Jdi na obsah Jdi na menu
 


Péče o morče

9. 9. 2007

 

Obrazek

 

 

Biologie
Morčátka se odstavují ve věku cca 4 týdnů při hmotnosti  minimálně 250g. Morčata se mohou pářit poměrně brzy, kolem 8 týdnů i dříve, proto je třeba včas rozdělit mláďata podle pohlaví. Mladou samici je nejlepší poprvé připustit v cca půl roce věku, když váží alespoň 600g. Pokud chceme, aby v budoucnu mohla mít mláďata, musí bezpodmínečně poprvé porodit dříve, než jí bude jeden rok, jinak jí z důvodu osifikace pánevního kanálu hrozí vážné problémy při porodu. Říje přichází v intervalu cca 16 dní, jindy samce odmítá. U samostatně chovaných samic není říje z chování samice patrná. Březost trvá cca 63-72 dní.  Mláďata jsou narozdíl od králíků hned po porodu osrstěná, vidí a běhají, miniatury rodičů, normální porodní váha je kolem 70-100 g, mláďat ve vrhu je 2-6. Dospělé morče by mělo mít 900-1200 g, samice méně než samec. Dožívají se obvykle 5-7, někdy i 10 let.

Výběr
Při výběru morčete zkontrolujte rozhrnutím srsti, zda nemá na kůži parazity - všenky (něco jako malé hýbající se vši) nebo nějaké stroupky, vylysalá místa jinde než za ušima, kde je to v malé míře normální. Zda nemá špinavý zadeček (průjem), zda nemá rýmu nebo přerostlé křivé zuby či drápky. Kdyby se nějaká zdravotní obtíž vyskytla, pozor na výběr veterináře, část z nich, hlavně na venkově stále považuje morčata za laboratorní zvířata a s nějakou léčbou se moc nepáře. Specialistkou na morčata v Praze je např. MVDr. D. Vítková, nebo MVDr. Z. Valeš. Mám dobré zkušenosti i s veterinární klinikou Panda na Vinohradech.

Ubytování
ObrazekPro jedno morče stačí klec cca 70x40 cm (viz foto prázdné klece) s kameninovou miskou, kterou morčátko nepřevrhne a napaječkou na vodu (viz foto vpravo).Obrazek Pro dvě morčata by klec měla mít cca 100x50 cm (viz foto zařízené klece). Menší klec než 70 cm skutečně nekupujte, byť by u ní bylo napsáno, že je dokonce pro králíka. Morče neumí šplhat, klec nemusí být nahoře uzavřená.  Morčata lze chovat i v morčatárnách podobných skříni s policemi s přední stěnou z poloviny z plexiskla, z poloviny volnou. Chceme-li morče lépe ochočit, nedáváme mu zezačátku dřevěný domeček, skrývalo by se v něm a zůstalo by plaché. Jako úkryt mu dáme kupku sena nebo protáhneme skrz stěny klece starší utěrku na způsob houpací sítě a upevníme kolíčky po stranách. ObrazekPodestýlá se bezprašnými hoblinami, které se prodávají ve slisovaných balících, poměrně vysoko, tj. cca 5 cm, aby zvířátka byla na měkkém. Podestýlka se mění cca každých 5-7 dní, moč obsahuje hodně čpavku. Dno klece dobře vyčistíme od usazenin z moči octem.  Některá morčata se naučí chodit na záchod – misku v rohu klece, do které dáváme dřevěné pelety Jonáš nebo Cat`s Best.
Morčátka by měla mít možnost se denně proběhnout, nejlépeObrazek na  starém koberci, aby jim to neklouzalo, a zase aby případná loužička neznamenala katastrofu. Přes léto mohou být venku v králíkárně i v ohrádce na zahradě (viz foto), tu je ale nutno zakrýt např. pletivem proti kočkám, kunám a dravcům. Morčátka je třeba chránit před vlhkem a průvanem.
Pro přepravu morčat si pořiďte bezpečnou Obrazekplastovou přepravku (viz foto), kterou je nejlepší vystlat měkkým hadříkem – pak se vám nesypou piliny v autě.

 

 

Potrava
Morčata potřebují mít neustále k dispozici kvalitní seno, v létě dáváme také čerstvou trávu, pampelišky a další bylinky. Seno dáváme do jeslí, abychom předešli jeho znečištění močí. Je nutné morčatům doplňovat vitamín C, nedokáží jej syntetizovat, podobně jako člověk (v období nedostatku můžeme dát obyčejný rozdrcený celaskon přímo do tlamičky,  protože ve vodě na pití se vitamín C rychle ničí světlem). Denně by krmení mělo obsahovat čerstvou zeleninu a ovoce (mrkev, jablka, mandarinky, pomeranče, brokolici, salátovou okurku, sladkou papriku, řapíkatý celer, fenykl, kiwi, milují také meloun, nať z petržele, mrkve, různé bylinky). Pozor na brukvovitou zeleninu (zelí, květák, kedlubny) protože nadýmá a na komerční směsi zrní, často mají vysoký obsah tuků (slunečnicová semena, burské oříšky) a vysokou výživnou hodnotu (peletované pícniny, hrachové vločky). Zvířata po nich tloustnou a to jim zkracuje život! Morčata považují jídlo za největší slast na světě a neznají míru. Zrní k životu vůbec nepotřebují. Oproti minulým letům se situace v oblasti krmiv u nás změnila poněkud k lepšímu. Výslovně nedoporučuji levné různobarevné směsky typu Avicentra, Apetit, Vitapol nebo Darwin´s.  Pro běžné krmení je v současné době nejlepší  granulované krmivo od Versele-Laga:  Cavia Complete s téměř ideálním poměrem vlákniny, živin a vitaminu C. Pro kojící samice nebo oslabené jedince je vhodné také peletované krmivo stejné značky Versele-Laga: Cavia Pro, které má  velmi vysoký obsah vitaminu C, pro běžné krmení však až příliš. Granule a pelety mají všechny stejné složení a zabraňují morčátkům ve vybírání jen některých částí směsky. Granulí dáváme maximálně polévkovou lžíci na "osobu" za den, i když  morčíci umí krásně a hlasitě loudit – dejte jim raději list salátu. Při nákupu jiných značek krmiv je dobré řídit se složením doporučených granulí a snažit se o to, aby: vlákniny bylo co nejvíce, tuku co nejméně, bílkovin čili dusíkatých látek přiměřeně, poměr vápníku a fosforu činil 2:1 a obsahovalo nějaký vitamin C. Velkochovatelé krmí levnějším peletovaným krmivem Biostan, které nedosahuje takových kvalit, ale je pořád vhodnější než zrní. Cena ovšem není určující, i některé lákavé dražší výrobky vás překvapí nevhodným složením - takže napřed prostudovat obal, pak kupovat.

 

 

Složení krmiv Bílkoviny Tuky Vláknina Ca P vit. C mg/kg
Ideálně+ 15%    max.3% min.18% 1,0% 0,5% 800
Cavia Complete 15,5% 3,5% 20% 1,0% 0,8% 750
Cavia Pro 15,5% 3,5% 19,5% 1,0% 0,5%

3.500

 

 

 + informace o ideálním složení krmiva převzaty od  chovatelky "anhelli " z morčecí diskuse na webu kralici.cz, složení krmiv je opsáno přímo z etikety na obalu

 

Další péče
Morčatům neustále dorůstají zuby, musí dostávat něco na hlodání: větvičkyObrazek ovocných stromů, dřívka, minerální kostky nebo kolečka z obchodu (viz foto).  Tvrdý chleba raději moc nedáváme, k zadním zoubkům se stejně dostane už jenom v podobě rozmočené kaše a navíc může obsahovat spóry plísní. Přerostlé zuby může odborně zkrátit veterinář. Pozor: mohou přerůstat nejen hlodáky, ale i zadní stoličky, které nejsou vidět. Také jim rychle rostou drápky, je třeba jim je stříhat kleštičkami pro kočky, jinak by je při chůzi tlačily. Pozor: drápek je inervován, musí se to dělat proti světlu, aby se nestřihlo do živého.  
ObrazekMorčata mají ráda česání, také tím odstraníme odumřelé chlupy a zjistíme případné napadení všenkami, které může chytit např. ze sena. Proti všenkám lze ve zverimexu koupit přípravky, např. spray Arpalit Neo (viz foto), Difusil, Frontline. K česání může použít dětské kartáčky nebo hřebínky na kočky. Výjimečně můžeme morče Obrazekvykoupat, např. je-li špinavé od běhání venku nebo má příliš potřísněné chlupy v okolí zadečku. (Dlouhosrstým jedincům, pokud se zrovna nechystáme na výstavu, klidně můžeme chlupy v okolí zadečku stříhat.) Napustíme do umyvadla vlažnou vodu a umyjeme morčátko dětským šamponem. Pečlivě vysušíme ručníkem a vyfénujeme mírným fénem, aby morče neprochladlo a nenastydlo. Pozor, voda nesmí vniknout do nosu, hlavičku držíme morčeti během koupání nad vodou.
Proti kokcidiím v trávicím traktu preventivně občas okyselujeme vodu na pití pár kapkami octa asi 10 ml na 1 litr nebo denně podáváme přípravek Acidomid K do vody (viz foto).

Pokud morče přestane přijímat potravu a/nebo vyměšovat bobky, musíme ho okamžitě dopravit k veterináři a do několika hodin začít uměle dokrmovat např. rozmočenými granulemi pomocí injekční stříkačky bez jehly přímo do tlamičky. Jeho trávicí ústrojí musí neustále obsahovat potravu, jinak může rychle zemřít - čekání do druhého dne se nevyplatí.

Více zvířátek - více radosti

Jedno morče vyžaduje hodně pozornosti člověka, jinak se stane apatickým a smutným. Dítě do 10 let se může o zvířátko starat vždy jen s pomocí dospělého. Morče chce komunikovat, mazlit se, hledat poschovávanou potravu apod. Pokud chodíte do školy a do práce, je lepší pořídit mu kamaráda (dvě samice se snáší obvykle dobře, stejně tak samice s vykastrovaným samečkem, dva samci musí spolu být od mláďat, seznamování dospělých samců by mohlo skončit rvačkou). V některých evropských zemích je dokonce zákonem považován chov jen jednoho morčete za týrání. Uvažujte o tom, druhé morčátko vám o moc víc práce nepřidělá... 

Orientační seznam potřeb pro morčátka
Počítejte s tím, že péče o morčátka něco stojí. Pořizovací cena zvířátka zdaleka nedosahuje nákladů na ubikaci, natož na veterinární ošetření v případě zdravotních problémů. Vyplatí se kupovat zvíře se známým původem od chovatele spíše než ze zverimexu - pokud nestojíte o všenky, plísně nebo nákup březí samičky, která je sama ještě mládětěm apod.
Balík hoblin 60 l vám vystačí pro jedno morče asi na měsíc, pytlík sena 15 l na týden, 500 g pytlík granulí na měsíc.

Morčátko.............................250 - 500,- Kč
Klec 70x40 .........................  od 650,- Kč
Klec 100x50........................ od 850,- Kč
Napaječka 250 ml ...............  60,- Kč
Přepravka plastová..............  180 – 250,- Kč
M
iska na zrní keramická......  50,-  
Minerální kolečko ..............   30,- Kč
Kleštičky na drápky ............  80,- Kč
Hřeben ................................   50 – 80,- Kč
Arpalit spray .......................   60,- Kč
Hobliny 60 l........................     80,- Kč
Granule 500 g .................... 60 – 100,- Kč

Acidomid K 500 ml ................ 60,- Kč
Seno 15 l..............................   20 – 30,- Kč
 (Uvedené ceny jsou přibližné, levněji seženete vše v internetových obchodech než v kamenných prodejnách, nejdražší jsou řetězce prodejen chovatelských potřeb ve velkých nákupních centrech).

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

KRIVY ZUB

(DANA, 7. 6. 2012 6:54)

MORČE MA KŘIVY ZUB CO MAM DELAT?

Mají morčata falešnou březost ???

(Erika, 30. 9. 2011 19:51)

Dobrý den moje morčátko krvácí z ... může se jednat o falešnou březost ??
Mají ji vůbec morčata ???

Re: Mají morčata falešnou březost ???

(hobitinora, 1. 10. 2011 16:51)

Pokud samička krvácí z rodidel, je třeba s ní urychleně k veterináři. Morčata ani v říji normálně žádné krvácení nemají. O falešné březosti jsem neslyšela, tu mívají spíše králice nebo feny.

pro baru

(pro všem, 16. 2. 2010 14:47)

morčatum sviti oči, kvůli blesku z fotáku

všem

(bara, 31. 1. 2009 9:00)

všm morčátkům svítí oči jinak sou oc pěkná