Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ztracené kmeny zelené Sahary (National Geographic 2008/9)

9. 9. 2008

ObrazekZářijové číslo české verze časopisu National  Geographic obsahuje článek Ztracené kmeny zelené Sahary o odkrývání tajemného pohřebiště z doby kamenné, kdy Sahara byla zelená.

Expedice amerického paleontologa Paula Serena pátrala v nigerské poušti Ténéré po fosiliích dinosaurů a neočekávaně pobjevila pohřebiště s hroby asi 200 lidí, kteří tam s přestávkami žili víc než 4000 let. Dnes je Ténéré krásnou, ale zcela neobyvatelnou částí jižní Sahary, kde není nic než písečné duny. Před deseti tisíciletími se však Sahara zelenala a kypěla životem.  Tehdy přišel k jezerům ležícím na místě dnešních dun národ, který se živil sběrem rostlin, rybolovem a lovem velké zvěře. Odešel před 8000 lety, kdy změna klimatu jezera vysušila. O tisíc let později se zde jezera obnovila a lidé se vrátili. Tentokrát to byly lovecko-pastevecké kmeny, které svá sídla opustily, když jezera opět vyschla, tedy před 4500 lety.

Článek popisuje postupné odkrývání hrobů, nejzajímavější nálezy i charakteristiku obou kmenů, kteří v tomto místě nazvaném Gobero po určitou dobu žili. Výzkum není ještě u konce, v současné době je přerušen kvůli konfliktu obyvatel pouště, převážně Tuaregů, s vládou Nigeru.