Jdi na obsah Jdi na menu
 


Péče o králíka

31. 5. 2013

Péče o králíka

 

p6063728a.jpg

 

 

Biologie

Králík není hlodavec, ale tvoří společně se zajíci samostatný řád. Sice mu zuby neustále dorůstají, ale má v horní čelisti hlodáky čtyři nikoliv dva jako hlodavci.

Králíčátka se odstavují ve věku 8-10 týdnů. Dříve by neměla být nabízena k prodeji! Březost trvá jen 31 dnů a mláďata se rodí holá a slepá, oči otevírají ve 14 dnech. Porodní váha je cca 60 g. U zakrslých plemen králíků jsou přibližně 4 mláďata ve vrhu. Minimální a zároveň ideální věk pro první připuštění samice je 8-9 měsíců. To je věk, kdy králík tělesně dospívá a přestává růst. Páření trvá jen několik sekund, samice může zabřeznout kdykoliv, říje je provokovaná pářením. Tím se v reprodukci zcela liší od morčat a je krajně nerozumné pustit k sobě dva králíky odlišného pohlaví, aby se proběhli, že je ohlídáme. Neohlídáme ;) Králíci se dožívají obvykle 6-8, někdy i 10 let.

p7142483.jpgHmotnost dospělého králíčka závisí především na genetické výbavě od rodičů. Zde je stručný přehled růstu jednotlivých plemen, podle které můžete odhadnout, kolik váš králíček bude v dospělosti vážit. Pozor – krásný malý králíček může být jen předčasně odstavené mládě, které vám při dobré péči pěkně povyroste. Ale čím větší králík, tím víc lásky… ;o) Většina takzvaně zakrslých beránků spíše odpovídá plemeni malý beran s hmotností kolem 2,5 kg. Větší plemena rostou déle, proto je u nich i více hodnot v tabulce. Tabulku berte jen jako hrubou orientaci, ani vy jste určitě nepřibývali přesně podle příručky „Naše dítě“.

 

Plemeno

Věk v měsících:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

Zakrslý krátkouchý

0,2

0,4

0,6

0,7

0,9

1,1

 

 

Zakrslý beran

0,2

0,4

0,7

0,9

1,2

1,5

 

 

Malý beran

0,4

0,8

1,3

1,8

2,4

2,75

 

 

Český strakáč

0,5

0,9

1,5

2,0

2,4

2,7

3,0

3,3

Francouzský beran

0,7

1,5

2,5

3,5

4,0

4,5

5,0

5,5

 

 

Ubytování

p7142480.jpgPro králíčka je vhodná klec minimálně 100 cm, raději 120 cm dlouhá. Menší klec rozhodně nekupujte. Klec je třeba vybavit kameninovou miskou, kterou králík nepřevrhne, jesličkami na seno,  napaječkou na vodu (objem 0,5 l) a obdobou kočičího záchodu. Na dno klece se osvědčilo dávat tkaný bavlněný kobereček. Druhý koberec je vhodné položit před klec, aby pacičky neklouzaly při skákání dovnitř a ven. Před klecí také králíčci rádi odpočívají: na svém území jako před norou. Do záchodu je nejlepší stelivo z lisovaných pilin – pelety Jonáš nebo Cat`s Best. Králíci v něm rádi hrabou. Záchod je třeba minimálně obden čistit, vymýt usazeniny lze nejlépe kuchyňským octem. Je to levné, hygienické a zdravotně nezávadné. Králík může mít klec dovybavenou dostatečně velkým domečkem s plochou střechou, na kterou si může vyskočit, nebo třeba dřevěnou policí upevněnou na stěnách klece. Pokud nechcete používat systém kobereček-záchod, ale podestýlat klasicky hoblinami, počítejte s tím, že hobliny budou lítat dost daleko od klece, jen co králík zadupe.

 

Králíček by rozhodně neměl být v kleci zavřený celý den, pořídili jste si jej přece jako společníka. Ale také ho nenechávejte volně bez dozoru, mohlo by se mu za vaší nepřítomnosti něco stát. Všechna nebezpečí nemusíte předem předvídat. Hlavně zamezte přístupu ke kabelům, většina králíků s oblibou hlodá prodlužovačky pod proudem… Pozor i na pokojové květiny a knihy nízko v policích. Králík dokáže vyskočit z místa klidně i 50 cm do výšky, takový parapet otevřeného okna je pro některé ušáky stejným lákadlem jako pro kočku. A pak samozřejmě postele. Snad touha přeznačkovat náš pach vede většinu králíčků v období puberty, březosti a v dalších stresových životních obdobích ke snaze počůrat páníčkovi nebo paničce peřiny. Buďte trpěliví ve vykazování králíčka z oblasti kam nesmí – důrazné ne, hlasité tlesknutí rukama – to jsou jasné signály, že si nepřejete, aby pokračoval ve své nepleše.

Pro přepravu králíčka si pořiďte bezpečnou plastovou přepravku jako na kočku, kterou je nejlepší vystlat měkkým ručníkem.

 

Potrava

usaci-2.jpgKrálíci potřebují mít neustále k dispozici kvalitní seno, v létě dáváme také čerstvou trávu, pampelišky a další bylinky. Na zelené krmení zvykáme postupně, list po listu, druh po druhu. Náhlý přechod ze suché na zelenou potravu může způsobit koliku! Králík nemůže kvůli zvláštnímu postavení jícnu vůči žaludku zvracet a proto jsou pro něj trávicí obtíže velmi nebezpečné. Při stresu například ze změny prostředí nebo při nálezu měkkých bobků, preventivně zelené krmení na pár dní vysadíme a krmíme hlavně senem. Jinak by krmení mělo obsahovat denně čerstvou zeleninu a ovoce (mrkev, jablka,  brokolici, salátovou okurku, sladkou papriku, řapíkatý celer, fenykl, nať z petržele, nať z mrkve, pampelišky a různé bylinky). Pozor na brukvovitou zeleninu (zelí, květák, kedlubny) protože nadýmá a na komerční směsi zrní, často mají vysoký obsah tuků (slunečnicová semena, burské oříšky) a vysokou výživnou hodnotu (peletované pícniny, hrachové vločky). Zvířata po nich tloustnou a to jim zkracuje život! Zrním se králíci v přírodě neživí, strava příliš bohatá na obilniny nesvědčí jejich trávicímu traktu. Potřebují více vlákniny než sacharidů.  Oproti minulým letům se situace v oblasti krmiv u nás změnila poněkud k lepšímu. Výslovně nedoporučuji levné různobarevné směsky typu Avicentra, Apetit, Vitapol nebo Darwin´s a už vůbec ne výkrmové směsi pro jatečné králíky s obsahem kokcidiostatik. Nebezpečí těchto krmviv spočívá v tom, že při jejich občasné konzumaci vzniká rezistence bakterií ve střevě vůči kokcidiostatikům a v případě akutního průjmu je pak běžná léčba neúčinná (podobně jako je tomu u lidí s nedobranými antibiotiky). Tyto speciální granule účinkují jako prevence kokcidiózy jen v případě, že se jimi králíci v masném chovu krmí výlučně bez přídavku jiné potravy (žádné seno ani zelenina)!

 

Pro běžné krmení je v současné době dostupné kvalitní  granulované krmivo od firem Versele-Laga, Genesis nebo Beaphar. Já krmím mláďata a kojící samici juniorskými verzemi těchto krmiv: Versele-Laga Cuni Junior Nature a Beaphar Care + Junior, Genesis Alfalfa.  Při nákupu jiných značek krmiv je dobré řídit se složením doporučených granulí a snažit se o to, aby: vlákniny bylo co nejvíce, tuku co nejméně, bílkovin čili dusíkatých látek přiměřeně, poměr vápníku a fosforu činil 2:1. Od 6 měsíců věku je vhodné přejít na krmivo pro dospělé, které má upravený poměr živin a méně vápníku. Cena ovšem není určující, i některé lákavé dražší výrobky vás překvapí nevhodným složením - takže napřed prostudovat obal, pak kupovat. 

 

Další péče

Králíkům neustále dorůstají zuby, musí dostávat něco na hlodání: větvičky ovocných stromů, dřívka, minerální kostky z obchodu.  Tvrdý chleba raději nedáváme, k zadním zoubkům se stejně dostane už jenom v podobě rozmočené kaše a navíc může obsahovat spóry plísní. Drápky je třeba stříhat kleštičkami pro kočky. Pozor: drápek je inervován, musí se to dělat proti světlu, aby se nestřihlo do živého. 

Králík se na rozdíl od morčete NESMÍ KOUPAT. Jeho srst je tvořena několika typy chlupů a pokud se promočí jemné vlníky, velmi obtížně schnou, králíček vám může onemocnět. Pokud se od něčeho znečistí, vytřete místo vlhkou žínkou, ale celého králíčka raději koupat nezkoušejte.

Proti kokcidiím v trávicím traktu preventivně okyselujeme vodu na pití pár kapkami octa asi 10 ml na 1 litr nebo denně podáváme přípravek Acidomid K do vody.

Pokud králík přestane přijímat potravu a/nebo vyměšovat bobky, musíme ho okamžitě dopravit k veterináři a do několika hodin začít uměle dokrmovat např. rozmočenými granulemi pomocí injekční stříkačky bez jehly přímo do tlamičky. Jeho trávicí ústrojí jako u každého býložravce musí neustále obsahovat potravu, jinak může rychle zemřít - čekání do druhého dne se nevyplatí. 

Králíky je nutné každoročně očkovat proti myxomatóze a králičímu moru, např. vakcínou Pestorin mormyx, a to i v domácím chovu, nákaza může být přenášena hmyzem. Králíčata očkujeme poprvé v době odstavu v 8-10 týdnech, dospělé králíky pak vždy na jaře, aby byli imunní přes sezónu. Imunita proti moru přetrvává cca 6 měsíců, proti myxomatóze až 12 měsíců. 

 Dítě do 10 let se může o zvířátko starat vždy jen s pomocí dospělého.  A uvědomte si prosím, že králíček tu s vámi bude nějakých 8 let…

 

Orientační seznam potřeb pro králíka

Počítejte s tím, že péče o králíka něco stojí. Pořizovací cena zvířátka zdaleka nedosahuje nákladů na ubikaci, natož na veterinární ošetření v případě zdravotních problémů. Vyplatí se kupovat zvíře se známým původem od chovatele spíše než ze zverimexu - pokud nestojíte o kokcídie, plísně nebo nákup březí samičky, která je sama ještě mládětěm apod.

Pytel sena vystačí pro jednoho králíka asi na 2 měsíce.

Denně spotřebuje cca 30-50 g granulí, tj. půlkilový sáček asi na 2 týdny.

Králík.............................250 - 1000,- Kč

Klec 100x50........................ od 850,- Kč

Napaječka 500 ml ...............  60,- Kč

Přepravka plastová..............  180 – 250,- Kč

Miska na zrní keramická......  50,- 

Kleštičky na drápky ............  80,- Kč

Granule 500 g .................... 50 – 100,- Kč

Acidomid K 500 ml ................ 60,- Kč

Seno malý sáček z obchodu................20 – 30,- Kč

(Uvedené ceny jsou přibližné, levněji seženete vše v internetových obchodech než v kamenných prodejnách, nejdražší jsou řetězce prodejen chovatelských potřeb ve velkých nákupních centrech).

 Pár slov o králících určených k výkrmu

Při chovu králíků určených na maso je samozřejmě nutné dodržovat hygienu chovu stejně jako u králíků chovaných pro potěšení. Stejně tak bychom jim měli dopřát po dobu jejich krátkého života dostatek prostoru a relativního komfortu, tím můžeme domácí chov značně odlišit od velkochovu podobně jako se liší velkochov slepic od těch, co vám běhají po dvoře. Jednu samici připouštíme v domácím chovu max. 2-3 za rok, takže není vyčerpána častými porody. Mláďata, kterých se rodí 6-12 ve vrhu, neodstavujeme předčasně. Můžeme chovat v klasické dřevěné králíkárně, pokud máme dostatečně prostorné kotce nebo ustájit králíky v chlévě na suché podestýlce. I králíky na výkrm v době odstavu necháme naočkovat proti moru a myxomatóze. Rozdíl je v tom, že jateční králík, který má před sebou jen půl roku života nepotřebuje značkové granule, ale plně si vystačí se senem, čerstvými bylinkami, mrkví a ječmenem, do vody přidáváme Acidomid proti kokcidióze.