Jdi na obsah Jdi na menu
 


Imidiwan 2009-10

 

Obrazek

Díly pořadu Imidiwan na Radiu Dzaïr Saharazáří 2009 - prosinec 2010

 

 

 

16. IMIDIWAN - prosinec 2010

 
Playlist:

Album měsíce -  Kel Assouf : Tin Hinane - částečně tuarežská skupina (Niger,Belgie).

Jedná se o první album (19.11.2010) této mnohonárodnostní skupiny vedené Tuaregem z Nigeru. Jádro hudby tvoří saharský rytmus, obohacený o prvky severoafrické hudby Maghrebu a také o prvky jazzu, rocku a reggae. Co se týče nástrojů, dominuje nesporně tuarežská kytara, pak lze slyšet i arabské perkuse a flétnu.

Anana, leader skupiny, chtěl toto album věnovat velkým osobnostem tuarežské kultury, v první řadě Tin-Hinan, legendární královně Tuaregů, a také bojovníkům za svobodu, jako byli Kaosen, Fihrun či Mano Dayak.

Ukázky z alba :

1. Tinariwene

2. Tiliadene

3. Imidiwane


Awza - skupina Tuaregů z Timbuktu (Mali) představuje tradiční hudbu. Používá nástroje tendé a tehardent (třístrunná loutna - nástroj kovářů). Hlavními tématy jsou láska a oslava válečných vítězství.

Seckou Maiga (skladba Malfa Sibori z kazety z r.2002) - songhajský hudebník z kraje Timbuktu (Mali), kde žijí Songhajové a Tuaregové vedle sebe a vzájemně se ovlivňují i v kultuře. Songhajskou hudbu z této oblasti proslavili umělci jako Ali Farka Touré či Afel Bocoum.

Ibrahim & Aghaly (skladba Nayé z rubriky ethno) - ukázka tradičního žánru tuarežské hudby zvaného "serewa": kombinace mužského zpěvu a hry na flétnu (tazzamart), což byl dříve jediný nástroj, na který muži směli hrát, což činili nejčastěji během dlouhých hodin trávených se stády na pastvinách; - oáza Fewet (Libye).

Miss Ténéré (skladba Ahimana) - tuarežská skupina z r. 2000, která se brzy rozpadla, ale k jejímž členům patřili Elaga (Tinariwen) a Sanou (Terakaft); skupina nahrála pár skladeb ve studiu v Tamanrassetu (Alžírsko). Skladba Ahimana je tradiční skladba ve stylu tendé a na nahrávce se podílel houslista s Alžíru - neobvyklé spojení arabských houslí a tuarežské hudby.

Etran En Guefan (skladba Ténert z kazety z r. 2003) - tuarežská skupina z Nigeru, která předcházela vzniku skupiny Etran Finatawa, jež vznikla spojením této skupiny s fulbskými hudebníky.

Portrét :

Malouma - maurská zpěvačka, Mauritánie (článek World Music.cz),

Ukázky :

1. El vahiz - skladba z prvního alba Desert of Eden (1998),

2. Yarab - skladba z druhého alba Dunya (2003)

3. Nnew (Malouma & Hadouk Trio) - skladba z alba Hadouk Trio : Baldamore (2007).

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -  

 

15. IMIDIWAN - listopad 2010


Playlist:

Album měsíce -  Amanar  : Alghafiat  - tuarežská skupina (Kidal - sever Mali)

Skupina Amanar sdružuje tuarežské hudebníky z Kidalu, kde je v současné době nejoblíbenější, protože slavné místní skupiny jako Tinariwen, Terakaft a Tamikrest teď hrají většinou v Evropě.
Ačkoli Amanar používá moderní hudební nástroje (bicí, elektrické piano), snaží se od Tinariwen a podobných skupin odlišit, především v textech svých skladeb. Tinariwen zpívají hlavně písně z revolučních let, v nichž vyzývají k povstání a ozbrojenému boji. Amanar naopak vyzývá k míru, k toleranci a přátelství vůči ostatním obyvatelům Mali, zdůrazňuje význam vzdělání pro budoucnost národa atd.

Album Alghafiat vyšlo před rokem v produkci místního kulturního domu (Maison du Luxembourg), nyní vychází poprvé i pro evropské publikum. Vzniklo přímo v Kidalu, bez jakékoli pomoci zahraničních producentů či zvukařů. Bude k dispozici od 22. listopadu v elektronické podobě. 

Ukázky z alba : 

1. Ariyalan

2. Assakou N'Ténéré

3. Sarkai


Inerane (skladba Tamidit In Aicha z alba Guitars from Agadez 3) - skupina Tuaregů z Nigeru, na albu s nimi hraje Koudede; nahrávka je "live" z místního koncertu (kvalita zvuku není nejlepší).

Houria Aichi & L'Hijaz Car  (skladba Le cavalier, le cheval et la dame z alba Les Cavaliers de l'Aurès) - Houria Aichi je představitelkou tradiční hudby berberského kmene Šawíja, který obývá kraj Aures v severním Alžírsku. Album vzniklo ze spolupráce s francouzskou skupinou L'Hijaz Car v r. 2008 a zajímavým způsobem se tu mísí tradiční berberská hudba se středomořskou (jazz, rock).  

Tiduwan N Amakkar - skladba z rubriky ethno : nahrávka z r. 1983 pořízená v oblasti In Gall v Nigeru, jde o duchovní zpěv čtyř mužů z kmene marabutů (svatí muži) spočívající v opakování zaříkávacích formulek opěvujících Alláha.

Faris Amine Bottazzi (skladba Tamiditine - demo nahrávka z repertoáru skupiny Tamikrest) - mladý Ital a napůl Tuareg (matka Tuarežka z oblasti Tassili N'Ajjer v již. Alžírsku a otec Ital), žijící v Itálii.

Umm Mekiya (skladba Ashweiba Gadia z alba Starry Nights In Western Sahara) - Západní Sahara,  nahrávka z uprchlického tábora v Alžírsku.


Portrét
:

Abdallah Oumbadougou - nejvýraznější osobnost tuarežské hudby v Nigeru, podobně jako Tinariwen v Mali. Začal hrát v 80. letech 20. stol. pod vlivem hudby Tinariwen a stal se mluvčím celé generace rebelů v Nigeru. Založil skupinu Takrist N'Akal. Po povstání založil v rodném Arlitu a pak i v Agadezu hudební školu, kterou prošli téměř všichni současní tuarežští hudebníci Nigeru (Koudede, Bambino, Mouma Bob ....). 
V současné době připravuje Abdallah Oumbadougou novou sólovou desku.

Ukázky : 

1: Niliwityan - nevydaná nahrávka z r. 2000 pořízená v Arlitu,

2. Ghai Imidrai Imageren - nahrávka z alba Desert Rebel (společný projekt francouzských hudebníků a skupiny Takrist N'Akal),

3. Imuhar - ústřední skladba z filmu Imuhar, une légende (1997).

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 

14. IMIDIWAN - říjen 2010

 

Playlist:

Pořad je tentokrát věnován desce The Rough Guide to Desert Blues (vydavatelství World Music Network), která se sestává ze dvou CD : první obsahuje nahrávky mnoha umělců Sahary (Tinariwen, Tartit, Terakaft, Tamikrest, Ali Farka Touré, Bassekou Kouyate, Malouma atd.), druhé představuje celé první album skupiny Etran Finatawa Introducing. 

1. Terakaft  (skladba Tenere wer tat zinchegh z alba The Rough Guide to Desert Blues) - tuarežská skupina, Kidal/Tessalit, Mali,

2. Etran Finatawa (skladba Iledeman z alba The Rough Guide to Desert Blues) - smíšená skupina Tuaregů a Fulanů, Niger,

3. Mamane Barka (skladba Mashi z alba The Rough Guide to Desert Blues) - hudebník etnika Tubu z východní části Nigeru, ve své zemi velmi známý. Používá tradiční nástroje, především je zřejmě jediným hráčem na nástroj biram, což je harfa o pěti strunách, používaná rybáři u Čadského jezera. 

4. Nayim Alal & Baba Salama (skladba Mijairis z alba Medej-Cantos Antiguos Saharauis) - skladba je ukázkou Medej [medež], islámské duchovní hudby věnované proroku Mohamedovi, kterou si každý národ přizpůsobil své vlastní kultuře. V Západní Sahaře se tyto duchovní zpěvy zpívají v jazyce hassaniya (maurská varianta arabštiny) a mezi velké interprety této hudby patří slavná Mariem Hassan a kytarista Nayim Alal; Západní Sahara, 

5. Group Amassakoul (skladba Agadene) - mladá hip-hopová skupina Tuaregů : rapová hudba se zatím u Tuaregů příliš neuchytila, výjimkou je začínající skupina Taliwen z Kidalu (Mali), skupina Tifinar z Djanetu (Alžírsko) a právě mladá hip-hopová skupina Group Amassakoul z Tamanrassetu, Alžírsko,

6. Gourara : zpěv za doprovodu imzad (ethno) - imzad je známý tradiční nástroj Tuaregů (jednostrunné housle), na nějž hrají výlučně ženy, avšak používají ho i Berbeři ze severní části Sahary a na rozdíl od Tuaregů na něj hrají muži; tato skladba je ukázkou beduínského zpěvu v arabštině ze 70. let, Gourara, Alžírsko,

7. Ali Farka Toure & Khaira Arby (skladba Yalali) - společná nahrávka slavných songhajských umělců pořízená v 80. letech na audiokazetu v Ségou (Mali), 

8. Ithran - živá nahrávka další tuarežské skupiny z Tamanrassetu, tentokrát rockové, Alžírsko,

Pocta vůdčí hudební osobnosti alžírských Tuaregů - Baly Othmani:

9. Baly Othmani (skladba Assarouf - live) 

10. Baly Othmani & Steve Shenan (skladba Kel akalin z alba Assouf)

11. Baly Othmani (skladba Instrumental - live)

12. Baly Othmani (skladba Assouf - live)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

  

13. IMIDIWAN - září 2010


Playlist:
 


Khaira Arby (skladba Goumou z alba  Timbuktu Tarab - album měsíce) -  songhajská zpěvačka z kraje Timbuktu, Mali,

Khaira Arby  (skladba Tijani ascofare z alba  Timbuktu Tarab

Khaira Arby  (skladba Sallou z alba  Timbuktu Tarab

Tinariwen & Herbie Hanckok (skladba Tamantant Tilay / Exodus z alba The Imagine Project) - album vydal slavný americký jazzový hudebník Herbie Hancock a přizval si k tomu řadu různorodých umělců. Tinariwen zde hrají svou skladbu Tamantant Tilay, která je mixovaná s písní Exodus od Boba Marleyho.

Tidawt (skladba Ténéré z desky natočené r. 2008 v USA, která však nikdy nevyšla) - tuarežská skupina z Nigeru, 

Alkibar Gignor - skladba Ali Farka hommage (ethno) - songhajská skupina z Niafunké v Mali, hlásí se k odkazu Aliho Farky Touré (píseň převzatá z repertoáru Amadou a Mariam); je to jedna z nahrávek, které pořídil Christopher Kirkley "v terénu" během své cesty po Mali, Senegalu a Mauritánie (2009-2010). Vytvořil z nahrávek CD, které lze volně stáhnout na jeho webu sahelsounds.com

Reportáž z festivalu Il était une fois dans l'oued (Bylo jednou jedno údolí), jehož 2. ročník se konal ve Francii v červenci v Lodève u Montpellier. Festival organizuje asociace ETAR, která se zaměřuje na rozvojovou pomoc v Aguelhoku (u Kidalu na severu Mali). Předsedkyně asociace popisuje její aktivity (zřízení a správa kulturního centra, podpora vzdělávání, drobného zemědělství a dílnu žen) a účel festivalu : kulturní dialog a získání finančních prostředků pro činnost asociace. Na festivalu se konaly přednášky a diskuse a koncerty tuarežských hudebníků (skupina Toumast, Ibrahim Djo, Nabil Othmani).

Ibrahim Djo - ukázka z koncertu a krátký rozhovor, v němž Ibrahim vysvětluje, že pro jeho mladé francouzské spoluhráče nebylo lehké proniknout do tuarežského způsobu hraní.

Nabil Othmani - ukázka z koncertu a krátký rozhovor, v němž Nabil zdůvodňuje, proč se rád účastní tohoto festivalu (prezentace kultury Tuaregů a osobní setkání s dalšími tuarežskými hudebníky).

Nabil Baly Othmani & Ibrahim Djo - skladba Aitma (live)

Záznam poslední skladby navíc i obrazem :

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

11.-12.  IMIDIWAN : Ishumar Calling - červenec a srpen 2010

Letní vydání pořadu, pod názvem Ishumar Calling, bylo mimořádně natočeno živě na festivalu "Sahara Rocks" v Paříži (29.-30.5.2010) a je rozděleno na 2 části. V pořadu vystupují kromě Sedryka i odbornice (antropoložky) a podávají podrobný výklad o vzniku a vývoji moderní hudby Tuaregů zvané "ishumar". Samotní hudebníci doplňují výklady osobním svědectvím. Shrnutí jejich vyprávění a komentář je v samostatném článku Ishumar Calling: vznik a vývoj moderní hudby.


Část 1.


Playlist:

Tinariwen Zin es gourmeden

Abraybone Imidiwan Segdet Teslem

Terakaft Bismillah

Terakaft & Mina Wallet Oumar Wahou imanine (live)

Japonais Awa didjen

Kedou Ewar nanagh

Tinariwen Iswegh atay

Abdallah, Japonais, Hamid Ekawel Eh Messinagh (live)

Abdallah Oumbadougou Illilagh Ténéré

Terakaft Ag Raghlim (live)
 

Část 2.


Playlist: 

Tinariwen  Amassakoul n'Ténéré (live)

Tamikrest Tamiditine

Bambino Yamidinine

Etran Finatawa Tiguedimma

Nabil Baly Othmani Tamarit In

Desert Rebel Hé Ténéré (live)

Atri N’assouf Akal

Amanar Alghafiat

Moussa Bilalan Ag Ganta Eleveurs

Rebel For Peace (live)

 --------------------

 

 10. IMIDIWAN - červen 2010

 

Playlist 

Bambino  (skladba Yamidinine z alba Agamgam 2004 - album měsíce) - tuarežský hudebník (skupina Tidawt), Niger, 

Kel Assouf (skladba Tamiditine) - tuarežsko-belgická skupina,  Niger/Belgie,

Sid Ahmed (skladba Ya erekzam, tkellem) - maurský hudebník z rodiny griotů, zpívá výhradně tradiční písně za doprovodu tradičních nástrojů (loutna tidinit, harfa ardin a buben tbal), Mauritánie, 

Abdallah Mesbahi (skladba Alasse) - turežský hudebník z Djanetu, žák Balyho Othmani ve hře na ud, kromě Balyho se v jeho tvorbě projevuje vliv arabské hudby, zvláště ze Saúdské Arábie a Sýrie, Alžírsko,

Dirt Music & Tamikrest (skladba All tomorrows parties z alba Bamako) - píseň skupiny Velvet Underground v podání Dirt Music; na nahrávce se podíleli i členové skupiny Tamikrest a dodali skladbě "tuarežskou příchuť, USA-Austrálie/Mali, 

Bambino (skladba Intidgagen z alba Agamgam 2004)

Martir Luali (skladba Jamàs - nahrávka z r. 1982) - saharská moderní skupina, nesoucí jméno legendárního vůdce hnutí Polisario, které bojuje za nezávislost Západní Sahary, Západní Sahara, 

Ibrahima Gaya Sourougueï (ethno) - nahrávka z okolí města Ansongo z r. 1961, hrdinský zpěv vychvalující činy tuarežských bojovníků, v doprovodu tuarežské "loutny - teherdent ", Mali,

Nabil Baly Othmani  (skladba Aitma) - nová skladba, v níž Nabil povzbuzuje své "bratry" na severu Mali postižené letos tragickým suchem; v interview Nabil mluví o problémech mladých muzikantů v Djanetu (na jihu Alžírska) a o nahrávajícím studiu, které Nabil vybudoval, aby jim pomohl prosadit se mimo Djanet; Alžírsko,

Bambino (skladba Hé ténéré z alba Agamgam 2004)

 --------------------

 

9. IMIDIWAN - květen 2010


Playlist :

Etran Finatawa (skladba Aïtimani z alba Tarkat Tajje/Let's go! - album měsíce) - skupina Tuaregů a Fulanů (Woodabé Bororo), Niger

Indjaran (skladba Nflas Aghila z alba Dans mon coeur brûle une flamme) - tuarežská skupina z oblasti Djanet, Alžírsko,

Alla (skladba Tebadeb) - alžírský hudebník a hráč na ud z města Bechar, žijící dnes v Paříži, Alžírsko,

Alhassane Foungounou (skladba Amidine z alba Ughelum) - Tuareg, člen skupiny Tidawt, Niger,

Group Doueh (skladba Min binat Omum z alba Treeg Salaam) - saharská skupina, západní Sahara,

Etran Finatawa (skladba Daandé z alba Tarkat Tajje / Let's go!)

Cie Hel Hamri (skladba Ya rijal l'bled) - oáza Tafilalet, berberská skupina (směsice hudby berberské, arabské, andaluské a "černoafrické", její současná podoba zvaná al baldi), Maroko

MMJ Wassa (skladba Nomade) - první demo nahrávka nové tuarežsko-francouzské skupiny, kterou tvoří Mohamed Bilalan (kytarista skupiny Takrist n'Akal/Desert Rebel) a dva francouzští hudebníci (Marco - perkuse, a Jo - kytarista), Niger/Francie,

N'Migraw - - tuarežská skupina (založil ji r. 2002 Mohamed Adam, přezdívaný Bachawa, skupina hraje na místních oslavách a svatbách), Iférouane, Niger,

Iswatt (ethno) - tradiční tuarežská hudba z okolí Kidalu v oblasti Adrar des Ifoghas, založená na vůdčím ženském zpěvu, tleskání a mužském sboru (brumlání), někdy doprovázená tendé; dodnes je velmi oblíbená v tábořištích v poušti; zde uvedená skladba je nahrávka z pouště v dětském podání, Mali,

Etran Finatawa (skladba Imuzaran z alba Tarkat Tajje / Let's go!)

 --------------------
 

8. IMIDIWAN - duben 2010

 

Speciální vydání : hudba Tuaregů v Kidalu v oblasti Adrar des Iforas (Adrar des Ifoghas) na severu Mali.

Sedryk, autor pořadu, strávil minulý měsíc dva týdny na severu Mali a nahrával místní hudebníky. Toto vydání je tedy reportáží z Kidalu.
Fotografie ze Sedrykova pobytu : zde.

Playlist a komentář (zkrácený překlad reportáže):

1. Tamikrest (skladba Tamiditin z alba Adagh - album měsíce) - jejich první CD je v Kidalu velkou událostí, všichni o něm mluví a poslouchají ho (z mobilního telefonu). Živá vystoupení skupiny jsou v poslední době vzácná, což je osud i ostatních úspěšných skupin jako Tinariwen nebo Terakaft, které hrají mnohem víc v Evropě a v USA než doma.

2. Amanar - další z místních oblíbených skupin, která vystupuje často nejen na koncertech, ale i na svatbách. Zakladatel skupiny Ahmed Ag Kaedi mluví o velkém významu vzdělání pro současnou mladou generaci.
Následuje ukázka z koncertu skupiny na svatbě. Zvuk není nejlepší, protože bývají problémy s elektřinou - celé město je zásobováno pouze dvěma velkými naftovými generátory. Lidem to však nevadí, hlavní je, že si mohou zatancovat. Tanec tu má specifickou organizaci, na niž dohlíží moderátor koncertu : vždy tancují tři páry, které se při každé nové skladbě obměňují.
Sedryk bydlel v Kidalu právě u Ahmeda v domě, který byl vždy celý den otevřen pro každého, kdo si chtěl zahrát na kytaru, popít čaj, popovídat si. Další ukázka je z improvizovaného hudebního večírku ve volné poušti. Poté co snědli pečeného berana a popili čaj, vzali do ruky kytaru a začali hrát za svitu měsíce ...

3. Intidao (kytarista ze skupiny Tinariwen), Tohandy (bubeník ze skupiny Terakaft) a Cheikh (kytarista ze skupiny Tamikrest) - improvizovaný večer v poušti : společně hrají skladbu Chatma (Tinariwen, z alba Amassakoul).
Skupina Tinariwen je v kraji velmi uznávaná a všemi zbožňovaná. Dá se mluvit až o kultu, hlavně Ibrahima, leadra skupiny. I hlavní představitel skupiny Tamikrest, Ousman, mluví o svém obdivu k Ibrahimovi : "Ano, Ibrahim je mým idolem. Když si hraju jeho skladby, je to, jako bych je složil já sám, je to přesně to, co cítím v hloubi duše."

4. Adrar des Ifoghas - nejmaldší skupina v Kidalu, jejímž hlavním představitelem je kytarista a zpěvák Aghali Walli.

5. Tamikrest (skladba Aratan n'Adagh z alba Adagh)
Před skladbou zazní další úryvek z interview s Ousmanem ze skupiny Tamikrest : "Začal jsem hrát na kytaru v letech 1998-99, když jsem chodil do školy. Vždy na konci roku se pořádalo hudební vystoupení žáků a ředitel školy nám kvůli tomu koupil kytaru. Hráli jsme pak i mimo školu, pro sebe, hlavně skladby Tinariwen, které jsme poslouchali na starých kazetách.
V roce 2008 jsme dostali pozvání na Festival v poušti v Essakane, kde jsme potkali hudebníky skupiny Dirty Music. Nejdřív jsme si zahráli spolu před stanem u čaje, pak jsme se dohodli a uspořádali společné vystoupení na pódiu. Ve srovnání s nimi jsme v pravěku, máme velké zpoždění, což je dáno nedostatečným vzděláním u nás, v poušti chybějí školy a lidé jsou nevzdělaní. To je třeba změnit.
"

6. Mossa Ag Ahmed - druhý basový kytarista skupiny Tamikrest, který také skládá vlastní skladby a inspiraci čerpá hlavně v americkém blues. V interview hovoří o štěstí, které skupina měla, když potkala skupinu Dirty Music, ale zdůrazňuje, že hlavní je práce, je třeba na sobě pracovat, aby tvořili kvalitní hudbu. Jinak by jim ani setkání se západními muzikanty nebylo k ničemu.

7. Tilwat - nejznámější místní skupina, která hraje tradiční hudbu a používá všechny tradiční nástroje, jako tendé, tehardent, imzad, flétnu a dokonce i elektrickou kytaru. Členka skupiny předvádí různé nástroje a vysvětluje, že kytara není tradičním nástrojem, ale že ji zavedli lidé, kteří odešli do velkých měst a tam se na ni naučili hrát. Skupina hraje v duchu tradiční tvorby a také se snaží působit výchovně a přesvědčit kočovníky, aby posílali děti do školy, dodržovali hygienu atd. Nahrávka je z rádia Tisdas, kde nahráli Tinariwen r. 2001 svou první desku.

8. Idassane Wallet Mohamed - jedna z největších tradičních zpěvaček, která se účastní typických hudebních dýchánků v tábořištích kočovníků.

9. Hamid - hra na flétnu, která je jediným místním tradičním nástrojem, na nějž mohli hrát muži, pastýři, když vedli svá stáda na pastviny. Ostatní nástroje jsou doménou ženy : tendé a imzad, (speciální druh houslí, který téměř vymizel a který se asociace Taghreft Tinariwen, vedená členy skupiny Tinariwen, snaží vzkřísit založením školy Imzad). Tehardent je mužský nástroj, ale používá se spíš v kraji Timbuktu a Gao, nikoliv v Kidalu.

10. Taliwen - nová skupina, která hraje hip hop, žánr u Tuaregů zatím výjimečný, ačkoli v Africe je velmi populární. Možná přinese v budoucnu revoluční změnu i do tvorby Tuaregů. Polovina ústřední dvojice skupiny, Baye vypráví : "Napsal jsem mnoho písniček o historii Tuaregů, hlavně z doby povstání a snažil jsem se najít nějaké poučení. Píšu taky o přítomnosti a současných problémech, a dokonce i o budoucnosti. Co chci Tuaregům sdělit? Aby se měli vzájemně rádi, byli jednotní, aby se snažili něco v životě naučit, nebránili se modernizaci a přitom si uchovali vlastní kulturu."

11. Tamikrest (skladba Outamachek z alba Adagh).

 --------------------

7. IMIDIWAN - březen 2010


Speciální vydání věnované zpěvačkám.

Playlist:

Hasna el Becharia (skladba Regani z alba Smaa Smaa - album měsíce) - berberská zpěvačka, Alžírsko (město Bechar),

Mariem Hassan (skladba Tefla Madlouma z alba Shouka)  - saharská zpěvačka, Západní Sahara,

Aziza Brahim (skladba Blues - live) -  saharská zpěvačka, Západní Sahara,

Aïcha Mint Chighaly (skladba Mode byad kar z alba Mauritanian Griote) - maurská zpěvačka z rodiny tradičních griotů, Mauritánie,

Malouma (skladba Char'aa z alba Dunya) - maurská zpěvačka, Mauritánie (článek na Muzikus.cz),

Hasna el Becharia (skladba Rabi-lik z alba Smaa Smaa)

Khadija Othmani (skladba Uyhuma z alba Tindé du Tassili N'Ajjer) - jedna z velkých tuarežských zpěvaček a hráček na tindé v Alžírsku, matka Balyho Othmaniho, Alžírsko,

Tartit (skladba Tihar bayahn - Festival v poušti 2003 v Essakane, Mali) - tuarežská skupina, Mali (Timbuktu),

Oyiwane (skladba Tagot z alba Tifinagh) - tuarežská tradiční skupina z Agadezu, která se roku 2003 rozpadla, Niger,

Aya Wallet Elguesseri (skladba Ya nini ananah - nahrávka z filmu Teshumara) - jedna z mála tuarežských zpěvaček, které hrají na kytaru, jižní Alžírsko - sever Mali,

Khaira Arby (skladba Tombouctou z alba  Ya Rassoul) -  songhajská zpěvačka z kraje Timbuktu, Mali,

Hasna el Becharia (skladba Sadrak z alba Smaa Smaa).
 

--------------------
  

6. IMIDIWAN - únor 2010

 

Playlist:

Atri N'Assouf (skladba Tidit z alba Akal - album měsíce) - tuarežská skupina, Niger/Francie,

Koudede (skladba Timagiren z alba Alam'i) - tuarežský hudebník, Niger,

Houria Aïchi (skladba Vent de la montagne/Six sous z alba Hawa) - mladá berberská zpěvačka z hor na severu Alžírska, zpívá tradiční písně (článek : Mlog.cz ),

Arudeiny Ismaguil (skladba Amidinin - živá nahrávka) - tuarežský hudebník, který zatím nevydal žádnou desku, v poslední době spolupracuje se skupinou Kel Guefan (nová skupina, kterou založil Ghalitane Ghamidoune po svém odchodu ze skupiny Etran Finatawa), Niger

Tiris (skladba Ma zein wadna z alba Sandtracks) - skupina 8 mladých hudebníků národa Sahařanů, která vznikla v uprchlickém táboře a v její hudbě se propojují různé vlivy jak ze západní Afriky, tak i z hudby arabské a západní,  Západní Sahara (http://www.myspace.com/tirisws ),

Atri N'Assouf (skladba Medan z alba Akal) - duo s Abdallahem ze skupiny Tinariwen (který se podílí na celé desce),

Inerane (skladba Kuni Majagani - živá nahrávka z Agadezu) - tuarežská skupina, kterou vede Bibi Ahmed a hraje na svatbách a křtinách, Niger,

Choghly (skladba Tara z alba Touareg Vol.5) - tuarežský hudebník, vnuk slavné hráčky na imzad jménem Tarzar; začal se věnovat hudbě pod vlivem Balyho Othmani a tento vliv je v jeho hudbě silně znát, zvláště hrou na ud, Djanet, Alžírsko,www.tuaregove.estranky.cz/clanky/hudba/hudebnici-a-skupiny/baly-othmani

Saha (rubrika etno) : tuarežský předislámský tradiční zpěv - historická nahrávka ze 70. let pořízená v oblasti Tassili n'Ajjer, Alžírsko,

Ajial M'Hamid (skladba Dalali) - mladá saharská skupina (název skupiny znamená v jazyce hassanya Generace M'Hamid - M'Hamid je vesnice na jihu Maroka), která vznikla r. 2005 a navazuje na tradiční hudbu saharských kočovníků, Maroko (web skupiny : http://generations-mhamid.fr/index.html ),

Ali Farka Touré (skladba Laisse les phases z alba Red & Green) - slavný songhajský hudebník, Mali (http://www.myspace.com/alifarkatoureofficial ),

Atri N'Assouf (skladba Aitma z alba Akal) - duo s Disco, zpěvačkou ze skupiny Tartit.

--------------------

 

5. IMIDIWAN - leden 2010

 

 Playlist:

1. Nabil Othmani (skladba Djanet z alba Tamghart In - album měsíce) - tuarežský hudebník, Alžírsko,
2. Amanar (skladba Alghafiat) - nová tuarežská skupina z Kidalu, Mali,
3. Ablil Amadou Diakite (skladba Aïcha) - tuarežský kytarista původem ze severu Mali, dnes žije v Tamanrassetu (Alžírsko) a hraje se skupinou Timtar; skladba Aïcha je oblíbená píseň Tuaregů, jejímž autorem je Rhissa Ag Ogham a kterou proslavila skupina Tamikrest,  (video : You Tube)
4. Afel Bocoum (skladba Ali Farka z alba Niger) - songhajský hudebník, dlouhoholetý spoluhráč a chráněnec slavného Aliho Farka Tourého (článek: World-music.cz), Mali,
5. Ooleya Mint Amartichitt (skladba Yel Moustapha z alba Praise Songs) - maurská zpěvačka z rodiny griotů, Mauritánie,
6. Nabil Othmani (skladba Imidiwan z alba Tamghart In - album měsíce),
7. Oyiwane (skladba Assodé z alba Tifinagh) - tuarežská tradiční skupina z Agadezu, která se roku 2003 rozpadla, Niger,
8. Ilougan (rubrika etno) : historická nahrávka z r. 1960, "ilugan" neboli "iludjan" je tradiční hudební forma - ženy sedí v kruhu a hrají a zpívají tindé a muži na velbloudech krouží kolem nich, Mali,
9. El Wali (skladba Ya Wardal As Sabah z alba El Wali) - skupina Orchestre National Sahraoui El Wali (nahrávka pořízená v Evropě v 80. letech, zpěvačka Mariem Hassan později začala vystupat samostatně), národ "Sahařané" (Saharawi), Západní Sahara,
10. Chet Fewet (skladba Tassaloft z alba Lybie : musique du Sahara) - jedna z mála skupin z oázy Ghat, z oblasti kulturně spřízněné s Djanetem (Kel Ajjer) a hudbou Balyho Othmaniho, Libye,
11. Etran Finatawa (skladba Tekana z alba Desert Crossroads) - tuarežsko-fulanská skupina, Niger,
12. Nabil Othmani (skladba Ahloumaq at z alba Tamghart In).

--------------------

 4. IMIDIWAN - prosinec 2009 

 

 Playlist:

1. Nabil Othmani & Steve Shehan (skladba Elham z alba Awalin - album měsíce) - tuarežský hudebník ve spolupráci s americkým multiinstrumentalistou, Alžírsko,
2. Etoile Nomade (skladba Autocratie) - skupina, kterou nedávno ve Francii založil  Bilalan Ag Ganta Moussa (kytarista skupiny Takrist N'Akal), Niger/Francie,
3. Takamba Super Onze - skladba typická pro tanec takamba, převzatý Tuaregy ze songhajské kultury, v podání tuarežského souboru Takamba Super Onze, Gao, Mali. Nahrávka z Festivalu v poušti z r. 2003 (Essakane, Mali),
4. Ibrahim Djo (skladba Le 23 mai z alba Anchar) - tuarežský hudebník, Mali/Francie,
5.  Abdallah Ag Oumbadougou (skladba Imawalan) - slavný tuarežský hudebník, Niger,
6. Nabil Othmani & Steve Shehan (skladba Tara Net z alba Awalin),
7. Tinariwen - skladba nahraná v Londýně pro BBC, dosud se na CD neobjevila - v podání nejmladšího člena skupiny Intadao, Mali,
8. Le Chauffeur est dans le Pré (skladba Nina et Nina z alba Imidiwen) - francouzská skupina, inspirující se především balkánskou hudbou, natočila tři desky s tuarežskými hudebníky z Aguelhoku (odkud pochází i Ibrahim Djo), Mali/Francie,
9. Stella de Tamanarasset - (skladba z alba Vocal & Instrumental Music of the Tuareg) - nahrávka pořízená v 80. letech v Tamanrassetu (pouštní město v jižním Alžírsku),  plném uprchlíků z Mali a Nigeru, kteří zde vytvořili moderní podobu tuarežské hudby s Tinariwen v čele,
10. Sedoum Ehl Aïda (skladba Ya Moulana z alba Festival In The Desert) - Mauritánie,
11. Nabil Othmani & Steve Shehan (skladba Neq areq qem Hijazad z alba Awalin).

 -----------------

3. IMIDIWAN - listopad 2009

 

 Playlist:

1. Toumast (skladba Aïtma z alba Amachal - album měsíce) - tuarežská skupina, Niger/Francie,
2. Atri N'assouf (skladba Akal ze stejnojmenného alba) - nová tuarežská skupina Niger/Francie,
3. Nayim Alal (skladba Bleida) -  saharský kytarista, doprovázející saharské umělce jako Aziza Brahim nebo Mariem Hassan, Západní Sahara,
4. Faris Amine Bottazzi  (skladba Temitit Imajighen) - mladý, začínající hudebník, který žije v Itálii a po matce je Tuareg, zatím vydal pouze demo nahrávku, Alžírsko/Itálie,
5. Mounira Mitchala (skladba Talou Lena) - mladá zpěvačka, Čad,
6. Toumast (skladba Ibliss z alba Amachal),
7. Tartit (skladba Al jahalat, z alba Abacabok) - tuarežská skupina, Mali (Timbuktu),
8. Moudu ould Mattalla - kytarista z Chinguetti, Mauritánie,
9. Historická nahrávka (rubrika etno) : jakási skupina z Kidalu (Mali) v 70. letech hraje na akustickou kytaru, dávno před tím, než hudebníci Tinariwen objevili kytaru a vytvořili moderní tuarežskou hudbu založenou právě na hře na kytaru. Nahrávka byla pořízena v Tamanrassetu (Alžírsko) v rozhlasovém studiu.
10. Aminata Wassidje Traore (skladba Takomba z alba Tamata) - mladá zpěvačka z okolí Timbuktu - Diré, výrazně ovlivněná songhajskou hudbou, Mali,
11. Mohamed Ag Itlal zvaný Japonec (skladba Zinezdjoumergh dem z alba Ishumar) - svérázný a velmi uznávaný hudebník a skladatel z Tessalitu, občas se podílí na nahrávkách a koncertech Tinariwen, Mali,
12. Toumast (skladba Arawen z alba Amachal - neobvykle výrazně rockově laděná skladba!).

-----------------

   

 2. IMIDIWAN - říjen 2009


Playlist:

1. Mouma Bob a skupina Imawalan (skladba MNJ z alba Akaline - album měsíce) - tuarežský hudebník a jeho tuarežsko-fulanská skupina, Niger,
2. Moussa Sidi a skupina Ag.na (skladba Saakay z alba Toumastin) - tuarežský hudebník z kraje Gao, Mali,
3. Aziza Brahim (skladba Regreso z alba Mi canto) -  saharská zpěvačka, Západní Sahara,
4. Tidawt & Tim Ries (skladba Hey Negrita z alba Stones World: Rolling Stones Project, Vol. 2) - tuarežská skupina z Nigeru ve spolupráci s hudebníkem z Rolling Stones Timem Riesem,
5. Amar Sundy (skladba Sadaka ze stejnojmenného alba) - tuarežský hudebník, Alžírsko (Tamanrasset),
6. Mouma Bob (skladba Adounia z alba Akaline),
7. Azawad (skladba Maydjan Alkher ghas z alba Live 1999) - živá nahrávka prvního vystoupení skupiny Tinariwen mimo Afriku, tehdy pod jménem Azawad ve složení Abdallah, Hassan a Kedou, Mali,
8. Dimi Mint Abba (ukázka z alba Moorish Music from Mauritania)  - maurská zpěvačka, Mauritánie,
9. Zpěv karavany - historická nahrávka zpěvu Tuaregů z r. 1948 na Sahaře v oblasti Ahaggar (Alžírsko), kterou pořídil badatel Henri Lhote,
10. Bambino (skladba Boghassa z alba Guitars from Agadez vol. 2) - živá nahrávka z koncertu v Agadezu, tuarežský hudebník (skupina Tidawt), Niger,
11. Mouma Bob (skladba Tamashekh z alba Akaline).

 -----------------

 1. IMIDIWAN - září 2009

 

Playlist:

1. Tinariwen (skladba Imidiwan Afrik Tendam z alba Imidiwan - album měsíce) - nejznámější tuarežská skupina, Mali (Kidal-Tessalit),
2. Tarbiyat (skladba Issalalkas z alba Bagal) - tuarežská skupina, Niger,
3. Khaira Arby (skladba Ya Rassoul ze stejnojmenného alba) -  songhajská zpěvačka z kraje Timbuktu, Mali,
4. Malouma (skladba Khayala z alba Nour) - maurská zpěvačka, Mauritánie (článek na Muzikus.cz),
5. Baly Othmani (skladba Tara tahin z alba Assikel) - tuarežský hudebník, Alžírsko (Djanet),
6. Hasna El Becharia (skladba Hakmet Lakdar z alba Djazair Johara) - alžírská zpěvačka, Alžírsko (Bechar),
7. Tinariwen (skladba Imazeghen N Adagh z alba Imidiwan),
8. Terakaft (skladba Ewarnanagh z alba Live 2008) - tuarežská skupina, Mali (Kidal),
9. Mariem Hassan (skladba La Tumchu Anni z alba Deseos)  - zpěvačka národa "Sahařané" (Saharawi), Západní Sahara,
10. Tarzagh Benomar (skladba Aïchatou z CD Imzad du Tassilli N'ajjer) - proslulá tuarežská hráčka na tradiční "housle" imzad, zemřela letos v srpnu ve věku 84 let, Alžírsko (Djanet),
11. Tiwitine (skladba Tiwitine z alba Boni) - tuarežský hudebník Sidi ag Issa a jeho skupina, Mali (Timbuktu)
12. Tinariwen (skladba Ere Tasfata Adounia z alba Imidiwan).

 -----------------