Jdi na obsah Jdi na menu
 


člen Border Collie Club Czech Republic

NOVINKY

2017

26. května 2017

Všechna štěňátka z vrhu B se sžívají se svými novými páníčky. Jsem ráda za všechny fotky a průběžné informace o nich. Štěňátka, která odjela na Moravu sledujeme po sociálních sítích, ta která zůstala v Čechách, to k nám mají kousek a tak se vídáme častěji. Benjamin stihnul u nás ještě 2. očkování, odjel jako poslední 22. 5. Berrynka ještě částečně zůstává do léta, takže pokračuje v okopávání zahrady, pasení slepic a laškování s kočkami. Chodíme na vycházky, učí se chodit na vodítku a Ajša na ní dává pozor před ostatními psy. Je hodně temperamentní, zvídavá a nebojácná. 

10. 5. porodila Julinka tři králíčky, což na pětiletou ramlici fajn, že ještě zabřezla.

26. 5. nám zdrobnělé wyandotky vyseděly šest kuřátek! Seděly poctivě tři kvočny zároveň, měly nasazeno 10 vajec, takže dobré skóre. Kuřátka dnes poprvé zobala domácí směs ze strouhanky, vařených vajec a sekaných kopřiv. 

dsc_8428.jpg 

23. dubna 2017

Všichni pejskové už mají vybraného svého páníčka a někteří už za týden odcestují do nových domovů. Hrozně rychle to uteklo. Minulý víkend byli poprvé na výletě, Velikonoce jsme se štěňaty strávili na chalupě v Pošumaví - cestování autem zvládají výborně, většinu cesty tam i zpět prospali v přepravce. Ve středu 19. 4. absolvovali první očkování a také čipování a zdravotní prohlídku u veterináře. Jediné, co nás trápí, je počasí. Doufali jsme, že budeme trávit většinu času na zahradě, ale sníh s deštěm opravdu není pro mimina ideální, takže chodíme ven jen na kratší dobu, aby nenastydli. O to intenzivněji si to užívají a už očesali skoro vše, co kvete, běhají, skáčou a hrají si s maminkou. Ajša je moc hodná, pořád kojí, i když by už nemusela. Hafani k tomu baští 5 x denně pestrou čerstvou stravu a tak rostou jako z vody. 

A Šarlotka porodila 20. 4. králíčky, vrh 2/17, takže Ajša může přepínat mezi dvěma programy AnimalPlanet ;-) Zraněná slepička, kterou zle pokloval před třemi týdny Kuřák, se zotavuje v karanténě, každý den jí pouštíme zvečera na 2 hodiny proběhnout, už začala i snášet vajíčka. Tak snad se jí hlava rychle zahojí a bude moci zpátky do hejna. Kuřák na agresivitu doplatil - napadající kohout nemá v hejnu co dělat. 

dsc_8160.jpg

9. dubna 2017

Štěňátka jsou čím dál aktivnější, zkoumají nové hračky, ochutnávají další jídla, perou se, koušou a lumpačí a také se chovají a mazlí. Dohromady už váží jako jedna dospělá borderka - 18 kg! Fenky kolem 2,8 kg a pejskové kolem 3,3 kg. 

dsc_8101.jpg


Na Benjaminka byla dnes zrušena předběžná rezervace - nabízíme jej tedy novému páníčkovi nebo paničce. Je to ten fešák s tyrkysovým obojkem ;-)

2. dubna 2017

dsc_0656.jpgPejskové udělali ve 4. týdnu veliké pokroky. Většina z nich se seznámila se svými budoucími páníčky a spokojenost, zdá se, bude na obou stranách ;-) Začátkem týdne se prckové přestěhovali i se svým pelíškem z pokoje do ohrádky na verandu, kde je větší ruch a víc podnětů ke zkoumání. Začali jsme také, díky pěknému počasí, chodit každý den na zahradu, kde tráví štěňátka několik hodin, zvykají si na cvrkot kolem našeho plotu a učí se pořádně si hrát. 

dsc_0519.jpg

Postupně rozšiřujeme jídelníček o nové druhy masa i příloh (už měli kuřecí, krůtí, hovězí, žloutek, jogurt, banán, mrkev, červenou řepu, rýži, jáhly...), nyní krmíme 3 x denně štěňata i Ajšu, která nadále dobře kojí.


Bohužel nejmenší pejsek Black Star velmi zaostával ve vývoji a to nejen velikostí, ale projevila se u něj vrozená vývojová vada, veterinář se jej rozhodl raději uspat a ušetřit mu pozdější trápení. Byl od začátku dokrmován uměle, v přírodě by neměl žádnou šanci, my jsme mu jí prodloužili na tři týdny.

Rozárka má pět králíčků, už koukají, občas i vystrčí uši z hnízda a jsou všichni v barvě aguti po rodičích.

25. března 2017

Štěňátkům "B" jsou tři týdny - ode dneška vaříme pro 7 strávníků navíc. První příkrm, štěněcí mléko s rýžovou kaší, začala baštit jako by to dělala odjakživa. Postavila se k misce a pustila se do toho. Když jim to tak pěkně šlo, jako druhé jídlo štěňata dostala syrový mletý kuřecí řízek a ten zmizel během 10 minut, Ajšence nenechali ani oblíznout. Barfisti :-)
Protože štěňátka už začala vnímat svět kolem sebe, začali jsme s ranou socializací - zkrátka milé návštěvy mají u nás dveře otevřené. 

21. března 2017

Kromě štěňátek máme další mláďata: v neděli 19. 3. se Rozárce a Leonardovi narodili malí králíčci. Zatím nevíme kolik, ale hnízdo je pečlivě zakryté a něco se v něm vrtí. Šarlotka v únoru nezbřezla, tak jsme jí připustili podruhé.
Pejskové už opravdu vidí a dneska se zase fotili - nové obrázky jsou přidány do alba. Ajša dostala na verandu nový měkký pelíšek, zatím se jí moc líbí, chodí si tam odpočívat a netuší, že o víkendu jí k němu přistěhujeme do ohrádky i ty malé raubíře, porodní bedna už jim bude malá.

18. března 2017

Dnes jsme štěňátka odčervili, první medicínskou proceduru zvládla všechna bez protestů. Pomalu na nás švidrají očkama a pokoušejí se o první krůčky a náznaky ožužlávacích her. Cvalíci mají přes kilo. Ajša už snížila frekvenci kojení, pokud štěňata klidně spí, tráví čas s námi, chodíme na kratší procházky a hrajeme si na zahradě.

 

 

11. března 2017

Štěňátkům už je 1 týden! Dnes zdvojnásobila svojí porodní váhu, Ajša žere 5 x denně a poctivě kojí. Všechny fenky jsou rezervovány, pejskové na své páníčky teprve čekají.p3111531_benjamin1t.jpg

p3111546_bart1t.jpg

 

p3111538_belt1t.jpg

8. března 2017


p3081445.jpgŠtěnátkům z vrhu "B" bylo založeno fotoalbum, kam budeme postupně přidávat fotky. Dneska se jim začaly pigmentovat uši a čumáčky, největší cvalík už nabral o 230 g a hlavně dostali jména. Fenky se jmenují: Bianca, Blueberry, Banshee a pejskové: Bartolomeo, Beltine, Black Star a Benjamin. Pokud máte o některé štěně zájem, přečtěte si prosím podmínky prodeje

 

 

5. března 2017

Vrh B - Under Rock je na světě! Včera Ajša v pořádku porodila 7 štěňátek: 3 x ee-red fenka, 3 x černobílý pejsek a 1 x ee-red pejsek. Váží od 310 do 400 g, porod trval 6,5 hodiny. Byla to fuška, vzhůru jsme byli už od předchozí noci, ale správný čas přišl až 4. 3. k večeru. Ajša jako zkušená matka zvládla všechno sama, my jsme jen asistovali a kochali se.

p3051313.jpg

 

21. února 2017

Ajšenka už nabrala na 23 kg, včera dostala druhou dávku vakcíny proti herpes viru a už konečně začala víc odpočívat a připravovat se na porod.

p2121208--2-.jpg

Očekáváme štěňátka v těchto barvách:
černo-bílá 74% - ee-red 25% - modro-bílá 2%

black-white.png ee-red.pngblue-white.png

27. ledna 2017

Dneska byla Ajše sonograficky potvrzena březost - vypadá to minimálně na 6 štěňátek. Hlavně, aby je v pořádku donosila a porodila. Zatím si zlepšuje kondici dlouhými procházkami a řáděním ve sněhu, ale žrádlo už do ní padá jak do pece. Aktuálně 19,5 kg, uvidíme jak se zakulatí :-D 

3. ledna 2017

Nový rok nám začal správně chovatelsky - Ajšenka těsně před Vánocemi začala hárat, podle odhadu i progesteronu vyšel vhodný den na krytí přímo na 1. 1. Čile jsme proto po Silvestru vstali v půl osmé ráno do minus 11 stupňů, rozmrazili auto a vyrazili za Příbram do chs Tennant. Pes Jack Sparrow Tennant s paničkou Šárkou Vajcovou už nás čekali. Krytí se zdařilo krásně bez problémů, pro jistotu jsme to ještě v úterý 3. 1. zopakovali a teď s napětím čekáme na výsledek. Pokud vše dopadne dobře, vrh B Under Rock by se měl narodit kolem 5. března. 

jack-sparrow.jpg
Jack Sparrow Tennant (foto databáze BCCCZ)
nar. 28. 3. 2011, ee-red

Do roku 2017 v Hobití noře vstupují kromě Ajšenky také kočičky Žofie a Lucie, morčátko Cha-Cha, želva Zuzána, rybičky, králíci Leonard, Amálka, Julinka, Rozárka a Šarlotka, kohout Gulliver a pět wyandotek, devět vlašek a jedno hlídací kuře kříženec. 

pf-2017.jpg


2016

8. října 2016

Náš odchov BOC Andy (Andrew Under Rock) dnes zářil na výstavě v Českých Budějovicích, získal V1 CACJ. Moc gratulujeme!

imgp7417.jpg

cb810161.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. září 2016

Po skonu Marca Aurelia nám bylo jasné, že a) kohouta potřebujeme, b) vlašáka už nikdy! Nakonec jsme se rozhodli pro chovný kmen zrobnělých wyandotek, jejichž kohoutci jsou mírní a hodní, že zobou z ruky (aniž by vám tu ruku ukovli u samého ramene). Během pár dnů jsme sehnali z chyňavského statku U Merlina celé hejno - pět slepiček, jednoho kohoutka a jedno kuře (nejspíš kohout junior). Jsou to zdrobnělé wyandotky stříbrné černě lemované, pidislepice pro pidilidi, do Hobití nory jako dělané. Hned začaly snášet minivajíčka, začlenily se do hejna vlašek a kohoutek Gulliver jim všem šéfuje a pěkně kokrhá, aniž by jakkoliv ohrožoval děti. Jsem ráda, že jsme našli řešení, které funguje a jsem zvědavá, zda se na jaře podaří odchov, wyandotky by měly být výborné kvočny.

p9020562--2-.jpg

 

13. července 2016

V Hobití noře máme nový přírůstek! Králíček přijel z Pošumaví výměnou za jednoho našeho ušáka. Jmenuje se Leonard a až vyroste, bude z něj nová posila chovu a asi i velký mazel. 

20160704_165028.jpg
Leonard von Miltzic

20160606_111700.jpg
Vrh 1/16 ve věku 2 měsíce

Na začátek prázdnin jsme poskytli dvěma morčecím slečnám hotelové služby. Děkujeme za důvěru a milou společnost Rozinky a Brusinky :-) Kočičky Lucinka a Žofinka opět najely na prázdninový režim, zeštíhlely, živí se lovem a chodí se domů sotva ukázat, že jsou celé. Seno jsme sušili kvůli červnovým bouřkám až o něco později, ale vyčkávání se vyplatilo, nic nám nezmoklo a seník je nacpaný až po střechu. Ajšenka v klidu odhárala a to je z novinek asi tak vše... Léto budiž pochváleno! 

26. června 2016

Naše štěňátka "A" Under Rock oslavila v sobotu 18. června první narozeniny. Uspořádali jsme pro ně na zahradě s Ajšenkou oslavu, na kterou přijel tatínek Xavier Foxy Fox a pejskové Art, Arthur a Arsene. Kluci na sebe trochu vrčeli, ale Ajšenka měla obrovskou radost, že má návštěvu. S Xavierem a jeho paničkou Petrou jsme pak šli ještě na dlouhou procházku do lesa. Děkujeme všem majitelům pejsků, kteří přijeli. Jsem ráda, že jsme v kontaktu se všemi páníčky, i když někteří nemohli na oslavu přijet. Doufám, že se setkáme někdy příště.

dsc_0583.jpg
Zleva: Arsene, Xavier, Arthur, Aisha, Art. Foto Katka Levová.

12268523_1092748767403081_641065977_o--2-.jpg

Marcus Aurelius, náš udatný krásný kohout, skonal tiše na následky zranění utrženého v boji s lítou šelmou 18. 6. 2016 ve věku 4 let. Čest jeho památce!

 

 

p5032833.jpg

 

 

Ušáci z vrhu 1/16 od Rozárky a belgického obra z Dibří krásně rostou, už jsme je rozdělili podle pohlaví - jsou to 3 samečci a 4 samičky. Jeden kluk pojede na výměnný pobyt na Šumavu. 

 

 

 

 

30. května 2016

V sobotu 7. května jsme se s Ajšenkou zúčastnili speciální klubové výstavy border kolií v Litoměřicích. Ve velké konkurenci byla posouzena jako "výborná" v otevřené třídě, z čehož máme opět radost. Poprvé se na výstavu přijel ukázat i Art (Arakain), získal známku "velmi dobrý" ve třídě mladých. 

107--2---1-.jpg

 

 

 

 

 

(Aisha - foto Veronika Tvrdá)

arakain-3.jpg
(Art - foto Veronika Tvrdá)

25. dubna 2016

Do fotoalba jsou přidány nové fotky našich "štěňátek" Argemy a Arta (Arakaina). Pomalu se blíží rok Ajšenčiných štěňátek z vrhu A, a proto 1. narozeniny oslavíme společně v sobotu 18. června v nás v Hudlicích, doufám, že se sjede co nejvíc oslavenců a užijeme si pěknou společnou procházku. 

Králice Rozárka porodila 10. dubna 7 králíčků - 2 černé a 5 v barvě aguti, vypadají úplně jako malí zajíčci. Ve věku 13 dnů otevřeli očka a vyběhli z hnízda, tak jsme je mohli konečně spočítat a přesunout do prostornějšího kotce. Ajša u nich opět vydrží stát hodiny a hodiny a vlahým mateřským okem je pozorovat...
Amálka nezabřezla, jsou jí 4 roky, tak už jí necháme v králičím důchodu.

p4212766--2-.jpg

31. března 2016

Hobití nora se konečně probudila do jarního dne! Všem zvířátkům jsme poklidili – kurník i králíkárna voní čerstvou slámou, sundali jsme ptačí krmítka a večer jsme na cestičce potkali první ropuchu. Slepičky zase začaly snášet o sto šest, třebaže už jim táhne na 4. rok, rozhodly se, že tuhle sezónu to ještě zvládnou. Kolem 10. dubna očekáváme dva vrhy králíčků od Amálky a Rozárky, krýt jsme byli v Dibří, náš Bernard nějak ztratil o děvčata zájem. Kočky, zejména Žofinka, díky delšímu pobytu venku zase shodily přebytečná deka, Lucka má teď 3,5 a Žofka 4,1 kg, tak už se nebojím, že se pod ní někde zlomí větev a zbuchne ze stromu.

Na Velikonoční pondělí jsme si s Ajšou udělali výšlap na rozhlednu a potkali jsme se tam s Arsenkem. Ajšenka se chystá 7. května do Litoměřic na speciální výstavu BCCCZ a protože jsme dlouho nikde nebyli, už se moc těšíme! Doufám, že se tam uvidíme i s nějakými černobílými kamarády.  

7. března 2016

Andy (Andrew) se jako první z našich štěňátek o víkendu předvedl na výstavě a hned slavil úspěch. Na oblastní jihočeské výstavě psů v Českých Budějovicích získal známku VN1! Posuzoval Tibor Havelka: kvalitní hlava, dobré čelisti, dobrý front, ještě nehotový hřbet, dobré zaúhlení k., dobrá mechanika.

Andy 8 měsíců
Andy

20160305_125444--1-.jpg
Argie

Aby nebylo vše jen růžové, tak Argie (Argema) podstoupila koncem ledna operaci ramenního kloubu z důvodu nálezu OCD. Ale už se zotavuje, noha jí nebolí a nekulhá, jenom se nudí, že ještě nemůže řádit podle chuti. Měla by být v pořádku. Česká databáze tohoto onemocnění a další informace jsou zde: Databáze OCD

2015

31. prosince 2015

pf-2016.jpg
Ajšenka, její lidská smečka i ostatní zvířátka z Hobití nory
Vám přejí krásný a spokojený rok 2016!

Naše štěňátka z vrhu A se mají báječně, děkujeme všem páníčkům za fotky i informace. V půl roce jsou už takhle velicí:
Abinka (Abigail) - 13 kg
Argie (Argema) - 13,6 kg
Artík (Arthur) - 19 kg a 52 cm
Art (Arakain) - 18 kg
Tobík (Arrowsmith) -  17,5 kg
Arsenek (Arsene) - 14,5 kg
Andy (Andrew) - 17 kg a 48 cm
 

Dále s námi do roku 2016 putují kočky Žofinka a Lucinka, králíci Amálka, Julinka a Bernard, morčata Hera a Cha-Cha, želva Zuzána, kohout Marcus a jeho 9 slepiček a také akvarijní rybičky. Hlavně hodně zdraví všem po celý rok!

18. prosince 2015

Naše štěňátka Abigail, Argema, Arthur, Arrowsmith, Arsene, Arakain a Andrew dnes oslavila poloviční narozeniny. Jsou to už velcí pejskové, většina z nich se svými pány sportuje, chodí na cvičák, seznamuje se s ovečkami nebo koňmi, má plno dalších zvířecích kamarádů a ve volném čase provozuje postelový odpočinek. Těší nás, že jsou to borderky jak mají být! Ve fotoalbu se můžete podívat na jejich aktuální fotografie, za které ještě jednou moc děkujeme. A Ajšenka posílá všem pořádné podrbání bříška ;-)

pc172479.jpg

 

2. prosince 2015

Zvířátka v Hobití noře se chystají na zimu. Včera 1. prosince jsme přenesli z venkovní ubikace do domu morčátka Heru a Cha-chu, vykoupali jsme je, ostříhali zacuchané lokny a dlouhé drápky a umístili jsme je do patra, kam je nemůže chodit plašit Ajša. Už vesele vrkají a pochutnávají si na zelenině. 

20150629_103459.jpg

 

 

 

 

 

 

Slepicím jsme dovezli na zimu zásobu pšenice a kukuřice. Od 25. října mají snáškovou pauzu, dostávají energeticky bohatou a vitamíny doplněnou domácí stravu, aby rychle přepeřily a zase začaly snášet. Uvidíme, jestli se o zimním slunovratu dočkáme prvního vajíčka nové sezóny. Ajšenka necelého půl roku po narození štěňátek, 27. listopadu, začala hárat, opravili jsme hbitě plaňkový plot a děláme jí bodyguardy na každém kroku, tentokrát není žádný ženich žádoucí. Spravila se, narostla jí krásně huňatá srst a zlepšuje se i ve cvičení poslušnosti. Štěňátka se mají dobře, páníčkové píší a fotí, už za dva týdny jim budou péct poloviční dort! Kočičky Žofinka a Lucinka se očividně chystají na tuhou zimu, takhle mohutné ještě nebyly. Možná to dělají i ty nové granule Happy Cat, které jsme jim  k jejich velké radosti objednali. Jenom králice Julinka a Amálka od konce léta stávkují a nechtějí zabřeznout, tak nevím kdo to seno bude jíst, když ho máme zase jednou plný seník až po krov. 

2. října 2015

Tak už máme i nové fotky Artyho (Arthur) a Arsenka (Arsene). Mrkněte se do jejich fotoalb, jak rošťáci vyrostli a to jsou jim teprve 3,5 měsíce! 

1. října 2015

Do fotoalb štěňátek Andyho (Andrew) a Tobíka (Arrowsmith) byly přidány nové obrázky, které jsme dostali mailem od páníčků. Štěňátka očividně rostou jako z vody! Arsenek k nám chodí při procházkách na návštěvu pohrát si s Ajšenkou, tak vidíme jak nohatí a ušatí :-) Art (Arakain) nás také přijel osobně pozdravit. Podle zpráv od páníčků už mají pejskové většinou kolem 10 kg a jsou velmi učenliví ve všelijakých lumpárnách.

V neděli 27. září zemřela ve věku šesti let naše beraní králinda Růženka Ušoplesková, byla ještě téhož dne pochována na zahradě. Užila si hezký život, odchovala dvoje králíčátka, vyhrabala snad tucet nor v zahradě, zvládla s námi dvoje stěhování, proháněla se s malou Ajšenkou po pokoji... Tak snad jí na věčně zelených pastvinách chutná jetelíček. 

16. srpna 2015

Děkujeme všem majitelům našich "Áček" za zasílání zpráv o aklimatizaci štěňátek v nových domovech i za fotky. Obrázky budeme průběžně přidávat pejskům do jejich fotoalb tady na stránkách, ať můžeme všichni sledovat, jak rostou...

20150418_135146.jpg
Aisha Shaggy Freedom + Xavier Foxy Fox

15. srpna 2015

V sobotu ráno odjel po velikém loučení a pusinkování se svojí novou paničkou lumpík Arrowsmith - Arrow a tím se pro Ajšenku uzavřela její první mateřská zkušenost. Říkala, že si dá hóoodně dlouhou pauzu ;-) Zvládnout tolik miminek napoprvé bylo pro ni opravdu náročné.  Přejeme všem štěňátkům krásný život s jejich novou lidskou smečkou. Někteří pejskové budou mít doma i další psí nebo kočičí kamarády. Tak hlavně hodně zdraví a spokojenosti, broučkové!

14. srpna 2015


V pátek si odvezla panička Arthura - Artíka a Arrow nám zůstal jako jedináček, museli jsme se mu hodně věnovat, aby neplakal, protože Ajšenka už prohlásila, že děti jsou vypiplané dost a jí už nezajímají.

13. srpna 2015


Ve čtvrtek odešli do nových domovů Andrew - Andy, Arsene  a Arakain - Art. Najednou tu s posledními dvěma pejsky zavládl až překvapivý klid, neřítili se na nás na zahradě chlupaté koule ze všech stran. Až teď jsme si uvědomili, že opravdu nastává čas loučení. I když Arsenek zůstává ve vsi a budeme s ním vídat častěji.

10. srpna 2015

Dnes nás potkalo jedno loučení veselé a jedno moc smutné...
Argema - Argie odjela k páníčkům novomanželům a nechá se prý rozmazlovat jako miminko. Měj se krásně, princezno!
Arwenka, naše prvorozená, bohužel dnes skončila ve věku 54 dní svůj malý život. Sedm týdnů statečně bojovala, přibývala, rostla, hrála si, ale najednou se to zlomilo. Vrozené poškození hlavičky - hydrocefalus se rozvinulo a začala během posledních dvou dnů rychle chřadnout. Skoro pořád spinkala, nereagovala na volání, byla dezorientovaná v prostoru, plakala, musela být stranou od ostatních pejsků, aby jí neubližovali. A od večera už nezvládla ani pořádně papat. Ráno jsme se rozhodli odjet na veterinu a ukončit to trápení. Ulevilo se jí, dušičce. 

 

8. srpna 2015

Abigail - Abinka dnes odjela se svými páníčky do nového domova. Hodně štěstí a zdraví, holčičko! 

7. srpna 2015

p8072196.jpg Čas strašně letí - štěňátka "A" dnes strávila poslední společný den! Přijel se s nimi rozloučit i tatínek Xavier :-) Děkujeme Petře Havlíčkové za moc milou návštěvu. Uspořádali jsme poslední velké rodinné focení.

Obrázky najdete v galerii.

 

 

3. srpna 2015

Štěňátka "A" dnes absolvovala svojí první cestu autem a první návštěvu u veterináře. Pan doktor všechny prohlédl, zkontroloval zoubky, oči, uši, poslechl srdíčka a klukům prohmátl, zda mají sestouplá varlátka. Pak každé šťěňátko dostalo injekci s očkováním do zadečku a mikročip do levé strany krku. Byli stateční, neplakali, všechno krásně zvládli. My jsme se krapet podřeli od auta do ordinace s kenelkou (viz foto v galerii), která měla odhadem něco ke třiceti kilům :-D Po návratu domů zbaštili oběd a pak jsme je dali spinkat do domu, aby se v chládku zotavili. Večer už zase loupežníci řádili jak černá ruka, pomáhali krmit králíky, prohánět kočky, zalévat okurky, tahali se s Ajšou o uzlík, vyhrabávali drny, zkracovali muškáty a navzájem se prali. Kolem deváté konečně odpadli, usnuli venku před domem, posbírali jsme je a odnesli do pelíšku. Ajša ještě kojí, ale šťěňátka mají velkou spotřebu energie, místo 4 jídel jsme tento týden najeli už na 5 porcí bašty. Ale už se jim to potvůrkám krátí, některým právě začal poslední týden v rodném domě...

29. července 2015

Za pár hodin to bude už 6 týdnů, co jsme drželi v dlani první štěňátko. Za tak krátkou dobu už všichni zvládli 10 x znásobit svojí váhu a z miminek jsou lumpové předškoláci. Celé dopoledne se obvykle věnují zahradničení (čtěte: zahrady-ničení), pak si dají oběd, který spořádají rychleji než ve školní jídelně a odpočívají po o. Odpoledne opět prozkoumávají, jestli je písek jedlý a kam všude by se dalo zalézt při hře na schovku. Naštěstí se tak utahají, že večer ani nemusíme číst pohádku a jdou bez řečí do postýlky. 

p7302174.jpg

18. července 2015

Štěňátka "A" dnes slaví 1 měsíc! Jsou to pěkně chlupaté a zubaté kuličky. Trénují pranice venku i doma, okusují nám palce, tahají hračky. Už se přestěhovali z pokoje na verandu, kde se louže trochu lépe likvidují a kde se mohou pejskové chladit na dlaždicích. Ven na zahradu kvůli horkému počasí chodíme jen po ránu nebo navečer.

p7192055.jpg

10. července 2015

Kočka Žofinka opět absolvovala svůj prázdninový toulací výlet. Letos se vrátila až za deset dní, po bouřce, když skončila vedra. Kam se jezdí rekreovat nám neprozradila, ale až na jedno velké klíště za krkem byla naštěstí v pořádku.
Štěňátka ve věku 3 týdnů udělala ohromné pokroky - na první pokus zvládla pít mléko z misky a postupně si zvykají na pobyt venku. Dneska byli všichni společně poprvé asi hodinu v ohrádce na zahradě.

7. července 2015

Všichni psí prckové z vrhu A už mají přes kilo, loužičky nestačíme utírat, zdatně se učí chodit a objevují se první náznaky kousacích sourozeneckých her. Už se také někteří postupně seznamují při návštěvách se svými novými páníčky, někteří na toho správného ještě čekají...
Máme konečně na seníku seno z celé louky, první část senoseče nestála za nic, po 15. červnu přišel déšť a většinu pokaženého sena si odvezl soused jako podestýlku pro prasata. Ale na druhou, větší část louky, jsme se vrhli 1. července, a to už nám zase slunce přálo až přespříliš. Seno je za tři dny suché jako troud, seník je plný až po střechu. Předpokládám, že tolik toho nezkrmíme, takže až si seno odpočine, budeme přebytky koncem léta opět prodávat.

 

3. července 2015

Štěňátkům "A" už jsou dva týdny, dohromady váží 8,3 kilo, všichni koukají a vylézají z porodní bedny. Čůrají na podlahu a ňafají jako velcí pejskové. Ajša je poctivě ošetřuje a kojí, ale jak má hotovo, tak se kouká někam uklidit. Na zahradě má vyhrabanou noru, co pro děti připravovala těsně před porodem a není si jistá, jestli je tam náhodou nepřemístí, proto si jí velmi střeží před psy od sousedů a pořád jí chodí vylepšovat. Zkrátka ona ví, co je pro štěňátka nejlepší bydlení. Doufám, že je tam nezatáhne, až se budou venčit na travičce, jednou už jsme mláďata z nory lovili, ale to byli králíci od Růženky.
Všem štěňátkům už jsme založili jejich vlastní fotoalba, můžete se podívat tady.

28. června 2015

První tři štěňátka (Argema, Andrew a Arakain) začala otevírat očička! Abychom pro samé pejsky nezapomínali na ostatní zvířátka, o víkendu jsme naočkovali všechny králíky, včetně mladých z vrhů 2/15 a 3/15 proti moru a myxomatóze, dospělým králíkům Růžence, Julince, Amálce a Bernardovi jsme ostříhali drápy. Zajímavé je, že samice víc hrabou a na předních packách nemívají drápky přerostlé,  ale sameček se nenamáhá žádné nory v králíkárně dolovat, takže mu přerůstají drápy na zadních i předních packách. Došlo i na morčátka, kromě manikůry podstoupily obě dlouhosrsté krasavice Hera a Cha-Cha letní sestřih a jsou parádně načesané.

27. června 2015

 

p6271865.jpgŠtěňátek už máme dvakrát tolik než před týdnem! Všechna dosáhla dvojnásobku porodní váhy a jsou čím dál víc aktivní. Sotva se objeví Ajša v pelíšku, bleskově se přesunou k mamince a dožadují se krmení. Mléka má dost, denní přírůstky jednotlivých pejsků se pohybují kolem 60 g.

 

 

23. června 2015

 

p6231816.jpg

Všechna štěňátka se mají čile k světu, bez problémů se kojí a rostou před očima. Ajša je starostlivá, pečuje o ně ve dne v noci, sotva zakníkají. Denně spořádá 4 misky žrádla (kuřecí křídla a krky s obilnými vločkami, tvaroh se žloutkem, králičí játra, vepřová srdce a ledvinky s rýží, hovězí kližku, dršťky, kuřecí žaludky a srdíčka s vločkami a mrkví...) Občas se dorazí kočičí konzervou a mlékem, aby si kočky nemyslely, že mají něco jen pro sebe ;-) 

 

21. června 2015

p6211768.jpg

Ajšenka slaví 3. narozeniny!!! Gratulujeme, dárečky už si ostatně nadělila předevčírem ;-) Všechna štěňátka pěkně přibývají na váze, derou se u kojení jedno přes druhé, mají už navrch 90 - 130 g každé. 

 

 

 

 

18. června 2015

Ajšenka dnes porodila po 62 dnech březosti osm krásných černobílých štěňátek - 3 holčičky a 5 kluků! Jmenují se Arwen, Abigail, Argema a Arrowsmith, Andrew, Arsene, Arakain, Arthur. K odběru budou řádně očkovaná, čipovaná a rozmazlená od 7. srpna. 

p6181702.jpg

12. května 2015

S radostí oznamujeme, že dnes byla Ajšence potvrzena březost sonografickým vyšetřením. Štěňátka očekáváme kolem 20. června. Mělo by to být odhadem pět černobílých klubíček. Držíme Ajšence palce, hlavně ať to ve zdraví zvládne.

17. dubna 2015

Po několika nesmělých pokusech se nakonec podařilo a máme nakryto! Xavier je pašák :-) Ajša začala hárat o Velikonocích na chalupě, zjistili jsme to 7. dubna, ale přesný den jsme jistě nevěděli, raději jsem jí hned 9. dubna vzala na veterinu. Veterinář dle cytologického vyšetření doporučil hned druhý den udělat krevní testy. Progesteron byl 1,4 (v pátek). Dle doporučení veterináře jsme poprvé zkusili připustit v úterý 14. dubna, ale očividně na ní bylo ještě brzy, ve čtvrtek 16. už by to asi šlo, ale Ajša se pořád před námi schovávala nebo se raději chodila dívat na králíčky, i když k ní byl Xavier velmi galantní, dělala, že nechápe o co mu jde. Až pátek 17. 4., cca 10. den hárání byl skutečně ten správný den! Vybrali si romantické místo pod rozkvétající třešní a čekali až se obecenstvo decentně vzdálí.

p2061224.jpg

16. dubna 2015

Amálka opět jako vloni úspěšně porodila až na druhý pokus. Dnes povila čtyři pěkné králíčky. První letošní vrh 13. března se nevyvedl - našla jsem u ní jen jedno mrtvé mládě. Julinka porodila bez problémů 24. března pět králíčat. 

19. února 2015

V Hobití noře se už chystáme na jaro! Připustili jsme v únoru obě chovné králice - Amálku i Julinku, s odstupem 14 dnů, králíčci by se měli narodit kolem poloviny března. Letos už zase zvládneme posekat louku vlastními silami, takže chlupatých strávníků může být více. A hlavně netrpělivě očekáváme, kdy začne hárat Ajšenka - už pro ní máme vybraného a poradkyní chovu BOC schváleného ženicha - je jím stejně starý černobílý krasavec Xavier Fox Fox. Stihli jsme vyřídit všechno papírování včas, krycí list připraven, teď už je to jenom na přírodě. Xavier už má svoji krycí premiéru za sebou, tak doufám, že se bude Ajše líbit a podaří se nám v CHS Under Rock pod hudlickou skálou odchovat první štěňátka. 


Xavier Foxy Fox, nar. 15. 5. 2012 (foto databáze BCCCZ)
Otec: Simaro Chase The Star (DE) - černobílý
Matka: Lorelyane Foxy Fox - černobílá

31. ledna 2015

Do roku 2015 s námi v Hobití noře vstoupila tato zvířátka: border kolie Aisha, kočky Lucinka a Žofinka, domácí králíček Růženka, chovní králíci Amálka, Julinka, Bernard, morčata Guinea, Hera a Cha-Cha, želva Zuzána, akvarijní rybičky, kohout Marcus Aurelius a jeho devítihlavé hejno slepiček. Doufám, že se našim zvířátkům bude v letošním roce dařit jako doposud a těšíme se i na možné přírůstky...

 


1. listopadu 2014

Do Hobití nory přibylo dne 11. srpna jedno roztomilé holčičí mládě. Není teď moc času na psaní o zvířátkách, pro letošek jsme i omezili chov morčátek a králíků, ale brzy se určitě zase u nás něco bude dít. Zatím se dosavadní zvířátka s tím lidským klubíčkem sžívají a někdy je to náročné. Nejvíce žárlí kočka Lucinka a obsazuje všechna dostupná miminčí teritoria. 

p8160371.jpg

5. srpna 2014

Mladý kohoutek dneska odešel do nového domova, bude mít prý desetkrát větší výběh a spoustu děvčat k tomu ;-) Kvočna dostala kroužek, abychom jí jako zkušenou matku příště poznali, a večer jsme jí přenesli zpátky do kurníku k ostatním. Ráno však pochodovala po zahradě a popelila se pod králíkárnou, asi jí hejno hned nepřijalo a tak uletěla. Budeme to večer zkoušet znovu...

1. srpna 2014

Zvířátka z Hobití nory si v poklidu užívají prázdnin, které se právě přehouply do druhé poloviny.

p8010275.jpgKrálíci a slepice se mohou každý den těšit na dávku čerstvě posekané trávy, morčátka Guinea, Hera a Cha-Cha se chodí pást do výběhu střídavě s králicí Růženkou. Želva Zuzána má přísun luxusních čerstvých žížal z kompostu.

Kočky si užívají léto každá po svém. Lucinka se pořád motá kolem domu, stačí jí vyběhnout za humna na pole a co chvíli přinese tučný myší úlovek. Když doma není Aisha, odnese si kořist až do kočičí jídelny v mezipatře k mističkám, jinak jí spořádá někde pod autem nebo pod králíkárnou, kam pes nemůže. Oproti tomu Žofinka asi četla nějakou prázdninovou dobrodružnou literaturu, protože se doma z toulek zjevuje sotva každé tři dny, někdy jen vypije dvě misky mléka, zbaští kapsičku a do půl hodiny je zase pryč. Prý se vykastrované kočky netoulají, ha ha. Když už se rozhodne doma přespat, vstává zásadně za svítání, což je tak kolem čtvrté hodiny a hlasitě se dožaduje odemčení dveří na dvůr. Schválně jsme je zvážili - větší Žofka má teď sotva 3,20 kg - je jen samá noha a ocásek, daleko menší Lucka má 3,35 kg - to je tak akorát.

 p7260252.jpg

 

6. červnece 2014

p7060104.jpg

Vyrazili jsme na Vyžlovku na narozeninový sraz vrhu A Shaggy Freedom. Bylo to moc fajn, sešly se čtyři sestřičky z pěti - Aisha, Adeline, Annnie, Aimee, chyběla jenom Angie, která bydlí moc daleko a samozřejmě se to neobešlo bez maminky Eyshy. 

Bohužel tatínek Forsík v květnu zemřel po dlouhé nemoci, tak jsme na něj alespoň vzpomínali. Holky si pohrály na dvoře s tenisáky a pak jsme je vzali vykoupat do rybníka. Nakonec dostaly i dárkové balíčky od chovatelky. Pět černobílých vodníků Vyžlovák už dlouho nezažil .

 21. června 2014

Aisha oslavila své druhé narozeniny. Dostala dort z půlkila hovězího masa, ozdobený piškoty a místo svíček dvě dentální tyčinky. K tomu hromadu dárků, z nichž měla ohromnou radost. 

p6210795.jpg

17. května 2014

p5310757--2-.jpg

Z 9 vajíček se naší kvočně v zácviku podařilo vysedět JEDNO kuře. A samozřejmě je to kohoutek. Kvočna ho začala vodit ven už po týdnu, no a po měsíci už začala znovu snášet a chtěla zpátky k hejnu za kohoutem . Ale jedno kuře nemohlo zůstat samo, tak jsme je nechali spolu. Kuřátko se celý den projevuje jako pípající terorista, každý mu tam musí hodit něco zeleného, nejradši má ptačinec žabinec.

p7290259.jpg
                                                kohoutek - 10. týdnů

 

11. května 2014

Aisha měla dnes svůj velký den. Po bonitaci v Litoměřicích se z ní stala "chovná fena". Dostala tento bonitační kód: iim basnn nna/ E1 P1 R1 U2. Vysvětlení a více povídání najdete přímo na Ajšenčině stránce.

aisha-shaggy-freedom.2.jpg
foto: Veronika Rákosová

30. dubna 2014


Sotva jsem si pochválila, jak naše hejno slepic zvládlo v pohodě druhou zimu, jedna vlaška nám uhynula. Ostatní jsou v pořádku a snášejí jako divé. Jedna slepička začala kvokat, tak jsme jí 26. dubna připravili hnízdo ze slámy v prázdném králičím kotci a ochotně zasedla na 9 vajec, uvidíme, jak první pokus o kuřátka dopadne. Měla by se líhnout za 21 dní. 

 p5110718.jpg

p5110711.jpg

Králíči od Amálky jsou skutečně silní, protože jsou jenom čtyři, začali otevírat oči už 11. den po narození a z hnízda vyskákali už 12. den. Je to rozhodně lepší než těch jedenáct pišišvorů, co přivedla vloni na svět Josefka-Julinka, někteří z nich nedorostli ani pořádné jateční váhy. 

15. dubna 2014

Dočkali jsme se králíčků! Amálka v pořádku porodila vrh 2/2014 - čtyři pěkné velké ušáky, jeden je zatím celý bílý - bude kalifornský a tři strakáči jsou po tatínkovi. Jiné králindy letos na jaře připouštět nebudeme, nejdříve až na podzim. 

27. března 2014

S Aishou jsme byli na oftalmologii v Praze u specialisty MVDr. Beránka, na vyšetření na dědičné oční vady: CEA - "Collie Eye Anomally", PRA - "Progressive Retinal Atrophy" a primární glaukom. Po úspěšně absolvovaném vyšetření - DOV negativní - musela Ajšenka se mnou do práce, vyzkoušela si jízdu tramvají a zdokonalila se v nastupování na eskalátory v metru. Byla z toho tak utahaná, že skoro celý den prospala pod stolem, jen o polední pauze jsme si šli házet balónkem do parku. Chůzi po městě na vodítku pořád nechápe, je zvyklá volně běhat po cestách u nás na vsi a vodítko používáme tak leda na cvičení. Nakonec to zvládla, ale domů jsem jí v autě vezla spící jak mimino. 

14. března 2014

Jaro se hlásí - Aisha začala 10. března hárat. Skutečně teplá zima svědčila bohužel i klíšťatům. Už jsme museli dát Aishe nový antiparazitární obojek a kočičkám nakapat spot on. 

Amálka se strakáčkem Bernardem v nestřeženém okamžiku přišli, jak na to, ale protože jsme si toho nevšimli, nestihli jsme dát samečka pryč a celý vrh - 7 králíčat 1/2014 jsme našli ráno 12. března udupaný. Poučení pro nás pro příště. I když samice na samce vůbec neútočila, byla březí. Nechali jsme jí dva dny oddechnout a připustili jsme jí znova, ale teď oddělíme Strakáčka nejpozději za 14 dní.

5. března 2014

Začali jsme pracovat na uchovnění Aishy - dnes absolvovala RTG vyšetření kyčlí, loktů a ramen na dysplazii na naší královodvorské veterině HAF. Je prima, že jsme nemuseli vézt Ajšu až do Hradce Králové k MVDr. Ekrovi, který snímky border kolií posuzuje. Naši veterináři (MVDr. Lukáš Hanzel a MVDr. Jan Foltýn) to zvládli krásně nafotit a odeslat, takže nám výsledky přijdou poštou na dobírku. Dopadlo to výborně: DKK A/A, DLK 0/0, OCD negativní.

19. února 2014

Dneska jsme byli na veterině očkovat všechny chovné králíky: Amálku, Josefku, Růženku a Strakáčka. 

2. února 2014

p5110714.jpg

Zima je letos velmi mírná, ačkoliv jsme měli připravný krizový plán pro králíky - v případě dlouhotrvajících mrazů jsme je plánovali přesunout do suterénu k morčatům do připravených klecí, kdyby měli pořád zamrzlou vodu, protože ráno odjíždíme brzy a vracíme se až navečer, nebylo zatím potřeba je stěhovat. Zkusili jsme Amálku připustit mladým strakáčkem Bernardem z loňského vrhu od Josefky. Moc si nevěděl rady, ale měli se k sobě hezky, tak jsme je nechali spolu, budou mít společnost a třeba za pár dní zjistí, jak na to. 

 

17. ledna 2014

Dnes v úctyhodném věku 6 let a 10 měsíců uhynul nejmilejší morčecí sameček Ňufáček, první, který se u nás v Hobití noře kdy narodil. Zbyly nám jen tři zrzundy - Guinea, Hera a Cha-Cha. Necháme si je pro radost, nastěhovali jsme je do jedné velké klece, snesou se dobře a Ajšenka je moc ráda chodí každý den krmit a pozorovat.  

2014


 2013

22. prosince 2013

Starší morčecí samečci, Gaudeamus Cavia Ania a Freddy z Hobití nory, kteří bydleli dlouho spolu, během prosince oba uhynuli, zbyl nám jen neplodný senior Ňufáček a samá děvčata. Chov teď zatím obnovovat nebudume, příští rok bude v Hobití noře zřejmě dost živo i jinak ;-)

3. listopadu 2013

Mezinárodní výstava psů - Prague Expo Dog. Ajša se opět vystavovala společně se sestřičkou Annie. Získala od rozhodčího Milana Krinkeho ocenění "výborná", výsledek jsme si nechali zapsat to PP. Posudek:

výborná 17ti měs. fena, dobré kostry, velmi dobrá hlava, pěkný krk, ne zcela pevná vrchní linie, přechází ve spáditou záď, při správném předvedení velmi dobrá mechanika pohybu

 5. října 2013

Podzim už se blíží, tak jsme dneska přestěhovali všechna morčátka dovnitř do domu. 

11. září 2013

Po několika dnech nechutenství uhynul králičí samec Bivoj, necháme si nejspíš jednoho mladého z našeho odchovu.

23. srpna 2013

Morčina Hermína odešla do nového domova, bude dělat společnici Fioně, také z našeho odchovu.

Aisha včera poprvé zavítala do centra Prahy, všechno zvládla, až na ty jezdící schody v metru, ty jsou prý pro pejsky moc nebezpečné. V parku na Karlově náměstí nevěřila vlastnímu čumáku, co je tam pachů, ani proč je na chodnících tolik lidí a nedají se sehnat do jednoho stáda a proč by se mělo čůrat při chůzi na vodítku. Večer šťastně naskočila do auta a usnula ještě než jsme vyjeli na dálnici.

9. července 2013

Seno  je v pořádku sklizeno bez jediného zmoknutí, přebytky opět nabízíme k prodeji, více informací najdete zde.

8. července 2013

Kočka Žofinka je rozený kamikaze. Když se jí už už hojilo druhé pokousání od nějakého psa, tentokrát na levé zadní, uštkla jí do pravé přední packy zmije. Díky rychlému odvozu na veterinu a tomu, že byla ještě pod antibiotiky z předchozího úrazu, to naštěstí přežila. Za dva dny už otok zmizel a normálně běhá, jen stopy po hadích zubech jsou na pacičce pořád patrné. Mezitím už zase ulovila na zahradě