednota Sokol Řevničov, řízená nově založenými okresními výbory. Dne 2. 10. 1991 potvrdilo Ministerstvo vnitra ČR znovu ustavení fotbalového klubu S. K. Sparta Řevničov.
Prvé mužstvo fotbalistů Řevničova bylo celkem na dobré úrovni a bylo řazeno mezi přední mužstva bývalé Kladenské fotbalové župy.
Nejlepší hráč Řevničova František Pondělíček v roce 1935 – 1936 reprezentoval Český fotbalový svaz i proti Německému fotbalovému svazu. Několik dní po skončení druhé světové války sehráli fotbalisté ze Řevničova utkání proti vojákům Rudé armády.

Prvé mužstvo Řevničova mělo největší výkonnost v letech 1963 – 1968, bylo vždy mezi nejlepšími II. třídy – okresního přeboru. Třikrát za sebou se stalo vítězem druhé soutěže na okrese Okresního poháru a docilovalo dobré výsledky i v poháru kraje. Dorostenci se stali dvakrát přeborníky okresu a hráli v krajské I.A třídě dorostu. Bylo to v roce 1963 a 1976. Žáci se stali přeborníky okresu v letech 1958 a 1959.
V roce 1951 bylo v Řevničově sehráno fotbalové utkání při umělém osvětlení Řevničov – Rakovník. Za Rakovník v tomto utkání nastoupil pozdější reprezentant Československé republiky a vícemistr světa Josef Kadraba, rodák ze Řevničova.

Od roku 1964 obohatili fotbalovou činnost v Řevničově přátelská mezinárodní utkání. Prvním zahraničním soupeřem v Řevničově bylo dne 27.9.1964 mužstvo bývalé NDR Motor Freital, které zvítězilo 3:0. V roce 1965 fotbalisté Řevničova návštěvu oplatili a hráli ve Freitále, kde domácí Motor nad Řevničovem vyhrál 4:3, první branky v cizině dal Kořán 2 a Kleidinst. K prvnímu mezinárodnímu utkání v cizině byli nominováni tito hráči: Tichý Karel, Roflík, Šimeček, Skůra Jaroslav, Laube, Vitner Zdeněk, bratři Cífkové, Petřík, Procházka Lubomír, Kleidinst, Pavlů, Kleveta Rostislav, Hájek Ladislav.
V roce 1974 startovalo prvé mužstvo v Rakousku ve Vídni, kde hráli utkání s. v. Rennweg 1901 – Řevničov 4:1, branku dal Rudolf a utkání F.C. Wildgauskot Kores Wien – Řevničov 2:1. Utkání v Rakousku hráli Charvát, Kopřiva, Rais, Landa, Zoubek, Šrytr, Tichý,Jílek, Rudolf, Černý, Pondělíček, Blecha.

Dne 2. 6. 1974 se hrála odveta v Řevničově a hosté z Vídně Kores Wien zvítězili 1:2, branku vstřelil Černý.
Také dorostenci hráli mezinárodně v bývalé NDR. Prvé zápasy Stahl Galbe / Saale/ prvá dorostenecká liga NDR – Řevničov 2:0. lokomotiva Delitich – Řevničov 2:1, branku dal Černý. V dorostu Řevničova hráli i pozdější hráči Rakovníka a Kladna Karel Zikmund a Bláha. Dorostenci hráli také v Polsku proti Gornik Nowa Ruda. Řevničovští fotbalisté se také střetli s mužstvy z Moravy a Slezska.
Ve své historii hráli také soutěže v roce dvě mužstva dospělých A,B, dorost a žáci. V současné době má S.K. Sparta Řevničov v soutěži okresního přeboru prvé mužstvo a dorostence.

Článek o historii fotbalu v Řevničově doplňujeme i o další sportovní a tělovýchovné dění v obci.
20. prosince 1908 byla v Řevničově na valné hromadě založena Tělocvičná jednota Sokol Řevničov, měla 23 členů a prvním starostou byl zvolen Antonín Šilhavý. Letos je tomu 95 let od založení TJ Sokol Řevničov. V roce 1991 obnovila svojí činnost. V roce 1912 byla v Řevničově založena druhá tělocvičná organizace Dělnická tělovýchovná jednota. Později byla v Řevničově založena i Federovaná dělnická tělocvičná jednota.

V Řevničově se v historii i nyní pravidelně cvičí, občané se zúčastnili Sokolských sletů i Spartakiád. Občané se zapojovali také do dalších sportů a to gymnastiky, stolního tenisu, turistiky, české házené, ledního hokeje, volejbalu, lehké atletiky a lyžování. Tyto sporty se však rozvíjely jen v některých letech.


Podrobněji

Počátky kopané v Řevničově se datují kolem roku 1925. V roce 1928 byla založena Sparta Řevničov, od tohoto roku se hraje kopaná v Řevničově organizovaně, tedy již 79 let. Hrálo se na hřišti "Na líchách", které bylo v době okupace zlikvidováno. Dále se hrálo tedy na cvičišti DTJ za hřbitovem, kde bylo vybudováno provizorní hřiště.

Podle dokladů bylo zjištěno, že v době založení Sparty hráli Smetana, Perníček, Pergler, Nachtigal, Tichý, Vacínek, Hyk, Hajný, Vachtr, bratři Pondělíčkové, Černohorský, Petráček, Špička, Majer, Haifler a ještě další.

Za pět let od založení Sparty se začala kopaná v Řevničově tříštit. Výsledkem bylo to, že se založil sportovní klub Rekord Řevničov, do kterého z existenčních důvodů přestoupili někteří hráči Sparty.

V roce 1935 opět dochází k organizačním změnám. Dne 15.5. změnil klub Sparta název na Sportovní klub Řevničov. Toho roku dochází také prakticky znovu ke sloučení sil. Před druhou světovou válkou se začal hrát lední hokej v Hokejovém klubu Řevničov. V roce 1942 se tento hokejový klub sloučil do SK Řevničov.

V roce 1950 byla provedena úprava hřiště "Na líchách", byly postaveny nové kabiny.

Družstvo kopané v Řevničově bylo celkem na dobré úrovni a patřilo mezi dobrá družstva fotbalové župy. Již v letech 1935 - 6 hráč František Pondělíček reprezentoval Český fotbal proti Německému fotbalovému svazu. Z hráčů - fotbalistů Řevničova nutno vzpomenout Emila Haiflera, pozdějšího ligového rozhodčího, bratry Pondělíčky, bratry Hajné, Hyka, Perníčka, Šebka, Josefa Nachtigala, Františka Černohorského a z další generace Václava Buška, Karla Pondělíčka, Oldu Hlavsu, Jaroslava Erbu a Karla Nachtigala. Dne 9. května 1945 osvobodila Řevničov hrdinná Rudá armáda. O několik dní později bylo sehráno přátelské utkání ve fotbale Řevničova proti vojákům Rudé armády.

Největší výkonnost mělo prvé družstvo v letech 1963 - 1968. Bylo vždy v popředí druhé třídy - okresního přeboru. Třikrát za sebou se stalo vítězem druhé největší soutěže na okrese "Okresního poháru" a docílilo dobré výsledky i v poháru kraje. Ve druhé třídě se neudrželo - ale po nějakém čase se druhá třída opět vykopala. Dorostenci se dvakrát stali přeborníky okresu a hráli v krajské 1.A třídě. Přeborníkem okresu byli v roce 1963 a 1976. V krajské soutěži se neudrželi po více jak dva roky. Žáci se stali přeborníky okresu v letech 1958 a 1959. V roce 1951 bylo v Řevničově sehráno utkání Řevničov - Rakovník při umělém osvětlení, na jehož instalaci měl největší podíl člen Karel Bříza.

První mužstvo Sokola Řevničov hostilo první zahraniční sportovce ve dnech 25. - 28.9. 1964. Utkání Sokol Řevničov - Motor Freital z NDR skončilo vítězstvím hostů 0:3.

Na jaře roku 1965 startovalo poprvé mužstvo fotbalistů v cizině, a to v německé demokratické republice. Výsledky: Motor Freital - Sokol Řevničov 4:3 (1:1), branky: Kořán 2, Kleidienst, Stahl. Weisig - Sokol Řevničov 3:1 (0:1), branku vstřelil Petřík. K těmto prvním mezinárodním utkáním byli nominováni Tichý Karel, Roflík, Šimeček, Skůra Jaroslav, Laube, Vitner Zdeněk, bratři Cífkové, Petřík, Procházka Lubomír, Kořán Václav, Kleidienst, Pavlů, Kleveta Rostislav, Hájek Ladislav.

 

Také dorostenci Sokola Řevničov sehráli ředu mezinárodních utkání. Poprvé to bylo utkání Sokol Řevničov - Lokomotiva Delitsch s výsledkem 0:0. V odvetných zápasech v NDR hrál dorost s těmito výsledky: Stahl Calbe(Saale) - Sokol Řevničov 2:0, mužstvo hrálo proti prvoligovému dorosteneckému mužstvu NDR Lokomotive Delitsch - Sokol Řevničov 2:1, branku dal Černý. Při zájezdu do NDR podávali dorostenci velmi dobré výkony ve složení: Vitner Jiří, Skůra, Lukáš, Landa, Vacínek, Karel Zikmund, Bláha, František Pondělíček, Šlajchrt, Kejla Jan, Černý, Klíma, Hess, kopřiva, Štíbr, Jiří Tichý.

5.7.1972 - Sokol Řevničov - Traktor Lobnitz 4:0, branky: Uldrych 2, po jedné Bušek, Šrytr. V podzimní odvetě v NDR se hrálo nerozhodně 0:0.

25.6.1972 - Dorosty - Sokol Řevničov - Traktor Zwochau 3:2. V odvetě v NDR naši dorostenci zvítězili 3:0. Naše mužstva se dále utkala s Traktor Krostitz a Lokomotive Elstal Wustermark. Naši fotbalový dorostenci se utkali ještě s mužstvem Gornik Nowa Ruda - Slupice z Polska.

V květnu jsme uspořádali dorostenecký turnaj, ve kterém zvítězilo mužstvo Gornik Nowa Ruda, před ligovým dorostem SONP Kladno, Sokolem Lužná a Sokolem Řevničov. Ve dnech 25. - 28.7. 1975 sehráli naši dorostenci dvě odvetná utkání v Polsku. Ve dnech 13. - 15.4. 1974 startovalo mužstvo Sokola Řevničov ve Vídni na fotbalovém turnaji u příležitosti 25. výročí založení klubu FC Wildgaushof - Kores Wien.

Kronika zaznamenává tyto výsledky

SV Rennweg 1901 - Sokol Řevničov 4:1 (2:1). Jak se ukázalo na pozdějšího vítěze turnaje zahráli řevničovští velmi dobře a jen chyby v závěru ovlivnily výsledek, který neodpovídal hře. Soupeř hraje ve Vídeňské lize, branku vstřelil Rudolf.

Druhý den: FC Wildgarshof Kores Wien - Sokol Řevničov 2:1 (2:1). Přes výraznou převahu se Řevničovu nepodařilo zvítězit. Sestava Řevničova: Charvát, Kopřiva, Rais, Landa, Zoubek, Šrytr, Tichý, Jílek, Rudolf, Černý, Pondělíček, Blecha.

Dne 2.6.1974 se hrála v Řevničově odveta. Sokol Řevničov - FC Wildganshof Kores Wien 1:2 (0:1), branku v tomto vyrovnaném utkání vstřelil Černý.

Naši nejlepší: Karel Zikmund, Jiří Zikmund, Luděk Jílek, Stanislav Beránek, Milan Bláha, Josef Beránek, Karel Vacínek, Miloš Bušek, Zdeněk Fencl, Petr Křeček, Luboš Pondělíček, Stanislav Černý.

Výbor oddílu kopané - V roce 50. výročí organizované kopané v Řevničově pracoval výbor ve složení: předseda: Čermák Václav, jednatel: Hájek Ladislav, Černý Stanislav, Kejla Pavel, Landa Oldřich st., Landa Oldřich ml., Pavlů Jan, Linc Stanislav, Pidrman Jaroslav, Roflík Zdeněk, Šrytr Josef, Vacínek Karel, Správa hřiště a inventář: Fenclová Anna, Fencl Jiří.

Nyní hraje A mužstvo 2 třídu - okresní přebor rakovnického kraje.