Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 9. 2007

 

Legenda o svatém Valentinovi  

 

 

 

Svátek svatého Valentýna se u nás neslaví dlouho, ale o to intenzivněji. Svátek je to moc hezký, dává spřízněným duším možnost projevit výrazněji své sympatie a mít radost z dárečků nebo hezkých SMS . Málokdo však ví, kdo to vlastně svatý Valentin byl a čím je tak slavný, že jeho jménem píšeme svým milovaným.

Kupodivu za to vděčíme duševně nemocnému, ale velmi bojechtivému císaři Klaudiu, který vládl ve 3.století v celé římské říši. Pro své výboje potřeboval stále více a více bojeschopných mužů, avšak římští muži se  do vojska příliš nehrnuli. Císař to vyřešil po svém – zákazem veškerých zasnoubení a svateb v celém Římě.

Legenda praví, že biskup Valentin z Teriny i přes císařův zákaz nadále milenecké dvojice tajně oddával, za což ho císař nechal uvěznit, a pak popravit. Po celou dobu jeho pobytu ve vězení za ním chodili mladí lidé a házením květů a psaných vzkazů do okna jeho cely mu dokazovali svou víru v lásku. Poprava byla vykonána 14.února roku 296.

Tak se Valentýn obětoval pro lásku. Ale protože láska nás provází v celém životě, nemusíme se svým vyznáním čekat až na 14.února a svátek lásky si můžeme udělat každý den.