Slané pečivo se sýrem
ŽERVÉ TYČINKY:
2 sýry žervé, stejné váhové množství
hladké mouky a másla. Vypracujeme těsto, vyválíme, potřeme žloutkem, osolíme a
vykrajujeme tyčky (i jiné tvary). Posypeme mákem, kmínem, strouhanými mandlemi,
sýrem a upečeme na vymazaném plechu do růžova.
PEČIVO Z BRYNZY:
200g hladké mouky, 200g tuku, 200g brynzy,
1 žloutek, 1/4 prášku do pečiva, sůl. Ze všech surovin vypracujeme hladké
těsto, které necháme chvíli v chladu uležet. Na vále rozválíme, potřeme bílkem,
posypeme kmínem nebo kari kořením a rádýlkem nakrájíme na tyčinky. V horké
troubě upečeme.
SÝROVÉ SUŠENKY:
220g hladké mouky, 100g másla, 100g
strouhaného tvrdého sýra, 1 lžíce kyseté smetany, 1/4 lžičky sladké papriky,
sůl. Z mouky, másla, sýra, smetany, papriky a soli vypracujeme těsto, které
vyválíme trochu silněji než na nudle. Z těsta vykrajujeme různé tvary, potřeme
je žloutkem a posypeme hrubou solí a kmínem. V horké troubě upečeme.
KŘEHKÉ SÝROVÉ PEČIVO:
150g hladké mouky, 150g másla, 150g
strouhaného sýra, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva. Zpracujeme těsto, rozválíme a
vykrajujeme různé tvary. Potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme solí, kmínem a
paprikou. Upečeme na vymazaném plechu do zlatova.
SLANÉ TYČINKY:
500g hrubé mouky, 350g tuku, 50g droždí,
10 lžic mléka. Zpracujeme těsto, necháme kynout 15 minut ve studené vodě.
Vyválíme placku, kterou potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, kmínem a
strouhaným sýrem. Vykrajujeme tyčinky, které klademe na vymaštěný plech a
upečeme do zlatova.
OLOMOUCKÉ TYČINKY:
250g hladké mouky, 80g tuku, 250g vařených
brambor, 2 olomoucké syrečky, 3/4 prášku do pečiva, špetka soli a papriky.
Syrečky a brambory umeleme na masovém strojku a s ostatními surovinami
zpracujeme ve vláčné těsto. Podle potřeby přidáme trochu mléka. Těsto vyválíme
na tloušťku 0,5 cm. Rádýlkem nakrájíme úzké proužky, potřeme je bílkem,
posypeme kmínem, solí a prudce upečeme.
SLANÉ VEGETKY:
450g polohrubé mouky, 1 lžička moučkového
cukru, 250g tuku, 2 dl mléka, 2 lžičky soli, 1 lžička prášku do pečiva.
Vypracujeme těsto, rozdělíme na 6 bochánků. Každý rozválíme na placku, potřeme
sýrovou náplní.Utřeme do pěny 250g másla (rostlinného tuku) s 1 lžičkou mleté
papriky, 2 lžičkami Vegety a vmícháme 200g strouhaného sýra. Náplní potřené
placky svineme a necháme v chladničce do druhého dne odpočinout. Krájíme na
plátky a pečeme na suchém plechu do zlatova.
KOLEČKA S NIVOU:
200g hladké mouky, 80g másla (Hery), 1 dl
mléka, 1/3 prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli. Mouku prosejeme s práškem do
pečiva, osolíme, do důlku nalijeme mléko a přidáme změklé máslo. Vypracujeme
těsto, necháme v chladu hodinu odpočinout. Těsto na pomoučněném vále vyválíme,
potřeme sýrovou náplní a svineme do rolády. Utřeme 100g másla se 140g
nastrouhaného sýra Niva, podle potřeby přidáme trochu mléka. Zabalíme do
alobalu a necháme do druhého dne ztuhnout. Nakrájíme na 1/2cm kolečka, na
plechu potřeme rozšlehaným vejcem. Doprostřed vtlačíme ořech nebo mandli,
posypeme nasekanými ořechy (nemusí být) a upečeme ve vyhřáté troubě.
PIVOVARSKÝ KOLÁČ:
250g hladké mouky, 120g Hery nebo Perly, 1
vejce, sůl. Do proseté mouky přidáme změklý tuk, rozšlehané vejce, osolíme a
vypracujeme tužší těsto. Necháme 1/2 hodiny odpočinout. Z těsta vyválíme
placku, kterou přeneseme na vymaštěný plech nebo do koláčové formy. Okraje
vytáhneme do výšky a pomažeme náplní. Nastrouháme 250g tvrdého sýra, smícháme
se 3 rozšlehanými vejci, 1/8l smetany, ochutíme špetkou muškátového květu,
drceným kmínem, pepřem, solí. Pečeme v mírné troubě do zlatova. Krájíme na
proužky, můžeme jíst ještě teplé
LISTOVÁ OČKA:
Balíček listového těsta rozdělíme na 2
díly a rozválíme. Skleničkou vykrajujeme kolečka, klademe na ně sardelová očka
nebo kousek Nivy (i jiný pikantní sýr), kostičky paštiky. Přikryjeme druhým
kolečkem, přitiskneme, potřeme bílkem. Podle chuti posypeme kmínem, sýrem,
mandlemi, sezamem a upečeme ve vyhřáté troubě.
SLANÝ CIBULOVÝ KOLÁČ:
Listové těsto, 750g cibule, 3 vejce, 1 dl
smetany ke šlehání, 150g slaniny, 100g Eidamu, muškátový oříšek, mletý pepř.
Vyválený plát listového těsta vložíme do zapékací kulaté mísy. Na rozpáleném
oleji necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na tenká kolečka. Těsto vidličkou
několikrát propícháme, pokryjeme osmaženou cibulkou, okořeníme nastrouhaným
muškátovým oříškem, pepřem a dáme do trouby zapéct. Po 10 minutách přidáme
vejce rozšlehaná se smetanou (podle chuti i s troškou soli). Necháme zvolna
zapéct. Před dopečením koláč posypeme nastrouhaným sýrem a slaninou nakrájenou
na tenké plátky. Zapečeme do růžova.
SLEPOVANÉ SUŠENKY:
150g nastrouhaného sýra Niva vyšleháme se
100g sýra Lučina, 5 - 6 lžícemi zakysané smetany, 2 - 3 lžícemi majolky a 1
lžičkou sardelové pasty. Pomazánkou slepujeme vždy k sobě 2 větší slané
sušenky, lehce je namažeme i po povrchu a poprášíme sladkou paprikou.
TAŠTIČKY S PIKANTNÍ NÁPLNÍ:
Listové těsto rozválíme a nakrájíme na
čtverce 10x10cm. Na každý dáme lžíci tvarohové náplně, přehneme do trojúhelníku
a kraje pevně uzavřeme. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, pečeme v předehřáté
troubě. Tvarohová náplň: 100g tvarohu, 200g strouhané Nivy, 4 vejce uvařená
natvrdo a nakrájená nadrobno, 2 cibule drobně usekané, pažitka.
SÝROVÉ ŠÁTEČKY:
Listové těsto, 200g strouhaného sýra, 150g
šunkového salámu, 2 vejce. Vejce ušleháme do pěny, vmícháme sýr a drobně
nakrájený salám. Těsto rozválíme na plát o tloušťce 5 mm, rozkrájíme na
čtverce. Na každý dáme trochu nádivky, složíme do trojúhelníka. Okraje dobře
stiskneme a na plechu potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme strouhaným sýrem.
Pečeme prudce v předehřáté troubě.
PLNĚNÉ SLANÉ ŘEZY:
500g listového těsta, 300g tvrdého sýra.
Listové těsto vyválíme na dva pruhy dlouhé asi 30 cm a široké 20 cm. Do středu
každého pruhu položíme plátky sýra o tloušťce asi 1/2 cm. Těsto přeložíme přes
náplň, dobře přitiskneme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Pečeme
na vodou opláchnutém plechu v hodně vyhřáté troubě. Upečené, vychladlé řezy
nakrájíme na 2 cm široké proužky.
SÝROVÝ ZÁVIN:
1 balíček listového těsta, 100g tvrdého
sýra (Eidam), 150g uzeného masa (třeba jen salámu), 1 vajíčko, 2 velká jablka a
sůl. Těsto rozválíme na obdélník, posypeme strouhaným sýrem, drobně posekaným
uzeným masem a postrouhanými jablky. Závin podle potřeby osolíme, stočíme a
potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme zbytkem strouhaného sýra a pečeme v
horké troubě dozlatova. Jíme teplý se zeleninovým salátem.
LISTOVÉ KOSTKY S NIVOU:
Vyválený plát listového těsta dáme na
plech, na něj nastrouháme Nivu a zasypeme drobenkou se špetkou soli a máslem.
Dáme do trouby zapéct. Krájíme na kostky a podáváme s čajem nebo podmáslím.
TVARGLOVNÍKY:
Listové těsto rozválíme, rozkrájíme na
čtverečky. Naplníme rozsekanými tvarůžky, pórkem nakrájeným na kolečka, jemně
nakrájenou paprikou, můžeme přidat i na plátky nakrájené žampiony, šunku nebo
kabanos. Čtverečky těsta složíme v šátečky, potřeme rozšlehaným vejcem,
okmínujeme a v předehřáté troubě upečeme.
SYREČKOVÝ ZÁVIN:
1 balíček listového těsta, 250g měkkého
tvarohu, 2 balíčky olomouckých syrečků, 100g šunky (šunkového salámu), 1 vejce,
2 - 3 lžíce nakrájené petrželky (pažitky). Těsto rozdělíme na 2 díly a každý
vyválíme na tenký obdélník. Tvaroh vymícháme s vejcem, nakrájenou šunkou,
nakrájenými syrečky a nasekanou petrželkou. Nádivku rozetřeme na těsto, svineme
do závinu. Nahoře záviny několikrát propícháme vidličkou. Vložíme do horké
trouby, po 10 minutách snížíme teplotu a upečeme do růžova.
SLANÝ LISTOVÝ ZÁVIN:
Listové těsto tence rozválíme na
tloušťku 3 - 4 mm. Posypeme slabě prosátou strouhankou. Na strouhanku
rozhodíme nastrouhaný sýr, zakryjeme plátky šunkového salámu. Po celé ploše
zakryjeme opranými okapanými špenátovými listy (nebo zelovými, kapustovými) a
posypeme 2 stroužky nakrájeného česneku. Osolíme, opepříme, poklademe půlkami
vařených oloupaných vajec a proužky kapie. Opatrně svineme do rolády, povrch
potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí s kmínem. Pečeme na opláchnutém
plechu v dobře vyhřáté troubě asi 35 - 40 minut.
BRYNZOVÉ KOLÁČKY:
125g hladké mouky, 125g másla, 125g
brynzy, 1 vejce, sůl. Na vále rychle zpracujeme mouku s máslem a s brynzou.
Mírně osolíme a vyválíme tenkou placku. Vykrajujeme kolečka, klademe na
vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě, koláčky
naskočí.
BRYNZOVÉ PAGÁČKY:
500g polohrubé mouky, 250g tuku, 1
žloutek, 150g brynzy, 150g strouhaného sýra Niva, 250g zakysané smetany, 20g
droždí, sůl. Rozpuštěný, vlažný tuk smícháme s brynzou a Nivou. Droždí a malé
množství mléka s cukrem rozmícháme v hrníčku a nalijeme do důlku v mouce, kolem
nalijeme smetanu, vyklepneme žloutek. Když začne droždí kynout, vše zpracujeme
se sýrovou hmotou, podle chuti osolíme a necháme hodinu odpočinout. Vyválíme,
vykrajujeme nebo tvarujeme bochánky, povrch potřeme bílkem a posypeme
strouhaným sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě 220°C asi 20 minut do zlatova.
SYRNÍKY GYROS:
140g strouhaných vařených brambor, 250g
měkkého tvarohu, 120g olomouckých tvarůžků, 2 lžíce piva, sůl, pepř, paprika,
40g krupice, 3 vejce. Smícháme strouhané brambory, tvaroh, strouhané olomoucké
tvarůžky, pivo, sůl, pepř, papriku, krupici a 2 vejce. Opékáme na tuku, až je
krupice měkká, pak přidáme třetí vejce, necháme ztuhnout a hmotu necháme
vychladnout. Tvoříme malé kuličky, které obalujeme v koření Gyros a ještě je
rychle opečeme na oleji.
SÝROVÉ TYČINKY S CELEREM:
100g hrubé mouky, 130g vařených brambor,
100g másla, 1 vejce, 100g strouhaného celeru, 100g tvrdého strouhaného sýra,
50g smetanového (taveného) sýra, mletá paprika, drcený kmín, sůl. Do mouky
nastrouháme studené brambory, na jemném struhadle nastrouhaný celer. Přidáme
změklé máslo, vejce, strouhaný sýr, tavený sýr, sůl a koření. Vypracujeme těsto
a ihned vyválíme na 3 mm plát. Nakrájíme na tyčinky, naskládáme na vymazaný
plech a potřeme žloutkem rozmíchaným v trošce mléka. Upečeme do zlatova.
SLANÉ PEČENÉ TOČENICE:
300g polohrubé mouky, 200g tuku, 1/2 šálku
kysané smetany, sůl. Vypracujeme těsto a necháme v chladu alespoň hodinu
odpočinout. Připravíme náplň ze 100g pomleté šunky (zbytky pečeného masa), 300g
strouhaného sýra, 1 vejce a 1 lžíce zakysané smetany. Těsto vyválíme do
obdélníku na tloušťku asi 5 mm, potřeme náplní a pevně svineme do závinu.
Nakrájíme na 5 mm široká kolečka a klademe na vymazaný plech. Posypeme zbytkem
strouhaného sýra a pečeme v troubě vyhřáté na 225°C asi 10 - 15 minut.
KŘEHKÉ SÝROVÉ PEČIVO:
250g hladké mouky, 150g másla, 60g
strouhaného tvrdého sýra, 1/2 šálku smetany, 1/2 lžičky soli, 1 lžička sladké
papriky, 1/2 lžičky prášku do pečiva. Máslo utřeme se sýry, kořením a smetanou
do hladké hmoty. Přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva a rukama zpracujeme
na drobivou směs. Postupně zpracujeme na hladké těsto, vytvarujeme kouli a
necháme 2 hodiny v chladu odpočinout. Na lehce pomoučeném vále vyválíme placku
o tloušťce 5 mm a vykrajujeme různé tvary. Klademe na suchý plech, potřeme 2
rozšlehanými žloutky a posypeme (sezamové semínko, kmín, sekané pistáciové
oříšky, hrubá sůl, oloupané, rozpůlené mandle, mák). Pečeme v předehřáté troubě
při 200°C asi 10 - 15 minut.
SLANÝ CHLEBÍČEK S OŘECHY:
200g polohrubé mouky, 120g tuku, 2 vejce,
120g tvrdého sýra, 30g vlašských ořechů, mléko, 2 lžičky prášku do pečiva, na
špičku nože muškátového květu, pepře a soli. Mouku smícháme s práškem do
pečiva, přidáme koření, nahrubo nasekané ořechy, nastrouhaný sýr a rozšlehaná
vejce. Přidáme tolik mléka, abychom vypracovali polotuhé těsto, které rozetřeme
do vymazané a prosetou strouhankou vysypané chlebíčkové formy. Pečeme v
předehřáté troubě zvolna asi 45 minut. Po vychladnutí vyklopíme a krájíme na
plátky.
BRYNZOVÉ PAGÁČKY:
500g hladké mouky, 200g brynzy, 150g
sádla, 1 vejce, 2 dl mléka, špetka jedlé sody a soli. Všechny suroviny smícháme
a vypracujeme tuhé těsto, necháme 2 hodiny uležet. Vyválíme, vykrajujeme
kolečka, která potíráme, vejcem a sypeme kmínem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě
dorůžova.
Komentáře
Přehled komentářů
Děkuji za uspořádání velmi vkusných receptů. Těžko posoudit, který vybrat. Místo jednoho, jsem tedy vybrala tři a budu se na Vaši stránku určitě vracet. Jdu na to.
Děkuji
Jednoduché a určitě i dobré
(Jana Víšková, 1. 12. 2012 8:44)