Kopřivový sirup
Takže na tenhle sirupek potřebujete:
3 plné hrsti kopřiv,
3 litry vody,
3 kila cukru,
kyselina citronová podle chuti,
2 dcl rumu nebo půl ananasové esence.
Kopřivy natrhejte, nastřihejte, nebo jak chcete je skliďte:-) 3 hrsti celých stonků, s lupeny, asi tak 20 cm dlouhých, což znamená, že teď když to píšu ještě nejdou, protože aspoň tady mají zatím jen 10 cm na výšku, v hrnci zalijeme 3 litry vody a vaříme, necháme odstát 24 hodin, druhý den přecedíme a přidáme podle chuti kyselinu citronovou - myslím, že i ten citron jako u pampelišek by mohl být;-) , 10 minut opět necháme přejít varem, pokud chcete, přidejte rum nebo ananasovou esenci, nemusí být, teplé nalijte do flašek a v poloze ležmo nechte vychladnout.
A zlatíčka, pokud se tohodle někdo chytnete dřív než já, dejte vědět, jaké to je:-)
Komentáře
Přehled komentářů
Takže hlásím, že letos jsem !!!konečně!!! sirup spáchala. Je dobroučký, podle sousedů dokonce prý lepší jak pampeliškový medík. Dělala jsem ho s citronem, bez přidávání kys. citronové, rumu a různých trestí, vyloženě jen kopřivy, voda, cukr a citron. U pampelišek jsem přišla jak to obejít s počítáním, natrhám určité množství, potom to v hrnci zaliji vodou tak, aby to bylo ponořené a podle toho, kolik se tam vejde litrů vody dám kilo cukru a kusů citronu. Přiznávám se, že jsem kopřivy v hrnci trochu nařezala, rázem se jich tam vešlo víc. Cukru jsem dávala o něco méně než vody, rozhodla jsem se to zkusit, vody jsem vyvařila dost, takže struktura výsledného produktu ve skleničce se může měřit s medem:-)
krása:-)
(SiskaD, 18. 5. 2009 22:56)Přiznávám se, že mi udělalo radost že si sem našel cestičku někdo cizí a ještě se o to podělí. Doufám, že sirup bude chutnat, ráda si přečtu jestli ano. Je fakt, že kopřiv tu je zrovinka teď mraky a mraky, tak bych se do něj možná mohla dát taky:-)Jen doporučuju nepřehnat to s tím vařením moc jako já loni u pampelišek, sice med byl hustý, ale docela hořký.
Kopřivový sirup
(Václavková Romana, 18. 5. 2009 22:35)Přeji krásný den.Dnes jsem si kopřivy povařila vteřinku s citrony a zítra budu pokračovat.Přidám cukr a kysel.citronovou a zase povařím.Nevím zdali bude hustý,ale asi ne,protože to bych ho musela vařit aspon hodinu jak med.No já jsem si natrhala 400vrškú kopřiv,tak to bude zase cukru.No každopádně dám vědět.Romana
Vyzkoušeno!!!
(SiskaD, 3. 6. 2010 18:07)