Jdi na obsah Jdi na menu
 

NORSKO 2019

 

NORSKO NA KOLE S KOPCE

v termínu 19. - 30.7. 2019

 

Zhora se to jeví jako nekonečný shluk černošedých hor se zasněženými vrcholky, tu a tam porostlé lišejníky,čisté nebe, průzračný vzduch a jiskřivé slunce. Pak sjíždíte dolů po klikaté horské silničce a kolem vás se začne odvíjet neskutečný film, tvořený z úžasných přírodních scenerií. Nejdříve míjíte kamenná pole přerušovaná průzračnými jezírky, pak začnou šťavnaté horské louky, plné ovcí, objeví se první křovinaté břízy, zakrslé borovice a vegetace pozvolna houstne, to vše doprovázeno šumem četných vodopádů, které se bez ustání řítí kamsi dolů.....a tam už na vás čekají husté lesy, zelené pastviny, malebné vesničky a městečka, tvořená většinou dřevěnými, barevnými domky, to vše obklopené křišťálově čistou, namodralou vodou fjordů a jezer, příjemné teplo, někdy až vedro a krásný pohled na hory, z nichž jste právě sjeli....Opravdu něco, co jinde těžko uvidíte. 

Věřte nebo ne, ale toto vše je možno vidět při akci NORSKEM NA KOLE S KOPCE, trvající 11 dní s pobytem na jednom, velice krásném tábořišti u řeky LAGEN, a hvězdicovými výlety odsud. 

Program: 

Odjezd v pátek večer z Prahy, cesta přes Německo, trajektem do Švédska a v sobotu večer příjezd do „PARADISE CAMPU“ v Norsku. Další dny přejezd přes PEER GYNT VEIEN, výlety do N.P. RONDANE a DOVREFJELL, přechod BESSEGENU, možný i celodenní výlet na CESTU TROLLŮ, GEIRANGER, DALSNIBBU, a přes LOM a OTTADALEN zpět. Pro zkušenější vodáky možnost sjíždění řek SJOA, OTTA a LAGEN na nafukovacích lodích, po důkladné prohlídce nebo konzultaci se stálým českým vodáckým klubem ve Sjoe. Odjezd následující týden v úterý a ve středu v podvečer dojezd do Prahy. 

Počasí v Norsku: bývá zpravidla velice pěkné,jasno polojasno, teplota 20-25 st, mnohdy i kolem 30, vprůměru z 11 dnů prší 1 až 2 dny. 

Lidé v Norsku: vzhledem k velmi řídkému osídlení se s nimi příliš nesetkáte, pokud ano,bývá to příjemný zážitek. Jsou uzavřenější a rozhovor zpravidla sami nezačnou, budou však rádi, když začnete vy. 

Ceny v Norsku: jsou zpravidla 3 - 4krát vyšší než u nás. Supermarkety téměř výhradně domácích řetězců však nabízejí vždy 1 druh od každé komodity potravin ve výrazné akci, čímž se pak dostáváme na cenu jako u nás. Čili i sem je zbytečné vozit velké zásoby. Na nákup piva a alkoholu zde však zapomeňte, vše je nutné vézt od nás. 

Náročnost výpravy: nenáročné, cesta většinou z kopce, po celou dobu bude k dispozici doprovodné vozidlo s průvodcem. 

Doprava: 8 místný mikrobus Ford Transit + vlek na kola. 

Ubytování a strava: ubytování pod vlastními stany a strava vlastní. 

Cena: na osobu 8.500,- Kč

( vč.trajektu, průvodce, dálničních poplatků a tunelů )

Další aktuální informace na www.soulodime.cz

nebo na čísle 602 323 139 – Drťajs

Forky z minula:

NORSKO 2015 II. díl 

NORSKO 2015 I. díl

NORSKO 2014 II. díl

NORSKO 2014 I.díl

NORSKO 2013 od všech

NORSKO 2012 od Petra 

NORSKO 2012 od Krokodýla

NORSKO 2012 od Pavla

NORSKO 2012 od Karla
 

Norsko na kole s kopce

19. - 30.7. 2019

(plán trasy, který je možno změnit

podle potřeb a dohody účastníků)

 

19.7. Večer odjezd z Prahy, směr Dresden, Berlin, Sassnitz...

 

20.7. Ráno: Příjezd do Sassnitz, trajekt do švédského Trelleborgu, dále přes Goteborg, Svinesund (přechod do Norska, Oslo, Hamar, Lillehamer, večer příjezd do Skei, začátek ,,Peer Gynt Veien“, táboření u potoka.

 

21.7. Dopol: Na kole přejezd ,,Peer Gynt Veien“, prašná cesta přes náhorní plošinu s jezery, dále sjezd do městečka Vinstra a odtud proti proudu řeky Lagen dojezd do ,,Paradisecampu“ u vesnice Kvam v odpol hodinách, utáboření.

 

22.7. Výlet k jezeru Furusjoen v N.P. Rondane, odtud sjezd na kole do městečka Otta (prohlídka,ochutnání norských potravin),dále silničkou Backsidaveien zpět do tábořiště, cestou možná prohlídka kajak-raft centra v Heidalu u řeky Sjoa.

 

23.7. Podle počasí a nálady: Výlet do N.P. Jotunheimen, lodí přes jezero Gjende do Memurubu, odtud pěší přechod hřebenu Bessegen s výhledem na horské velikány Jotunheimenu a jezera Bessvatn a Gjende, nebo cyklovýlet k soutěsce Riddarspranget na řece Sjoa. Odpol. Přejezd autem na tábořiště u řeky Otta, přes městečko Lom, zde dřevěný kostel ,,Stavkirke“ z 11.stol.

 

24.7. Ráno odjezd do Grotli, zde cyklovýlet na prašné silničce Gamle-Strynefjellsveien, sjezd kolem jezera Strynsvatn do městečka Stryn, dále kolem Innvikfjordu do Loenu, odtud kolem jezera Lovatnet do Bodalu a Boedal campu, utáboření.

 

25.7.Ráno: Na kole výlet a prohlídka ledovce Kjendalsbreen, návrat do kempu. Odtud autem a pěšky k ledovci Briksdal. Návrat do Bodalu.

 

28.7. Na kole do Loenu, zde naložení a výjezd na horu Dalsnibba (1500m.n.m), odtud na kole sjezd serpentinami až do Geirangeru (prohlídka), naložení a odjezd na tábořiště u jezera Eidsvatn.

 

29.7. Ráno odjezd na trajekt Eidsdal-Linge, výjezd na Stěnu Trollů, odtud na kole ,,Cestou Trollů“ z kopce serpentinami až do města Andalsnes(prohlídka, naložení) odjezd zpět do Paradise campu, večer utáboření.

 

30.7. Ráno odjezd, prohlídka Hamaru, skanzen, základy katedrály z 13.stol, olympijská hala ve tvaru převrácené vikingské lodi, dále prohlídka Frogner parku se sochami Gustava Vigelanda v Oslo. Odjezd do Svinesundu, levné nákupy v příhraničním Eurocashi, lze platit Eurem, SEK, NOK? i kartou, pak odjezd na tábořiště ve Valbo Ryr ve Švédsku (toto se může podle chuti prohodit hned na začátku s 2. dnem).

 

30.- 31.7. Dojezd do Prahy je plánován na 30.7. k večeru - toto je rezerva v případě, že se některý plánovaný výlet protáhne z důvodu počasí, indispozice lidí apod… 

 

Norsko na kole s kopce ...

 

Co sebou?

 

Oblečení: Teplejší oblečení (mikiny, svetr ), nepromokavá bunda, deštník, věci na kolo, plavky, čepice, dvoje boty: tenisky neb sandály a jedny ,,lepší“ na chození po skalách. 

Zavazadla: Krabice na jídlo ( banánovky ), radši více menších, velké sportovní tašky na oblečení i na jídlo, malý batůžek na výlety, ledvinka na doklady. Ne krosny a velké batohy !!! 

Výzbroj: Stan (dvojice, trojice), spacák teplejší, karimatka, kladívko ( sekyrka ) na zatloukání kolíků ( dvojice ), nůž, zapalovač, vařič malý (dvojice) toaletní papír, svíčky, rybářská stolička, ešus , lžíce, nádoba na pitnou vodu 5l, (dvojice), nejnutnější léky, náplasti, dezinfekce, sprej proti komárům. 

Jídlo: Těstoviny,rýže, polévky, těstovinové přípravky typu ,,Rychlá večeře“, paštiky , konzervy, trvanlivý salám, tvrdý sýr, koření, olej, tatranky, bonbony, čokoláda.

V Norsku lze koupit: Výborné rybí saláty, jogurty,marmelády, medy, bramborové placky, chléb ,,Kneipp“ a ,,Loff“(výborné), višňový sýr ,,Créme Chérie“, masové kuličky ,,Kottbuler“, losí a sobí salám ,,Elgpolse“ a ,,Rendyrpolse“. Hnědý sýr ,,Brunost“ ze syrovátky a od něj krajové odvozeniny, např: ,,Gudbransdalsost“, Floytemysost“, buráková pomazánka. Pivo a lihoviny jsou tam drahé !!! 

Ostatní: Hudební nástroje ( ne klavír,harfa a kontrabas), rybářské náčiní a rošt, humor a úsměv... 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář