Jdi na obsah Jdi na menu
 


Etran Finatawa

11. 8. 2013

Etran Finatawa.Skupina vznikla r. 2004 a tvoří ji Tuaregové spolu s hudebníky etnika Wodaabé (Fulbové či Fulani neboli Peulové), kočovní pastevci žijící v oblasti Sahelu. Kromě toho, že Tuaregové jsou také z velké části kočovní pastevci a část jich sídlí v sahelském pásmu, nemají obě etnika mnoho společného. Fulani Wodaabé se vyznačují odlišnou kulturou, při slavnostech si oblékají tradiční vyšívané tuniky, nosí pštrosí péra a muži si líčí tvář žlutou barvou.

Skupina symbolizuje mírové soužití odlišných etnik a svou hudbu zakládá na kombinaci tuarežských a fulanských tradičních písní, tanců a i hudebních nástrojů. Zpívají v obou jazycích. Název skupiny znamená "hvězdy tradice" (etran - "hvězdy" v jazyce Tuaregů a finatawa v jazyce Fulanů "tradice").

Polyfonické zpěvy Fulanů Wodaabé doprovázejí tuarežské tradiční nástroje kalebasa (druh bubnu - mísa z tykve obrácená dnem vzhůru) a tendé (dřevěný bubínek - původně hmoždíř potažený kozí kůží) a moderní elektrické kytary. Rytmus skladeb oživuje také typický nástroj Wodaabé  akaywere, který se přivazuje na kotník.

Skupina Etran Finatawa má za sebou čtyři evropská turné v letech 2005-2007, jedno turné v Austrálii a na Novém Zélandu a jedno turné v Brazílii a v Singapuru. V červnu 2007 vystupovali i v Praze na Respect Festivalu (fotografie Right News). 

 

Praha 2008
Etran Finatawa, Praha 2008. Podruhé zavítala skupina do Prahy v listopadu 2008 se svým vystoupením v Paláci Akropolis v rámci evropského turné k nové desce. Po koncertu, který byl publikem nadšeně přijat, byl Alhousseini ochoten ke krátkému rozhovoru. Zde je jeho shrnutí :

Vznik skupiny : roku 2004 se na známém Festivalu v poušti v Essakane (Mali) setkaly dvě samostatné hudební skupiny, a to skupina Tuaregů a mnohočetný soubor Fulanů Wodaabé. V rámci několika vystoupení si zahráli pár skladeb společně, což mělo velký úspěch a byli žádáni, aby to zopakovali. Když se pak vrátili do Nigeru, řekli si, že by to mohli zkusit společně a vytvořit smíšenou skupinu.

Spojení dvou kultur : hudba Tuaregů a Wodaabé není zcela odlišná. Spojuje je kočovný způsob života na poušti, a tak i jejich hudba má podobný rytmus, rytmus pouště. Nicméně hudební projev obou etnik se přece jenom značně liší a trvalo delší dobu, než se jim podařilo sladit zvuk a aranžmá skladeb.

Etran Finatawa, Alhousseini.V Praze už podruhé : skupina je velmi spokojená s přijetím v Praze a navíc tu (tvrdil Alhousseini) hodně lidí mluví francouzsky (francouzština je v Nigeru úředním jazykem), a tak není problém s komunikací. V USA, kde měli nedávno turné, je lidé sice přijali vřele, ale téměř všichni mluvili pouze anglicky, takže se nedomluvili. Jim, lidem z pouště, je totiž angličtina velmi cizí (omluvný úsměv).

Situace v Nigeru : podle Alhousseiniho se situace začíná zlepšovat a kromě severu, kde probíhá ozbrojený konflikt mezi Tuaregy a a armádou, se lze po zemi bez obav pohybovat, včetně Agadezu. Au revoir au Niger !

(Rozhovor : R. Kratochvílová)

 

Členové skupiny :

Bammo Agonla - zpěv, akeywere
Alhousseini Mohamed Anivolla - zpěv, kytara
Mamane Tankari - kalebasa
Goumar Abdoul Jamil - tendé, kytara
Bagui Bouga - zpěv, kalebasa, odiliru (tradiční flétna) - do r. 2013 (zemřel na astmatický záchvat)

 
 
 

Diskografie

Etran Finatawa - CD Introducing.Introducing (World Music Network, 2006)
Surbajo - A Dunaya - Lledeman - Aliss - Maleele - Iriarer - Ekenan - Anadjibo - Ronde - Heeme

 
 

Obrazek

Desert crossroads (World Music Network, 2008)
Saghmar N Nanna - Kel Tamasheck - Iguefan - Tea Ceremony I - Jama'aare - Tekana - Ganyo Maada - Soto - Asistan - Bagui's Soundscape - Gaynaako - Alghalem Taxat - Tea Ceremony II - Amidinine - Naanaaye - Tea Ceremony I

 

etran-finatawa-tarkat-tajje.jpg

Tarkat Tajje - Let´s go! (Riverboat, 2010)
1. Aitimani - 2. Diam Walla - 3. Aitma - 4. Ndiiren - 5. Gourma - 6. Daandé - 7. Duuniyaaru Dilii - 8. Imuzaran - 9. Ummee Ndaaren - 10. Kalamoujar

 

 

etranf_saharasession.jpgThe Sahara Sessions (Riverboat, 2013)
Matinfa - Gonga Timouhar - Icheraid Azaman - Wa Oyan A Wa Imouss I Bastila - An Mataf Germanawen - Eldam - Ahewalan - Bakuba - Atherkal - Djojaréré - Issuad - Is Ler Is Salan - In De Hallad - Im Raharan - Taborilit - Toumast
 

 

 

Etran Finatawa: Matinfa (Tha Sahara Sessions)

 

 

 

Etran Finatawa - The Sahara Sessions, nahrávání alba v poušti, 2013

 

Etran Finatawa - Live, Sines, 2007

 
 
 
Etran Finatawa : interview  (francouzsky + anglické titulky)
 
 
 

 Etran Finatawa - Surbajo

 

Etran Finatawa - Respect Festival, Praha, červen 2007