Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mali : Armáda opouští města, strach a panika

1. 2. 2012

Vývoj povstání, které vyvolalo hnutí MNLA bojující za samostatný stát Azawad (Tuaregové bojují za nezávislost), vyvolává v zemi zmatek a strach.

Minulý týden byla celá země v šoku z masakru v Aguelhoku, kde povstalci postříleli vojáky, kteří se vzdali a byli odzbrojeni. Armádní jednotka, která přišla na pomoc příliš pozdě, pak dodatečně kolonu povstalců bombardovala. Celkem bylo zabito zřejmě přes sto mužů, větší ztráty jsou asi na straně armády. Povstalci své zraněné převezli do Alžírska, kde však narazili na neochotu je ošetřit. Mnozí prý svým zraněním podlehli. Postoj Alžírska je jako obvykle nejednoznačný, protože na jedné straně nechce pomáhat povstalcům, na druhé straně se objevila zpráva o tom, že odmítlo poskytnout vojenskou pomoc malijské armádě.

Armáda přenechává města povstalcům

26. ledna zaútočili povstalci na město Anderamboukane u hranic s Nigerem a bez velkého odporu město ovládli. Když však pak jejich ozbrojená jednotka město opustila, vládní vojsko na ně zútočilo a část kolony zničilo. Téhož dne se konal útok na město Léré u hranic s Mauritánií. Místní vojenská posádka dostala pár hodin předem informaci a před rebely utekla do Niafunké. Povstalci tedy bez boje město obsadili, vyzvali obyvatele k odchodu (pro případ, že by se vojáci vrátili) a poničili místní veřejné objekty.

mali_touareg.jpg

V Niafunké došlo včera k dalšímu útoku, jednalo se však zřejmě o menší přestřelku těsně za městem. Vojáci z Léré se částečně přidali k povstalcům a zbytek se pak přesunul do Timbuktu. Podobný průběh měl před pár dny také plánovaný útok na městečko Ber (nedaleko Timbuktu), odkud se vojenská posádka před útokem urychleně uklidila do Timbuktu. Povstalci pak útok odvolali, nebylo co dobývat. Toto podivné chování armády, která dobrovolně vyklízí povstalcům pole, vyvolává řadu spekulací, především že nechce riskovat ztráty v menších lokalitách a soustřeďuje síly ve velkých městech. Lidem však nahání strach, protože se ocitají bez ochrany, zcela napospas povstalcům. Dnes opustili vojáci i město Ménaka (kraj Gao), o které urputně bojovali hlavně v prvním týdnu povstání.

S kým jsou teroristé ?

Zprávy o účasti "islamistů" na útoku v Aguelhoku vyvolaly v minulých dnech mediální bitvu o to, s kým jsou teroristé Aqmi (maghrebská Al-Kájda) spolčeni : vláda Mali obviňuje MNLA, ti naopak poukazují na kontakty státu s teroristy. Mají podporu i Francie, jejíž ministr prohlásil, že MNLA s Aqmi nemá určitě nic společného. Pravdou je, že se objevily zprávy, a to i od amerických vojáků, kteří pomáhají Mali v boji proti teroristům, že vláda považuje Aqmi za menší nebezpečí než odbojné Tuaregy. Ačkoli se do Timbuktu stahují vojenské jednotky z okolí, lidé se obávají útoku a mobilizují se arabské milice (v kraji převládá arabsko-maurské obyvatelstvo) na obranu města. Arabská komunita si prý prosadila propuštění jednoho ze svých příslušníků, významného arabského překupníka drog (zřejmě spolupracujícího s Aqmi), zatčeného před několika měsíci, výměnou za tyto milice, které budou pomáhat armádě.

K MNLA se minulý týden přidal i tuarežský "princ" Alghabas Ag Intallah, syn nejvyššího náčelníka Ifoghasů (tradičně vedoucí kmen v kraji Kidal) a jeho potvrzený nástupce, kromě toho také poslanec. To by odpovídalo tvrzení, že povstání organizují Ifoghasové se svými spojenci ve snaze zachránit své vůdčí postavení v kraji. Z dalších vysokých státních úředníků se k MNLA připojili poslanec Ibrahim Ag Hamada Assalagh (Bourem) a Nina Walett Intalouh (Kidal). Na internetu koluje zpráva, že se k MNLA připojil i Ibrahim z Tinariwen, nicméně stránky Tamoudre uvádí, že Ibrahim telefonicky potvrdil, že se turné po Evropě od března zúčastní.

Alghabas Ag Intallah

 Lynčování Tuaregů

Ke všem těmto událostem se vláda veřejně vyslovuje velmi málo, což vyvolává v lidech paniku a rozněcuje staré spory mezi jednotlivými etniky. Dnes ráno se konal protestní pochod žen vojáků malijské armády. Jsou rozzlobené, že vláda posílá jejich muže do boje nedostatečně vyzbrojené, a tím zbytečně riskuje jejich životy. Pochod z Kati (západně od Bamaka) do hlavního města se zvrhl v útoky davu na Tuaregy. V Kati byly napadeny, vyrabovány a vypáleny domy několika Tuaregů, mezi nimi bývalé ministryně turismu a lékaře, kterému vypálili dům s lékárnou a soukromou kliniku. V Bamaku vypukla mezi Tuaregy panika, že se chystá lynčování "bílých", podobně jako v 90. letech, kdy docházelo ke skutečným trestným výpravám černých proti bílým s tragickými následky. Dnes večer měl prezident Mali, Amadou Toumani Touré v televizi proslov, v němž vyzýval obyvatelstvo ke klidu a toleranci, aby se lidé neobraceli proti civilním Tuaregům, kteří nemají s útočícími rebely nic společného.

Tisíce uprchlíků

Výrazně stoupá počet uprchlíků, převážně Tuaregů, z měst na severu Mali. Mnohé rodiny opouštějí města a vydávají se do volné pouště nebo za hranice. Mauritánie hlásí kolem 3000 uprchlíků, Niger kolem 1000, Alžírsko několik set. Červený kříž v Mali upozorňuje na zoufalou situaci několka tisíc lidí, kteří opustili Aguelhoc a jeho okolí a táboří ve volné poušti. Převažují ženy s dětmi, bez základních potřeb a jídla.


Zdroje :
Toumast Press : http://www.toumastpress.com/ 
Maliweb : http://www.maliweb.net/
Kidal.info : http://www.kidal.info/KI/forums.php?theme=debats
Jeune Afrique : http://www.jeuneafrique.com/pays/mali/mali.asp
SlateAfrique : http://www.slateafrique.com/82113/nord-du-mali-larmee-sen-va-les-rebelles-touareg-entrent-dans-menaka
Espace touareg sur Facebook : http://www.facebook.com/groups/300609399962494/
MNA : http://www.facebook.com/groups/218444058171333/
Tamoudre : http://www.tamoudre.org/