Jdi na obsah Jdi na menu
 


Péče o štěně a výživa psů

8. 3. 2017

Po příjezdu domů

Právě jste si přivezli domů nového psího kamaráda. Respektujte prosím, že i pro štěně je všechno zcela nové a musí mít čas a klid na to, aby si v novém prostředí zvyklo. Vyčleňte mu bezpečné místo, kde může odpočívat a kde ho nebude nikdo rušit, zejména děti. Potřebuje stále hodně spánku, nesmí být přetěžováno. Určitě se chcete s novým přírůstkem pochlubit, počkejte však s návštěvami pár dní, až štěně bude bezpečně vědět, že vy jste jeho pán, kdo jsou členové Vaší domácnosti a bude Vám plně důvěřovat.  Nové prostředí je i zdravotním rizikem, štěně je v tomto období oslabené změnou, nechoďte s ním na veřejná místa s velkým výskytem lidí a psů – na venčení stačí zahrada nebo bezprostřední okolí domu, pokud bydlíte v bytě.

První noc nebo dvě asi bude štěně plakat, stýská se mu, je poprvé samo bez sourozenců. Vydržte, zvykne si. Pokud si ho vezmete do postele, aby mu nebylo smutno, počítejte s tím, že už ho z ní nedostanete ;-) Co pejskovi nechcete dovolit, nedělejte ani výjimečně. Výchova musí být důsledná, jinak je štěně zmatené, že něco jednou může a jindy ne.

 

Výchova k čistotě

Štěňátka byla v CHS od začátku druhého měsíce věku učena k vykonávání potřeby na trávníku – po jídle jsme je brali ven a za každý „výkon“ pochválili. Nikdy štěně za loužičku v bytě netrestejte! Beze slova ji utřete, jakoby nic. Naopak štěně chvalte, kdykoliv se mu povede udělat potřebu venku. Do měsíce by mělo být po problému. Počítejte zprvu s ranním vstáváním – štěně se budí za svítání a potřebuje se jít co nejdříve vyvenčit.

Zvykejte štěně na pravidelné pročesávání srsti. Koupat by se malé štěně nemělo, hrozí mu prochladnutí. Od cca půl roku věku koupejte psa dle potřeby, ale ne častěji než 1 x týdně, častým používáním šamponů se oslabuje ochranná vrstva pokožky.

 

Základy výcviku

Štěňata v CHS byla učena základům přivolání – ke krmení nebo odchodu ze zahrady jsme je svolávali tleskáním a voláním do houfu. Nikdy štěně nehoňte, bere to jako hru a za pár týdnů už ho nedostihnete! Vždy musí přijít pes k Vám, ne vy k němu. Nejprve se snažte zaujmout jeho pozornost, třeba tleskáním, pak zavolejte na štěně jménem. Pokud nechce přijít, vzdalujte se mu, jděte od něj a pokračujte v přivolávání. Určitě nechce zůstat někde samo a za chvilku bude u Vás. Když k Vám přiběhne, řádně ho pochvalte a zase ho pusťte běhat, ať ví, že po přivolání nenásleduje něco nepříjemného, ale pochvala nebo pamlsek.

Po očkování proti vzteklině, tj. po 3. měsíci věku doporučuji začít navštěvovat výcvikový kurz základní poslušnosti. Zlozvyky, které se štěně neodborným vedením naučí, se těžko odbourávají. Proto je vhodné začít s výcvikem pod vedením zkušeného instruktora co nejdříve. Pokud bude Váš pes pouze společníkem, stačí mu absolvovat jeden cca 3 měsíční kurz a máte na celý život ušetřeno spoustu starostí. Nebo Vás sportovní kynologie možná zaujme a budete pokračovat dál až k metám nejvyšším…

Štěně je ve vývinu. Nesmí být při výcviku ani hře přetěžováno.  Pro správný vývoj pohybového aparátu nesmí štěně do půl roku až roku věku dělat extrémní skoky, tahat těžké věci, chytat frisbee apod. Později se vývoj kostry a svalstva podpoří plaváním, aportováním, přetahováním o hračku. Dbejte rad výcvikového instruktora.

Péče o zdraví

Odčervení - provádí se vždy týden před očkováním. Štěňata byla odčervena v CHS ve věku 2., 4., 6., resp. 8 týdnů, dále odčervujte ve věku 10, 12 týdnů a dále každé 3 měsíce (v 6, 9, 12 měsících). Dospělého psa od 1 roku odčervujte 2 krát ročně (na jaře a na podzim).

Mezi veřejností je vžitá představa, že po podání odčervovacích prostředků je zvíře chráněno proti vnitřním parazitům po dobu několika týdnů nebo dokonce měsíců, což není pravda. Odčervení je pouze jednorázový úkon. Aplikovaná tableta nebo pasta působí pouze na dospělého parazita a to jen 24 hodin. Vajíčka parazitů ve zvířeti zůstávají, dospívají a cyklus vývoje se opakuje.

Přípravky: pasta pro štěňata nebo různé tablety pro dospělé psy jsou k dostání u veterináře – cena v řádu desítek korun.

Blechy a klíšťata – jsou přenašeči nemocí i parazitů, chraňte svého psa účinným antiparazitárním obojkem (např. Foresto). Poraďte se s Vaším veterinářem. Pozor na výběr přípravku, pokud máte doma zároveň i kočku, některé obojky vhodné pro psy (např. Scalibor) jsou pro kočky toxické! Repelentně působí i preventivní podávání Pangaminu.

Očkování – štěně bylo v CHS očkováno v 7. týdnu života proti psince, parvoviróze, infekčnímu zánětu jater a psincovému kašli (parainfluenza). Vás čekají dvě přeočkování v 8 – 12 týdnech věku a ve 12 – 16 týdnech věku (k základní vakcíně se přidává i leptospiróza a  vzteklina).  Další pravidelné přeočkování se provádí 1 x ročně. Kontaktujte svého veterináře co nejdříve a domluvte si očkovací schéma!

Dále je možné zvolit i nadstandardní vakcíny proti tetanu, Lymeské borelióze, koronaviróze atd. Pokud pes bude ve styku s koňmi, očkování proti tetanu doporučuju provést co nejdříve, štěně je ohroženo zejména v době výměny zubů, kdy má v tlamě otevřené ranky.

Pes není člověk - bez rady veterináře nepodáváme žádná lidská léčiva!

Uložte si do telefonu pro všechny případy kontakt na nejbližší veterinární pohotovost.

Chovatelské potřeby

Přepravka do auta tzv. kenelka (plastová, omyvatelná), dá se využít i jako cestovní bouda.

Pelíšek přiměřené velikosti, pratelný.

2 nerezové nebo plastové misky (na jídlo a na vodu).

Vodítko pevné 1,5 – 2 m (kožené nebo nylonové).

Obojek (nylonový nebo kožený) nejprve štěněcí 30-40 cm, později vyměňte za větší, nedávejte pro běžné nošení štěněti postroj určený k speciálnímu výcviku – naučí se tahat.

Řetízek hladký stahovací na výcvik (ne kroucený, trhá chlupy) - přiměřené velikosti (45 cm je pro dospělou border kolii).

Náhubek – naučte jej štěně nosit, bude se Vám to hodit např. v MHD.

Hřeben a plochý kartáč se zahnutými drátky na údržbu srsti.

Šampon pro psy (my používáme Trixie s aloe vera pro snadné rozčesávání).

Hračky přiměřené velikosti, aby např. moc malý balónek štěně nespolklo.

Ze začátku se Vám může v domě hodit drátěná ohrádka, štěně v ní může být v bezpečí přes noc nebo když nejste doma. 

Praktický je také látkový sáček na pamlsky na procházky a zásobník se sáčky na exkrementy.

Výživa

Pes je všežravý masožravec. Maso by mělo tvořit základ krmné dávky, které zvíře i v přírodě doplňuje o rostlinnou stravu (obsah žaludku býložravců apod.). Ať už budete krmit masem nebo granulemi, většina bílkovin ve stravě by měla být živočišného původu. Takže žádné supermarketové granule 10 kg pytel za dvě stovky s obrázkem šťastného pejska - jsou plné obilovin a všelijakého odpadu!

Štěně bylo doposud krmeno doma připravovanou stravou – syrovým hovězím, kachním, krůtím, rybím a kuřecím masem s droby, chrupavkami i kostmi a přílohami: rýží, pohankou, jáhly, vejci, zakysanými mléčnými výrobky – jogurty, tvarohem, mrkví, salátem, řepou a další zeleninou, doplňkově kvalitními 100 % masovými konzervami. Potrava se podává vlažná, hutná, s kousky. Štěně má zuby, není třeba mu stravu mixovat. Podávejte jen takové množství potravy, které štěně do několika minut zkonzumuje. Nenechávejte zbytky v misce, do 20 minut misku odstraňte. Po jídle musí pes odpočívat, při hře mu s plným žaludkem hrozí torze žaludku a vážné potíže! Pes musí mít neustálý přístup k čisté vodě. Vitaminové nebo minerální doplňky podávejte pouze po konzultaci s veterinářem.

Potrava první týden by měla zůstat stejná. Pak můžete štěně převést na stravu, která Vám osobně vyhovuje. Pokud budete krmit granulemi, kupujte pouze prémiové krmivo nebo ještě lépe za studena lisované granule, dodržujte návody výrobce. Pokud chcete krmit masem (BARF), podrobné informace najdete např. zde http://www.manwe.eu

Zcela nevhodné jsou uzeniny, čokoláda, solené potraviny, vařené kosti. Kosti jsou nejlepší zdroj vápníku, ale podávejte je vždy pouze v syrovém stavu! 
Jako pamlsky při výcviku poslouží nalámané kousky piškotů, sušené maso nebo granulky.

Krmení

Do 3 měsíců – 4-5 x denně
Do 6 měsíců – 3-4 x denně
Do 1 roku – 2-3 x denně
Dospělý pes – 1-2x denně, ráno menší porce a větší večer po procházce

Jídelníček

Při tradičním způsobu krmení je vhodný následující jídelníček:

Denně 4-6 % aktuální váhy štěněte  tj. např. 300 g na 6 kg váhy, rozděleno do 3-5 denních dávek:

70 - 80% maso, droby a kosti v syrovém stavu:
- kuře celé, kuřecí křídla, skelety, krky, srdíčka, játra, žaludky
- kachna celá, kachní krky, žaludky, srdce, křídla, hlavy, pařáty
 - hovězí přední s kostí, žebra, chrupavky, srdce, slezina, vemeno
- vepřové srdce, ledviny, játra
- králík celý – porcovaný s vnitřnostmi
- krůtí křídlo či stehno s kostí, krůtí krky
 - ryby (losos, pstruh, treska, sardinky)
- bílý jogurt, pribináček, kozí mléko (2-3 x týdně)
 - vaječný žloutek (2 x týdně)

20 - 30% přílohy:

- syrová zelenina (mrkev, petržel, červená řepa, rajče, okurka, ředkvičky...)
- syrové ovoce (jablka, hrušky, jahody, banány...)
- vařená rýže, ovesné vločky, pohanka, jáhly,  těstoviny,  piškoty
- instantní obilninové a zeleninové vločky
- bylinky (petžel, celer, pampeliška, dobromysl...)
- neprané zelené dršťky

Doplňky stravy: lososový olej, řasy kelpa, minerální doplňky - Roboran, Nutrimix, Pangamin - pivovarské kvasnice, kloubní výživa atd. dle potřeb konkrétního psa.

Tento příklad jídelníčku není vyčerpávající, ale jen inspirativní, existuje mnoho odborných publikací o výživě a také mnoho různých názorů, poznatky se neustále rozšiřují. Na dotazy vám odpoví např. na Facebookových skupinách BARFování nebo Granuláři – dle Vašich preferencí.